Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ekonomická fakulta má novou budovu v kampusu VŠB. Z centra Ostravy se přestěhovala do Poruby

Ekonomická fakulta Vysoké školy báňské má novou budovu. Byla postavena přímo v areálu univerzitního kampusu v Ostravě-Porubě, což studentům i pedagogům přinese řadu výhod. Fakulta původně sídlila v centru Ostravy.

Technická univerzita Ostrava otevřela ve svém porubském kampusu budovu Ekonomické fakulty za zhruba 930 milionu korun. Výstavba objektu pro 1400 studentů a 270 zaměstnanců začala v prosinci 2021.

Vojtěch Spáčil, děkan Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava: ""Hlavní výhoda spočívá v tom, že jsme dnes schopni nabídnout variabilní prostory, je možné tady realizovat individualizovanou výuku, protože dnes se přechází od velké frontální výuky spíše k výuce v menších skupinkách."
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “Já si myslím, že to samozřejmě posílí ten kampus, je to určitě velký krok pro vysokou školu jako takovou, pro ten univerzitní život, my si od toho slibujeme, že trošičku dostaneme ty ekonomy k nám i do Poruby, do toho života, do toho dění, protože technici to nemají úplně jednoduché nebo s nimi to není tak jednoduché a myslíme si, že ta ekonomie bude trošku jednodušší. Věříme, že ty studenty přitáhneme i třeba do těch našich obchůdků, kaváren, na akce porubské, Myslí si to i univerzita, protože to vnímá obdobně, že by to takhle mohlo nastat. Samozřejmě to přináší jisté problémy s infrastrukturou, parkováním jak v reálu, tak v tom perimetru.”

To by měl vyřešit nový parkovací dům, který má v plánu postavit fakultní nemocnice.

Mikuláš Bek (STAN), ministr školství ČR: "Česká republika má dnes tři klíčová vysokoškolská centra vzdělávání - Prahu, Brno a Ostravskou aglomeraci."

Nová budova ekonomické fakulty má jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. Největší přednáškový sál má 135 míst, dále je v ní 40 učeben, devět konzultačních místností a dvě speciálně vybavené učebny a studovna.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "Já věřím, že budování infrastruktury povede k tomu, že se nám podaří vyjednat navýšení počtu vysokoškolských studentů v Ostravě."
Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana: "Doufám, že se tady studentům bude líbit a že jim to přinese úspěch. Je fajn, že se budova nachází v prostředí, kde se nachází i ostatní fakulty."

Výuka v nové budově pro studenty začala minulý týden. Původně sídlila fakulta v centru Ostravy na Sokolské třídě. Stará budova se bude prodávat v aukci.

Nahlásit chybu


K tématu

Studenti VŠB navrhnou zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

12. února 2024 14:22 | Rychvald | Libor Běčák | Rychvaldský miniexpres

Na tom, jak by mohla v budoucnu vypadat veřejná prostranství v Rychvaldě, se budou svými návrhy podílet budoucí stavaři a architekti.

Vědci v Ostravě odhalili důkaz o přítomnosti mikroplastů v důlních vodách

11. prosince 2023 19:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vědci z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava jako první na světě potvrdili přítomnost mikroplastů v unikátních vzorcích vod, které byly odebrány z hloubky 700 metrů pod povrchem.

Univerzity v Ostravě rozjíždějí projekt na proměnu kraje v chytrý a zelený region

23. února 2024 18:23 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) zahajuje s Ostravskou univerzitou a dalšími partnery projekt REFRESH. Má pomoci s hospodářskou, energetickou i ekologickou proměnou Moravskoslezského kraje. Využít chce výzkumy vědeckých týmů, které se zaměří na vývoj technologií pro udržitelnou energetiku, nové materiály nebo robotizaci a automatizaci v průmyslu. Projekt je největším v historii VŠB-TUO a z operačního programu Spravedlivá transformace je na něj vyčleněno 2,5 miliardy korun.


ZZS prokázala při povodních vysokou profesionalitu. Pacienty zachraňovali i z vrtulníku

Zdravotnická záchranná služba byla při zvládání povodní v minulých dnech jednou z klíčových složek Integrovaného záchranného systému MS kraje. Pozemní posádky prováděly evakuaci i akutní zásahy a vrtulník létal do zcela odříznutých oblastí. Aktivován byl i traumatologický plán.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

Včera 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

V Opavě je stále neprůjezdných několik mostů, které poničila extrémní povodeň

Ničivá povodeň zasáhla zhruba třetinu celého Opavska. Tedy asi 4 a půl km čtverečních plochy a vytopila na 6 600 domů. Proud řeky Opavy byl tak silný, že poškodil i několik mostů.

Porubská radnice reguluje počet holubů jejich odchyty. Ročně jde o stovky ptáků

V ostravě-Porubě stále bojují s velkým množstvím holubů. Zdržují se tam zejména díky tomu, že je lidé rádi krmí. A právě díky dostatku potravy se rozmnožují častěji, a to až 10 krát ročně.

Opava bojuje s desítkami tisíc tun odpadu. S následky povodní pomáhají dobrovolníci, vojáci i vězni

25. září 2024 22:43 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě po extrémní povodni bojují s desítkami tisíc tun odpadu. Město proto muselo založit hned několik překladišť. Předpokládá, že bude muset odvézt až 6 000 kontejnerů odpadu.

86letá seniorka přecházela v Třinci mimo přechod a srazilo ji auto

25. září 2024 21:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ohrožení života skončila 86letá žena, kterou v Třinci ve středu ráno srazilo auto. Seniorka přecházela mimo přechod pro chodce. Do nemocnice ji transportoval vrtulník.

Sousedský festival uzavřel Husovu ulici a vdechl ji živoucí energii

Sousedská slavnost “Zažít město jinak” se letos v Novém Jičíně konala potřetí - a do třetice na jiném místě. Tentokrát obsadila a uzavřela i část Husovy ulice.

Sraz auto-moto veteránů přilákal do Orlové stovky návštěvníků

25. září 2024 14:47 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

V neděli 22. září ožilo staré náměstí v Orlové 1 setkáním auto-moto veteránů.

Bohumínská městská nemocnice stále odstraňuje škody po povodni

25. září 2024 12:35 | Celý MS kraj | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V pavilonu chirurgických oborů a gynekologie Bohumínské městské nemocnice se po povodni stále nepodařilo zprovoznit elektrocentrálu. Vedení nemocnice věří, že je to otázka hodin a koncem týdne už by mohly být v tomto pavilonu připraveny operační sály k provozu. Současně se řeší i vybavení nových zubních ordinací, protože budova, ve které se nachází, byla také zatopena.

Jiří Birke fotí pro Porubu už 10 let K tomuto výročí mu radnice jako překvapení uspořádala dvě výstavy

Už 10 let fotí pro městský obvod Poruba dvorní fotograf jiří Birke. K tomuto výročí mu radnice uspořádala hned dvě výstavy. Obě byly pro něj velkým překvapením.

Děti ze základních škol v Ostravě se vydaly pěšky do školy v rámci celostátní akce

25. září 2024 12:26 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Děti z mateřských a základních škol po celé Ostravě se vydaly do školy pěšky, na koloběžce či na kole. Již po osmé se totiž konala celonárodní podzimní výzva, jejímž cílem je zvýšit počet žáků, které přijdou do školy po svých, a tím i snížení počtu aut v blízkosti škol. Nechyběly ani školy z obvodu.

Hanu Tichánkovou odvolali z pozice náměstkyně primátora, nahradí ji Markéta Langrová

Vedení městské organizace hnutí ANO v Ostravě a následně městští zastupitelé rozhodli o odvolání Hany Tichánkové z pozice náměstkyně primátora. Zkušenou političku, která působila ve vedení města od roku 2018, nahradí bývalá místostarostka Ostravy-Jihu Markéta Langrová.

Jaké byly následky povodní v městském obvodu Ostrava-Jih

24. září 2024 17:04 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Celý minulý týden se kvůli víkendovým povodním nesl v duchu vypořádávání se s jejich následky a uklízení. V městském obvodě Ostrava-Jih nebyla situace tak kritická jako v jiných částech města nebo kraje. Zábřežští dobrovolní hasiči tak například pomáhali v Nové Vsi.

O komentovanou prohlídku k aktuálnímu stavu vítkovického nádraží byl velký zájem

Budova vítkovického nádraží prochází kompletní rekonstrukcí. V jakém je objekt momentálně stavu se mohli lidé dozvědět na komentované prohlídce, kterou uspořádala vítkovická radnice. Oprava za více než čtvrt miliardy korun má být dokončena za dva roky.

Ekonomická fakulta má novou budovu v kampusu VŠB. Z centra Ostravy se přestěhovala do Poruby
Vydáno 26. září 2024 15:52, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Ekonomická fakulta Vysoké školy báňské má novou budovu. Byla postavena přímo v areálu univerzitního kampusu v Ostravě-Porubě, což studentům i pedagogům přinese řadu výhod. Fakulta původně sídlila v centru Ostravy.

Technická univerzita Ostrava otevřela ve svém porubském kampusu budovu Ekonomické fakulty za zhruba 930 milionu korun. Výstavba objektu pro 1400 studentů a 270 zaměstnanců začala v prosinci 2021.

Vojtěch Spáčil, děkan Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava: ""Hlavní výhoda spočívá v tom, že jsme dnes schopni nabídnout variabilní prostory, je možné tady realizovat individualizovanou výuku, protože dnes se přechází od velké frontální výuky spíše k výuce v menších skupinkách."
Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “Já si myslím, že to samozřejmě posílí ten kampus, je to určitě velký krok pro vysokou školu jako takovou, pro ten univerzitní život, my si od toho slibujeme, že trošičku dostaneme ty ekonomy k nám i do Poruby, do toho života, do toho dění, protože technici to nemají úplně jednoduché nebo s nimi to není tak jednoduché a myslíme si, že ta ekonomie bude trošku jednodušší. Věříme, že ty studenty přitáhneme i třeba do těch našich obchůdků, kaváren, na akce porubské, Myslí si to i univerzita, protože to vnímá obdobně, že by to takhle mohlo nastat. Samozřejmě to přináší jisté problémy s infrastrukturou, parkováním jak v reálu, tak v tom perimetru.”

To by měl vyřešit nový parkovací dům, který má v plánu postavit fakultní nemocnice.

Mikuláš Bek (STAN), ministr školství ČR: "Česká republika má dnes tři klíčová vysokoškolská centra vzdělávání - Prahu, Brno a Ostravskou aglomeraci."

Nová budova ekonomické fakulty má jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. Největší přednáškový sál má 135 míst, dále je v ní 40 učeben, devět konzultačních místností a dvě speciálně vybavené učebny a studovna.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy: "Já věřím, že budování infrastruktury povede k tomu, že se nám podaří vyjednat navýšení počtu vysokoškolských studentů v Ostravě."
Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana: "Doufám, že se tady studentům bude líbit a že jim to přinese úspěch. Je fajn, že se budova nachází v prostředí, kde se nachází i ostatní fakulty."

Výuka v nové budově pro studenty začala minulý týden. Původně sídlila fakulta v centru Ostravy na Sokolské třídě. Stará budova se bude prodávat v aukci.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000045151/ekonomicka-fakulta-ma-novou-budovu-v-kampusu-vsb-z-centra-ostravy-se-prestehovala-do-poruby