Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Participativní rozpočet Naše Poruba jde do finále. Postoupily tři návrhy ze sedmi podaných

Porubský participativní rozpočet, který funguje od roku 2016, letos změnil název ze Zelená Porubě na Naše Poruba. Nápady do letošníhoho ročníku mohli lidé posílat od začátku roku.

Celkem 7 návrhů na proměnu vnitrobloků nebo větších prostranství letos Porubané poslali do participativního rozpočtu Naše Poruba. Odborná porota na základě kritérií vybrala tři, které postoupily do finále.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Ta kritéria jsou komplexnost, komunitnost toho návrhu a využitelnost hlavně v tom prostoru. Ten koncept celého dvora, který nyní máme, vlastně už jsme začali před dvěma lety. Docela se nám osvědčil, proto v něm pokračujeme, to znamená, že v rámci toho participativního rozpočtu nenavrhujeme pouze jednotlivé prvky, ale snažíme se zvelebit větší prostor, celý dvůr nebo větší prostranství.”

Všechny tři návrhy už byly představeny veřejnosti, a to přímo v místech, pro které byly navrženy. Jako první byl představen projekt s názvem Šampion v prostoru mezi ulicemi Šoupala a Svojsíkova.

Laura Doležalová, architektka: “S paní navrhovatelkou, paní Hlavatou jsme se soustředili především na to, jak pozvednout tady to prostředí a pozvednout to, co už tady je. Takže naším záměrem nebylo úplně v zásadě měnit to prostředí, jenom ho doplnit o jednotlivé prvky, přírodně působící. A chtěli jsme, aby to mělo i nějakou naučnou vrstvu. Takže jsme navrhovali i hmyzí domečky, ptačí budky, pítka a i součástí výsadby by měly být i rostliny, které podpoří i místní hmyz.”
Táňa Hlavatá, navrhovatelka: “Dali jsme tomu název Šampion, ale že i šampion by měl tady relaxovat, takže ten náš projekt směřuje na to, aby tady bylo takové sportovně relaxační prostředí, aby v podstatě děti od nás ze školy mohly, když mají třeba volnou hodinu, se jít tady vydovádět. Nebo maminky s dětmi tady taky najdou zázemí. Navrhovala jsem, aby tady byla i knihobudka, aby vzadu byla relaxační zóna s lehátkami, kde se lidé mohou setkávat. A hlavně toto hřiště chceme využít k tomu, aby bylo hezké. S tím, že tady chceme mít i basketbalové koše, bude tady hlediště z kůlů dřevěných.”

Chybět nebudou ani odpočinkové lavičky pro starší obyvatele. Do finále odborná porota poslala i projekt s názvem Prostor pro společně strávený čas ve dvoře mezi ulicemi Maďarská a Mongolská na 5. stavebním obvodě.

Matěj Bálek, architekt: “Celková varianta vychází z hlavního multifunkčního hřiště, kde lze hrát volejbal, basketbal i fotbal a součástí sportoviště je unikátní zelená stěna, která je jedinečná svého druhu, která má vytvořit zelenou bariéru okolo celého prostoru a má nejenom funkci tlumeni hluku z toho sportoviště, ale taky estetickou funkci, která doplňuje celkový pack.”

Parkem povede i zpevněná plocha, která tady chyběla. Podél ní je pak navrženo i posezení.

Matěj Bálek, architekt: “Ta zpevněná plocha je zde velice důležitá, protože momentálně se skrz ten park nenachází žádná zpevněná plocha, která by sloužila pro průchod parku a v deštivých dnech je rozbahněná ta tráva a nelze se přes ten park dostat než naokolo. Proto zde byla vybudovaná zpevněná plocha, aby se člověk dostal čistou nohou z jedné strany na druhou. Podél zpevněné plochy se nachází posezení a koš, které slouží pro to multifunkční sportoviště a pro celý areál.”
Lucie Božčojková, navrhovatelka: “Proč nás to napadlo? Protože když se rozhlédnete, tak to hřiště je ošklivé a už nás to napadlo mnohem dříve, ale tehdy nebyla vůle na obci něco dělat a teď je, takže super. To bylo velké překvapení, že to postoupilo, velká radost všech maminek a bude tady nové hřiště, měly by tady být koše, mělo by tady být workoutové hřiště, které si tatínci zase vydobyli a důchodci chtěli posezení, takže bude posezení, takže na to se těšíme.”

Obě asfaltová hřiště navíc propojí i lanová klouzačka. Posledním postupujícím návrhem je projekt Dostaňme děti od mobilů na prostranství nad parkem Oáza klidu na ulici Opavská.

Ivana Flídrová, navrhovatelka: “Mám 4 děti celkem různého věku a když třeba jdu s těma nejmladšíma na pískoviště, je těžší zabavit ty starší děti a z toho vlastně vznikl i ten nápad, takže jsme to chtěli při jednom spolu s kamarádkami tady nějak sjednotit pro malé i pro velké. Pan architekt pěkně vymyslel takovou upoutávku, že to musí být cool, to se mi hrozně líbilo a celkově si myslím, že to pojal moc hezky, i tu opičí dráhu, kterou tam vymyslel, lanovku. Sice chtěl jenom jednu, že to stačí, ale bavili jsme se o tom, že bude lepší dát dvě, protože tady jsou často fronty ať už na houpačku, na klouzačku, tak si myslím, že i na to bude taky velký nával.”
Ondřej Turoň, architekt: “Chtěl jsem tady vytvořit prostor, kde by se mohly bavit děti od jednoho roku až po 99 let. Takže jsem rozdělil ten projekt na tři okruhy, dejme tomu. Tady kde stojíme a kde je tady ta betonová stěna, za kterou je pískoviště, tak to by měl být prostor pro ty nejmenší, který by měl být doplněný o nové houpačky a skluzavky. Ten druhý prostor, kde je travnatá plocha na kterou jsem umístil opičí dráhu. Je to vlastně Je to 10 prvků, na kterých se děti můžou prolézat nebo se zdokonalovat ve fyzické kondici.”

Třetím prostorem je velká asfaltová plocha, na které po její opravě vznikne multifunkční hřiště s mantinely a kolem ní okruh pro děti, které se učí jezdit na kole, koloběžce nebo inlinech.

Ondřej Turoň, architekt: “Tenhle prostor, který je určen pro nejmenší tak by měl být i místem pro setkávání komunity, takže tady by kolem té lampy mělo být zakryté pískoviště, měla by být zakrytá i ta asfaltová plocha, kde bude posezení, bude tam lavice se stolem pro děti i pro dospělé, kde si můžou hrát deskové hry nebo jen tak sedět.”

Stávající klouzačka s houpačka by se měla přemístit k jinému obytnému domu, kde zatím nic jiného není. O tom, který z těchto tří návrhů se bude realizovat, rozhodnou obyvatelé.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “V listopadu pak proběhne hlasování o nejlepší návrh, vítězný návrh, který se bude realizovat v příštím roce. Hlasování proběhne přes aplikaci munipolis stejně jako v roce předchozím, což se nám osvědčilo.”

Hlasování bude spuštěno 4. listopadu.

Nahlásit chybu


K tématu

Studeňáci se o město zajímají, odevzdali sedm projektů

23. ledna 2024 10:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Do participativního rozpočtu letos Studénka obdržel rekordní počet navržených záměrů. Své nápady na vylepšení života ve městě odevzdalo sedm lidí. Vítěze vybere veřejná anketa.

Radnice letos vybírá z rekordního počtu nápadů

26. ledna 2024 15:05 | Studénka | Petra Dorazilová

Do letošního participativního rozpočtu Studénka obdržela rekordní počet navržených záměrů. Své nápady na vylepšení života ve městě odevzdalo sedm lidí. Vítěze vybere veřejná anketa.

Porubský participativní rozpočet odstartuje s novým názvem Naše Poruba

8. února 2024 10:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Porubská radnice spustí další ročník participativního rozpočtu s novinkami. Tou první je změna názvu, druhou pak částka na vítězný projekt, která bude oproti minulým ročníkům vyšší.


Nemocnice ve Frýdku-Místku zvětšuje Centrální urgentní příjem

Nemocnice ve Frýdku-Místku buduje přístavbu Centrálního urgentního příjmu. Prostory se zvětší a umožní propojení více odborných zdravotnických týmů. Budova navíc dostane nové CT zařízení. Celkově investice vyjde i s vybavením vyjde na zhruba 73 milionů korun a hotovo bude příští rok na jaře.

Blíží se dušičky. Na hřbitovech si hlídejte své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Rastislav Maďar je podruhé děkanem Lékařské fakulty OU

Děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity je po slavnostní inauguraci Rastislav Maďar. Navazuje na předchozí čtyřleté období. Za jeho působení se fakulta stabilizovala, podařilo se získat akreditaci oboru všeobecné lékařství a také otevřít obor stomatologie. Akademický senát ho v květnu jednomyslně doporučil rektorovi Ostravské univerzity.

Dramatická záchrana v Beskydech: záchranáři transportovali turistku s dechovou tísní vrtulníkem

Dnes 8:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 16. října zasahovaly složky záchranné služby u 64leté ženy, kterou v horském terénu Beskyd postihly vážné zdravotní obtíže. Kvůli komplikovanému přístupu byl na místo vysazen lékař z paluby vrtulníku, který pacientce poskytl nezbytnou péči před transportem do nemocnice ve Frýdku-Místku.

V Karviné ukradli elektrický skútr pro invalidy, policie pátrá po pachateli a hledá možné svědky

Dnes 13:03 | Karviná | Lukáš Zavadil

V úterý 1. října zatím neznámý pachatel v Karviné na ulici Fibichova odcizil elektrický skútr pro invalidy. Policisté vyšetřují okolnosti krádeže a žádají veřejnost o pomoc. Pokud máte jakékoli informace, kontaktujte linku 158.

Studénka má třicetinásobného Ironmana, fenomenální Jurij Tarča překonal další metu

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Dům s byty pro seniory v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku prošel opravou

Historická budova v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku prošla opravou. Jde o dům s byty pro seniory, který získal novou fasádu, část oken se renovovala a další vyměnila. Do budoucna se chystají i další úpravy zahrady i opěrné zdi za budovou. Aktuální práce vyšly na zhruba 7 milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

Včera 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 38 000 Kč/měsíc

Mariánskohorská ZŠ Gen. Janka prochází kompletní rekonstrukcí

Mariánskohorská ZŠ Gen. Janka prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Ta začala před dvěma lety výměnou střech na všech pavilonech a pokračovala rekonstrukcí tělocvičny, šaten a rozvodů horké vody.

Knížka pro ostravské prvňáčky se velmi osvědčila. Učitelé ji rádi používají

Ostrava má dlouhodobě snahu o co největší čtenářskou gramotnost dětí a v rámci nejrůznějších projektů cílí už na ty nejmladší čtenáře. Prvňáčci proto letos poprvé dostali knihu "Anežka s Filipem objevují Ostravu!!!" a po pár týdnech se dá říct, že je ve školách mimořádně oblíbená.

Ostrava ocenila strážníky za povodně. Někteří pamatují i záplavy v roce 1997

Vedení Ostravy a městské policie ocenilo strážníky za perfektní službu v průběhu povodní, kdy se podíleli na mnoha nejrůznějších činnostech od evakuací, až po řízení dopravy. Někteří už v uniformě městského policisty zažili i záplavy v roce 97. Oceňována byla také služební věrnost.

Mobilní hospic Ondrášek v Ostravě-Zábřehu se o klienty stará už 20 let

15. října 2024 14:47 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Domácí paliativní péče. Nevyléčitelně nemocným umožňuje důstojné dožití doma, ve známém prostředí a mezi blízkými. Právě tuto formu péče už 20 let poskytuje také mobilní hospic Ondrášek.

Ostravští policisté pátrají po svědcích nehody cyklisty a motocyklisty na ulici Francouzská

15. října 2024 14:45 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští dopravní policisté vyšetřují nehodu z 12. srpna 2024, při které došlo ke kolizi mezi cyklistou a motocyklistou na ulici Francouzská. Policie žádá svědky, kteří by mohli přispět k objasnění události, aby se přihlásili na tísňové lince 158.

Participativní rozpočet Naše Poruba jde do finále. Postoupily tři návrhy ze sedmi podaných
Vydáno 17. října 2024 18:47, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Porubský participativní rozpočet, který funguje od roku 2016, letos změnil název ze Zelená Porubě na Naše Poruba. Nápady do letošníhoho ročníku mohli lidé posílat od začátku roku.

Celkem 7 návrhů na proměnu vnitrobloků nebo větších prostranství letos Porubané poslali do participativního rozpočtu Naše Poruba. Odborná porota na základě kritérií vybrala tři, které postoupily do finále.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Ta kritéria jsou komplexnost, komunitnost toho návrhu a využitelnost hlavně v tom prostoru. Ten koncept celého dvora, který nyní máme, vlastně už jsme začali před dvěma lety. Docela se nám osvědčil, proto v něm pokračujeme, to znamená, že v rámci toho participativního rozpočtu nenavrhujeme pouze jednotlivé prvky, ale snažíme se zvelebit větší prostor, celý dvůr nebo větší prostranství.”

Všechny tři návrhy už byly představeny veřejnosti, a to přímo v místech, pro které byly navrženy. Jako první byl představen projekt s názvem Šampion v prostoru mezi ulicemi Šoupala a Svojsíkova.

Laura Doležalová, architektka: “S paní navrhovatelkou, paní Hlavatou jsme se soustředili především na to, jak pozvednout tady to prostředí a pozvednout to, co už tady je. Takže naším záměrem nebylo úplně v zásadě měnit to prostředí, jenom ho doplnit o jednotlivé prvky, přírodně působící. A chtěli jsme, aby to mělo i nějakou naučnou vrstvu. Takže jsme navrhovali i hmyzí domečky, ptačí budky, pítka a i součástí výsadby by měly být i rostliny, které podpoří i místní hmyz.”
Táňa Hlavatá, navrhovatelka: “Dali jsme tomu název Šampion, ale že i šampion by měl tady relaxovat, takže ten náš projekt směřuje na to, aby tady bylo takové sportovně relaxační prostředí, aby v podstatě děti od nás ze školy mohly, když mají třeba volnou hodinu, se jít tady vydovádět. Nebo maminky s dětmi tady taky najdou zázemí. Navrhovala jsem, aby tady byla i knihobudka, aby vzadu byla relaxační zóna s lehátkami, kde se lidé mohou setkávat. A hlavně toto hřiště chceme využít k tomu, aby bylo hezké. S tím, že tady chceme mít i basketbalové koše, bude tady hlediště z kůlů dřevěných.”

Chybět nebudou ani odpočinkové lavičky pro starší obyvatele. Do finále odborná porota poslala i projekt s názvem Prostor pro společně strávený čas ve dvoře mezi ulicemi Maďarská a Mongolská na 5. stavebním obvodě.

Matěj Bálek, architekt: “Celková varianta vychází z hlavního multifunkčního hřiště, kde lze hrát volejbal, basketbal i fotbal a součástí sportoviště je unikátní zelená stěna, která je jedinečná svého druhu, která má vytvořit zelenou bariéru okolo celého prostoru a má nejenom funkci tlumeni hluku z toho sportoviště, ale taky estetickou funkci, která doplňuje celkový pack.”

Parkem povede i zpevněná plocha, která tady chyběla. Podél ní je pak navrženo i posezení.

Matěj Bálek, architekt: “Ta zpevněná plocha je zde velice důležitá, protože momentálně se skrz ten park nenachází žádná zpevněná plocha, která by sloužila pro průchod parku a v deštivých dnech je rozbahněná ta tráva a nelze se přes ten park dostat než naokolo. Proto zde byla vybudovaná zpevněná plocha, aby se člověk dostal čistou nohou z jedné strany na druhou. Podél zpevněné plochy se nachází posezení a koš, které slouží pro to multifunkční sportoviště a pro celý areál.”
Lucie Božčojková, navrhovatelka: “Proč nás to napadlo? Protože když se rozhlédnete, tak to hřiště je ošklivé a už nás to napadlo mnohem dříve, ale tehdy nebyla vůle na obci něco dělat a teď je, takže super. To bylo velké překvapení, že to postoupilo, velká radost všech maminek a bude tady nové hřiště, měly by tady být koše, mělo by tady být workoutové hřiště, které si tatínci zase vydobyli a důchodci chtěli posezení, takže bude posezení, takže na to se těšíme.”

Obě asfaltová hřiště navíc propojí i lanová klouzačka. Posledním postupujícím návrhem je projekt Dostaňme děti od mobilů na prostranství nad parkem Oáza klidu na ulici Opavská.

Ivana Flídrová, navrhovatelka: “Mám 4 děti celkem různého věku a když třeba jdu s těma nejmladšíma na pískoviště, je těžší zabavit ty starší děti a z toho vlastně vznikl i ten nápad, takže jsme to chtěli při jednom spolu s kamarádkami tady nějak sjednotit pro malé i pro velké. Pan architekt pěkně vymyslel takovou upoutávku, že to musí být cool, to se mi hrozně líbilo a celkově si myslím, že to pojal moc hezky, i tu opičí dráhu, kterou tam vymyslel, lanovku. Sice chtěl jenom jednu, že to stačí, ale bavili jsme se o tom, že bude lepší dát dvě, protože tady jsou často fronty ať už na houpačku, na klouzačku, tak si myslím, že i na to bude taky velký nával.”
Ondřej Turoň, architekt: “Chtěl jsem tady vytvořit prostor, kde by se mohly bavit děti od jednoho roku až po 99 let. Takže jsem rozdělil ten projekt na tři okruhy, dejme tomu. Tady kde stojíme a kde je tady ta betonová stěna, za kterou je pískoviště, tak to by měl být prostor pro ty nejmenší, který by měl být doplněný o nové houpačky a skluzavky. Ten druhý prostor, kde je travnatá plocha na kterou jsem umístil opičí dráhu. Je to vlastně Je to 10 prvků, na kterých se děti můžou prolézat nebo se zdokonalovat ve fyzické kondici.”

Třetím prostorem je velká asfaltová plocha, na které po její opravě vznikne multifunkční hřiště s mantinely a kolem ní okruh pro děti, které se učí jezdit na kole, koloběžce nebo inlinech.

Ondřej Turoň, architekt: “Tenhle prostor, který je určen pro nejmenší tak by měl být i místem pro setkávání komunity, takže tady by kolem té lampy mělo být zakryté pískoviště, měla by být zakrytá i ta asfaltová plocha, kde bude posezení, bude tam lavice se stolem pro děti i pro dospělé, kde si můžou hrát deskové hry nebo jen tak sedět.”

Stávající klouzačka s houpačka by se měla přemístit k jinému obytnému domu, kde zatím nic jiného není. O tom, který z těchto tří návrhů se bude realizovat, rozhodnou obyvatelé.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “V listopadu pak proběhne hlasování o nejlepší návrh, vítězný návrh, který se bude realizovat v příštím roce. Hlasování proběhne přes aplikaci munipolis stejně jako v roce předchozím, což se nám osvědčilo.”

Hlasování bude spuštěno 4. listopadu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000045523/participativni-rozpocet-nase-poruba-jde-do-finale-postoupily-tri-navrhy-ze-sedmi-podanych