Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Poruba bude mít odlehčovací službu, v obvodu dosud chybí

V Porubě začala výstavba nové budovy, která bude poskytovat odlehčovací službu. Ta v obvodu zatím chybí a je po ní velká poptávka. První klienti by ji mohli využívat od začátku roku 2026.

Nový jednopodlažní objekt vzniká u Centra sociálních služeb na Průběžné ulici. Po dostavbě nabídne ubytování pro 8 lidí v šesti jednolůžkových a jednom dvoulůžkovém pokoji.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “V Porubě už jsme dlouho plánovali soc. služby, které nám chybí v tom širokém spektru, které můžeme nabízet svým občanům. Jedna z takových služeb je služba odlehčovací, kterou jsme měli dlouho v pánu. Začali jsme projektovat ve chvíli, kdy jsme věděli, že budou připravené dotační tituly a nám se skutečně v tomto roce podařilo z dotačního titulu získat téměř stoprocentní dotaci na postavení této služby.”

Poptávka po odlehčovací službě je velmi žádaná a zájem o ní tak stále roste.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “Jedná se o službu, kdy lidé se starají o svého nemocného doma a potřebují si třeba na nějakou dobu odpočinout a potřebují nemocného dát do péče, která je 24 hodin denně a právě odlehčovací služba by tyto služby nabízet měla. Do provozu ji dáme Centru soc. služeb, kdy už víme, že naše služby jsou na velmi profesionální a vysoké úrovni.”
Simona Malinová, ředitelka, Centrum sociálních služeb Poruba: “Našim cílem a záměrem je, aby tato služba byla co nejvíce privátní, aby zachovala našim budoucím uživatelům co největší zdání toho, že jsou v domácím prostředí. Ostatně navazuje to na celé naše konání, protože už 20 let poskytujeme pečovatelskou službu terénní právě v domácnostech uživatelů, takže na to můžeme navázat další sociální službou.”

Maximální délka pobytu bude 3 měsíce, což je dáno zákonem. Nový dům s odlehčovací službou nabídne i nová pracovní místa.

Simona Malinová, ředitelka, Centrum sociálních služeb Poruba: “Odhadem tady budeme mít 10 až 12 nových pracovních míst, a to převážně v přímé péči. Ať už se jedná o pracovníky v soc. službách nebo určitě budeme potřebovat i nového sociálního pracovníka, který bude tuto službu zabezpečovat a pravděpodobně i provozní pracovníky, protože samozřejmě součástí té služby je zajištění stravy, prádelenského provozu,”

Celý dům, jehož výstavba si vyžádá téměř 40 milionů korun, by měl být postaven v příštím roce. Ihned poté bude postupně zprovozňován. V plněm v provozu bude od roku 2026.

Nahlásit chybu


K tématu

V Porubě staví dům pro odlehčovací službu. Jednopodlažní objekt nabídne ubytování pro 8 lidí

V Porubě začala výstavba nové budovy, která bude poskytovat odlehčovací službu. Ta v obvodu zatím chybí a je po ní velká poptávka. První klienti by ji mohli využívat od začátku roku 2026.

V Horní Suché nalezli při rekonstrukci schodiště zvláštní podzemní objekt, obec ho chce prozkoumat

3. listopadu 2023 9:27 | Horní Suchá | Bára Kelnerová

Horní Suchá řeší záhadu. Při rekonstrukci schodiště nedaleko kruhového objezdu dělníci odkryli v podzemí kulatý objekt, zřejmě se jedná o studnu. Kdysi se na pozemcích nacházel cukrovat a následně lihovar.

Pobočka Domova pro seniory ve Frýdku-Místku prochází rekonstrukcí

27. listopadu 2023 16:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pobočka domova pro seniory ve Školské ulici ve Frýdku-Místku prochází kompletní rekonstrukcí. Budova už má přistavěno další patro a také probíhají práce na rozvodech. Hotovo má být do léta příštího roku. V domově vznikne 27 lůžek s vysokým komfortem pro klienty.


Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepy i ulice v Ostravě

Včera 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který poveden napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Včera 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Včera 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

23. října 2024 16:16 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

Okolí porubského DK Poklad bude hotovo do konce roku. Dodělává se park i druhý parkovací dům

U kulturního domu Poklad v Ostravě-Porubě bude více parkovacích míst. Jejich počet se zvýší díky druhému parkovacímu domu, který bude zprovozněn v nejbližších dnech. Ke konci se chýlí i revitalizace přilehlého parku.

Projekt ostravských strážníků varuje školáky před nástrahami na internetu

Včera 20:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravští strážníci ukončili další ročník úspěšného preventivního projektu OnlineMPO 2024. Ten je určen pro žáky a studenty základních a středních škol a zaměřuje se na prevenci sociálně patologických jevů v internetovém prostředí.

Zloděj využíval nepozornosti prodavaček i lidí na ulici. Ostravská policie už ho dopadla

Včera 15:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Tak dlouho chodil z obchodů bez zaplacení, až se mu to stalo osudným. 27letý recidvista většinou zabavil prodavačku a pak ukradl na co přišel. Stejně tak řádil i na ulici, kde ženě sebral mobilní telefon nebo ze stojanu kolo. Způsobil škodu přes 230 tisíc korun. Policie už ho dopadla a teď mu hrozí až 5 let vězení.

V Porubě staví dům pro odlehčovací službu. Jednopodlažní objekt nabídne ubytování pro 8 lidí

V Porubě začala výstavba nové budovy, která bude poskytovat odlehčovací službu. Ta v obvodu zatím chybí a je po ní velká poptávka. První klienti by ji mohli využívat od začátku roku 2026.

Předposlední komorní koncert patřil na Slezskoostravské radnici violoncellu a klavíru

Letošní předposlední komorní koncert na Slezskoostravské radnici nabídl tentokrát posluchačům spojení klavíru a violoncella. Návštěvníci na něm mohli po více než půl století slyšet taky skladby z archivu významného violoncellisty Ivana Měrky.

Poruba bude mít odlehčovací službu, v obvodu dosud chybí
Vydáno 24. října 2024 21:16, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V Porubě začala výstavba nové budovy, která bude poskytovat odlehčovací službu. Ta v obvodu zatím chybí a je po ní velká poptávka. První klienti by ji mohli využívat od začátku roku 2026.

Nový jednopodlažní objekt vzniká u Centra sociálních služeb na Průběžné ulici. Po dostavbě nabídne ubytování pro 8 lidí v šesti jednolůžkových a jednom dvoulůžkovém pokoji.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “V Porubě už jsme dlouho plánovali soc. služby, které nám chybí v tom širokém spektru, které můžeme nabízet svým občanům. Jedna z takových služeb je služba odlehčovací, kterou jsme měli dlouho v pánu. Začali jsme projektovat ve chvíli, kdy jsme věděli, že budou připravené dotační tituly a nám se skutečně v tomto roce podařilo z dotačního titulu získat téměř stoprocentní dotaci na postavení této služby.”

Poptávka po odlehčovací službě je velmi žádaná a zájem o ní tak stále roste.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka Ostravy-Poruby: “Jedná se o službu, kdy lidé se starají o svého nemocného doma a potřebují si třeba na nějakou dobu odpočinout a potřebují nemocného dát do péče, která je 24 hodin denně a právě odlehčovací služba by tyto služby nabízet měla. Do provozu ji dáme Centru soc. služeb, kdy už víme, že naše služby jsou na velmi profesionální a vysoké úrovni.”
Simona Malinová, ředitelka, Centrum sociálních služeb Poruba: “Našim cílem a záměrem je, aby tato služba byla co nejvíce privátní, aby zachovala našim budoucím uživatelům co největší zdání toho, že jsou v domácím prostředí. Ostatně navazuje to na celé naše konání, protože už 20 let poskytujeme pečovatelskou službu terénní právě v domácnostech uživatelů, takže na to můžeme navázat další sociální službou.”

Maximální délka pobytu bude 3 měsíce, což je dáno zákonem. Nový dům s odlehčovací službou nabídne i nová pracovní místa.

Simona Malinová, ředitelka, Centrum sociálních služeb Poruba: “Odhadem tady budeme mít 10 až 12 nových pracovních míst, a to převážně v přímé péči. Ať už se jedná o pracovníky v soc. službách nebo určitě budeme potřebovat i nového sociálního pracovníka, který bude tuto službu zabezpečovat a pravděpodobně i provozní pracovníky, protože samozřejmě součástí té služby je zajištění stravy, prádelenského provozu,”

Celý dům, jehož výstavba si vyžádá téměř 40 milionů korun, by měl být postaven v příštím roce. Ihned poté bude postupně zprovozňován. V plněm v provozu bude od roku 2026.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000045643/poruba-bude-mit-odlehcovaci-sluzbu-v-obvodu-dosud-chybi