Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kostel z Ostravy-Hrušova usiluje o úspěch v celostátní soutěži podporující obnovu památek

Ostrava-Slezská Ostrava |

Farnost Ostrava-Hrušov usiluje o významné ocenění, které by mohlo pomoct s dalšími opravami tamního kostela. Chrám sv. Františka a Viktora uspěl v krajském kole soutěže Máme vybráno, ve které lidé hlasují pro památky blízké jejich srdci.

Kostel svatého Františka a Vitkora v Hrušově se dostal jako jediný zástupce z Moravskoslezského kraje do druhého kola celostátní soutěže Máme vybráno. Ta pomáhá se sbírkami na opravy historických památek.

Miriam Prokešová, Společnost pro památkovou obnovu hrušovského kostela: "Je to v podstatě veliký úspěch, už proto, že jsme se do toho druhého kola dostali. Bylo to v podstatě velké překvapení, protože jsme to nikdo nečekali."
Krzysztof Szewczyk, Římskokatolická farnost Ostrava-Hrušov: "Prožíváme velkou radost, že náš kostel se dostal do toho druhého kola. A my bychom si přáli, abychom tuto soutěž vyhráli."

Hrušovský kostel byl dostavěn v roce 1887. Posvěcen byl až 23. května 1893. V roce 1997 ho ale zasáhla velká povodeň, kdy v něm bylo 3,5 metru vody.

Miriam Prokešová, Společnost pro památkovou obnovu hrušovského kostela: "Pod vodou byla křížová cesta, pod vodou byly oltáře, pod vodou byly lavice. A taková naprosto důsledná a velká oprava začala v roce 2008 a 2009, kdy jsme se rozhodli do opravy vitráží, což byl naprosto sen, který není možný. Na základě požadovaných dotací. A také sponzorů. Takže máme tady opravena všechna vitrážová okna. Máme opravenou díky Moravskoslezskému kraji věž cihlovou, která je jedinečná svou stavební technikou. Máme opraveny lavice, vstupní portál, který se úplně bortil. A mnoho dalšího."

Aktuálně probíhá oprava kazatelny a další na řadě by měla být zpovědnice a hlavní oltář.

Miriam Prokešová, Společnost pro památkovou obnovu hrušovského kostela: "Požadujeme také bezbariérový vstup do kostela. Tak, aby tady bylo možné bez těch zábran vejít i pro ty starší lidi, kteří nemohou už po svých."
Krzysztof Szewczyk, Římskokatolická farnost Ostrava-Hrušov: "Hrušovská farnost je malá a možná jedna z nejmenších v Ostravě. Místní obyvatelé Hrušova ji netvoří, protože tady v té části už nikdo nebydlí, tady jsou samé firmy. Ale tvoří ji lidé, kteří přicházejí z Koblova nebo z jiných farností, či lidí, kteří si zalíbili tento kostel. Nebo při různých cestách. Někteří jsou překvapeni, že je ten kostel v tak krásném stavu."

Kostel letos oslavil 130 let od svého vysvěcení. Měla zde koncert zdejší rodačka Marie Rottrová, jejíž tatínek byl v kostele varhaníkem a gratulace dokonce přišla i z Vatikánu.

Krzysztof Szewczyk, Římskokatolická farnost Ostrava-Hrušov: "Požehnání svatého otce Františka, které je velmi důležité pro nás po té duchovní stránce. A také z toho hlediska, že se nestává, aby papež nějaké farnosti jenom tak poslal své požehnání a nějaký dopis. A nám to poslal."

Hlasování v soutěži probíhá na webu mamevybrano.cz do 31. srpna. Nejlepší pak budou oceněni na Ministerstvu kultury v Praze. Vítěz získá mimo jiné finanční příspěvek na opravu.

Nahlásit chybu


K tématu

Štramberské roubenky, Jurkovičova sušárna i kostelní varhany. Kraj podpoří obnovu památek

9. března 2024 13:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj letos přispěje na obnovu kulturních památek v regionu 12 milionů korun. Zastupitelé schválili finanční podporu 27 projektů na rekonstrukce či opravy kulturně či historicky významných objektů. Nad rámec tohoto programu kraj také přispěje 1,3 milionu korun na novou expozici v krovu kostela sv. Jana Křtitele v Hlučíně.

Chátrající kulturní památka na náměstí ve Frýdku-Místku má projít opravou

Zdevastovanou kulturní památku na Zámeckém náměstí ve Frýdku-Místku čeká rekonstrukce. Chystanou opravu rohové budovy na začátku Hluboké ulice potvrdil aktuální vlastník objektu. Dům chátrá již od 80. let, s pracemi se má začít v roce 2025.

Informatici Ostravské univerzity pomáhají Šilheřovicím tvořit digitální modely památek

15. května 2023 19:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Informatici Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) pomáhají Šilheřovicím s tvorbou 3D modelů vybraných památek. Pro obec navrhli řešení, které v budoucnu nabídne všem zájemcům digitální pohled na tamní pamětihodnosti, a zároveň je pro obec finančně dostupnější.


Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Kostel z Ostravy-Hrušova usiluje o úspěch v celostátní soutěži podporující obnovu památek
Vydáno 15. srpna 2023 13:50, Ostrava-Slezská Ostrava, Jiří Cileček
Farnost Ostrava-Hrušov usiluje o významné ocenění, které by mohlo pomoct s dalšími opravami tamního kostela. Chrám sv. Františka a Viktora uspěl v krajském kole soutěže Máme vybráno, ve které lidé hlasují pro památky blízké jejich srdci.

Kostel svatého Františka a Vitkora v Hrušově se dostal jako jediný zástupce z Moravskoslezského kraje do druhého kola celostátní soutěže Máme vybráno. Ta pomáhá se sbírkami na opravy historických památek.

Miriam Prokešová, Společnost pro památkovou obnovu hrušovského kostela: "Je to v podstatě veliký úspěch, už proto, že jsme se do toho druhého kola dostali. Bylo to v podstatě velké překvapení, protože jsme to nikdo nečekali."
Krzysztof Szewczyk, Římskokatolická farnost Ostrava-Hrušov: "Prožíváme velkou radost, že náš kostel se dostal do toho druhého kola. A my bychom si přáli, abychom tuto soutěž vyhráli."

Hrušovský kostel byl dostavěn v roce 1887. Posvěcen byl až 23. května 1893. V roce 1997 ho ale zasáhla velká povodeň, kdy v něm bylo 3,5 metru vody.

Miriam Prokešová, Společnost pro památkovou obnovu hrušovského kostela: "Pod vodou byla křížová cesta, pod vodou byly oltáře, pod vodou byly lavice. A taková naprosto důsledná a velká oprava začala v roce 2008 a 2009, kdy jsme se rozhodli do opravy vitráží, což byl naprosto sen, který není možný. Na základě požadovaných dotací. A také sponzorů. Takže máme tady opravena všechna vitrážová okna. Máme opravenou díky Moravskoslezskému kraji věž cihlovou, která je jedinečná svou stavební technikou. Máme opraveny lavice, vstupní portál, který se úplně bortil. A mnoho dalšího."

Aktuálně probíhá oprava kazatelny a další na řadě by měla být zpovědnice a hlavní oltář.

Miriam Prokešová, Společnost pro památkovou obnovu hrušovského kostela: "Požadujeme také bezbariérový vstup do kostela. Tak, aby tady bylo možné bez těch zábran vejít i pro ty starší lidi, kteří nemohou už po svých."
Krzysztof Szewczyk, Římskokatolická farnost Ostrava-Hrušov: "Hrušovská farnost je malá a možná jedna z nejmenších v Ostravě. Místní obyvatelé Hrušova ji netvoří, protože tady v té části už nikdo nebydlí, tady jsou samé firmy. Ale tvoří ji lidé, kteří přicházejí z Koblova nebo z jiných farností, či lidí, kteří si zalíbili tento kostel. Nebo při různých cestách. Někteří jsou překvapeni, že je ten kostel v tak krásném stavu."

Kostel letos oslavil 130 let od svého vysvěcení. Měla zde koncert zdejší rodačka Marie Rottrová, jejíž tatínek byl v kostele varhaníkem a gratulace dokonce přišla i z Vatikánu.

Krzysztof Szewczyk, Římskokatolická farnost Ostrava-Hrušov: "Požehnání svatého otce Františka, které je velmi důležité pro nás po té duchovní stránce. A také z toho hlediska, že se nestává, aby papež nějaké farnosti jenom tak poslal své požehnání a nějaký dopis. A nám to poslal."

Hlasování v soutěži probíhá na webu mamevybrano.cz do 31. srpna. Nejlepší pak budou oceněni na Ministerstvu kultury v Praze. Vítěz získá mimo jiné finanční příspěvek na opravu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000038622/kostel-z-ostravyhrusova-usiluje-o-uspech-v-celostatni-soutezi-podporujici-obnovu-pamatek