Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravská Ostrava a Přívoz spustila 4. ročník participativního rozpočtu s novinkami

Ostrava-Centrum |

Čtvrtý ročník participativního rozpočtu městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Náš obvod je tu. A přináší novinky. Jednou z nich je navýšení rozpočtu na bezmála jeden a půl milionů korun.

Petr Veselka (ANO), starosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “My to chceme celé oživit, trošku zmodernizovat, takže je výjimka. Nejdříve budou občané volit lokalitu, kterou by chtěli zvelebit a potom, když se setká s odborným názorem, tak se v té lokalitě budou realizovat ty návrhy jak občanů tak našich odborníků a pokud se to všechno sejde, budou lidé hlasovat a potom v roce 2024 bude realizovaný vítězný projekt.”

Návrhy na lokality mohou lidé podávat na webu Náš obvod až do 9. června. Každý může podat maximálně 5 návrhů lokalit na území obvodu kromě Komenského sadů, Husova sadu a sadu Dr. Milady Horákové. Zároveň se také realizují vítězné návrhy předešlých ročníků.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “V Komenského sadech právě v posledním ročníku byla realizovaná akce Relax zóny. Tady vidíme sítě, které byly čerstvě nainstalované a k těm sítím ještě patří mlžítko. Pozor, je na jiném místě, je u workoutového hřiště."

Nainstalovat mlžítko v blízkosti Relax zóny bohužel nebylo možné, protože k tomuto místu nevedou inženýrské sítě.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Na tomto mlžítku si můžeme ukázat příklad, jak funguje tento systém. V momentě, kdy přijde občan nebo skupina obyvatel s nějakým nápadem, tak je potřeba zjistit, zda ten nápad je vůbec realizovatelný. Máme tady totiž x různých věcí, které můžou tento nápad omezit, nebo ho doslova a do písmene udělat nerealizovatelný. V případě věcí, které potřebují proud nebo vodu, jsou potřeba inženýrské sítě. A v Komenského sadech je jasné, že nemůžeme tahat trubku, kde se nám zlíbí, je to tady primárně pro zeleň a právě proto se umístění toho mlžítka nakonec vybralo zde, kde to je na okraji parku, tím pádem nemusíme infrastrukturu tahat do parku a zároveň to pořád plní nějaký účel. U některých občanů byly nějaké námitky, že je to přece jen u reprezentativního vstupu do parku a že tady někdo se bude v uvozovkách sprchovat. Přiznejme si, je tady workoutové hřiště , myslím si, že nejsme puritánský národ, asi tady nebude žádná nuda pláž. Druhá věc je, že pokud tady bude všechno hezky upraveno a čisto, tak si myslím, že toto mlžítko tady zapadne.”

Mlžítko už bylo spuštěno spolu s ostatními vodními prvky v obvodu jako jsou fontány a vodotrysky. Podtrženo sečteno, celkem už bylo díky participativnímu rozpočtu Náš obvod realizováno 7 projektů. V 1. ročníku zvítězily tři projekty, Komunitní park Jindřich, Hřiště na petanque a Zahrady pro nevidomé v sadu Petra Bezruče a Pítko na Kuřím rynku v centru Ostravy.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Toto pítko bylo na 3. místě a stálo kolem sta tisíc korun. Objevily se nějaké vícepráce, měli jsme potrubí dál než bylo podle projektu, plus památkáři chtěli kolem toho pítka jinou dlažbu.”
Žaneta Sochorková, autorka návrhu: “Jsem ráda, že to zvítězilo moc se mi líbí i to provedení. Trochu jsem se toho bála, představovala bych si asi něco víc modernějšího, ale nakonec to i v té barvě hrozně pěkně sedí tady. Tím, že je člověk pořád venku, tak má třeba špinavé ruce, nebo se potřebuje trošku napít a chtěl by si doplnit vodu do bandasky, takže tady to je místo, kde je pořád živo, pořád hodně lidí, takže si myslím, že to tady patří.”
David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Právě se nacházíme v Bezručově sadu a za sebou máme jeden z projektů participativního rozpočtu. Je to Zahrada pro nevidomé a Hřiště na petanque. Myslím si, že se to tady celkem ujalo, lidem se to líbí. Neslyšel jsem nějaké negativní reakce. Tento projekt vznikl, dá se říci, v určité součinnosti s rekonstrukcí Bezručova sadu, která tady proběhla před nějakou dobou a byly tady určité prostory, které si přímo říkaly něco do nich umístit. Takže došo tady k částečné úpravě, tady o to dbají TS a v té době to šlo ruku v ruce. Přišel prostě takový podnět od občana, který v tom viděl potenciál, byla tady ta rekonstrukce, takže nakonec se to všechno hezky povedlo. Zahrada pro nevidomé má takový princip, že člověk, který ztratil, nebo nemá zrak tady může zapojit ty dva smysly. Jeden je hmat, kdy každá ta rostlinka má jinou strukturu a druhá je pochopitelně vůně, protože mnohé rostlinky, co tady jsou, jsou byliny, které mají velice intenzivní nějaké vůně.”

V záhonech jsou i cedulky v braillově písmu, kde si lidé mohou přečíst, o jakou rostlinu nebo bylinu jde.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Nyní stojíme u Komunitní zahrady, tedy na Jindřichu. Celá myšlenka participace je na spolupráci, takže zde vidíme, že jedna věc je, když se projekt začne a pak pochopitelně občané, kteří si tento projekt například odhlasovali, tak pak se o tu danou věc starají, pečují o ni a tak dále. Takže i tady vidíme, že jsme ve fázi jara, to znamená, že brzy se začne na zahrádce něco dít. Stejně tak jak všude po městě vidíme, že už TS začaly se sekáním trávy a údržbou zeleně, tak i tady v rámci participace tato zahrada brzy znovu ožije a věřím, že celé léto podzim bude plnit svůj účel.”

V blízkosti zahrady je také venkovní posezení.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Máme i negativní jevy. Někdy nám nějaké věci lidi ničí, to je bohužel součást toho soužití ve městě, ale nejsem toho názoru, že je to ž tak špatné, přece jenom ty věci vydrží, občas se někdo najde, ale každopádně myslím si, že společnost jako taková je už na úrovni tyto projekty v ulicích mít a že není lhostejná vůči těmto projektům. Když už něco hezkého v jejich okolí je, tak se to snaží udržovat.”

Projekt „Veřejné WC v Komenského sadech“, který původně skončil v hlasování veřejnosti na 2. místě, nakonec nebyl realizován, protože zde bude vybudována kavárna s klasickým veřejným záchodem. Co se týká 2. ročníku, tak v něm zvítězily a byly realizovány 4 projekty. Kromě Relax zóny v Komenského sadech to byly Free time zóna na Ostrčilce pro všechny děti, Houpačka pro hendikepované a Discgolfové hřiště na ulici Hornopolní.

Pavla Beňová, vedoucí školní družiny, ZŠ Ostrčilova: “Cílem participativního rozpočtu bylo zvelebit prostředí školy a vytvořit tady freetime zónu nejen pro děti, ale i pro rodiče. Je to určeno primárně pro školu, ale také pro SVČ a obyvatele, kteří zde bydlí. Najdete tady zrekonstruované lavičky, přidané lavičky, didaktické hry na chodníku, nové květináče, plus také odpadkové koše na tříděný odpad.”

Didaktické hry si v rámci výtvarné výchovy vymýšleli žáci školy. Discgolfové hřiště vzniklo na zelené ploše u bývalého hotelu Park Inn na ulici Hornopolní a má 7 jamek.

Martin Mojžíšek, autor návrhu: “Tento projekt jsme navrhli, protože jsme chtěli další discgolfové hřiště v Ostravě. Tuto lokalitu jsme vybrali, protože nám byla doporučena městem jako nevyužitá. Toto hřiště můžou využívat jak lidé z blízkého sídliště, tak třeba ze základní nebo mateřské školy, která je taky hodně blízko a samozřejmě hráči discgolfu z celé Ostravy a okolí.”
Pavel Voloczek, vedoucí realizační firmy: “Sedmijamkové hřiště není úplně plnohodnotné pro soutěžení, nicméně v dnešní době se to dělá tak, že se ty jamky můžou dodat. To znamená vezme se mobilní výhoziště a s tím vlastně i přenosné koše, takže se to hřiště může rozšířit. Standardně děláme turnaje na 9 jamkách a víc.”

V letošním roce budou realizovány vítězné projekty z loňského ročníku, a to Malovaná hřiště pro celý obvod a Lavičky připomínající historii Moravské Ostravy a Přívozu.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Jedna z věcí, co je důležitá na celé participaci je to, že občan, nebo obyvatelé přichází s nějajým nápadem a naši pracovníci jim pomáhají ten nápad docizolovat právě proto, že se zjistí, že nějaká inženýrská síť tam není nebo nelze ji ta natáhnout, nebo že jsou nějaká omezení. Tady jsme třeba v chráněném krajinném prvku. Takže tyto všechny věci se případný zájemce nebo navrhovatel participativního projektu se seznámí, naši úředníci mu pomůžou právě projít často nepříjemným, ale nutným procesem, no a na konci přijde to hlasování a pokud se to odhlasuje, pak dojde k realizaci.”

V obvodu probíhá také školní participativní rozpočet. Na realizaci vítězných projektů každá z nich dostává od radnice 40 tisíc korun. V prvním ročníku školáci ze 7 zapojených základních škol podali 80 různorodých projektů.

Kateřina Chromčáková, žákyně ZŠ Gen. Píky: “Nápadů bylo celkově hodně, kolem 19 a vybrali se dva, aby to bylo do těch 40 tisíc. Bavilo nás to hodně, každý si mohl vybrat a mohl volit sám za sebe. Jeden je tady ty polepy na schody. Jedny jsou třeba pádové otázky, vyjmenovaná slova nebo anglická nepravidelná slovesa, nebo matematické.”
Ondřej Kubatý, žák ZŠ Gen. Píky: “Druhým vítězným projektem byly lavičky sloužící k relaxu, sloužící ke střídačce rychlé k pingpongovému stolu. Lavičky jsou celkem dvě. Jedny jsou v tomto patře, druhé jsou o patro výš. Využívané jsou každou přestávku. Prostě zazvoní, děcka vezmou pingpongové pálky, jdou si zahrát a často to slouží ke střídání.”

V Základní škole Ostrčilova školáci podali celkem 14 projektů.

Jakub Mezírka, učitel ZŠ Ostrčilova: "Čtyři postoupily do užšího výběru a realizovaly se dva stolní fotbálky, které vidíte za námi. Druhým vítězným projektem byla kolárna na úschovu kol, koloběžek a skateboardů."

A na závěr ještě připomínám, že návrhy na lokality v rámci letošního ročníku participativního rozpočtu Náš obvod můžete podávat do 9. června. Podrobnosti najdete na webu nasobvod.cz.

Nahlásit chybu


K tématu

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou zasílat další návrhy na lokality k proměně

Lidé mohou opět navrhovat místa k proměně v centru Ostravy. Obvod spustil pátý ročník participačních projektů. Na jejich realizaci letos půjde 1,6 milionu korun.

Participativní rozpočet už realizoval v centru Ostravy řadu nápadů veřejnosti

Lidé v centru Ostravy se hojně zapojují do projektu participativního rozpočtu Náš obvod. Za tři roky už se realizovalo šest nápadů. Nyní se připravuje realizace loňského ročníku a zároveň v těchto dnech probíhá sběr nápadů pro letošní ročník.

Moravská Ostrava a Přívoz spustila 4. ročník participativního rozpočtu Náš obvod. Přináší novinky

12. května 2023 12:48 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

Čtvrtý ročník participativního rozpočtu městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Náš obvod je tu. A přináší novinky. Jednou z nich je navýšení rozpočtu na milion 440 tisíc korun.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Moravská Ostrava a Přívoz spustila 4. ročník participativního rozpočtu s novinkami
Vydáno 18. května 2023 18:23, Ostrava-Centrum, Yvona Fajtová
Čtvrtý ročník participativního rozpočtu městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Náš obvod je tu. A přináší novinky. Jednou z nich je navýšení rozpočtu na bezmála jeden a půl milionů korun.

Petr Veselka (ANO), starosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “My to chceme celé oživit, trošku zmodernizovat, takže je výjimka. Nejdříve budou občané volit lokalitu, kterou by chtěli zvelebit a potom, když se setká s odborným názorem, tak se v té lokalitě budou realizovat ty návrhy jak občanů tak našich odborníků a pokud se to všechno sejde, budou lidé hlasovat a potom v roce 2024 bude realizovaný vítězný projekt.”

Návrhy na lokality mohou lidé podávat na webu Náš obvod až do 9. června. Každý může podat maximálně 5 návrhů lokalit na území obvodu kromě Komenského sadů, Husova sadu a sadu Dr. Milady Horákové. Zároveň se také realizují vítězné návrhy předešlých ročníků.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “V Komenského sadech právě v posledním ročníku byla realizovaná akce Relax zóny. Tady vidíme sítě, které byly čerstvě nainstalované a k těm sítím ještě patří mlžítko. Pozor, je na jiném místě, je u workoutového hřiště."

Nainstalovat mlžítko v blízkosti Relax zóny bohužel nebylo možné, protože k tomuto místu nevedou inženýrské sítě.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Na tomto mlžítku si můžeme ukázat příklad, jak funguje tento systém. V momentě, kdy přijde občan nebo skupina obyvatel s nějakým nápadem, tak je potřeba zjistit, zda ten nápad je vůbec realizovatelný. Máme tady totiž x různých věcí, které můžou tento nápad omezit, nebo ho doslova a do písmene udělat nerealizovatelný. V případě věcí, které potřebují proud nebo vodu, jsou potřeba inženýrské sítě. A v Komenského sadech je jasné, že nemůžeme tahat trubku, kde se nám zlíbí, je to tady primárně pro zeleň a právě proto se umístění toho mlžítka nakonec vybralo zde, kde to je na okraji parku, tím pádem nemusíme infrastrukturu tahat do parku a zároveň to pořád plní nějaký účel. U některých občanů byly nějaké námitky, že je to přece jen u reprezentativního vstupu do parku a že tady někdo se bude v uvozovkách sprchovat. Přiznejme si, je tady workoutové hřiště , myslím si, že nejsme puritánský národ, asi tady nebude žádná nuda pláž. Druhá věc je, že pokud tady bude všechno hezky upraveno a čisto, tak si myslím, že toto mlžítko tady zapadne.”

Mlžítko už bylo spuštěno spolu s ostatními vodními prvky v obvodu jako jsou fontány a vodotrysky. Podtrženo sečteno, celkem už bylo díky participativnímu rozpočtu Náš obvod realizováno 7 projektů. V 1. ročníku zvítězily tři projekty, Komunitní park Jindřich, Hřiště na petanque a Zahrady pro nevidomé v sadu Petra Bezruče a Pítko na Kuřím rynku v centru Ostravy.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Toto pítko bylo na 3. místě a stálo kolem sta tisíc korun. Objevily se nějaké vícepráce, měli jsme potrubí dál než bylo podle projektu, plus památkáři chtěli kolem toho pítka jinou dlažbu.”
Žaneta Sochorková, autorka návrhu: “Jsem ráda, že to zvítězilo moc se mi líbí i to provedení. Trochu jsem se toho bála, představovala bych si asi něco víc modernějšího, ale nakonec to i v té barvě hrozně pěkně sedí tady. Tím, že je člověk pořád venku, tak má třeba špinavé ruce, nebo se potřebuje trošku napít a chtěl by si doplnit vodu do bandasky, takže tady to je místo, kde je pořád živo, pořád hodně lidí, takže si myslím, že to tady patří.”
David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Právě se nacházíme v Bezručově sadu a za sebou máme jeden z projektů participativního rozpočtu. Je to Zahrada pro nevidomé a Hřiště na petanque. Myslím si, že se to tady celkem ujalo, lidem se to líbí. Neslyšel jsem nějaké negativní reakce. Tento projekt vznikl, dá se říci, v určité součinnosti s rekonstrukcí Bezručova sadu, která tady proběhla před nějakou dobou a byly tady určité prostory, které si přímo říkaly něco do nich umístit. Takže došo tady k částečné úpravě, tady o to dbají TS a v té době to šlo ruku v ruce. Přišel prostě takový podnět od občana, který v tom viděl potenciál, byla tady ta rekonstrukce, takže nakonec se to všechno hezky povedlo. Zahrada pro nevidomé má takový princip, že člověk, který ztratil, nebo nemá zrak tady může zapojit ty dva smysly. Jeden je hmat, kdy každá ta rostlinka má jinou strukturu a druhá je pochopitelně vůně, protože mnohé rostlinky, co tady jsou, jsou byliny, které mají velice intenzivní nějaké vůně.”

V záhonech jsou i cedulky v braillově písmu, kde si lidé mohou přečíst, o jakou rostlinu nebo bylinu jde.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Nyní stojíme u Komunitní zahrady, tedy na Jindřichu. Celá myšlenka participace je na spolupráci, takže zde vidíme, že jedna věc je, když se projekt začne a pak pochopitelně občané, kteří si tento projekt například odhlasovali, tak pak se o tu danou věc starají, pečují o ni a tak dále. Takže i tady vidíme, že jsme ve fázi jara, to znamená, že brzy se začne na zahrádce něco dít. Stejně tak jak všude po městě vidíme, že už TS začaly se sekáním trávy a údržbou zeleně, tak i tady v rámci participace tato zahrada brzy znovu ožije a věřím, že celé léto podzim bude plnit svůj účel.”

V blízkosti zahrady je také venkovní posezení.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Máme i negativní jevy. Někdy nám nějaké věci lidi ničí, to je bohužel součást toho soužití ve městě, ale nejsem toho názoru, že je to ž tak špatné, přece jenom ty věci vydrží, občas se někdo najde, ale každopádně myslím si, že společnost jako taková je už na úrovni tyto projekty v ulicích mít a že není lhostejná vůči těmto projektům. Když už něco hezkého v jejich okolí je, tak se to snaží udržovat.”

Projekt „Veřejné WC v Komenského sadech“, který původně skončil v hlasování veřejnosti na 2. místě, nakonec nebyl realizován, protože zde bude vybudována kavárna s klasickým veřejným záchodem. Co se týká 2. ročníku, tak v něm zvítězily a byly realizovány 4 projekty. Kromě Relax zóny v Komenského sadech to byly Free time zóna na Ostrčilce pro všechny děti, Houpačka pro hendikepované a Discgolfové hřiště na ulici Hornopolní.

Pavla Beňová, vedoucí školní družiny, ZŠ Ostrčilova: “Cílem participativního rozpočtu bylo zvelebit prostředí školy a vytvořit tady freetime zónu nejen pro děti, ale i pro rodiče. Je to určeno primárně pro školu, ale také pro SVČ a obyvatele, kteří zde bydlí. Najdete tady zrekonstruované lavičky, přidané lavičky, didaktické hry na chodníku, nové květináče, plus také odpadkové koše na tříděný odpad.”

Didaktické hry si v rámci výtvarné výchovy vymýšleli žáci školy. Discgolfové hřiště vzniklo na zelené ploše u bývalého hotelu Park Inn na ulici Hornopolní a má 7 jamek.

Martin Mojžíšek, autor návrhu: “Tento projekt jsme navrhli, protože jsme chtěli další discgolfové hřiště v Ostravě. Tuto lokalitu jsme vybrali, protože nám byla doporučena městem jako nevyužitá. Toto hřiště můžou využívat jak lidé z blízkého sídliště, tak třeba ze základní nebo mateřské školy, která je taky hodně blízko a samozřejmě hráči discgolfu z celé Ostravy a okolí.”
Pavel Voloczek, vedoucí realizační firmy: “Sedmijamkové hřiště není úplně plnohodnotné pro soutěžení, nicméně v dnešní době se to dělá tak, že se ty jamky můžou dodat. To znamená vezme se mobilní výhoziště a s tím vlastně i přenosné koše, takže se to hřiště může rozšířit. Standardně děláme turnaje na 9 jamkách a víc.”

V letošním roce budou realizovány vítězné projekty z loňského ročníku, a to Malovaná hřiště pro celý obvod a Lavičky připomínající historii Moravské Ostravy a Přívozu.

David Witosz (Piráti), místostarosta MOb Moravská Ostrava a Přívoz: “Jedna z věcí, co je důležitá na celé participaci je to, že občan, nebo obyvatelé přichází s nějajým nápadem a naši pracovníci jim pomáhají ten nápad docizolovat právě proto, že se zjistí, že nějaká inženýrská síť tam není nebo nelze ji ta natáhnout, nebo že jsou nějaká omezení. Tady jsme třeba v chráněném krajinném prvku. Takže tyto všechny věci se případný zájemce nebo navrhovatel participativního projektu se seznámí, naši úředníci mu pomůžou právě projít často nepříjemným, ale nutným procesem, no a na konci přijde to hlasování a pokud se to odhlasuje, pak dojde k realizaci.”

V obvodu probíhá také školní participativní rozpočet. Na realizaci vítězných projektů každá z nich dostává od radnice 40 tisíc korun. V prvním ročníku školáci ze 7 zapojených základních škol podali 80 různorodých projektů.

Kateřina Chromčáková, žákyně ZŠ Gen. Píky: “Nápadů bylo celkově hodně, kolem 19 a vybrali se dva, aby to bylo do těch 40 tisíc. Bavilo nás to hodně, každý si mohl vybrat a mohl volit sám za sebe. Jeden je tady ty polepy na schody. Jedny jsou třeba pádové otázky, vyjmenovaná slova nebo anglická nepravidelná slovesa, nebo matematické.”
Ondřej Kubatý, žák ZŠ Gen. Píky: “Druhým vítězným projektem byly lavičky sloužící k relaxu, sloužící ke střídačce rychlé k pingpongovému stolu. Lavičky jsou celkem dvě. Jedny jsou v tomto patře, druhé jsou o patro výš. Využívané jsou každou přestávku. Prostě zazvoní, děcka vezmou pingpongové pálky, jdou si zahrát a často to slouží ke střídání.”

V Základní škole Ostrčilova školáci podali celkem 14 projektů.

Jakub Mezírka, učitel ZŠ Ostrčilova: "Čtyři postoupily do užšího výběru a realizovaly se dva stolní fotbálky, které vidíte za námi. Druhým vítězným projektem byla kolárna na úschovu kol, koloběžek a skateboardů."

A na závěr ještě připomínám, že návrhy na lokality v rámci letošního ročníku participativního rozpočtu Náš obvod můžete podávat do 9. června. Podrobnosti najdete na webu nasobvod.cz.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-centrum/11000037278/moravska-ostrava-a-privoz-spustila-4-rocnik-participativniho-rozpoctu-s-novinkami