Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Folklor bez hranic opět roztančil ulice Ostravy. V Porubě se soubory předvedly u Floridy

Ostrava-Poruba |

Do Ostravy také letos zavítal mezinárodní festival Folklor bez hranic. Po celý minulý týden putoval po městských obvodech kde nepřinášel jen tradice, ale rozdával i radost

Folklorní soubory z Mallorky, Srbska, Chorvatska, Slovenska a samozřejmě také z Česka roztančily ulice Ostravy. V Ostravě-Porubě je za krásného počasí přivítaly desítky lidí v prostoru u Floridy na Hlavní třídě.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “Já si myslím, že to je jeden z nejpěknějších festivalů, který má v Ostravě už dlouholetou tradici. My jsme rádi, že každý rok zavítá taky do Poruby, že oživí Hlavní třídu a udělá tady opravdu pěknou a příjemnou atmosféru.”

Festival se snaží zachovat, rozvíjet a propagovat lidové tradice a umění a každý rok probíhá za podpory ostravského magistrátu a ostravských obvodů.

Anketa: vystupující folklorní soubory: "My jsme z pořádajícího souboru Hlubina, takže jsme tady už mnoho let. Každý ročník jsme tady každý den a pomáháme souborům.”
“Soubor Hlubina tančí městský folklor. Zabýváme se hlavně havířským folklorem, ale mimo jiné tančíme i Lašsko a místní okolí.”
“My jsme děti, děcka, mládež z Trenčína z folklorního souboru Trenčian. Je to středoškolský soubor, takže tancujeme zejména choreografie z Trenčína a z okolních dědin a to přesně budeme i dnes na jevišti předvádět.”
“Momentálně máme na sobě leblik, ten pochází z púchovského regionu, potom máme klasické trenčianské nohavice a košili soukennou. Zatím velmi pěkně. Pěkné průmyslové město. Už jsme viděli pěkný industriální park, ale i historické centrum je velmi příjemné.”
Lukáš Pavlík, ředitel festivalu Folklor bez hranic: Letošní ročník se nám vydařil. Soubory byly spokojené, návštěvnost byla vysoká. Počasí vycházelo až nadmíru, takže bylo trošičku vedro, ale soubory i diváci vše vydržely, takže jsem rád, že všechno bylo v pohodě. Celkově vystoupilo 18 folklorních kolektivů a všichni v pořádku přežili. Takže i toto horké počasí.”
Anketa: obyvatelé Ostravy-Poruby: “Moc mám ráda folklor. Jsou to tradice, které by se měly neustále připomínat.”
“Líbí se mi to hodně. My chodíme skoro každý rok, když jsme zrovna v Ostravě.”
“Je skvělý, měl by být častěji.”
“Super. Jsem ráda, že tady toto existuje a že se ta tradice udržela, protože toho folkloru je kord tady v Ostravě strašně málo.”

Festival rozveselil nejen lidi v ulicích, ale také klienty domovů pro seniory Sluníčko a Slunečnice a Centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek.

Nahlásit chybu


K tématu

Řidiči i autobusy 14 dní neprojedou přes kruhový objezd u Duhy v Ostravě-Porubě

14. května 2023 19:07 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

Od pondělí 15. května až do 29. května by se měli řidiči připravit na omezení provozu v okolí ulic 17. listopadu a Bedřicha Nikodéma v Ostravě-Porubě. V místech, kde se nachází kruhový objezd propojující obě ulice u prodejny Albert, bude společnost Ostravské komunikace opravovat povrch vozovky.

Přípravné třídy se na porubských základních školách osvědčily. Brzy přibude další

2. května 2023 11:00 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě v současné době fungují dvě přípravné třídy pro děti předškolního věku. A to na základních školách Jana Šoupala a Dětská. Už brzy k nim přibude další. Přípravné třídy využívají zejména rodiče, jejichž dítě má odklad povinné školní docházky.

Ukrajinským dětem v Porubě pomáhá psycholožka. Jsou traumatizované z nového prostředí

4. května 2023 8:54 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Porubské základní a mateřské školy navštěvuje na 200 dětí z Ukrajiny. Radnice jim zajistila nejen ukrajinské asistenty pedagogů, ale obracet se mohou i na ukrajinskou psycholožku.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

17. dubna 2024 21:40 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

17. dubna 2024 12:30 | Ostrava-Centrum | Michal Slonina | Kulturní okénko

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Platforma Move Ostrava zve na své programy, nejbližším bude představení s názvem Sen

17. dubna 2024 12:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Move Ostrava je platformou podporující rozvoj múzických umění. Zaměřená je na diváky i profesionální umělce a v Ostravě funguje už více než 10 let. Ve svých projektech propojuje současný tanec, fyzické divadlo a nový cirkus.

V Ostravě se bude hrát špičkový tenis. Turnaj Ostra Group Open má bohatou tradici

17. dubna 2024 11:54 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Do Ostravy se sjedou špičkoví tenisté, aby se utkali o titul na 21. ročníku turnaje Ostra Group Open druhé nejvyšší světové kategorie Challenger. Loňské vítězství bude obhajovat český tenista Zdeněk Kolář.

Folklor bez hranic opět roztančil ulice Ostravy. V Porubě se soubory předvedly u Floridy
Vydáno 25. srpna 2022 16:37, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Do Ostravy také letos zavítal mezinárodní festival Folklor bez hranic. Po celý minulý týden putoval po městských obvodech kde nepřinášel jen tradice, ale rozdával i radost

Folklorní soubory z Mallorky, Srbska, Chorvatska, Slovenska a samozřejmě také z Česka roztančily ulice Ostravy. V Ostravě-Porubě je za krásného počasí přivítaly desítky lidí v prostoru u Floridy na Hlavní třídě.

Lucie Baránková Vilamová (ANO), starostka MOb Ostrava-Poruba: “Já si myslím, že to je jeden z nejpěknějších festivalů, který má v Ostravě už dlouholetou tradici. My jsme rádi, že každý rok zavítá taky do Poruby, že oživí Hlavní třídu a udělá tady opravdu pěknou a příjemnou atmosféru.”

Festival se snaží zachovat, rozvíjet a propagovat lidové tradice a umění a každý rok probíhá za podpory ostravského magistrátu a ostravských obvodů.

Anketa: vystupující folklorní soubory: "My jsme z pořádajícího souboru Hlubina, takže jsme tady už mnoho let. Každý ročník jsme tady každý den a pomáháme souborům.”
“Soubor Hlubina tančí městský folklor. Zabýváme se hlavně havířským folklorem, ale mimo jiné tančíme i Lašsko a místní okolí.”
“My jsme děti, děcka, mládež z Trenčína z folklorního souboru Trenčian. Je to středoškolský soubor, takže tancujeme zejména choreografie z Trenčína a z okolních dědin a to přesně budeme i dnes na jevišti předvádět.”
“Momentálně máme na sobě leblik, ten pochází z púchovského regionu, potom máme klasické trenčianské nohavice a košili soukennou. Zatím velmi pěkně. Pěkné průmyslové město. Už jsme viděli pěkný industriální park, ale i historické centrum je velmi příjemné.”
Lukáš Pavlík, ředitel festivalu Folklor bez hranic: Letošní ročník se nám vydařil. Soubory byly spokojené, návštěvnost byla vysoká. Počasí vycházelo až nadmíru, takže bylo trošičku vedro, ale soubory i diváci vše vydržely, takže jsem rád, že všechno bylo v pohodě. Celkově vystoupilo 18 folklorních kolektivů a všichni v pořádku přežili. Takže i toto horké počasí.”
Anketa: obyvatelé Ostravy-Poruby: “Moc mám ráda folklor. Jsou to tradice, které by se měly neustále připomínat.”
“Líbí se mi to hodně. My chodíme skoro každý rok, když jsme zrovna v Ostravě.”
“Je skvělý, měl by být častěji.”
“Super. Jsem ráda, že tady toto existuje a že se ta tradice udržela, protože toho folkloru je kord tady v Ostravě strašně málo.”

Festival rozveselil nejen lidi v ulicích, ale také klienty domovů pro seniory Sluníčko a Slunečnice a Centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000032995/folklor-bez-hranic-opet-roztancil-ulice-ostravy-v-porube-se-soubory-predvedly-u-floridy