Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Památkáři nesouhlasí s výstavbou nejvyššího českého mrakodrapu Ostrava Tower

Ostrava-město |

Výstavba nejvyšší budovy v České republice je podle památkářů v rozporu s ochrannou kulturního dědictví. Navrhovaná budova prý nerespektuje ani platnou územně plánovací dokumentaci. Mrakodrap Ostrava Tower má mít 235 metrů a stát má na pozemku bývalé koksovny Karolina. Mezi obchodním centrem a ulicí 28. října na pozemku známém jako "Slza". Architekti nedávno dokonce přepracovali původní návrh, místo dvou věží má mít mrakodrap jen jednu ve tvaru přesýpacích hodin, v polovině otočených o devadesát stupňů.

Architektonická studie návrhu 235 metrů vysoké budovy Ostrava Tower je v rozporu se zájmy státní památkové péče. Výška stavby podle památkářů neodpovídá měřítku historické zástavby v památkově chráněném území, výrazně zasahuje do panoramatu města a porušuje podmínky ochrany městské památkové zóny (MPZ) Moravská Ostrava a jejího okolí. Památkáři proto vyjádřili nesouhlas se záměrem výstavby.

Michal Zezula, ředitel NPÚ Ostrava: "Navrhovaný objekt výškové budovy OSTRAVA TOWER!!! není v souladu s měřítkem zástavby městské památkové zóny (MPZ), nepříznivě ovlivňuje vnější i vnitřní obraz sídla, výrazně zasahuje do panoramatu města v blízkých i dálkových pohledech a je tak v rozporu s podmínkami ochrany předmětné MPZ."

Cílem výškové regulace v MPZ a v lokalitě Nová Karolina je zachování pohledových koridorů k chráněným objektům Trojhalí a v širším kontextu i k dominantám historického jádra města a k Dolní oblasti Vítkovice.

Michal Zezula, ředitel NPÚ Ostrava: "Plánovaný objekt je ve středu spojnice věže Nové radnice s vyhlídkou kavárny BOLT na vysoké peci č. 1 v Dolní oblasti Vítkovice (DOV) a brání pohledům z jedné městské dominanty na druhou, a to obousměrně. Výšková budova navrhovaných parametrů se nevhodně uplatní i v dálkových pohledech z ulice 28. října na Slezskou Ostravu."

Památkáři zároveň poukazují na fakt, že navrhovaný objekt nerespektuje stávající platnou územně plánovací dokumentaci. V bodě „Urbanistické hodnoty a jejich ochrana, hlavní principy koncepce ochrany a rozvoje urbanistických hodnot“, je mimo jiné uvedeno:

  • „– zachovat ráz jedinečných struktur kvalitních urbanistických souborů zejména ve vyhlášených městských památkových zónách – a to především respektováním a zachováním historického prostorového uspořádání zástavby, měřítka a členění fasád“

Dále pak v bodě „Základní urbanistická koncepce včetně urbanistické kompozice“ se uvádí:

  • „– v blízkosti významných pohledových dominant a kulturních a urbanistických hodnot nepřipustit umisťování staveb a provádění změn v území, které by znehodnotily pohledové poměry na dominantu a negativně by ovlivnily hodnoty území“
  • „– při dostavbách, zejména v památkově chráněných územích, respektovat charakter území, hodnotnou okolní zástavbu, tvary střech, stavební a uliční čáru, výšku římsy, apod.“
Michal Zezula, ředitel NPÚ Ostrava: "Na základě uvedeného není pochyb, že by v případě realizace výškové budovy OSTRAVA TOWER!!! bylo pozměněno a narušeno území Moravské Ostravy, které se vyvíjelo dlouhá staletí, a je charakterizováno jednotnou výškovou hladinou zástavby, rytmizovanou dominantami v podobě významných sakrálních a veřejných staveb, jejichž výška nepřesahuje 86 metrů (věž Nové radnice). Realizace budovy o výšce 235 metrů by nezaměnitelné panorama Ostravy, ve kterém se dále uplatňují vysoké pece a další průmyslové objekty v Dolní oblasti Vítkovice, zásadním způsobem přetvořila."

Obrovská hmota navrhované budovy podle památkářů negativně ovlivní vnímání architektonických hodnot historického jádra města, na jejichž vzniku se podílela řada významných architektů včetně několika světově uznávaných jako Camillo Sitte, Erich Mendelsohn nebo Bohuslav Fuchs. Investor nyní připravuje podklady, na základě kterých chce památkáře i město přesvědčit, že stavba se na místo hodí a zároveň splňuje potřebné parametry.

Nahlásit chybu


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

17. dubna 2024 21:40 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

17. dubna 2024 12:30 | Ostrava-Centrum | Michal Slonina | Kulturní okénko

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Platforma Move Ostrava zve na své programy, nejbližším bude představení s názvem Sen

17. dubna 2024 12:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Move Ostrava je platformou podporující rozvoj múzických umění. Zaměřená je na diváky i profesionální umělce a v Ostravě funguje už více než 10 let. Ve svých projektech propojuje současný tanec, fyzické divadlo a nový cirkus.

V Ostravě se bude hrát špičkový tenis. Turnaj Ostra Group Open má bohatou tradici

17. dubna 2024 11:54 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Do Ostravy se sjedou špičkoví tenisté, aby se utkali o titul na 21. ročníku turnaje Ostra Group Open druhé nejvyšší světové kategorie Challenger. Loňské vítězství bude obhajovat český tenista Zdeněk Kolář.

Památkáři nesouhlasí s výstavbou nejvyššího českého mrakodrapu Ostrava Tower
Vydáno 30. září 2021 17:14, Ostrava-město, Jiří Cileček
Výstavba nejvyšší budovy v České republice je podle památkářů v rozporu s ochrannou kulturního dědictví. Navrhovaná budova prý nerespektuje ani platnou územně plánovací dokumentaci. Mrakodrap Ostrava Tower má mít 235 metrů a stát má na pozemku bývalé koksovny Karolina. Mezi obchodním centrem a ulicí 28. října na pozemku známém jako "Slza". Architekti nedávno dokonce přepracovali původní návrh, místo dvou věží má mít mrakodrap jen jednu ve tvaru přesýpacích hodin, v polovině otočených o devadesát stupňů.

vizualizace nového návrhu; zdroj: RT TORAX

Architektonická studie návrhu 235 metrů vysoké budovy Ostrava Tower je v rozporu se zájmy státní památkové péče. Výška stavby podle památkářů neodpovídá měřítku historické zástavby v památkově chráněném území, výrazně zasahuje do panoramatu města a porušuje podmínky ochrany městské památkové zóny (MPZ) Moravská Ostrava a jejího okolí. Památkáři proto vyjádřili nesouhlas se záměrem výstavby.

Michal Zezula, ředitel NPÚ Ostrava: "Navrhovaný objekt výškové budovy OSTRAVA TOWER!!! není v souladu s měřítkem zástavby městské památkové zóny (MPZ), nepříznivě ovlivňuje vnější i vnitřní obraz sídla, výrazně zasahuje do panoramatu města v blízkých i dálkových pohledech a je tak v rozporu s podmínkami ochrany předmětné MPZ."

Cílem výškové regulace v MPZ a v lokalitě Nová Karolina je zachování pohledových koridorů k chráněným objektům Trojhalí a v širším kontextu i k dominantám historického jádra města a k Dolní oblasti Vítkovice.

Michal Zezula, ředitel NPÚ Ostrava: "Plánovaný objekt je ve středu spojnice věže Nové radnice s vyhlídkou kavárny BOLT na vysoké peci č. 1 v Dolní oblasti Vítkovice (DOV) a brání pohledům z jedné městské dominanty na druhou, a to obousměrně. Výšková budova navrhovaných parametrů se nevhodně uplatní i v dálkových pohledech z ulice 28. října na Slezskou Ostravu."

Památkáři zároveň poukazují na fakt, že navrhovaný objekt nerespektuje stávající platnou územně plánovací dokumentaci. V bodě „Urbanistické hodnoty a jejich ochrana, hlavní principy koncepce ochrany a rozvoje urbanistických hodnot“, je mimo jiné uvedeno:

  • „– zachovat ráz jedinečných struktur kvalitních urbanistických souborů zejména ve vyhlášených městských památkových zónách – a to především respektováním a zachováním historického prostorového uspořádání zástavby, měřítka a členění fasád“

Dále pak v bodě „Základní urbanistická koncepce včetně urbanistické kompozice“ se uvádí:

  • „– v blízkosti významných pohledových dominant a kulturních a urbanistických hodnot nepřipustit umisťování staveb a provádění změn v území, které by znehodnotily pohledové poměry na dominantu a negativně by ovlivnily hodnoty území“
  • „– při dostavbách, zejména v památkově chráněných územích, respektovat charakter území, hodnotnou okolní zástavbu, tvary střech, stavební a uliční čáru, výšku římsy, apod.“
Michal Zezula, ředitel NPÚ Ostrava: "Na základě uvedeného není pochyb, že by v případě realizace výškové budovy OSTRAVA TOWER!!! bylo pozměněno a narušeno území Moravské Ostravy, které se vyvíjelo dlouhá staletí, a je charakterizováno jednotnou výškovou hladinou zástavby, rytmizovanou dominantami v podobě významných sakrálních a veřejných staveb, jejichž výška nepřesahuje 86 metrů (věž Nové radnice). Realizace budovy o výšce 235 metrů by nezaměnitelné panorama Ostravy, ve kterém se dále uplatňují vysoké pece a další průmyslové objekty v Dolní oblasti Vítkovice, zásadním způsobem přetvořila."

Obrovská hmota navrhované budovy podle památkářů negativně ovlivní vnímání architektonických hodnot historického jádra města, na jejichž vzniku se podílela řada významných architektů včetně několika světově uznávaných jako Camillo Sitte, Erich Mendelsohn nebo Bohuslav Fuchs. Investor nyní připravuje podklady, na základě kterých chce památkáře i město přesvědčit, že stavba se na místo hodí a zároveň splňuje potřebné parametry.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000027746/pamatkari-nesouhlasi-s-vystavbou-nejvyssiho-ceskeho-mrakodrapu-ostrava-tower