Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Senior ležel bez pomoci tři dny ve vaně, sousedka přivolala ostravské strážníky

Ostrava-město |

Nevycházel ze svého bytu, auto měl zaparkováno u domu a v koupelně se svítilo. Sousedka proto z obav o život 67letého seniora přivolala ostravské strážníky. Ti zjistili, že muž leží už tři dny ve vaně a zajistili pomoc. Do bytu se museli dostat hasiči a společně se strážníky a záchranáři pak seniora vynést. Ten mohl díky souběhu okolností později hovořit o štěstí v neštěstí.

zdroj videa: MP Ostrava

Celý příběh začal ve středu 28. září v ranních hodinách telefonátem 76leté paní, která telefonovala na služebnu strážníků ve Slezské Ostravě. Chtěla hovořit přímo se strážnicí Hanou Jendrykovou. Znala ji totiž osobně, protože strážnice slouží v okrsku, ve kterém seniorka bydlí.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "V telefonátu seniorka uvedla, že již nějaký čas neviděla svého souseda. Dále strážnici sdělila, že se jí zdá být podezřelé i to, že soused má své auto zaparkováno u domu a v jeho koupelně se neustále svítí. Dokonce se sama snažila na souseda „dozvonit a doklepat“, ale bezvýsledně."

Protože měla o svého souseda strach, vzpomněla si právě na strážnici Jendrykovou a zavolala ji s prosbou o pomoc.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Strážnice se rozhodla na nic nečekat a společně s kolegy se vydala do svého okrsku v Ostravě-Michálkovicích situaci prověřit. Po příjezdu na místo se potvrdily skutečnosti, které ji v telefonátu uvedla sousedka seniora. Hlídka proto pojala podezření, že senior se nachází skutečně uvězněný v bytě."

Toto podezření se potvrdilo krátce poté, co strážníci klepali na okno kuchyně i koupelny bytu seniora, který se nacházel ve vyvýšeném přízemí. Právě přes okno koupelny hlídka zaslechla tlumený nesrozumitelný mužský hlas. Jamile se strážníci vydali ke dveřím bytu, podařilo se jim se seniorem navázat už lepší komunikaci.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Senior jim v krátkých větách sdělil, že leží ve vaně již tři dny a je mu zima. Díky tomu, že je zesláblý, nemůže z vany bez cizí pomoci vylézt. Dle jeho sdělení nebyl nikterak zraněný. Vzhledem k okolnostem případu proto strážníci přivolali na místo hasiče, kteří zajistili vstup do bytu prostřednictvím okna v koupelně. Hlídka na místo rovněž přivolala i zdravotníky, kteří po prvotním ošetření převezli seniora na interní oddělení Městské nemocnice v Ostravě."
Hana Jendryková, strážnice MP Ostrava: "Paní znám osobně, jako mnoho dalších občanů v mém okrsku. Jsem moc ráda, že mám její důvěru. Ještě více mě ale těší, že díky jejímu telefonátu jsme pomohli seniorovi, který ležel tři dny bez pomoci ve vaně."

Snahou vedení Městské policie Ostrava je, aby každý občan znal „svého strážníka“ a s důvěrou se na něj obracel.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Městská policie Ostrava proto disponuje celkem 109 strážníky – okrskáři, kteří převážně vykonávají službu ve svěřeném okrsku. V tomto okrsku pak pomáhají obyvatelům řešit jejich dennodenní starosti a strasti týkající se občanského soužití, veřejného pořádku či dopravních komplikací."

Lidé v Ostravě mají možnost nalézt a kontaktovat svého okrskáře na webových stránkách Městské policie Ostrava.

Nahlásit chybu


K tématu

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

17. dubna 2024 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

V opavském Stříbrném jezeře se topil patnáctiletý chlapec

19. července 2023 17:56 | Opava | Jiří Cileček

Další případ tonutí na opavském Stříbrném jezeře zaměstnal ve středu odpoledne záchranáře. Topil se tam patnáctiletý chlapec. Vytáhli ho kamarádi a svědci, kteří mu poskytli první pomoc. Sanitka ho poté převezla do nemocnice.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

23. dubna 2024 10:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Senior ležel bez pomoci tři dny ve vaně, sousedka přivolala ostravské strážníky
Vydáno 3. října 2022 12:33, Ostrava-město, Jiří Cileček
Nevycházel ze svého bytu, auto měl zaparkováno u domu a v koupelně se svítilo. Sousedka proto z obav o život 67letého seniora přivolala ostravské strážníky. Ti zjistili, že muž leží už tři dny ve vaně a zajistili pomoc. Do bytu se museli dostat hasiči a společně se strážníky a záchranáři pak seniora vynést. Ten mohl díky souběhu okolností později hovořit o štěstí v neštěstí.

zdroj videa: MP Ostrava

Celý příběh začal ve středu 28. září v ranních hodinách telefonátem 76leté paní, která telefonovala na služebnu strážníků ve Slezské Ostravě. Chtěla hovořit přímo se strážnicí Hanou Jendrykovou. Znala ji totiž osobně, protože strážnice slouží v okrsku, ve kterém seniorka bydlí.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "V telefonátu seniorka uvedla, že již nějaký čas neviděla svého souseda. Dále strážnici sdělila, že se jí zdá být podezřelé i to, že soused má své auto zaparkováno u domu a v jeho koupelně se neustále svítí. Dokonce se sama snažila na souseda „dozvonit a doklepat“, ale bezvýsledně."

Protože měla o svého souseda strach, vzpomněla si právě na strážnici Jendrykovou a zavolala ji s prosbou o pomoc.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Strážnice se rozhodla na nic nečekat a společně s kolegy se vydala do svého okrsku v Ostravě-Michálkovicích situaci prověřit. Po příjezdu na místo se potvrdily skutečnosti, které ji v telefonátu uvedla sousedka seniora. Hlídka proto pojala podezření, že senior se nachází skutečně uvězněný v bytě."

Toto podezření se potvrdilo krátce poté, co strážníci klepali na okno kuchyně i koupelny bytu seniora, který se nacházel ve vyvýšeném přízemí. Právě přes okno koupelny hlídka zaslechla tlumený nesrozumitelný mužský hlas. Jamile se strážníci vydali ke dveřím bytu, podařilo se jim se seniorem navázat už lepší komunikaci.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Senior jim v krátkých větách sdělil, že leží ve vaně již tři dny a je mu zima. Díky tomu, že je zesláblý, nemůže z vany bez cizí pomoci vylézt. Dle jeho sdělení nebyl nikterak zraněný. Vzhledem k okolnostem případu proto strážníci přivolali na místo hasiče, kteří zajistili vstup do bytu prostřednictvím okna v koupelně. Hlídka na místo rovněž přivolala i zdravotníky, kteří po prvotním ošetření převezli seniora na interní oddělení Městské nemocnice v Ostravě."
Hana Jendryková, strážnice MP Ostrava: "Paní znám osobně, jako mnoho dalších občanů v mém okrsku. Jsem moc ráda, že mám její důvěru. Ještě více mě ale těší, že díky jejímu telefonátu jsme pomohli seniorovi, který ležel tři dny bez pomoci ve vaně."

Snahou vedení Městské policie Ostrava je, aby každý občan znal „svého strážníka“ a s důvěrou se na něj obracel.

Jindřich Machů, mluvčí MP Ostrava: "Městská policie Ostrava proto disponuje celkem 109 strážníky – okrskáři, kteří převážně vykonávají službu ve svěřeném okrsku. V tomto okrsku pak pomáhají obyvatelům řešit jejich dennodenní starosti a strasti týkající se občanského soužití, veřejného pořádku či dopravních komplikací."

Lidé v Ostravě mají možnost nalézt a kontaktovat svého okrskáře na webových stránkách Městské policie Ostrava.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000033642/senior-lezel-bez-pomoci-tri-dny-ve-vane-sousedka-privolala-ostravske-strazniky