Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Část Hlučínské ulice v Ostravě se zprůjezdní v dřívějším termínu

Ostrava-město |

Před plánovaným termínem se chystá zprovoznění části ulice Hlučínské v Ostravě-Petřkovicích, kde čile pokračují opravy havarijního stavu zatrubnění Petřkovického potoka. O deset dnů dříve, od 20. prosince bude zprovozněna pro individuální dopravu i MHD ulice Hlučínská.

Dočasný povrch komunikace si sice vyžádá v místě ještě sníženou rychlost a vymezení krajnice svislými dopravními značkami, nicméně místo se stane již průjezdné a dopravní situaci v obci významně zjednoduší.

Jan Kotala, vedoucí oddělení vodohospodářských staveb Odboru investičního MMO: "Obyvatelům i návštěvníkům Petřkovic děkujeme za trpělivost, stejně tak náleží poděkování zhotoviteli stavby Ostravským vodárnám a kanalizacím, subdodavateli společnosti SUBLAND, projekční společnosti GePS-Geotechnik, městskému obvodu Petřkovice i dalším subjektům, které se podílely na realizaci této náročné opravy."

Zatrubnění Petřkovického potoka se datuje do roku 1911. V červnu letošního roku byla odborem ochrany životního prostředí magistrátu města provedena kontrola technického stavu zatrubněné části Petřkovického potoka podél ulice Hlučínské v Ostravě-Petřkovicích.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Při kontrole byl zjištěn havarijní stav konstrukce vodního toku v délce přesahující 300 metrů. Bezodkladně byly zahájeny kroky k odstranění havarijního stavu i opatření v místě samém. Pohyb nad konstrukcí byl omezen umístěním příslušného dopravního značení, započaty byly příslušné projekční práce a definován zhotovitel stavby Ostravské vodárny a kanalizace. Staveniště bylo předáno na počátku října letošního roku, havarijní stav zatrubnění i náročnost oprav si vyžádaly komplexní uzávěru opravovaného místa. Díky včas provedené opravě havarijního stavu konstrukcí nedošlo k ohrožení majetku či zdraví lidí, v místě je běžně čilý dopravní ruch."

Opravováno bylo zatrubnění, které mělo původně rozměr 2,2 x 1 metr, uložené asi ve dvoumetrové hloubce. Nahrazeno bylo novým o rozměru 3 x 1 metr, což umožní proudění až stoleté vody a po dokončení budou obyvatelé mimo jiné i lépe ochráněni před záplavami. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V průběhu prací bylo už položeno 240 metrů rámových propustí, došlo k vymístění či přeložení vodovodního potrubí, elektrokabelů i plynovodního potrubí. Po avizovaném zprovoznění ulice Hlučínské 20. prosince bude stavba pokračovat pokládkou dalších rámových propustí až do 23. prosince, kdy budou práce přerušeny a obnoveny dle klimatických podmínek pravděpodobně v druhém lednovém týdnu roku 2023."

Celková výměna zatrubnění by měla být hotova do konce ledna 2023. V jarních měsících pak ještě dojde k úpravě zaústění do Ludgeřovického potoka a finální pokládce povrchů chodníků i vozovky. Stavba si vyžádala náklady téměř 61 milionů korun bez DPH.

Nahlásit chybu


K tématu

Centrální ostravský obvod oživuje Přívoz. V Orebitské opraví kanalizaci, povrch i další dům

Investice za více než 35 milionů korun. To čeká v letošním roce Orebitskou ulici v Ostravě-Přivozu. Bude se tady opravovat kanalizace a ulice dostane i nový povrch. Souběžně bude probíhat také rekonstrukce jednoho z bytových domů.

V srdci Ostravy-Mariánských Hor vznikne zelená ulice přátelská pro chodce a cyklisty

14. května 2023 18:36 | Ostrava-Mariánské hory | Jiří Cileček

Na plánovanou rekonstrukci kanalizace a vodovodu v ulici Přemyslovců v Ostravě-Mariánských Horách naváže úprava celé ulice. Přinese zlepšení podmínek pro pohyb chodců a cyklistů i nově vysazené stromořadí a dešťové záhony, které zpříjemní lokální mikroklima. Díky novým parkovacím stáním u místních provozoven se zlepší průjezdnost ulice. Předpokládá se, že proměna této tranzitní tepny na pobytově příjemnou ulici podpoří také prosperitu místních prodejen.

V Ostravě-Heřmanicích se opravují cesty po výstavbě kanalizace

9. května 2023 16:13 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Několik hlavních ulic v Ostravě-Heřmanicích postupně dostává nový asfaltový povrch. Práce probíhají v návaznosti na náročnou opravu kanalizace, která proběhla v uplynulých třech letech. Zároveň byly postupně opraveny také chodníky.


Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Ostrava opět boxuje extraligu olympijského boxu, zápasy lákají na ty nejlepší

Extraliga boxu České boxerské asociace je oficiální nejvyšší soutěž olympijského boxu. Po letech se opět boxuje i v Ostravě a domácí zápasy jsou plné napětí a emocí. Hned první velký souboj přinesl výhru domácích proti Jihlavě.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

17. dubna 2024 21:40 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Část Hlučínské ulice v Ostravě se zprůjezdní v dřívějším termínu
Vydáno 17. prosince 2022 19:06, Ostrava-město, Jiří Cileček
Před plánovaným termínem se chystá zprovoznění části ulice Hlučínské v Ostravě-Petřkovicích, kde čile pokračují opravy havarijního stavu zatrubnění Petřkovického potoka. O deset dnů dříve, od 20. prosince bude zprovozněna pro individuální dopravu i MHD ulice Hlučínská.

zdroj foto: Magistrát města Ostravy

Dočasný povrch komunikace si sice vyžádá v místě ještě sníženou rychlost a vymezení krajnice svislými dopravními značkami, nicméně místo se stane již průjezdné a dopravní situaci v obci významně zjednoduší.

Jan Kotala, vedoucí oddělení vodohospodářských staveb Odboru investičního MMO: "Obyvatelům i návštěvníkům Petřkovic děkujeme za trpělivost, stejně tak náleží poděkování zhotoviteli stavby Ostravským vodárnám a kanalizacím, subdodavateli společnosti SUBLAND, projekční společnosti GePS-Geotechnik, městskému obvodu Petřkovice i dalším subjektům, které se podílely na realizaci této náročné opravy."

Zatrubnění Petřkovického potoka se datuje do roku 1911. V červnu letošního roku byla odborem ochrany životního prostředí magistrátu města provedena kontrola technického stavu zatrubněné části Petřkovického potoka podél ulice Hlučínské v Ostravě-Petřkovicích.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Při kontrole byl zjištěn havarijní stav konstrukce vodního toku v délce přesahující 300 metrů. Bezodkladně byly zahájeny kroky k odstranění havarijního stavu i opatření v místě samém. Pohyb nad konstrukcí byl omezen umístěním příslušného dopravního značení, započaty byly příslušné projekční práce a definován zhotovitel stavby Ostravské vodárny a kanalizace. Staveniště bylo předáno na počátku října letošního roku, havarijní stav zatrubnění i náročnost oprav si vyžádaly komplexní uzávěru opravovaného místa. Díky včas provedené opravě havarijního stavu konstrukcí nedošlo k ohrožení majetku či zdraví lidí, v místě je běžně čilý dopravní ruch."

Opravováno bylo zatrubnění, které mělo původně rozměr 2,2 x 1 metr, uložené asi ve dvoumetrové hloubce. Nahrazeno bylo novým o rozměru 3 x 1 metr, což umožní proudění až stoleté vody a po dokončení budou obyvatelé mimo jiné i lépe ochráněni před záplavami. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V průběhu prací bylo už položeno 240 metrů rámových propustí, došlo k vymístění či přeložení vodovodního potrubí, elektrokabelů i plynovodního potrubí. Po avizovaném zprovoznění ulice Hlučínské 20. prosince bude stavba pokračovat pokládkou dalších rámových propustí až do 23. prosince, kdy budou práce přerušeny a obnoveny dle klimatických podmínek pravděpodobně v druhém lednovém týdnu roku 2023."

Celková výměna zatrubnění by měla být hotova do konce ledna 2023. V jarních měsících pak ještě dojde k úpravě zaústění do Ludgeřovického potoka a finální pokládce povrchů chodníků i vozovky. Stavba si vyžádala náklady téměř 61 milionů korun bez DPH.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000034879/cast-hlucinske-ulice-v-ostrave-se-zprujezdni-v-drivejsim-terminu