Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pár orlosupů bradatých v Zoo Ostrava odchovává adoptivní mládě

Ostrava-město |

Hnízdní sezóna orlosupů bradatých začíná už na podzim, kdy probíhají námluvy, stavba hnízda a páření. Vejce pak samice snáší na začátku zimy, takže inkubace probíhá v nejstudenější část roku. Ale právě chlad je pro správný vývoj orlosupích vajec zásadní. Tuto podmínku je třeba dodržet i v případě, že inkubace musí probíhat v líhni. Chovatelé proto vejce pravidelně chladí. V Zoo Ostrava tak letos inkubovali dvě vejce, navíc mládě jednoho páru odchovává druhý pár. Přirozený odchov rodiči případně pěstouny je podmínkou pro následné vypuštění mladých jedinců do přírody.

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava jsou chovány dva páry orlosupů bradatých – mladší pár obývá jednu z voliér dravců v návštěvnické části, starší a zkušenější pár je v chovatelském zázemí. Jako první snesla vejce samice mladšího páru, už v polovině prosince loňského roku.

Adéla Obračajová, zooložka: "Tento pár je ale méně zkušený a inkubace i odchov mláďat je často spojen s komplikacemi, proto jsme jejich vejce po dohodě s koordinátorem Evropského ex situ programu (EEP) 30. prosince 2022 odebrali a vyměnili za podkladek. Vejce bylo umístěno do líhně, kde pokračovala jeho inkubace pod dohledem chovatelů."

Inkubace v líhni není jednoduchá, musejí být nastaveny správné podmínky (teplota a vlhkost uvnitř líhně) a dodržován postup a každodenní kontrola vejce.

Adéla Obračajová, zooložka: "V líhni je nastaveno automatické otáčení vejce na přesný počet otáček za den, vejce je každý den váženo, abychom mohli sledovat, zda se vyvíjí správně. Každý den je také nezbytné chlazení, které simuluje situaci, když se rodiče na vejci střídají, a vejce je tak na nějakou chvíli nezakryté. U orlosupích vajec má chlazení, v tomto případě tzv. termální šok, po několik minut denně zcela zásadní roli pro správný vývoj vejce."

Inkubace v líhni probíhala správně. Dne 3. února 2023 se mládě ve vejci samo naklubalo a 5. února ráno bylo již samo vylíhnuté.

Adéla Obračajová, zooložka: "Večer toho dne jsme začali s postupným rozkrmováním mláděte. To znamená několik krmení za den od rána do večera, přičemž množství krmení se postupně navyšuje a snižuje se teplota v inkubátoru. Vzhledem k nejistotě odchovu mláděte vlastními rodiči jsme se opět po konzultaci s EEP koordinátorem rozhodli mládě podložit na hnízdo staršímu a velmi zkušenému páru, jehož vejce, snesené o něco později, bylo také umístěno do líhně. Tento pár už odchoval několik vlastních mláďat a má rovněž zkušenosti s odchovem adoptivních mláďat. Podložení proběhlo v pátek 10. února."

Oba zkušení rodiče mládě přijali a začali o něj okamžitě pečovat. Odpoledne už byly pozorovány i první pokusy o krmení. Chovatelé dění na hnízdě stále sledují – zaznamenávají pravidelné krmení mláděte adoptivním párem, sledují chování a spolupráci páru i aktivitu mláděte. Mládě je téměř tři týdny staré a zatím to vypadá, že bude dalším úspěšně odchovaným orlosupem. Zatím není jisté, zda bude nakonec vypuštěno do volné přírody, nebo zůstane v chovatelské základně v některé partnerské zoo či záchranné stanici.

Adéla Obračajová, zooložka: "Pokud se vylíhne mládě i z vejce staršího páru, budeme operativně ve spolupráci s EEP koordinátorem hledat pěstouny, aby i toto mládě bylo odchováno přirozeně jedinci svého druhu. Je to podmínka mezinárodního repatriačního projektu Návrat orlosupa bradatého do evropské přírody, do něhož je Zoo Ostrava zapojena od roku 2009 a v rámci něhož bezplatně poskytla už 17 mladých orlosupů pro vypuštění do volné přírody."
Nahlásit chybu


K tématu

Nápor návštěvníků v Zoo Ostrava způsobuje dopravní komplikace, čeká se na parkovací dům

9. května 2023 11:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Výstavba nového parkovacího domu výrazně omezila parkování kolem ostravské zoologické zahrady. S obdobím svátků a přicházejícího teplého počasí začíná zoo čelit velkému náporů návštěvníků. Slezská Ostrava i samotná zoo proto upozorňuje na z toho plynoucí dopravní komplikace i složité parkování.

Krajty zelené se poprvé rozmnožily v Zoo Ostrava

31. května 2023 15:44 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Krajty zelené obývají v Zoo Ostrava jedno z akvaterárií v pavilonu Papua. K vidění jsou zde ve své typické poloze na větvích dvě samice a jeden samec. První pokus o rozmnožení proběhl už v loňském roce, ale nebyl úspěšný. V letošním roce se 23. května vylíhlo deset mláďat, která zůstávají v chovatelském zázemí. Přestože se tito zelení hadi chovají v 80 evropských zoo, rozmnožují se jen vzácně. Ostravští chovatelé proto doufají, že bude prvoodchov úspěšný.

Supi bělohlaví odchovávají v Zoo Ostrava své první mládě

18. května 2023 19:12 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve voliéře supů bělohlavých v ostravské zoo odchovává jeden z párů své první mládě. Přestože tento druh není tak citlivý na vyrušení jako třeba orlosupi bradatí nebo supi hnědí, a přestože nově sestavený pár spolu od začátku dobře harmonizoval, trvalo čtyři hnízdní sezóny, než se postupně naučil při hnízdění spolupracovat. Nakonec se ptákům nyní daří úspěšně odchovávat mládě. Byla k tomu zapotřebí i asistence chovatelů, ale je velmi pravděpodobné, že i do budoucna budou fungovat jako rodiče spolehlivě. Přirozeně odchovaná mláďata pak mohou být poskytnuta pro vypuštění do volné přírody.


Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Ostrava podpoří začínající podnikatele. Inspirace vzešla z programu Řemeslný akcelerátor

Ostrava chce pomoci začínajícím podnikatelům a proto vyhlásila nový dotační program. Jeho cílem je zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a technologií, ale také rozvoj podnikatelského prostředí.

Dny památek zaměřené na historii městského obvodu Ostrava-Jih se konaly už po deváté

Již 9. ročník festivalu Dny památek na Jihu se konal od čtvrtka do neděle. Zahrnoval foto-přednášky, prohlídky bytového muzea či komentované vycházky. Festivalem provázel kronikář obvodu Petr Lexa Přendík.

Bikesharing je v Ostravě oblíbenou formou dopravy

Bikesharing v Ostravě funguje už šestým rokem a získal si obrovskou oblibu. Jen za loňský byla kola společnosti Nextbike vypůjčena uživateli téměř v půl milionech případů a většinou svou trasu zvládli do 15 minut.

Pár orlosupů bradatých v Zoo Ostrava odchovává adoptivní mládě
Vydáno 27. února 2023 15:21, Ostrava-město, Jiří Cileček
Hnízdní sezóna orlosupů bradatých začíná už na podzim, kdy probíhají námluvy, stavba hnízda a páření. Vejce pak samice snáší na začátku zimy, takže inkubace probíhá v nejstudenější část roku. Ale právě chlad je pro správný vývoj orlosupích vajec zásadní. Tuto podmínku je třeba dodržet i v případě, že inkubace musí probíhat v líhni. Chovatelé proto vejce pravidelně chladí. V Zoo Ostrava tak letos inkubovali dvě vejce, navíc mládě jednoho páru odchovává druhý pár. Přirozený odchov rodiči případně pěstouny je podmínkou pro následné vypuštění mladých jedinců do přírody.

Krmení mláděte orlosupa; zdroj foto: Zoo Ostrava/Enrico Gombala

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava jsou chovány dva páry orlosupů bradatých – mladší pár obývá jednu z voliér dravců v návštěvnické části, starší a zkušenější pár je v chovatelském zázemí. Jako první snesla vejce samice mladšího páru, už v polovině prosince loňského roku.

Adéla Obračajová, zooložka: "Tento pár je ale méně zkušený a inkubace i odchov mláďat je často spojen s komplikacemi, proto jsme jejich vejce po dohodě s koordinátorem Evropského ex situ programu (EEP) 30. prosince 2022 odebrali a vyměnili za podkladek. Vejce bylo umístěno do líhně, kde pokračovala jeho inkubace pod dohledem chovatelů."

Inkubace v líhni není jednoduchá, musejí být nastaveny správné podmínky (teplota a vlhkost uvnitř líhně) a dodržován postup a každodenní kontrola vejce.

Adéla Obračajová, zooložka: "V líhni je nastaveno automatické otáčení vejce na přesný počet otáček za den, vejce je každý den váženo, abychom mohli sledovat, zda se vyvíjí správně. Každý den je také nezbytné chlazení, které simuluje situaci, když se rodiče na vejci střídají, a vejce je tak na nějakou chvíli nezakryté. U orlosupích vajec má chlazení, v tomto případě tzv. termální šok, po několik minut denně zcela zásadní roli pro správný vývoj vejce."

Inkubace v líhni probíhala správně. Dne 3. února 2023 se mládě ve vejci samo naklubalo a 5. února ráno bylo již samo vylíhnuté.

Adéla Obračajová, zooložka: "Večer toho dne jsme začali s postupným rozkrmováním mláděte. To znamená několik krmení za den od rána do večera, přičemž množství krmení se postupně navyšuje a snižuje se teplota v inkubátoru. Vzhledem k nejistotě odchovu mláděte vlastními rodiči jsme se opět po konzultaci s EEP koordinátorem rozhodli mládě podložit na hnízdo staršímu a velmi zkušenému páru, jehož vejce, snesené o něco později, bylo také umístěno do líhně. Tento pár už odchoval několik vlastních mláďat a má rovněž zkušenosti s odchovem adoptivních mláďat. Podložení proběhlo v pátek 10. února."

Oba zkušení rodiče mládě přijali a začali o něj okamžitě pečovat. Odpoledne už byly pozorovány i první pokusy o krmení. Chovatelé dění na hnízdě stále sledují – zaznamenávají pravidelné krmení mláděte adoptivním párem, sledují chování a spolupráci páru i aktivitu mláděte. Mládě je téměř tři týdny staré a zatím to vypadá, že bude dalším úspěšně odchovaným orlosupem. Zatím není jisté, zda bude nakonec vypuštěno do volné přírody, nebo zůstane v chovatelské základně v některé partnerské zoo či záchranné stanici.

Adéla Obračajová, zooložka: "Pokud se vylíhne mládě i z vejce staršího páru, budeme operativně ve spolupráci s EEP koordinátorem hledat pěstouny, aby i toto mládě bylo odchováno přirozeně jedinci svého druhu. Je to podmínka mezinárodního repatriačního projektu Návrat orlosupa bradatého do evropské přírody, do něhož je Zoo Ostrava zapojena od roku 2009 a v rámci něhož bezplatně poskytla už 17 mladých orlosupů pro vypuštění do volné přírody."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000035953/par-orlosupu-bradatych-v-zoo-ostrava-odchovava-adoptivni-mlade