Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V ostravské zoo odstranili část železných klecí u starého pavilonu primátů

Ostrava-město |

Pavilon primátů patří k nejstarším objektům v Zoo Ostrava. Postaven byl v roce 1966. Pro většinu jeho obyvatel zoo postupně vybudovala nová moderní chovatelská zařízení, ta nejnovější byla otevřena v loňském roce pro makaky lví a gibony bělolící. Návštěvníkům je budova již nějakou dobu uzavřena a do budoucna spěje k demolici. V minulých dnech proběhlo odstranění několika venkovních železných klecí, které obývali právě makaci.

Pavilon primátů byl v ostravské zoologické zahradě postaven v roce 1966, kdy byl přístup k podobě expozic i k chovaným zvířatům značně odlišný.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Dnes již neodpovídá přísným standardům pro chov zvířat v moderních zoologických zahradách ani vnitřním představám a nepsaným normám, které si na základě znalostí a zkušeností stanovují zodpovědní vedoucí pracovníci zoo. Vzhledem ke všem těmto skutečnostem i díky podpoře našeho zřizovatele statutárního města Ostrava jsme během posledních 15 let postavili pro jeho obyvatele nová moderní chovatelsko-expoziční zařízení a zvířata do nich postupně přemisťovali."
  • V roce 2010 se skupina hulmanů posvátných přestěhovala do společné expozice s medvědy ušatými nazvané po nejstarším národním parku v Nepálu Čitván
  • V roce 2014 se nového bydlení dočkali kočkodani Dianini a šimpanzi hornoguinejští v Pavilonu evoluce, který vznikl přestavbou původního pavilonu vodních ptáků
  • Na čtyřech rybnících bylo postupně vybudováno osm ostrůvků, kde pobývají v teplých měsících skupiny lemurů
  • V roce 2020 byla zahájena výstavba dvou expozičně-chovatelských celků – Wanderu pro makaky lví a Vadtna ni – Chrám gibonů pro gibony bělolící. Otevřeny byly v loňském roce

Většina obyvatel starého pavilonu již tedy může plně využívat nových a prostorných přírodních výběhů, které primáty podněcují k přirozenému chování a činnostem.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Mandrilové mají zatím k dispozici venkovní výběh s umělými stromy, ale i pro ně se chystá projekt na výstavbu nové expozice. V přípravě je také výstavba moderního zázemí pro lemury. V pavilonu také přechodně zůstávají dva giboni bělolící z liberecké zoo, kde právě probíhá rekonstrukce pavilonu primátů. Po jejím dokončení se giboni do Liberce vrátí."

Přes pravidelnou údržbu je stav budovy technicky i morálně zastaralý a dále neudržitelný. Návštěvníkům je již několik let uzavřen a Zoo do budoucna počítá s jeho demolicí. V minulých dnech proběhlo alespoň částečné „odželeznění“ – odstraněny byly klece po makacích.

Nahlásit chybu


K tématu

Nápor návštěvníků v Zoo Ostrava způsobuje dopravní komplikace, čeká se na parkovací dům

9. května 2023 11:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Výstavba nového parkovacího domu výrazně omezila parkování kolem ostravské zoologické zahrady. S obdobím svátků a přicházejícího teplého počasí začíná zoo čelit velkému náporů návštěvníků. Slezská Ostrava i samotná zoo proto upozorňuje na z toho plynoucí dopravní komplikace i složité parkování.

Ostravská zoo chová vzácné druhy, jedním z nich jsou outloni

23. dubna 2023 15:05 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zoo Ostrava chová přes 450 druhů živočichů. Ne všechny ale mohou návštěvníci vidět. Řada z nich je chována mimo jejich zraky – v chovatelském zázemí. Některé dočasně, jiné trvale. Patří mezi ně i outloň malý, kterého získala zoo v loňském roce. Pár tohoto vzácného primáta se zde nedávno rozmnožil.

Supi bělohlaví odchovávají v Zoo Ostrava své první mládě

18. května 2023 19:12 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve voliéře supů bělohlavých v ostravské zoo odchovává jeden z párů své první mládě. Přestože tento druh není tak citlivý na vyrušení jako třeba orlosupi bradatí nebo supi hnědí, a přestože nově sestavený pár spolu od začátku dobře harmonizoval, trvalo čtyři hnízdní sezóny, než se postupně naučil při hnízdění spolupracovat. Nakonec se ptákům nyní daří úspěšně odchovávat mládě. Byla k tomu zapotřebí i asistence chovatelů, ale je velmi pravděpodobné, že i do budoucna budou fungovat jako rodiče spolehlivě. Přirozeně odchovaná mláďata pak mohou být poskytnuta pro vypuštění do volné přírody.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

AZ Havířov bojuje ve finále o postup do 1. ligy, fanoušci jsou nadšení

Klubu i fanouškům se splnil sen. AZ bojuje ve finále o postup do první ligy. Stav po druhém zápase je 1:1. Tým nyní čekají dva zápasy v Chomutově.

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu

Dnes 16:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.

Ostrava opět boxuje extraligu olympijského boxu, zápasy lákají na ty nejlepší

Extraliga boxu České boxerské asociace je oficiální nejvyšší soutěž olympijského boxu. Po letech se opět boxuje i v Ostravě a domácí zápasy jsou plné napětí a emocí. Hned první velký souboj přinesl výhru domácích proti Jihlavě.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

V ostravské zoo odstranili část železných klecí u starého pavilonu primátů
Vydáno 2. června 2023 17:56, Ostrava-město, Jiří Cileček
Pavilon primátů patří k nejstarším objektům v Zoo Ostrava. Postaven byl v roce 1966. Pro většinu jeho obyvatel zoo postupně vybudovala nová moderní chovatelská zařízení, ta nejnovější byla otevřena v loňském roce pro makaky lví a gibony bělolící. Návštěvníkům je budova již nějakou dobu uzavřena a do budoucna spěje k demolici. V minulých dnech proběhlo odstranění několika venkovních železných klecí, které obývali právě makaci.

Staré klece po makacích; zdroj foto: Zoo Ostrava

Pavilon primátů byl v ostravské zoologické zahradě postaven v roce 1966, kdy byl přístup k podobě expozic i k chovaným zvířatům značně odlišný.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Dnes již neodpovídá přísným standardům pro chov zvířat v moderních zoologických zahradách ani vnitřním představám a nepsaným normám, které si na základě znalostí a zkušeností stanovují zodpovědní vedoucí pracovníci zoo. Vzhledem ke všem těmto skutečnostem i díky podpoře našeho zřizovatele statutárního města Ostrava jsme během posledních 15 let postavili pro jeho obyvatele nová moderní chovatelsko-expoziční zařízení a zvířata do nich postupně přemisťovali."
  • V roce 2010 se skupina hulmanů posvátných přestěhovala do společné expozice s medvědy ušatými nazvané po nejstarším národním parku v Nepálu Čitván
  • V roce 2014 se nového bydlení dočkali kočkodani Dianini a šimpanzi hornoguinejští v Pavilonu evoluce, který vznikl přestavbou původního pavilonu vodních ptáků
  • Na čtyřech rybnících bylo postupně vybudováno osm ostrůvků, kde pobývají v teplých měsících skupiny lemurů
  • V roce 2020 byla zahájena výstavba dvou expozičně-chovatelských celků – Wanderu pro makaky lví a Vadtna ni – Chrám gibonů pro gibony bělolící. Otevřeny byly v loňském roce

Většina obyvatel starého pavilonu již tedy může plně využívat nových a prostorných přírodních výběhů, které primáty podněcují k přirozenému chování a činnostem.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Mandrilové mají zatím k dispozici venkovní výběh s umělými stromy, ale i pro ně se chystá projekt na výstavbu nové expozice. V přípravě je také výstavba moderního zázemí pro lemury. V pavilonu také přechodně zůstávají dva giboni bělolící z liberecké zoo, kde právě probíhá rekonstrukce pavilonu primátů. Po jejím dokončení se giboni do Liberce vrátí."

Přes pravidelnou údržbu je stav budovy technicky i morálně zastaralý a dále neudržitelný. Návštěvníkům je již několik let uzavřen a Zoo do budoucna počítá s jeho demolicí. V minulých dnech proběhlo alespoň částečné „odželeznění“ – odstraněny byly klece po makacích.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000037543/v-ostravske-zoo-odstranili-cast-zeleznych-kleci-u-stareho-pavilonu-primatu