Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Svědkyně zachránila podvedené ženě statisíce před vložením do bitcoinmatu. Jiná tam dala 1,3 milionu

Ostrava-město |

Náhodná kolemjdoucí zachránila 59leté ženě v Ostravě téměř 230 tisíc korun. Žena se totiž stala obětí podvodu, kdy jí podvodníci na telefonu, pod záminkou ochrany peněz, donutili vzít všechny své úspory z banky a vložit je do bitcoinmatu. Pohotová svědkyně v tom ženě zabránila a ještě přivolala policii. Další žena už takové štěstí neměla. Ta vložila stejným způsobem do bitcoinmatu přes 1,3 milionu korun.

zdroj: Policie ČR

"Váš bankovní účet byl napaden a někdo se z něj pokouší odeslat velké množství peněz..." nebo "Na vaše jméno se někdo snaží u banky vzít velký úvěr."

Těmito slovy většinou začínají telefonáty podvodníků, kteří mají za cíl připravit své oběti o všechny úspory. Stejnou zkušenost má i 59letá žena, které zavolala v minulých dnech údajná pracovnice banky.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Žena se představila jako Marcela Žáková a sdělila jí, že volá kvůli zažádanému úvěru. Vzhledem k tomu, že poškozená o žádnou půjčku nežádala, obávala se, že se stala obětí podvodného jednání. Údajná bankovní úřednice ji ujistila, že zneužití osobních údajů oznámí jak policistům, tak bance a ta ji bude kontaktovat."

Propracovaný systém podvodu

A jak údajná pracovnice banky řekla, tak se také stalo. Během stejného dne jí volal muž, který se představil jako pan Čuřík. Uvedl, že je z bezpečnostního oddělení banky a její účet byl napaden. Tím se mu povedlo ženu perfektně zmanipulovat a přesvědčit ji, že jediná možnost, jak její peníze zachránit je, aby je šla okamžitě do banky vybrat a vložit na nový účet, který jí on sám založí. Většinou podvodníci tvrdí, že o tom nesmí v bance nikomu říct, protože je možné, že ji chtěl okrást přímo někdo z úředníků v bance.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Po celou dobu s ní komunikoval jak po telefonu, tak přes aplikaci WhatsApp. Sdělil jí, že bude nejbezpečnější vklad peněz na rezervní účet a tím své úspory zachrání. Dále ji ujistil, že jakmile pominou bezpečnostní rizika, peníze jí budou vráceny zpět na účet."

Poškozená žena vybrala všechny peníze a odnesla je do obchodního centra, kde je měla dle instrukcí vložit do bitcoinmatu. Následně měla doslova štěstí v neštěstí, protože si jí všimla náhodná kolemjdoucí, které bylo jasné, že žena se stala obětí podvodu. Zabránila ji ve vložení peněz do zařízení a rovnou zavolala policii.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Poškozená měla po celou dobu údajného pána Čuříka na telefonu a dokonce i ve chvíli, kdy ji oslovila náhodná kolemjdoucí. Ta ji upozornila, aby peníze nikde nevkládala, že se určitě jedná o podvod, proto hned volala na linku 158 a věc oznámila."

Po chvilce na místo přijeli policisté a ženě nakonec vklad peněz do bitcoinmatu rozmluvili. Následně ji převezli na policejní služebnu.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Kriminalisté z Vítkovic zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Velké poděkování patří právě ženě, která byla ve správnou dobu na správném místě. Svou duchapřítomností zachránila poškozené úspory a nevzdala to i přesto, že 59letá žena jí vůbec nevěřila."

Jiná žena přišla o 1,3 milionu

Zhruba ve stejnou dobu se v Ostravě odehrál další podobný případ. Tady už bohužel 58letá žena už takové štěstí neměla a přišla o všechny své úspory. Podvod měl stejný scénář. Vše začalo hovorem od ženy, která se představila jako pracovnice banky. Opět sjednaná půjčka, která nebyla dokončena. A příběh úplně totožný. Následoval hovor od pana Čuříka, který je údajný „pracovník bezpečnostního oddělení“.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Ten 58leté ženě uvedl, že její účet byl napaden, a proto je nutné provést zabezpečení peněz. Poté se s ní v telefonu rozloučil slovy, že nikomu nemá nic říkat a ani nikde volat, že všechny hovory jsou nahrávány, že ji sám bude kontaktovat. Netrvalo to dlouho a opět ženu kontaktoval. Následovaly instrukce."

Žena šla do banky a ze svých účtů vybrala všechny úspory, tedy něco málo přes 1,3 milionu korun. Po celou dobu měla údajného Čuříka na telefonu a když chtěla jít s penězi domů, tak ji zastavil a přesvědčil, že peníze jsou zasažené trestnou činností a musí je vložit do speciálního zabezpečovacího elektronického účtu.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Poté ji poslal do nákupního centra v Ostravě kde jí přesně řekl, kde se nachází bitcoinmat. Následně si poškozenou k telefonu převzal údajný kolega Jelínek, který začal posílat přes WhatsApp QR kódy a instruoval ji, jak vkládat peníze."

Podvodníci umí krást telefonní čísla

Ženě to prý v jeden okamžik přišlo zvláštní, proto chtěla mluvit s policistou. Jak si přála, tak se stalo. Podvodníci jsou velmi dobře technicky vybavení a dokáží ukrást téměř každé telefonní číslo. Okamžitě jí tak na mobil zavolali z telefonního čísla, které mělo předvolbu 974, což jsou pevné linky policistů.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Hovor přijala a hovořila se slovensky mluvícím mužem, který uvedl, že je policista z Prahy a že má na starosti její případ. Jak žena u výslechu uvedla, hovor ji měl uklidnit. Znovu se spojila s panem Jelínkem a pokračovala ve vkládání peněz do bitcoinmatu. Vzhledem k tomu, že nastaly komplikace s tímto bankomatem, žena vše přerušila a domluvila se s mužem po telefonu, že zbytek peněz vloží následující den."

To se bohužel stalo, žena přišla druhý den a opět byla po telefonu v kontaktu s Jelínkem a Čuřikem a vklady do bitcoinmatu dokončila. Celkem tam za ty dva dny vložila přes 1,3 milionu korun. Další den se snažila dovolat zpět na telefonní čísla, kdy už s ní ale nikdo nechtěl mluvit. Až poté se doma svěřila manželovi a nakonec šla vše oznámit na policii.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Komisař z oddělení hospodářské kriminality zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu."

Policisté varují

Kybernetická kriminalita už dávno necílí jen na seniory a osamělé lidi, ale pachatelé se zaměřují na širokou veřejnost bez ohledu na věk či vzdělání. Počet útoků na klienty bank se za poslední dva roky zvýšil čtyřnásobně a škody jdou do stovek milionů.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Pachatelé se při těchto útocích snaží překonávat zejména lidský faktor a pod nejrůznějšími legendami využívají nátlaku, strachu a časové tísně pro záchranu peněz nebo pro realizaci finanční transakce."

Nejčastější podvodné legendy

Podvodné navolávání: pachatelé se vydávají například za bankéře, policisty, pracovníky technické podpory a snaží se z lidí pod vlivem strachu vylákat peníze, nebo vzdálený přístup do zařízení oběti, který následně zneužije.

Nabídka výhodných investic: přesvědčivá lákavá reklama a manipulativní jednání. Cílem pachatele je vylákat z oběti co možná nejvíce finančních prostředků a využívá k tomu přirozenou ziskuchtivost každého z nás.

Jak nenaletět

Nikdy neumožňujte vzdálený přístup do svého zařízení nikomu, koho neznáte a zcela mu nedůvěřujete.

Pamatujte, že pachatelé dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo, či e-mailovou adresu.

Jedním ze základních pravidel je nikdy nikomu nesdělovat hesla k internetovému bankovnictví

Na podezřelé SMS zprávy nikdy nereagujte. Vaše banka by po vás přístupové údaje či hesla skrze SMS zprávu nikdy nepožadovala.

Naletěli jste podvodníkovi, klikli jste na falešný e-mail nebo jste někomu sdělili své údaje? Ihned zavolejte kontaktnímu centru své banky a požádejte o zablokování on-line bankovnictví a o změnu přihlašovacích údajů. Vše ihned ohlaste na policii.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pro Vás připlavili nové edukační video zaměřené na podvody v a trestné činy spojených se zneužitím důvěry osob, které měly zájem investovat do kryptoměn. Jedná se o video z preventivního projektu s názvem „PORADCE policejní rádce pro bezpečný život“."
Nahlásit chybu


K tématu

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

15. dubna 2024 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

Seniorka nechala doma vzkaz, že účet je v nebezpečí a šla vložit úspory do bitcoinmatu

11. srpna 2023 11:13 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Reakce partnera a špičková práce kriminalistů i policistů zachránila 70leté seniorce z Frýdku-Místku téměř půl milionu korun. Ta se totiž stala obětí podvodného jednání falešných bankéřů. Ti ji přesvědčili, aby vybrala z osobního účtu, který někdo údajně napadl, všechny peníze a šla je vložit do bitcoinmatu. Policisté ženu našli ve chvíli, kdy do zařízení vkládala první peníze.

Pozor na podvodné emaily, dvě ženy z Frýdku-Místku přišly o 170 tisíc korun

16. června 2023 10:04 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Policisté varují před podvodnými emaily, které mají za cíl uživatele okrást o co nejvyšší částky. Aktuálně hned dva takové případy řeší policisté ve Frýdku-Místku. Dvě ženy tam ohlásily, že byly přes tyto emaily okradeny. Jedna o 30 tisíc korun a druhá o 140 tisíc.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu

Včera 16:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.

Ostrava opět boxuje extraligu olympijského boxu, zápasy lákají na ty nejlepší

Extraliga boxu České boxerské asociace je oficiální nejvyšší soutěž olympijského boxu. Po letech se opět boxuje i v Ostravě a domácí zápasy jsou plné napětí a emocí. Hned první velký souboj přinesl výhru domácích proti Jihlavě.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

18. dubna 2024 11:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Svědkyně zachránila podvedené ženě statisíce před vložením do bitcoinmatu. Jiná tam dala 1,3 milionu
Vydáno 4. června 2023 13:02, Ostrava-město, Jiří Cileček
Náhodná kolemjdoucí zachránila 59leté ženě v Ostravě téměř 230 tisíc korun. Žena se totiž stala obětí podvodu, kdy jí podvodníci na telefonu, pod záminkou ochrany peněz, donutili vzít všechny své úspory z banky a vložit je do bitcoinmatu. Pohotová svědkyně v tom ženě zabránila a ještě přivolala policii. Další žena už takové štěstí neměla. Ta vložila stejným způsobem do bitcoinmatu přes 1,3 milionu korun.

zdroj: Policie ČR

"Váš bankovní účet byl napaden a někdo se z něj pokouší odeslat velké množství peněz..." nebo "Na vaše jméno se někdo snaží u banky vzít velký úvěr."

Těmito slovy většinou začínají telefonáty podvodníků, kteří mají za cíl připravit své oběti o všechny úspory. Stejnou zkušenost má i 59letá žena, které zavolala v minulých dnech údajná pracovnice banky.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Žena se představila jako Marcela Žáková a sdělila jí, že volá kvůli zažádanému úvěru. Vzhledem k tomu, že poškozená o žádnou půjčku nežádala, obávala se, že se stala obětí podvodného jednání. Údajná bankovní úřednice ji ujistila, že zneužití osobních údajů oznámí jak policistům, tak bance a ta ji bude kontaktovat."

Propracovaný systém podvodu

A jak údajná pracovnice banky řekla, tak se také stalo. Během stejného dne jí volal muž, který se představil jako pan Čuřík. Uvedl, že je z bezpečnostního oddělení banky a její účet byl napaden. Tím se mu povedlo ženu perfektně zmanipulovat a přesvědčit ji, že jediná možnost, jak její peníze zachránit je, aby je šla okamžitě do banky vybrat a vložit na nový účet, který jí on sám založí. Většinou podvodníci tvrdí, že o tom nesmí v bance nikomu říct, protože je možné, že ji chtěl okrást přímo někdo z úředníků v bance.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Po celou dobu s ní komunikoval jak po telefonu, tak přes aplikaci WhatsApp. Sdělil jí, že bude nejbezpečnější vklad peněz na rezervní účet a tím své úspory zachrání. Dále ji ujistil, že jakmile pominou bezpečnostní rizika, peníze jí budou vráceny zpět na účet."

Poškozená žena vybrala všechny peníze a odnesla je do obchodního centra, kde je měla dle instrukcí vložit do bitcoinmatu. Následně měla doslova štěstí v neštěstí, protože si jí všimla náhodná kolemjdoucí, které bylo jasné, že žena se stala obětí podvodu. Zabránila ji ve vložení peněz do zařízení a rovnou zavolala policii.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Poškozená měla po celou dobu údajného pána Čuříka na telefonu a dokonce i ve chvíli, kdy ji oslovila náhodná kolemjdoucí. Ta ji upozornila, aby peníze nikde nevkládala, že se určitě jedná o podvod, proto hned volala na linku 158 a věc oznámila."

Po chvilce na místo přijeli policisté a ženě nakonec vklad peněz do bitcoinmatu rozmluvili. Následně ji převezli na policejní služebnu.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Kriminalisté z Vítkovic zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Velké poděkování patří právě ženě, která byla ve správnou dobu na správném místě. Svou duchapřítomností zachránila poškozené úspory a nevzdala to i přesto, že 59letá žena jí vůbec nevěřila."

Jiná žena přišla o 1,3 milionu

Zhruba ve stejnou dobu se v Ostravě odehrál další podobný případ. Tady už bohužel 58letá žena už takové štěstí neměla a přišla o všechny své úspory. Podvod měl stejný scénář. Vše začalo hovorem od ženy, která se představila jako pracovnice banky. Opět sjednaná půjčka, která nebyla dokončena. A příběh úplně totožný. Následoval hovor od pana Čuříka, který je údajný „pracovník bezpečnostního oddělení“.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Ten 58leté ženě uvedl, že její účet byl napaden, a proto je nutné provést zabezpečení peněz. Poté se s ní v telefonu rozloučil slovy, že nikomu nemá nic říkat a ani nikde volat, že všechny hovory jsou nahrávány, že ji sám bude kontaktovat. Netrvalo to dlouho a opět ženu kontaktoval. Následovaly instrukce."

Žena šla do banky a ze svých účtů vybrala všechny úspory, tedy něco málo přes 1,3 milionu korun. Po celou dobu měla údajného Čuříka na telefonu a když chtěla jít s penězi domů, tak ji zastavil a přesvědčil, že peníze jsou zasažené trestnou činností a musí je vložit do speciálního zabezpečovacího elektronického účtu.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Poté ji poslal do nákupního centra v Ostravě kde jí přesně řekl, kde se nachází bitcoinmat. Následně si poškozenou k telefonu převzal údajný kolega Jelínek, který začal posílat přes WhatsApp QR kódy a instruoval ji, jak vkládat peníze."

Podvodníci umí krást telefonní čísla

Ženě to prý v jeden okamžik přišlo zvláštní, proto chtěla mluvit s policistou. Jak si přála, tak se stalo. Podvodníci jsou velmi dobře technicky vybavení a dokáží ukrást téměř každé telefonní číslo. Okamžitě jí tak na mobil zavolali z telefonního čísla, které mělo předvolbu 974, což jsou pevné linky policistů.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Hovor přijala a hovořila se slovensky mluvícím mužem, který uvedl, že je policista z Prahy a že má na starosti její případ. Jak žena u výslechu uvedla, hovor ji měl uklidnit. Znovu se spojila s panem Jelínkem a pokračovala ve vkládání peněz do bitcoinmatu. Vzhledem k tomu, že nastaly komplikace s tímto bankomatem, žena vše přerušila a domluvila se s mužem po telefonu, že zbytek peněz vloží následující den."

To se bohužel stalo, žena přišla druhý den a opět byla po telefonu v kontaktu s Jelínkem a Čuřikem a vklady do bitcoinmatu dokončila. Celkem tam za ty dva dny vložila přes 1,3 milionu korun. Další den se snažila dovolat zpět na telefonní čísla, kdy už s ní ale nikdo nechtěl mluvit. Až poté se doma svěřila manželovi a nakonec šla vše oznámit na policii.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Komisař z oddělení hospodářské kriminality zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu."

Policisté varují

Kybernetická kriminalita už dávno necílí jen na seniory a osamělé lidi, ale pachatelé se zaměřují na širokou veřejnost bez ohledu na věk či vzdělání. Počet útoků na klienty bank se za poslední dva roky zvýšil čtyřnásobně a škody jdou do stovek milionů.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Pachatelé se při těchto útocích snaží překonávat zejména lidský faktor a pod nejrůznějšími legendami využívají nátlaku, strachu a časové tísně pro záchranu peněz nebo pro realizaci finanční transakce."

Nejčastější podvodné legendy

Podvodné navolávání: pachatelé se vydávají například za bankéře, policisty, pracovníky technické podpory a snaží se z lidí pod vlivem strachu vylákat peníze, nebo vzdálený přístup do zařízení oběti, který následně zneužije.

Nabídka výhodných investic: přesvědčivá lákavá reklama a manipulativní jednání. Cílem pachatele je vylákat z oběti co možná nejvíce finančních prostředků a využívá k tomu přirozenou ziskuchtivost každého z nás.

Jak nenaletět

Nikdy neumožňujte vzdálený přístup do svého zařízení nikomu, koho neznáte a zcela mu nedůvěřujete.

Pamatujte, že pachatelé dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo, či e-mailovou adresu.

Jedním ze základních pravidel je nikdy nikomu nesdělovat hesla k internetovému bankovnictví

Na podezřelé SMS zprávy nikdy nereagujte. Vaše banka by po vás přístupové údaje či hesla skrze SMS zprávu nikdy nepožadovala.

Naletěli jste podvodníkovi, klikli jste na falešný e-mail nebo jste někomu sdělili své údaje? Ihned zavolejte kontaktnímu centru své banky a požádejte o zablokování on-line bankovnictví a o změnu přihlašovacích údajů. Vše ihned ohlaste na policii.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pro Vás připlavili nové edukační video zaměřené na podvody v a trestné činy spojených se zneužitím důvěry osob, které měly zájem investovat do kryptoměn. Jedná se o video z preventivního projektu s názvem „PORADCE policejní rádce pro bezpečný život“."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000037553/svedkyne-zachranila-podvedene-zene-statisice-pred-vlozenim-do-bitcoinmatu-jina-tam-dala-13-milionu