Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Komunální volby 2010:Martin Juroška (KSČM) - kandidát na primátora Ostravy

Ostrava-město |

Martin Juroška, lídr ostravské KSČM  a kandidát na primátora Ostravy, představuje vizi KSČM pro město Ostrava.

TV Polar: Chcete v Ostravě postupně zavést bezplatnou městskou hromadnou dopravu, chcete stavět cyklostezky a například také investovat do silniční sítě, z jakých prostředků tak významné a finančně nákladné investice pokryjete?

MJ: "Tyto investice chceme pokrýt samozřejmě z rozpočtu města. Nelze se domnívat, že rozpočet města nebo výdaje, které chceme takto navíc krýt, musí být vždycky na úkor jiných výdajů. Lze nalézt úspory aniž by byly redukovány jiné veřejné služby, ukázala to skutečnost z roku 2009, kdy muselo město určité typy výdajů krátit tak, aby to občané nějak výrazně poznali. Takže je to o efektivitě v oblasti provozu a zadávání zakázek."

TV Polar: V oblasti provozu máte co konkrétně na mysli?

MJ: "Jedná se o dobré rozdělení kompetencí mezi město a městské obvody. Neustálé změny zákonů vyvolávají přerozdělování těchto kompetencí, aniž by se to například odráželo v tom, že jsou upravována funkční místa."

TV Polar: Máte to nějak podloženo?

MJ: "Tak samozřejmě, že to tak je. Konkrétní kalkulace nemáme, domníváme se, že by to mohlo být kolem 5%, větší úspory by mohly být u veřejných zakázek - investic, kde dochází k určité předraženosti veřejných zakázek díky tomu, že se příliš nehlídá cena, za kterou jsou ty zakázky realizovány."

TV Polar: Přešli jsme k veřejným zakázkám, co říkáte elektronickým aukcím?

MJ: "Jsou jednou z cest, abychom snížili cenu za služby, které město, případně městské organizace odebírají. Je třeba dávat pozor na to, aby kontrakty nebyly příliš dlouhodobé, protože konkurenční prostředí se neustále mění."

TV Polar: Ve svém programu máte zakotveno, že byste chtěli více komunikovat s veřejností, jak?

MJ: "Je nutné zveřejňovat všechny údaje o veřejných zakázkách aby mohla veřejnost rozhodovat. V případě velkých investičních projektů, které by mohly město zadlužit určitým způsobem na delší dobu, by se lo mohi využít institut místního referenda."

TV Polar: Jak hodnotíte úroveň školství v Ostravě?

MJ: "Máme tady nabídku všech stupňů škol, od mateřských až po školy vysoké. Já si obecně myslím, že úroveň škol v ČR postupně klesá. Hlavním důvodem je jakási nekoncepčnost. Je to například rušení osnov v rámci základních škol, kdy je školám ponechávána jakási volnost a potom je to snížení náročnosti."

TV Polar: Máte to něčím podloženo nebo si myslíte, že to tak je?

MJ: "Já si myslím, že to tak je a je to podloženo i studiemi."

TV Polar: Co říkáte poměru škol vysokých a středních oproti učilištím tady v Ostravě?

MJ: "Myslím si, že mezi mladými není zájem o učiliště a je to i díky falešnému paradigmatu, které se tady vyvinulo v tom smyslu, že ta řemeslná práce je určitým způsobem podceňována. Na trhu práce to potom vypadá jinak, ti dobří řemeslníci si vydělají více, ale je tady taková atmosféra, že tato práce je podceňována a je tady představa, že každý, kdo si udělá vysokou školu, na trhu potom uspěje, což už přestává platit, jak těch vysokoškolsky vzdělaných lidí je stále více a více."

TV Polar: Chcete v Ostravě snižovat nezaměstnanost, jak?

MJ: "Nezaměstnanost je problém. V rámci současného ekonomického systému úplně nezaměstnanost vymýtit nelze. Samozřejmě ale město by se mělo snažit tento problém zmírňovat. Já se domnívám, že hlavním nástrojem je přilákání nových investorů. Zde Ostrava doplácí na to, že je zanedbávána regionální politika, takže dnes tady máme nedostatek elektrické energie a je velmi obtížené pak do těchto podmínek přilákat investory. Co se týká malých podnikatelů, tak tam bychom je chtěli podpořit v tom smyslu, že by měli otevřený přístup k veřejným zakázkám, myslíme si, že jsou mnohdy oproti velkým diskriminováni. Pro menší podniky bychom chtěli zřídit podnikatelský inkubátor, kde by mohli rozjet své podnikání."

TV Polar: Kde by mohly malé a střední podniky v Ostravě podnikat?

MJ: "Co se týká místa - inkubátor, to není důležité a co se týká odvětví, tak se domnívám, že odvětví služeb a stavebnictví. Tady zejména dostávají možnosti velké firmy, které stejně nakonec si ty malé firmy najímají. Je třeba otevřít ten prostor. Zákon o zadávání zakázek se tváří tak, že chce zajistit nejnižší cenu, ale skutečnost je taková, že se jedná o nejnižší nabídkovou cenu, ale to neznamená, že se jedná o cenu nejnižší."

 Celou besedu najdete zde.

Nahlásit chybu


Přestavba ostravských jatek se dostal do pětice finalistů soutěže za architekturu

Dnes 17:50 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Budova městských jatek v centru Ostravy z 19. století, která se po letech chátrání nakonec díky městu dočkala rekonstrukce, se umístila v první pětici finalistů prestižní soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Komunální volby 2010:Martin Juroška (KSČM) - kandidát na primátora Ostravy
Vydáno 7. října 2010 6:40, Ostrava-město, Renáta E. Orlíková
Martin Juroška, lídr ostravské KSČM  a kandidát na primátora Ostravy, představuje vizi KSČM pro město Ostrava.

TV Polar: Chcete v Ostravě postupně zavést bezplatnou městskou hromadnou dopravu, chcete stavět cyklostezky a například také investovat do silniční sítě, z jakých prostředků tak významné a finančně nákladné investice pokryjete?

MJ: "Tyto investice chceme pokrýt samozřejmě z rozpočtu města. Nelze se domnívat, že rozpočet města nebo výdaje, které chceme takto navíc krýt, musí být vždycky na úkor jiných výdajů. Lze nalézt úspory aniž by byly redukovány jiné veřejné služby, ukázala to skutečnost z roku 2009, kdy muselo město určité typy výdajů krátit tak, aby to občané nějak výrazně poznali. Takže je to o efektivitě v oblasti provozu a zadávání zakázek."

TV Polar: V oblasti provozu máte co konkrétně na mysli?

MJ: "Jedná se o dobré rozdělení kompetencí mezi město a městské obvody. Neustálé změny zákonů vyvolávají přerozdělování těchto kompetencí, aniž by se to například odráželo v tom, že jsou upravována funkční místa."

TV Polar: Máte to nějak podloženo?

MJ: "Tak samozřejmě, že to tak je. Konkrétní kalkulace nemáme, domníváme se, že by to mohlo být kolem 5%, větší úspory by mohly být u veřejných zakázek - investic, kde dochází k určité předraženosti veřejných zakázek díky tomu, že se příliš nehlídá cena, za kterou jsou ty zakázky realizovány."

TV Polar: Přešli jsme k veřejným zakázkám, co říkáte elektronickým aukcím?

MJ: "Jsou jednou z cest, abychom snížili cenu za služby, které město, případně městské organizace odebírají. Je třeba dávat pozor na to, aby kontrakty nebyly příliš dlouhodobé, protože konkurenční prostředí se neustále mění."

TV Polar: Ve svém programu máte zakotveno, že byste chtěli více komunikovat s veřejností, jak?

MJ: "Je nutné zveřejňovat všechny údaje o veřejných zakázkách aby mohla veřejnost rozhodovat. V případě velkých investičních projektů, které by mohly město zadlužit určitým způsobem na delší dobu, by se lo mohi využít institut místního referenda."

TV Polar: Jak hodnotíte úroveň školství v Ostravě?

MJ: "Máme tady nabídku všech stupňů škol, od mateřských až po školy vysoké. Já si obecně myslím, že úroveň škol v ČR postupně klesá. Hlavním důvodem je jakási nekoncepčnost. Je to například rušení osnov v rámci základních škol, kdy je školám ponechávána jakási volnost a potom je to snížení náročnosti."

TV Polar: Máte to něčím podloženo nebo si myslíte, že to tak je?

MJ: "Já si myslím, že to tak je a je to podloženo i studiemi."

TV Polar: Co říkáte poměru škol vysokých a středních oproti učilištím tady v Ostravě?

MJ: "Myslím si, že mezi mladými není zájem o učiliště a je to i díky falešnému paradigmatu, které se tady vyvinulo v tom smyslu, že ta řemeslná práce je určitým způsobem podceňována. Na trhu práce to potom vypadá jinak, ti dobří řemeslníci si vydělají více, ale je tady taková atmosféra, že tato práce je podceňována a je tady představa, že každý, kdo si udělá vysokou školu, na trhu potom uspěje, což už přestává platit, jak těch vysokoškolsky vzdělaných lidí je stále více a více."

TV Polar: Chcete v Ostravě snižovat nezaměstnanost, jak?

MJ: "Nezaměstnanost je problém. V rámci současného ekonomického systému úplně nezaměstnanost vymýtit nelze. Samozřejmě ale město by se mělo snažit tento problém zmírňovat. Já se domnívám, že hlavním nástrojem je přilákání nových investorů. Zde Ostrava doplácí na to, že je zanedbávána regionální politika, takže dnes tady máme nedostatek elektrické energie a je velmi obtížené pak do těchto podmínek přilákat investory. Co se týká malých podnikatelů, tak tam bychom je chtěli podpořit v tom smyslu, že by měli otevřený přístup k veřejným zakázkám, myslíme si, že jsou mnohdy oproti velkým diskriminováni. Pro menší podniky bychom chtěli zřídit podnikatelský inkubátor, kde by mohli rozjet své podnikání."

TV Polar: Kde by mohly malé a střední podniky v Ostravě podnikat?

MJ: "Co se týká místa - inkubátor, to není důležité a co se týká odvětví, tak se domnívám, že odvětví služeb a stavebnictví. Tady zejména dostávají možnosti velké firmy, které stejně nakonec si ty malé firmy najímají. Je třeba otevřít ten prostor. Zákon o zadávání zakázek se tváří tak, že chce zajistit nejnižší cenu, ale skutečnost je taková, že se jedná o nejnižší nabídkovou cenu, ale to neznamená, že se jedná o cenu nejnižší."

 Celou besedu najdete zde.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/5105/komunalni-volby-2010martin-juroska-kscm--kandidat-na-primatora-ostravy