Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Experti z česko – polského projektu i-AIR REGION se sešli v Ostravě

Sjednotit informace o vyprodukovaných škodlivinách z jednotlivých typů znečištění ovzduší na české i polské straně hranice, nebo domluvit stejný postup při kontrole lokálních topenišť a předat si další zkušenosti i opatření v oblasti ochrany ovzduší, která v Moravskoslezském kraji, nebo naopak Slezském vojvodství účinně fungují, a prohloubit tak spolupráci odpovědných institucí, je hlavním cílem česko-polského projektu i-AIR REGION.

Ten odstartoval na jaře minulého roku a experti na životní prostředí, z vědecko-výzkumných institucí a ze státní správy i samosprávy z Česka i Polska se sešli 22. a 23. května v Ostravě na konferenci OVZDUŠÍ bez HRANIC - POWIETRZE bez GRANIC, aby pokračovali ve spolupráci na projektu v oblasti ochrany ovzduší v příhraničních regionech.

„Ačkoli jsme již vynaložili značné úsilí v boji za čistější ovzduší, stále jsme vnímáni jako jeden z nejšpinavějších koutů Evropy navzdory tomu, že před třiceti lety vykazovaly koncentrace škodlivin dvojnásobné hodnoty,“ uvedla při zahájení konference náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Jarmila Uvírová s tím, že právě projekt i-AIR REGION by mohl mnoho dalšího změnit. Na obou stranách hranice mají regiony stejné problémy, pokud jde o znečištění ovzduší, musí je proto řešit společně. „Spolupráce velmi dobře funguje v oblasti výměny informací o kvalitě ovzduší (tzv. imise), a to jak aktuálních hodinových hodnot, tak dlouhodobých hodnot - měsíčních, ročních. Metodiky a měření kvality ovzduší podléhají stejným normám, a proto není problém se sjednocováním výsledků,“ řekla Jarmila Uvírová. Naopak odlišné pohledy jsou v oblasti vykazování a výměny informací o množství vyprodukovaných škodlivin z jednotlivých typů zdrojů znečišťování ovzduší (tzv. emise). „Každý stát má jiné systémy vykazování, metodiky a nelze nyní výsledky emisní bilance jednoduše porovnávat,“ uvedla Jarmila Uvírová.

Velkou pozornost věnovali experti z Česka i Polska lokálním topeništím, která patří společně s průmyslem, dopravou a starými ekologickými zátěžemi k nejvýznamnějším znečišťovatelům ovzduší v příhraničí. „Produkce znečištění z průmyslu klesají, pokud jde o lokální topeniště, tak pozitivní motivací jsou u nás kotlíkové dotace, o které je obrovský zájem,“ řekl Marek Bruštík z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě. V poslední vlně kotlíkových dotací v polovině letošního května vyčerpali zájemci o výměnu kotlů na tuhá paliva z Moravskoslezského kraje půl miliardy korun během padesáti čtyř vteřin.

Ve Slezském vojvodství platí od dubna 2017 antismogové usnesení, v němž je stanoven harmonogram pro výměnu starých kotlů. „Ta by měla probíhat v několika fázích, přičemž posledním termínem je rok 2027. První pozitivní efekt tohoto usnesení bychom mohli pocítit již v roce 2021- 2022, kdy by měly být vyměněny ty nejstarší kotle,“ popsala Magdalena Kapuśniak ze Slezského vojvodství. V Moravskoslezském kraji bylo od roku 2012 do letošního roku vyměněno zhruba 18 tisíc kotlů, podle statistik by však výměnou mělo projít kolem padesáti tisíc, ve Slezském vojvodství ovšem více jak desetkrát tolik, zhruba 680 tisíc kotlů. Zatímco v Moravskoslezském kraji využívají obyvatelé kraje především tzv. kotlíkové dotace, v Polsku existuje celá řada programů, ze kterých mohou lidé čerpat. „Systém je však velmi složitý, lidé se v něm neumí zorientovat, nevědí, který program využít, neumí se rozhodnout. Dokonce jsou situace, kdy si některé programy začínají konkurovat. Problémem jsou také ti, kteří na dotaci nedosáhnou, protože nemají dostatek vlastních zdrojů na předfinancování,“ řekl ředitel odboru životního prostředí Slezského vojvodství Maciej Thorz s tím, že v Česku je systém dotací jednodušší a lidé mohou nově využít bezúročné půjčky od Státního fondu životního prostředí.  

Ve Slezském vojvodství však mnohem účinněji funguje kontrola toho, čím lidé v domácnostech topí. V Moravskoslezském kraji kontrolu provádí úředník s rozšířenou působností. „Do konce roku 2016 byla možná kontrola lokálních topenišť jen venkovním měřením barvy kouře na základě Ringelmannovy stupnice, což je velmi subjektivní metoda bez možnosti měření prachových částic. Od počátku roku 2017 můžeme vstupovat do obydlí a kontrolovat kotel i palivo, ale teprve tehdy, když je k tomu opakované důvodné podezření a na základě písemného upozornění,“ popsal Vítězslav Dobeš z Magistrátu města Ostravy. V Polsku kontroluje lokální topeniště městská policie bez předchozího varování a ohlášení. V Katovicích dokonce lokální topeniště monitorují pomocí dronů, které analyzují kouř z komínů rodinných domů. „Pokutovat na základě těchto výsledků nemůžeme, ale vyhodnocené informace nám slouží jako podklad, abychom vstoupili do domu a odebrali vzorky, které posíláme do laboratoře,“ přiblížil velitel městské policie v Katovicích Mariusz Sumara s tím, že díky dronům mají zmapované celé město. Výsledky slouží také k trvalé nápravě a provozovatelům nevyhovujícího kotle je nabídnuta stoprocentní dotace na jeho výměnu. Starý kotel je označen zvláštní nálepkou s termínem jeho povinné výměny. „Je to velmi efektivní, protože zatímco kontrola dronem přijde v přepočtu na sto korun, vyhodnocení vzorků v laboratoři na tři tisíce korun,“ dodal Mariusz Sumara.  

Právě stanovení možnosti využití dronů při monitoringu znečištění ovzduší je jedním z úkolů projektu i-AIR REGION. Týmy expertů z VŠB – TU Ostrava společně s odborníky z Institutu chemického zpracování uhlí chystají v letošním roce společná měření dronem, který v rámci projektu koupí. „Cílem je vypracování jednotné metodiky pro využití dronu na obou stranách hranice,“ uvedl Rafał Bigda z Institutu chemického zpracování uhlí. Na rozdíl od Polska v Česku zatím nedovoluje legislativa využívat dron jako měřící zařízení. „Usilujeme však o to, aby se to změnilo, abychom mohli využívat drony jako v Polsku,“ řekl Marek Kucbel z VŠB – TU Ostrava.

V rámci projektu začne rovněž fungovat edukační centrum, které vzniklo v sídle Regionálního sdružení územní spolupráce Těšínského Slezska v Českém Těšíne a bude sloužit pro veřejnost, školy i veřejnou správu. Jeho posláním bude mimo jiné také zvýšit osobní odpovědnost obyvatel regionů na obou stranách hranice k péči o čisté ovzduší.

Česko – polský projekt i- AIR REGION, který bude probíhat až do konce roku 2020, je spolufinancovaný Evropskou unií z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci operačního programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. Partnery projektu jsou Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, Moravskoslezský kraj, Slezské vojvodství, Institut chemického zpracování uhlí, VŠB-TU Ostrava, Sdružení rozvoje a regionální spolupráce Olza a Regionální sdružení územní spolupráce Těšínského Slezska.



V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Včera 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Včera 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

18. dubna 2024 21:37 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.