Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na český trh vstoupila unikátní fotovoltaická novinka - solární tašky Hanergy HanTile

Na český trh vstoupil unikátní produkt v solárních instalacích – fotovoltaická taška Hanergy HanTile, jejímž výhradním dodavatelem pro Českou republiku a Slovensko je firma CZECH ENERGY TEAM. První instalace byla provedena v Táboře.

„Střešní solární taška nadnárodní společnosti Hanergy je světovou novinkou v oblasti výroby elektřiny ze slunce. Její výhoda je i v tom, že již není nutné dávat na střechu klasickou tašku a na ni montovat fotovoltaické panely, ale přímo tašku, která vyrábí elektřinu. Nezanedbatelný je také její estetický efekt, na střeše vypadá jako běžná taška,“ říká výkonný ředitel firmy CZECH ENERGY TEAM Vlastimil Huňka a upřesňuje, že solární střešní taška Hanergy HanTile, která je zatím k dostání v tmavé barvě, představuje při rozměrech 71 x 50 centimetrů, tloušťce 4,1 milimetry a váze 10 kilogramů zatížení na metr čtvereční 34,5 kilogramu. To je o 9 kilogramů méně než u klasické betonové tašky a o 4 kilogramy méně než u tašky pálené. Výkon solární tašky je 105 Wp/m², propojení je jako u klasických panelů 2,5 milimetrovým solárním kabelem s konektorem MC4. Cena je pod 5 tisíc korun za m², životnost minimálně 40 let. Náklady na pořízení se po započtení hodnoty vyrobené elektřiny vrátí zhruba za 10 let. Jak říká Vlastimil Huňka, jde o jedinou střešní tašku, která se sama zaplatí.

Už letos v červenci dorazil do Čech první kontejner s tisíci solárními taškami, které vystačí na zhruba deset instalací s výkonem zhruba 30 kWp. „Nyní řešíme další objednávky, ještě letos chceme přivézt další kontejnery s desítkami tisíc solárních tašek. Pro naši firmu bylo podstatné vyzkoušet si v reálu spolupráci s výrobcem. Od podepsání smlouvy o výhradním zastoupení vloni v létě až po dodání prvního kontejneru letos v červenci, vše funguje k naší naprosté spokojenosti,“ říká Vlastimil Huňka a dodává, že čínská firma Hanergy je světovou jedničkou ve výrobě solárních technologií z tenkovrstvého křemíku a podílí se – kromě jiných zajímavých projektů – také na kosmickém programu. S vývojem střešních tašek začali v Číně před více než pěti lety, dnes už ve vývojovém centru testují další typy.

Vůbec prvním zákazníkem, který si nechal nainstalovat na svou střechu 180 solárních tašek Hanergy Hantile, je Pavel Kuchař z Tábora, jenž kromě kvality produktu oceňuje i rychlost samotné montáže. „Trvala zhruba jeden den a střecha vypadá perfektně. Trošku vzhledem připomíná břidlicovou střechu, což vítám, protože dům, který rekonstruuji, je v historickém centru města a solární panely by zde určitě být nemohly,“ konstatuje Pavel Kuchař.

Solární tašky Hanergy HanTile už byly nainstalovány také na střechu vzorového domu Gama v  předváděcím centru v Edenu na brněnském výstavišti. „Evropskou a zřejmě i světovou raritou je, že na jedné ukázkové střeše jsou k vidění hned tři typy možných způsobů instalace – z klasických panelů na střeše, z panelů integrovaných ve střeše a ze solárních tašek Hanergy HanTile. Zákazník se tak po posouzení sám rozhodne, který typ je vhodný právě pro něj. Dozví se zde i možnosti kombinace solárních panelů s tepelnými čerpadly a rekuperací. Brzy zde přibudou i další novinky, kromě jiného solární terasa a solární plot,“ popisuje Vlastimil Huňka možnosti brněnského showroomu firmy CZECH ENERGY TEAM.

O společnosti CZECH ENERGY TEAM se v odborných kruzích hovoří jako o nejrychleji rostoucí fotovoltaické firmě v Čechách. V roce 2018 zrealizovala 138 instalací, pro letošek má podepsáno přes 300 smluv se zájemci o fotovoltaickou elektrárnu. „Postupem času jsme zjistili, že se chceme zaměřit nejen na běžnou realizaci fotovoltaických elektráren, ale zejména na fotovoltaické inovace. A odsud byl jen krok k solární tašce Hanergy HanTile, která nás nadchla svými vlastnostmi. Patří k nim i neskutečná trvanlivost a pevnost. Říkám zákazníkům, že si na tašce HanTile mohou zatančit, aniž by se poškodila. V Číně jsme viděli, jak po těchto taškách bez jejich jakéhokoliv poškození projelo auto. Další její nespornou výhodou je, že díky přijímání difuzního světla vyrábí energii i v době, kdy není přímý sluneční svit, což je pro naše klimatické podmínky velmi výhodné,“ říká Vlastimil Huňka.

• Firma založila CZECH ENERGY TEAM SOLAR AKADEMY, kde v kurzech energetické gramotnosti vzdělává nejen odborníky, ale také širokou veřejnost, aby se orientovala v energiích a platbách za ně. 

•  CZECH ENERGY TEAM rozšiřuje tým spolupracovníků. Cílem je vytvořit síť solárních odborníků po celé republice. „Naší vizí je mít do tří let na dva tisíce kvalifikovaných školených energetických poradců a přes 100 instalačních týmů pod značkou CZECH ENERGY TEAM,“ vysvětluje Vlastimil Huňka. 

• Solární tašky najdou zájemci ve velkoskladech Argos v Brně, Ostravě a v Uherském Hradišti.  

• Prototyp tašky Hanergy HanTile mohli vidět od loňského roku návštěvníci výstav v Pardubicích, Praze, Bratislavě, Uherském Hradišti, Zlíně, Hodoníně i v Brně. 



Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodiny zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

29. dubna 2024 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

29. dubna 2024 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.