„Týden před svátky u nás vrcholí přípravy na pečení beránků. Zjistila jsem, že nejvhodnějším dnem pro pečení je středa. Pokud se tímto doporučením budete řídit, vydrží vám beránek vláčný a chutný až do Velikonočního pondělí,“ prozrazuje Pavla Stoklasová, která svým pekařským uměním oblažuje hosty Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, který sdružuje trojici hotelů uprostřed krásné přírody CHKO Beskydy.
Letos tady ovšem pro veřejnost připravili speciální Kurz pečení mazanců a vánoček. Pavla Stoklasová se se zájemci 15. dubna v hotelu Galik podělí o své recepty, naučí je, jak správně zpracovat těsto i uplést vánočku…
Sama zdůrazňuje, že alfou a omegou úspěchu pečení těchto velikonočních dobrot jsou kvalitní suroviny a perfektně vymazaná a vysypaná forma. „Nepoužívám horkovzdušnou troubu. Peču v klasické s ohřevem shora i zespodu, a to asi hodinu na 155 °C,“ dodává a připomíná starou osvědčenou radu – nespěchejte s vyklápěním beránka a z formy ho osvoboďte až ve chvíli, kdy bude zcela vychladlý – jen tak se vám nepoláme.
Recept na velikonočního beránka Pavly Stoklasové z Resortu Valachy:
Suroviny pro přípravu těsta: 250 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, 5 vajec, 50 ml oleje, 40 g rozinek, 40 g vlašských ořechů, 40 g hořké čokolády, 1 citron, 20 g prášku do pečiva, 50 ml vlažné vody
Na vymazání a vysypání formy: 50 g Hery, 50 g polohrubé mouky
Na polevu: 500 g fondánu, 1 bílek, šťáva z 1 citronu
Postup:
1. Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme a na závěr přidáme vlažnou vodu.
2. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny.
3. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.
4. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.
5. Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 až 60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.
6. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.
7. Hotového beránka můžeme přelít čokoládovou polevou nebo fondánem. Já osobně zdobím nejraději polevou připravenou z bílků utřených s fondánem, která umožní, nejlépe s pomocí cukrářského kornoutu, vytvořit dokonalé ovčí kudrlinky.
3 osvědčené rady Pavly Stoklasové z Resortu Valachy:
- Nepodceňte prosátí mouky před přípravou těsta, zbavíte ho hrudek, bude jemnější a kypřejší.
- Vyberte tu nejkvalitnější čokoládu s nejvyšším podílem kakaa, která dodá moučníku tu nejlepší chuť.
- Ořechy nasekejte těsně před přípravou těsta, díky tomu zůstane beránek dlouho voňavý.
Tip: Vydejte se na kurz pečení frgálů!
Na Valašsko do Resortu Valachy se můžete vydat i za dalšími kuchařskými a pekařskými kurzy. Pavla Stoklasová vás se svými kolegyněmi naučí péct nejen mazance a beránky, ale na pravidelných kurzech také typické valašské koláče zvané frgály. Více na www.valachy.cz
Co ještě na Valašsku zažijete:
Resort Valachy ve Velkých Karlovicích na Valašsku zahrnuje komplex hotelů Lanterna, Horal a Galik se dvěma wellness centry a devítijamkovým Golfovým hřištěm Horal, umístěných v malebném údolí Léskové, kousek od hranic se Slovenskem. Jedním z největších lákadel Resortu Valachy je Wellness Horal, trojice krytých termálních bazénů se slanou vodou, s mnoha atrakcemi, skvělým saunovým světem a velkou nabídkou masáží. Více na www.valachy.cz