Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Spolupráce SmVaK Ostrava a spolku TRIANON úspěšně pokračuje

Díky dlouhodobé spolupráci mezi nejvýznamnější vodárenskou společností v moravskoslezském regionu a česko-těšínským spolkem TRIANON, který dlouhodobě úspěšně rozvíjí sociální podnikání v oblasti cirkulární ekonomiky, bude dále využito vyřazené elektrozařízení z likvidované čerpací stanice v ostravském obvodu Stará Bělá. Neskončí na skládce, ale jeho jednotlivé komponenty budou separovány a recyklovány. Díky tomu získají v nejisté době práci zaměstnanci s nejrůznějšími typy pracovních omezení a handicapů, pozitivní je tento přístup také ve vztahu k životnímu prostředí.

Dlouhodobá spolupráce

TRIANON dlouhodobě realizuje program Separace pro recyklaci, v němž zaměstnává zdravotně znevýhodněné lidi z Česko-Těšínska. Je aktivní v oblasti sociální inkluze a organizátorem a propagátorem česko-slovensko-polské partnerské spolupráce v oblasti udržitelného rozvoje.

Při výměně technologických celků při modernizaci úpraven vod nebo čistíren odpadních vod SmVaK Ostrava vzniká stejně jako při likvidaci již nevyužívaných provozů elektroodpad. Jedná se například o rozvodné skříně obsahující jističe, stykače, relé, napěťové a proudové ochrany, svorkovnice, vodiče, kovovou konstrukci a kryty, elektromotory různého výkonu a drobný nespecifikovaný elektroodpad. V souladu s platnou legislativou by musely SmVaK Ostrava zajistit jejich likvidaci. Díky kooperaci obou subjektů nacházejí po separaci a recyklaci materiály další využití. Jde o ukázku cirkulární ekonomiky při spolupráci privátního a neziskového sektoru v praxi.

V případě čerpací stanice ve Staré Bělé, odkud pitná voda směřuje dále do jižní části Ostravy, kde ji dále distribuuje společnost OVAK, se jednalo o několik vyřazených elektromotorů, čerpadel a tlakovou nádobu. Například každý ze tří vyřazovaných generátorů měl hmotnost přesahující 1 500 kilogramů.
„Doba je náročná a pro oblast sociálního podnikání to platí dvojnásob. Drtí nás ceny energií, ale také například pohonných hmot a dalších vstupů, které jsou navázány na ceny energií a bez nichž naše činnost není možná. Nabídku SmVaK Ostrava na možnost odvozu vyřazeného elektromateriálu jsme proto s radostí přivítali, ale upřímně přiznáváme, že v současné době bychom jen obtížně zajišťovali jeho odvoz do našeho provozu v Českém Těšíně. Přece jen se jedná o několik desítek kilometrů autem s odpovídající nosností, navíc s komplikovanou nakládkou a vykládkou. Proto musím tentokrát poděkovat vodárenské společnosti dvojnásob. Jak za darované zařízení, tak za zajištění jeho náročného transportu k nám do Trianonu. V našich očích jsou SmVaK Ostrava skutečně odpovědným partnerem pro rozvoj regionu a nejedná se pouze o prázdná slova a bezobsažné deklarace,“ říká předseda spolku TRIANON Viliam Šuňal.

Ekonomický, ekologický i sociální rozměr
SmVaK Ostrava si ve spolupráci se spolkem TRIANON v uplynulých letech ověřily, že u vhodných investičních akcí, modernizaci úpraven vody nebo čistíren odpadních vod stejně jako při likvidaci nevyužívaných objektů a zařízení je možné podobný princip uplatnit tak, aby to dávalo ekonomický, sociální i environmentální smysl.

„Spolupráce se spolkem TRIANON probíhá řadu let. V minulosti jsme poskytli vyřazené elektrozařízení z Úpravny vody Nová Ves, kde jsme dokončili několikaletou významnou modernizaci strojně-technologického zařízení, k dalšímu využití díky jeho separaci a recyklaci. Ve stejné oblasti jsme spolupracovali při demolici čerpací stanice ve Fulneku-Strahovicích. Nyní využíváme služeb spolku v oblasti digitalizace dokumentů, které jsme v minulosti vedli pouze v papírové podobě. Vážíme si toho, co TRIANON v oblasti sociálního podnikání v regionu dokázal, a jsme rádi, že můžeme jako odpovědná společnost, které záleží na regionu, v němž působí, tyto aktivity díky vzájemné spolupráci dále rozvíjet,“ říká generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.



Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.