Výrobci potravin mohou své produkty přihlásit do 6. července v kategoriích masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, ostatní výrobky. Značku mohou na čtyři roky získat výrobci regionálních potravin a o jejím udělení rozhodne hodnotící komise.
Cílem soutěže, kterou zastřešuje ministerstvo zemědělství, je představit široké laické i odborné veřejnosti kvalitní potravinářské výrobky a přispět tak k lepší orientaci zákazníků na trhu.
„Kvalitní potraviny jsou zdravé, spotřebitel ví, co kupuje, a podporuje tím rozvoj místních podnikatelů, firem, průmyslu," uvedl Robert Kučera z Regionální agrární komory Ostravsko, která organizuje soutěže v Moravskoslezském kraji.
Do soutěže se opět mohou přihlásit výrobci místních potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejich výrobek je zcela vyroben na území Moravskoslezského kraje a podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně sedmdesát procent.
Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje také další podporu, zejména možnost prezentace na výstavě Země živitelka, účast na přehlídce regionálních potravin Regionfest, ochutnávky na různých akcích v kraji a podobně.
"Marketingové aktivity podporující značku Regionální potravina odstartují v průběhu června. Informační a inzertní kampaň proběhne v tisku, televizi a rozhlase, doplní ji speciální mediální projekty. Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státním zemědělským a intervenčním fondem budou značku prezentovat na farmářských trzích a v místních sítích maloobchodních prodejen," uvedl náměstek hejtmana Jiří Vzientek (ČSSD).
Pravidla pro udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje jsou zveřejněna na www.regionalnipotravina.cz.