Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Radní se na schůzi věnovali dotacím i opravám. Hlavní slovo budou mít 4.9. zastupitelé

Frýdek-Místek |

Na magistrátu proběhla další rada města. Radní řešili zejména body, které poté předloží na blížícím se zastupitelstvu. Byly mezi nimi dotace, ale také například oprava střechy terasy v mateřské škole Beruška či obnova střechy Základní umělecké školy.

Radní města projednali na svém srpnovém zasedání na 70 bodů, mezi nimi i ty, o kterých bude s konečnou platností rozhodovat zastupitelstvo, které ve velké zasedací síni magistrátu zasedne 4. září. Rozhodovat budou například o přidělení dotací v rámci podpory aktivit vedoucích ke zlepšení životního prostředí.

“Město již několik let poskytuje dotace na změnu způsobu vytápění. Na stole jsme teď měli 13 žádostí o dotace na pořízení tepelného čerpadla, na které lze získat od města až 70 tisíc, ale taky kondenzačního kotle, na který město poskytuje dotaci do 20 tisíc korun. Mimo to jsme doporučili zastupitelům schválit 3 žádosti o 50 tisíc na pořízení domácí čistírny odpadních vod, jako náhrady za žumpu. Pokud žádosti zastupitelé schválí, bude pro letošní rok dotační fond, ve kterém bylo více jak milion korun, zcela vyčerpán,” uvedl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.

Zastupitelé budou rozhodovat také o dotacích na obnovu nemovitých kulturních památek v rámci Programu regenerace městských památkových zón.

“Doporučujeme zastupitelům schválit mimo jiné dotaci na obnovou frýdeckého zámku, a to ve výši přesahující 1,3 milionu korun, kterou získá majitel zámku, tedy kraj a v návrhu je i dotační příspěvek na obnovu hlavního oltáře v kostele sv. Jana Křtitele ve Frýdku nebo výměnu oken v domě na místeckém náměstí,” sdělil primátor.

Rozdělovat se budou také dotace na podporu pořízení hybridních automobilů, za kterou stojí Hnutí ANO. Maximální výše je stanovena na 10% z pořizovací ceny vozidla, nejvýše však 75.000 korun.  Zastupitelé budou schvalovat 11 žádostí. Radní ale rozhodovali také o opravách na školách.

“Schválili jsme zakázku na opravu střechy terasy MŠ Beruška ve Frýdku za 160 tisíc a taky opravu střechy a prostor základní umělecké školy ve Frýdku. V březnu střechu poškodil vítr a těsně před zahájením její opravy - koncem července -  napáchala na budově další škodu prudká bouře, kdy do budovy zateklo. Náklady na opravy překročí jeden milion korun,” řekl Pobucký.

Na radě schválili také zakázky na vypracování projektových dokumentací, bez kterých se nemohou realizovat žádné větší opravy, úpravy ani výstavby nových objektů.

“Plánujeme výstavbu autobusových zálivů u zastávky v Lískovci, výstavbu chodníků v Lískovci od hřbitova po Hájek, rekonstrukci a výstavbu veřejného osvětlení v lokalitě Pod Zámečkem u Frýdeckého lesa, ale taky rekonstrukci prostor v přízemí frýdeckého magistrátu, přesněji v místech, kde nyní sídlí Komerční banka. Ta v příštím roce ukončí své působení v budově magistrátu a na jejím místě vznikne prostor pro vyřízení rychloobrátkových agend – takže tam bude podatelna, pokladna i CZECH POINT a samozřejmě informace. Pro občany to bude mnohem přehlednější a taky důstojnější, protože prostor pro výše zmíněné agendy už nebudou působit stísněně. A projektovou dokumentaci necháváme zpracovat i na úpravu prostor u bývalého kulturního domu ve Frýdku a také na revitalizaci vnitrobloku tvořeného ulicemi Antala Staška, Bruzovská a Dr. Jánského, kde vznikne nové dětské hřiště, opraví se schodiště a chodníky a doplní mobiliář,” popsal primátor.

Radní dále schválili podmínky Programu na podporu a rozvoj sociálních služeb pro rok 2020.

“Účelem realizace programu je finanční podpora poskytovatelům registrovaných sociálních služeb, jejichž potřebnost je určena ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb na období 2020-2021. Důvodem podpory je udržení stávajících sociálních služeb a podpora nových sociálních služeb ve městě. Pro rok 2019 bylo rozděleno celkem 11 milionů korun, a to mezi 36 žadatelů. Pro rok 2020 se předpokládá navýšení částky o jeden milion korun na 12 milionů korun. Lhůta pro podání žádostí je od 9. září do 20. září letošního roku,” zdůraznil náměstek primátora Frýdku-Místku Marcel Sikora.

K vybraným tématům se ještě vrátíme v samostatných reportážích.

Nahlásit chybu


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Radní se na schůzi věnovali dotacím i opravám. Hlavní slovo budou mít 4.9. zastupitelé
Vydáno 19. srpna 2019 17:22, Frýdek-Místek, Marek Remeta
Na magistrátu proběhla další rada města. Radní řešili zejména body, které poté předloží na blížícím se zastupitelstvu. Byly mezi nimi dotace, ale také například oprava střechy terasy v mateřské škole Beruška či obnova střechy Základní umělecké školy.

Radní města projednali na svém srpnovém zasedání na 70 bodů, mezi nimi i ty, o kterých bude s konečnou platností rozhodovat zastupitelstvo, které ve velké zasedací síni magistrátu zasedne 4. září. Rozhodovat budou například o přidělení dotací v rámci podpory aktivit vedoucích ke zlepšení životního prostředí.

“Město již několik let poskytuje dotace na změnu způsobu vytápění. Na stole jsme teď měli 13 žádostí o dotace na pořízení tepelného čerpadla, na které lze získat od města až 70 tisíc, ale taky kondenzačního kotle, na který město poskytuje dotaci do 20 tisíc korun. Mimo to jsme doporučili zastupitelům schválit 3 žádosti o 50 tisíc na pořízení domácí čistírny odpadních vod, jako náhrady za žumpu. Pokud žádosti zastupitelé schválí, bude pro letošní rok dotační fond, ve kterém bylo více jak milion korun, zcela vyčerpán,” uvedl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.

Zastupitelé budou rozhodovat také o dotacích na obnovu nemovitých kulturních památek v rámci Programu regenerace městských památkových zón.

“Doporučujeme zastupitelům schválit mimo jiné dotaci na obnovou frýdeckého zámku, a to ve výši přesahující 1,3 milionu korun, kterou získá majitel zámku, tedy kraj a v návrhu je i dotační příspěvek na obnovu hlavního oltáře v kostele sv. Jana Křtitele ve Frýdku nebo výměnu oken v domě na místeckém náměstí,” sdělil primátor.

Rozdělovat se budou také dotace na podporu pořízení hybridních automobilů, za kterou stojí Hnutí ANO. Maximální výše je stanovena na 10% z pořizovací ceny vozidla, nejvýše však 75.000 korun.  Zastupitelé budou schvalovat 11 žádostí. Radní ale rozhodovali také o opravách na školách.

“Schválili jsme zakázku na opravu střechy terasy MŠ Beruška ve Frýdku za 160 tisíc a taky opravu střechy a prostor základní umělecké školy ve Frýdku. V březnu střechu poškodil vítr a těsně před zahájením její opravy - koncem července -  napáchala na budově další škodu prudká bouře, kdy do budovy zateklo. Náklady na opravy překročí jeden milion korun,” řekl Pobucký.

Na radě schválili také zakázky na vypracování projektových dokumentací, bez kterých se nemohou realizovat žádné větší opravy, úpravy ani výstavby nových objektů.

“Plánujeme výstavbu autobusových zálivů u zastávky v Lískovci, výstavbu chodníků v Lískovci od hřbitova po Hájek, rekonstrukci a výstavbu veřejného osvětlení v lokalitě Pod Zámečkem u Frýdeckého lesa, ale taky rekonstrukci prostor v přízemí frýdeckého magistrátu, přesněji v místech, kde nyní sídlí Komerční banka. Ta v příštím roce ukončí své působení v budově magistrátu a na jejím místě vznikne prostor pro vyřízení rychloobrátkových agend – takže tam bude podatelna, pokladna i CZECH POINT a samozřejmě informace. Pro občany to bude mnohem přehlednější a taky důstojnější, protože prostor pro výše zmíněné agendy už nebudou působit stísněně. A projektovou dokumentaci necháváme zpracovat i na úpravu prostor u bývalého kulturního domu ve Frýdku a také na revitalizaci vnitrobloku tvořeného ulicemi Antala Staška, Bruzovská a Dr. Jánského, kde vznikne nové dětské hřiště, opraví se schodiště a chodníky a doplní mobiliář,” popsal primátor.

Radní dále schválili podmínky Programu na podporu a rozvoj sociálních služeb pro rok 2020.

“Účelem realizace programu je finanční podpora poskytovatelům registrovaných sociálních služeb, jejichž potřebnost je určena ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb na období 2020-2021. Důvodem podpory je udržení stávajících sociálních služeb a podpora nových sociálních služeb ve městě. Pro rok 2019 bylo rozděleno celkem 11 milionů korun, a to mezi 36 žadatelů. Pro rok 2020 se předpokládá navýšení částky o jeden milion korun na 12 milionů korun. Lhůta pro podání žádostí je od 9. září do 20. září letošního roku,” zdůraznil náměstek primátora Frýdku-Místku Marcel Sikora.

K vybraným tématům se ještě vrátíme v samostatných reportážích.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000017134/radni-se-na-schuzi-venovali-dotacim-i-opravam-hlavni-slovo-budou-mit-49-zastupitele