Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pasportizační středisko eviduje ve Frýdku-Místku každý metr cesty, počty zeleně i dalšího majetku

Frýdek-Místek |

Přesný počet stromů a keřů, délka komunikací nebo například počty herních prvků na dětských hřištích. To jsou údaje, které ve Frýdku-Místku postupně vytvářejí technické služby v rámci pasportizace majetku. Evidence se vede nejen o počtech, ale také o aktuálním stavu. Údaje pak lépe pomohou například při údržbě.

Pečlivá práce s mapou, fotografiemi a důležitými údaji. Pasportizační středisko technických služeb denně zadává do systému údaje doslova o všem, co se musí udržovat. Cesty, zeleň, městský mobiliář, veřejné osvětlení i herní prvky na dětských hřištích.

Klára Kahánková, pasportizační technik TS F-M: "Moje práce je aktualizace pasportu místních komunikací. Dostávám podklady od provozu, co provedou, co se týká údržby komunikací nebo nové výstavby a podle toho to zaznamenávám buď podle zaměření nebo i vlastně v terénu fotkami."
Eliška Kubincová, pasportizační technik TS F-M: "My jsme teďka vlastně dokončili pasport zeleně, aktualizaci a v tuto chvíli je mým hlavním úkolem obnovování dat, které dostáváme vlastně od města. Takže zanášení nových výsadeb, které jsou prováděné v tuto roční dobu. Ještě jsou pořád aktuální kácecí práce, nějaké ořezy a úpravy keřových skupin, takže tohle všechno se vlastně na základě předaných dat zanáší do pasportu zeleně."
Martina Mamulová, pasportizační technik TS F-M: "Mou náplní je pasport městského mobiliáře a pasport dětských hřišť a sportovišť. Zavádím veškeré nové údaje do tohoto pasportu a přidávám k tomu fotografie a plus technický stav k těmto prvkům."

Dat je opravdu hodně a například jen pasport zeleně se do systému naváděl tři roky.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Udržujeme plochu zhruba 224 hektarů zeleně, z toho je 20 hektarů parková část, necelých 7 hektarů zeleně na hřbitovech, 160 hektarů na sídlištích, dočtou se tam, že město má zhruba necelých 17 tisíc solitérních stromů, na nějakých 22 hektarech se rozprostírají keřové výsadby. Co se týče těch komunikací, zhruba 413 kilometrů. Máme tady 75 různých lávek, propustků, mostků, necelých 1700 prvků městského mobiliáře, z toho podstatná část jsou lavičky, které jsou v počtu 1400."

Každý prvek jen navíc hodnocený bodovou stupnicí, která určitě jeho aktuální technický stav. Pravidelně se totiž dělají i kontroly kvůli plánovaným opravám.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Jen pro zajímavost, v loňském roce jsme realizovali 315 oprav na dětských prvcích, 39 certifikovaných hřišť, z toho přes 400 certifikovaných prvků, nějakých 160 necertifikovaných, takže jsou to zajímavé statistické údaje."
Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Vše je zavedeno do evidence, do toho pasportu, máme to online, digitálně a mohou k tomu přistupovat jak zaměstnanci technických služeb, tak i zaměstnanci magistrátu. Do budoucna bychom byli rádi, kdybychom tyto data mohli udělat i pro veřejnost, například pro budoucí stavebníky, když budou chtít například stavět dům nebo cokoliv dalšího, tak se pouze podívají online a zjistí, zda-li tam jsou nějaké věci zavedené do pasportu, mají tam nějaká omezení, ochranná pásma a podobně."

Pasportizační středisko funguje na technických službách od roku 2017.

Nahlásit chybu


K tématu

Do oprav cest a chodníků půjde letos ve Frýdku-Místku přes 51 milionů korun

4. května 2023 16:21 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V první polovině dubna začaly obalovny vyrábět asfaltobetonovou směs. To je signál, že se mohly naplno rozjet práce na opravách cest a výtluků, které se každoročně po zimě objevují. V ulicích Frýdku-Místku se tak opět objevili pracovníci technických služeb i se všemi stroji.

Z novojičínských silnic postupně mizí největší díry, nejhorší cesta je směrem na Kojetín

15. května 2023 11:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Technické služby města postupně opravují po zimě díry na novojičínských silnicích. Nejhůře je na tom cesta směrem do místní části Kojetín. Do budoucna radnice plánuje její generální opravu.

Sekačky a křovinořezy jsou opět v ulicích Frýdku-Místku

8. května 2023 12:54 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Téměř 180 hektarů travnatých ploch udržují ve Frýdku-Místku pracovníci technických služeb. Na začátku měsíce začalo pravidelné kosení. Do ulic vyjely sekačky posílené pracovníky s křovinořezy. Každé sečení má svá pravidla. Někde se provádí třikrát, jinde zase jen dvakrát ročně.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Pasportizační středisko eviduje ve Frýdku-Místku každý metr cesty, počty zeleně i dalšího majetku
Vydáno 15. března 2021 15:47, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Přesný počet stromů a keřů, délka komunikací nebo například počty herních prvků na dětských hřištích. To jsou údaje, které ve Frýdku-Místku postupně vytvářejí technické služby v rámci pasportizace majetku. Evidence se vede nejen o počtech, ale také o aktuálním stavu. Údaje pak lépe pomohou například při údržbě.

Pečlivá práce s mapou, fotografiemi a důležitými údaji. Pasportizační středisko technických služeb denně zadává do systému údaje doslova o všem, co se musí udržovat. Cesty, zeleň, městský mobiliář, veřejné osvětlení i herní prvky na dětských hřištích.

Klára Kahánková, pasportizační technik TS F-M: "Moje práce je aktualizace pasportu místních komunikací. Dostávám podklady od provozu, co provedou, co se týká údržby komunikací nebo nové výstavby a podle toho to zaznamenávám buď podle zaměření nebo i vlastně v terénu fotkami."
Eliška Kubincová, pasportizační technik TS F-M: "My jsme teďka vlastně dokončili pasport zeleně, aktualizaci a v tuto chvíli je mým hlavním úkolem obnovování dat, které dostáváme vlastně od města. Takže zanášení nových výsadeb, které jsou prováděné v tuto roční dobu. Ještě jsou pořád aktuální kácecí práce, nějaké ořezy a úpravy keřových skupin, takže tohle všechno se vlastně na základě předaných dat zanáší do pasportu zeleně."
Martina Mamulová, pasportizační technik TS F-M: "Mou náplní je pasport městského mobiliáře a pasport dětských hřišť a sportovišť. Zavádím veškeré nové údaje do tohoto pasportu a přidávám k tomu fotografie a plus technický stav k těmto prvkům."

Dat je opravdu hodně a například jen pasport zeleně se do systému naváděl tři roky.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Udržujeme plochu zhruba 224 hektarů zeleně, z toho je 20 hektarů parková část, necelých 7 hektarů zeleně na hřbitovech, 160 hektarů na sídlištích, dočtou se tam, že město má zhruba necelých 17 tisíc solitérních stromů, na nějakých 22 hektarech se rozprostírají keřové výsadby. Co se týče těch komunikací, zhruba 413 kilometrů. Máme tady 75 různých lávek, propustků, mostků, necelých 1700 prvků městského mobiliáře, z toho podstatná část jsou lavičky, které jsou v počtu 1400."

Každý prvek jen navíc hodnocený bodovou stupnicí, která určitě jeho aktuální technický stav. Pravidelně se totiž dělají i kontroly kvůli plánovaným opravám.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Jen pro zajímavost, v loňském roce jsme realizovali 315 oprav na dětských prvcích, 39 certifikovaných hřišť, z toho přes 400 certifikovaných prvků, nějakých 160 necertifikovaných, takže jsou to zajímavé statistické údaje."
Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Vše je zavedeno do evidence, do toho pasportu, máme to online, digitálně a mohou k tomu přistupovat jak zaměstnanci technických služeb, tak i zaměstnanci magistrátu. Do budoucna bychom byli rádi, kdybychom tyto data mohli udělat i pro veřejnost, například pro budoucí stavebníky, když budou chtít například stavět dům nebo cokoliv dalšího, tak se pouze podívají online a zjistí, zda-li tam jsou nějaké věci zavedené do pasportu, mají tam nějaká omezení, ochranná pásma a podobně."

Pasportizační středisko funguje na technických službách od roku 2017.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000024547/pasportizacni-stredisko-eviduje-ve-frydkumistku-kazdy-metr-cesty-pocty-zelene-i-dalsiho-majetku