Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Knihovna ve Frýdku-Místku patří po rekonstrukci k nejmodernějším v kraji

Frýdek-Místek |

Zrekonstruovaná pobočka knihovny ve Frýdku-Místku má za sebou slavnostní otevření. Doprovodil ho drobný kulturní program i prohlídky v prostorách knihovny. Rekonstrukce vyšla na 47 milionů korun. Budova je teď doslova jako nová. Získala i jedno patro navíc.

Zástup hostů včetně vedení Frýdku-Místku se sešel ve středu 27. dubna v prostorách knihovny v Hlavní ulici. Slavnostní přestřižení pásky symbolizovalo definitivní otevření dlouho očekávaných prostor.

Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Knihovny F-M: "Řada pozitivních změn, včetně podstatného zvětšení prostor z této knihovny učinila moderní instituci 21. století. Nejen za účelem půjčování dokumentů, ale především zde bude zdůrazněna komunitní funkce knihovny. Lidé se zde budou moci více setkávat, účastnit se kulturních nebo vzdělávacích akcí. Právě toto zajišťuje knihovnám a knihovnictví budoucnost."
Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Já bych chtěl poděkovat projekční firmě a hlavnímu architektovi, zhotoviteli a dalším, kteří se na tom účastnili. Paní Kohutové za informační systém, který tady ladí."

Knihovna se zvětšila o 350 metrů, protože získala i patro navíc.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Do těch vrchních prostor jsme umístili oddělní beletrie. A to z toho důvodu, že je tam letní čítárna. A to se tak jako nabízí. Letní čítárna a oddělení beletrie. O patro níž, je oddělení pro děti a mládež, které se podstatně zvětšilo. Je tam místo pro úplně malé děti a vznikla nám tam krásná nová učebna."

Ve druhém patře je naučné oddělení propojené se studovnou a s čítárnou, která je úplně nová. Je tam místo i pro studium a k dispozici je veřejný internet. Ve spodním patře je pak oddělení zpracování fondů a oddělení regionálních funkcí.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Doufám, že to bude stejně oblíbeným místem, jako jiné knihovny. A že si tady najdou cestu děti, které by měly odložit mobily a měly by se taky zabývat knihami. Protože tím se rozvíjí fantazie a představivost, která je důležitá potom v životě. A hlavně lidé musí začít číst ty všechny moudré věci, které jsou v těch knihách."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Myslím si, že ta tradice, která nemá obdoby v celé Evropě, že máme nejširší síť knihoven, tak ve Frýdku-Místku budeme mít zástupce, který opravdu nebude popelkou a bude patřit k těm nejkrásnějším. Já osobně jsem velmi rád, že to je právě ve Frýdku-Místku, protože velkou část svého života jsem strávil v antikvariátu a věřím, že kniha patří neodmyslitelně k životu člověka."

Budova prošla kompletní rekonstrukci, která trvala více než rok a čtvrt a vyšla na 47 milionů korun.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Tady to začalo v roce 2017, kdy tady byla propadlá střecha. Oni tady chytali vodu do kbelíků, protože ta údržba, na ni se nedbalo. Takže jsme přistoupili k tomu, že opravíme střechu. Pak se přidaly další věci. Vyhověli jsme požadavkům knihovny, aby se tady udělala bezbariérovost. To jsme tady naplánovali, projektanti to nakreslili. Navíc jsme tady přidali terasu, která je takovým pěkným relaxačním místem."

Součástí otevření bylo také zahájení výstavy obrazů malíře Alexandra Mosia.

Alexander Mosio, malíř: "Spojení umění a spojení čteného slova je ideální záležitost. Je tady 14 obrazů, není to velká výstava. Ale jsou tady takové věci, které jsem namaloval za poslední kvartál, většinou. Takže nové obrazy. Proto taky se ta výstava jmenuje Pozor, pozor, čerstvě natřeno."

Knihovníci museli do knihovny měsíc před otevřením nastěhovat přes 50 tisíc dokumentů. Rekonstrukce je navíc dárkem ke stému výročí, která budova oslaví příští rok.

Nahlásit chybu


K tématu

Senioři začali studovat na Virtuální univerzitě třetího věku ve Frýdku-Místku

16. října 2023 17:06 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Knihovna Frýdek-Místek spustila historicky první ročník Virtuální univerzity třetího věku. O první přednášky formou virtuální projekce je mezi seniory velký zájem. Ti se po absolvování budou moci účastnit i promocí přímo na univerzitě v Praze.

Knihovna v Karviné-Fryštátě se rekonstruuje, vylepšení se dočkají i další pobočky

24. listopadu 2023 16:16 | Celý MS kraj | Monika Danková

Budova regionální knihovny v Karviné-Fryštátě momentálně prochází velkou modernizací. Čtenáři a návštěvníci se mohou mimo těšit na nové vybavení a změnu provozní dispozice stávajícího Střediska hudby a umění. Prostor bude rozdělen do zón – odpočinková, poslechová a tvořivá.

Knihovnice z Frýdku-Místku získala čestné uznání v soutěži Knihovnická K2

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Moravskoslezskou vědeckou knihovnou oceňoval nejlepší knihovníky. Jedna z cen putovala i do Frýdku-Místku. Čestné uznání získala vedoucí místecké pobočky Irena Liberdová.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Bezplatný seminář Úřadu práce Frýdek-Místek pomůže zájemcům začít s podnikáním

Úřad práce ve Frýdku-Místku chystá bezplatný seminář pro začínající podnikatele. Zástupci z několika institucí na akci poradí zájemcům se vším, co je potřeba k založení všech typů podnikání nebo případně začínajících firem.

Oprava hydroizolace částečně omezí provoz Hospice Frýdek-Místek

Frýdek-Místek už začal s opravou hydroizolace budovy hospice. Spodní patro totiž v posledních letech začala trápit prosakující voda. Oprava částečně omezí provoz zařízení. Město si navíc přizvalo soudního znalce, kvůli analýze možných pochybení v době stavby z roku 2010.

Faunapark Frýdek-Místek zve na plno akcí pro děti i dospělé

Oblíbený Faunapark chystá plno zajímavých akcí i na září i říjen. Tradičně se v nich zaměří na všechny věkové kategorie. Děti pobaví zvířátka, cirkusová představení nebo například strašidla. Dospělí zase mohou přijít na filmová představení nebo například na besedu u duševním zdraví.

V Návsí slavili 30 let samostatnosti na dožínkách

4. září 2024 10:01 | Návsí | Libor Běčák | Miniexpres Návsí

Letošní sklizeň završili v Návsí tradičními dožínkami. Obec je pořádá společně s místními hospodáři a letos dožínky spojila s oslavami 30 let samostatnosti.

Děti ve Frýdku-Místku se rozloučí s prázdninami na akci Ahoj prázdniny!

Středisko volného času Klíč opět připravilo symbolické rozloučení s prázdninami. Akce Ahoj prázdniny! byla letos naplánována na pátek 6. září. Děti čeká odpoledne plné aktivit a mohou se seznámit i s kroužky, které poběží ve středisku volného času v novém školním roce.

Frýdek-Místek rozdělí více peněz na podporu sportující mládeže

Sportující děti a mládež ve Frýdku-Místku dostanou od města ještě vyšší podporu. Radnice dá jejich klubům o 7 milionů korun více než loni. Radní schválili pilotní dotační program, který také zajistí větší přehlednost ve sportovních klubech.

Knihovna ve Frýdku-Místku patří po rekonstrukci k nejmodernějším v kraji
Vydáno 28. dubna 2022 11:51, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Zrekonstruovaná pobočka knihovny ve Frýdku-Místku má za sebou slavnostní otevření. Doprovodil ho drobný kulturní program i prohlídky v prostorách knihovny. Rekonstrukce vyšla na 47 milionů korun. Budova je teď doslova jako nová. Získala i jedno patro navíc.

Zástup hostů včetně vedení Frýdku-Místku se sešel ve středu 27. dubna v prostorách knihovny v Hlavní ulici. Slavnostní přestřižení pásky symbolizovalo definitivní otevření dlouho očekávaných prostor.

Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Knihovny F-M: "Řada pozitivních změn, včetně podstatného zvětšení prostor z této knihovny učinila moderní instituci 21. století. Nejen za účelem půjčování dokumentů, ale především zde bude zdůrazněna komunitní funkce knihovny. Lidé se zde budou moci více setkávat, účastnit se kulturních nebo vzdělávacích akcí. Právě toto zajišťuje knihovnám a knihovnictví budoucnost."
Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Já bych chtěl poděkovat projekční firmě a hlavnímu architektovi, zhotoviteli a dalším, kteří se na tom účastnili. Paní Kohutové za informační systém, který tady ladí."

Knihovna se zvětšila o 350 metrů, protože získala i patro navíc.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Do těch vrchních prostor jsme umístili oddělní beletrie. A to z toho důvodu, že je tam letní čítárna. A to se tak jako nabízí. Letní čítárna a oddělení beletrie. O patro níž, je oddělení pro děti a mládež, které se podstatně zvětšilo. Je tam místo pro úplně malé děti a vznikla nám tam krásná nová učebna."

Ve druhém patře je naučné oddělení propojené se studovnou a s čítárnou, která je úplně nová. Je tam místo i pro studium a k dispozici je veřejný internet. Ve spodním patře je pak oddělení zpracování fondů a oddělení regionálních funkcí.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Doufám, že to bude stejně oblíbeným místem, jako jiné knihovny. A že si tady najdou cestu děti, které by měly odložit mobily a měly by se taky zabývat knihami. Protože tím se rozvíjí fantazie a představivost, která je důležitá potom v životě. A hlavně lidé musí začít číst ty všechny moudré věci, které jsou v těch knihách."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Myslím si, že ta tradice, která nemá obdoby v celé Evropě, že máme nejširší síť knihoven, tak ve Frýdku-Místku budeme mít zástupce, který opravdu nebude popelkou a bude patřit k těm nejkrásnějším. Já osobně jsem velmi rád, že to je právě ve Frýdku-Místku, protože velkou část svého života jsem strávil v antikvariátu a věřím, že kniha patří neodmyslitelně k životu člověka."

Budova prošla kompletní rekonstrukci, která trvala více než rok a čtvrt a vyšla na 47 milionů korun.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Tady to začalo v roce 2017, kdy tady byla propadlá střecha. Oni tady chytali vodu do kbelíků, protože ta údržba, na ni se nedbalo. Takže jsme přistoupili k tomu, že opravíme střechu. Pak se přidaly další věci. Vyhověli jsme požadavkům knihovny, aby se tady udělala bezbariérovost. To jsme tady naplánovali, projektanti to nakreslili. Navíc jsme tady přidali terasu, která je takovým pěkným relaxačním místem."

Součástí otevření bylo také zahájení výstavy obrazů malíře Alexandra Mosia.

Alexander Mosio, malíř: "Spojení umění a spojení čteného slova je ideální záležitost. Je tady 14 obrazů, není to velká výstava. Ale jsou tady takové věci, které jsem namaloval za poslední kvartál, většinou. Takže nové obrazy. Proto taky se ta výstava jmenuje Pozor, pozor, čerstvě natřeno."

Knihovníci museli do knihovny měsíc před otevřením nastěhovat přes 50 tisíc dokumentů. Rekonstrukce je navíc dárkem ke stému výročí, která budova oslaví příští rok.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031104/knihovna-ve-frydkumistku-patri-po-rekonstrukci-k-nejmodernejsim-v-kraji