Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Gymnázium Petra Bezruče i další organizace ve Frýdku-Místku učí Ukrajince česky

Frýdek-Místek |

Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku otevřelo kurzy češtiny pro obyvatele Ukrajiny. Uprchlíci se chtějí naučit jazyk, sehnat si práci a dočasně se začlenit do společnosti. Než dostanou možnost se vrátit zpět do své rodné země. Kapacita kurzů se téměř okamžitě naplnila.

S orientací ve Frýdku-Místku pomáhá obyvatelům z Ukrajiny především kontaktní centrum v Národním domě, které zřídilo město.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: " Pomáháme tady se všemi informacemi. Co se týká registrace, vyřízení dávek, pomoc s prací. Hlídání dětí, kroužky, školy, školky. Zkrátka všechno, co potřebují. Doktory."

Postupně se začaly přidávat různé organizace a školy, které rozjely kurzy češtiny.

Ludmila, účastnice kurzu češtiny: "Já jsem Ludmila. Jsem z Ukrajiny. Z Charkova. Já jsem byla doktorka na Ukrajině."
Bohdan, účastník kurzu češtiny: "Já jsem Bohdan, já jsem z města Charkov, já jsem byl student medicíny na Ukrajině."
Petra Petrušková, ředitelka Centra pro rodinu Lumpíkov: "Oni hodně rozumí, ale méně mluví, takže je důležité se naučit teďka ty slovíčka a trošku se rozmluvit. Ale na to, že máme třetí lekci, tak už zvládají v pohodě tu základní komunikaci a rozumí, že mají něco přečíst, něco vysvětlit, něco napsat."

Kurzy českého jazyka pro Ukrajince otevřeli také na Gymnáziu Petra Bezruče, kde kromě češtiny komunikují učitelky anglicky nebo rusky.

Radmila Vaňková, učitelka češtiny a výtvarné výchovy: "Probíhá prostřednictvím ruského jazyka, který jsem musela po třiceti letech oprášit. Myslím, že se mi to celkem podařilo na té první lekci. Pomáhají mi k tomu i oni, protože jsme na takové stejné rovině."
Olga Onderková, ředitelka Gymnázia Petra Bezruče Frýdek-Místek: "Z kapacitních důvodů jsme otevřeli jedem kurz, který se těsně před otevřením naplnil. A v den, kdy měl být zahájený, tak přišlo více dospělých Ukrajinců a museli jsme otevřít druhý kurz a oba kurzy už máme plné."
Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Konkrétně moje skupina jsou osoby, které se dříve věnovaly zdravotnickým profesím. Jsou tam třeba zdravotní sestřičky nebo je tam paní z lékárny a podobně. Takže se snažím už od začátku trošičku směřovat i tu slovní zásobu k tomu, co chtějí vykonávat za profese a čím by tady chtěli být platní u nás."

Druhý kurz je všeobecnější. Jsou v něm lidé různých profesí.

Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Rozhodně se věnujeme oblastem běžného života. Od toho se začíná, tak aby dokázali říct něco o sobě, aby se dokázali zorientovat ve městě, aby se dokázali domluvit v základních komunikačních situacích. No a potom už se budeme taky snažit jim dávat nějakou slovní zásobu a možnosti komunikační právě proto, aby mohli pracovat. A aby se domluvili i v těchto oblastech."
Marina Lubomirchenko, účastnice kurzu: "Dozvěděli jsme se, že tady na gymnáziu otevírají kurz češtiny a hned jsme se přihlásili. Musíme se naučit aspoň základy češtiny, bez toho tady nemůžeme fungovat. Chtěla bych tady pracovat, ale i pro nákupy a další potřeby se musíme dorozumět. Češi nás přijali velmi dobře, moc za to děkujeme. Chceme se ale každopádně vrátit domů. Přejeme si konec války, návrat a to, aby naše děti mohly zase klidně spát."
Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Oni si tu situaci nevybrali, my jsme si to taky nevybrali, že to takto bude. Ale prostě je to tady a teď takto. A tito lidé tady nechtějí sedět někde na ubytovně na kufru a nic nedělat. Ale chtějí být platní, chtějí se zapojit a já třeba sama jako člověk z této země zase chci udělat něco pro to, aby i naše země mohla tyto lidi zapojit, abychom i my si s nimi poradili."

Gymnázium navíc přijalo do běžné výuky také několik studentů, kteří studovali podobnou školu na Ukrajině.

Nahlásit chybu


K tématu

Ukrajinské Dnipro se stane partnerským městem Ostravy

29. března 2024 12:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Seznam měst, které navázaly s Ostravou partnerství, se rozšíří na třináct. Nově na něm přibude Dnipro, středoukrajinské město, ležící zhruba 400 kilometrů od Kyjeva.

Centrum pro rodinu Lumpíkov působí ve Frýdku-Místku na nové adrese

16. října 2023 14:56 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Centrum pro rodinu Lumpíkov ve Frýdku-Místku se přestěhovalo. Nové prostředí nabízí ještě více možností pro maminky s dětmi, které centrum navštěvují. Je zde velká zahrada, prostor pro školičku i školící a konzultační místnosti.

Kurzy kulturního střediska nabízí poučení i zábavu, novinkou je improvizační divadlo

21. srpna 2023 10:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městské kulturní středisko připravilo na podzim novou nabídku zájmových kurzů určených zejména pro dospělé. Bavit a vzdělávat se mohou například při výuce cizích jazyků, ve dvou výtvarných dílnách a také mohou hrát divadlo.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

AZ Havířov bojuje ve finále o postup do 1. ligy, fanoušci jsou nadšení

Klubu i fanouškům se splnil sen. AZ bojuje ve finále o postup do první ligy. Stav po druhém zápase je 1:1. Tým nyní čekají dva zápasy v Chomutově.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Gymnázium Petra Bezruče i další organizace ve Frýdku-Místku učí Ukrajince česky
Vydáno 23. května 2022 13:55, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku otevřelo kurzy češtiny pro obyvatele Ukrajiny. Uprchlíci se chtějí naučit jazyk, sehnat si práci a dočasně se začlenit do společnosti. Než dostanou možnost se vrátit zpět do své rodné země. Kapacita kurzů se téměř okamžitě naplnila.

S orientací ve Frýdku-Místku pomáhá obyvatelům z Ukrajiny především kontaktní centrum v Národním domě, které zřídilo město.

Yana Stupak, koordinátorka kontaktního centra: " Pomáháme tady se všemi informacemi. Co se týká registrace, vyřízení dávek, pomoc s prací. Hlídání dětí, kroužky, školy, školky. Zkrátka všechno, co potřebují. Doktory."

Postupně se začaly přidávat různé organizace a školy, které rozjely kurzy češtiny.

Ludmila, účastnice kurzu češtiny: "Já jsem Ludmila. Jsem z Ukrajiny. Z Charkova. Já jsem byla doktorka na Ukrajině."
Bohdan, účastník kurzu češtiny: "Já jsem Bohdan, já jsem z města Charkov, já jsem byl student medicíny na Ukrajině."
Petra Petrušková, ředitelka Centra pro rodinu Lumpíkov: "Oni hodně rozumí, ale méně mluví, takže je důležité se naučit teďka ty slovíčka a trošku se rozmluvit. Ale na to, že máme třetí lekci, tak už zvládají v pohodě tu základní komunikaci a rozumí, že mají něco přečíst, něco vysvětlit, něco napsat."

Kurzy českého jazyka pro Ukrajince otevřeli také na Gymnáziu Petra Bezruče, kde kromě češtiny komunikují učitelky anglicky nebo rusky.

Radmila Vaňková, učitelka češtiny a výtvarné výchovy: "Probíhá prostřednictvím ruského jazyka, který jsem musela po třiceti letech oprášit. Myslím, že se mi to celkem podařilo na té první lekci. Pomáhají mi k tomu i oni, protože jsme na takové stejné rovině."
Olga Onderková, ředitelka Gymnázia Petra Bezruče Frýdek-Místek: "Z kapacitních důvodů jsme otevřeli jedem kurz, který se těsně před otevřením naplnil. A v den, kdy měl být zahájený, tak přišlo více dospělých Ukrajinců a museli jsme otevřít druhý kurz a oba kurzy už máme plné."
Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Konkrétně moje skupina jsou osoby, které se dříve věnovaly zdravotnickým profesím. Jsou tam třeba zdravotní sestřičky nebo je tam paní z lékárny a podobně. Takže se snažím už od začátku trošičku směřovat i tu slovní zásobu k tomu, co chtějí vykonávat za profese a čím by tady chtěli být platní u nás."

Druhý kurz je všeobecnější. Jsou v něm lidé různých profesí.

Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Rozhodně se věnujeme oblastem běžného života. Od toho se začíná, tak aby dokázali říct něco o sobě, aby se dokázali zorientovat ve městě, aby se dokázali domluvit v základních komunikačních situacích. No a potom už se budeme taky snažit jim dávat nějakou slovní zásobu a možnosti komunikační právě proto, aby mohli pracovat. A aby se domluvili i v těchto oblastech."
Marina Lubomirchenko, účastnice kurzu: "Dozvěděli jsme se, že tady na gymnáziu otevírají kurz češtiny a hned jsme se přihlásili. Musíme se naučit aspoň základy češtiny, bez toho tady nemůžeme fungovat. Chtěla bych tady pracovat, ale i pro nákupy a další potřeby se musíme dorozumět. Češi nás přijali velmi dobře, moc za to děkujeme. Chceme se ale každopádně vrátit domů. Přejeme si konec války, návrat a to, aby naše děti mohly zase klidně spát."
Iva Jurenková, učitelka angličtiny a ruštiny: "Oni si tu situaci nevybrali, my jsme si to taky nevybrali, že to takto bude. Ale prostě je to tady a teď takto. A tito lidé tady nechtějí sedět někde na ubytovně na kufru a nic nedělat. Ale chtějí být platní, chtějí se zapojit a já třeba sama jako člověk z této země zase chci udělat něco pro to, aby i naše země mohla tyto lidi zapojit, abychom i my si s nimi poradili."

Gymnázium navíc přijalo do běžné výuky také několik studentů, kteří studovali podobnou školu na Ukrajině.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031530/gymnazium-petra-bezruce-i-dalsi-organizace-ve-frydkumistku-uci-ukrajince-cesky