Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se v sobotu proměnilo v centrum dobrého jídla a pití.
Lucie Talavašková, mluvčí TIC Frýdek-Místek: "My máme na našem gastrofestivalu zhruba 60 stánků s vybraným jídlem české i zahraniční kuchyně. V nabídce mají stánkaři například burgery, domácí plněné pity, tradiční lokše, obložené chleby, dokonce tady mohou návštěvníci ochutnat i červy. Nechybí ani sladký sortiment a nápoje k osvěžení, což je při tomto počasí třeba."
Anketa: 1.) "Teprve začínáme, ale dipy jsou skvělé." – jaké zkoušíte? – "Měli jsme švestkovo-hořčicový, teďka cibulový a paprikový, ostrý, který teda není ostrý. My máme vypálené jazýčky."
Anketa: 2.) "Tady jsme akorát zkoušely ty americké cookies, ty jsou teda úplně vynikající. A teď budeme zkoušet tady bagel. A jinak samozřejmě se nám to líbí. Vyšlo krásně počasí. A hlavně je to hodně pestré, tak vyzkoušíme."
Anketa: 3.) "Já vzhledem k tomu, že miluju jídlo a dobré pití, tak jsem nadšená. Že město něco takového organizuje."
Lucie Talavašková, mluvčí TIC Frýdek-Místek: "My jsme festival pro celou rodinu, takže zmíním první děti. Pro dně je tady připravena dětská zóna se spoustou zábavy. Mezi návštěvníky máme i domácí mazlíčky, takže přijela i takzvaná pestaurace. Na podiu máme připraveny různé vystoupení a cooking show."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem rád, že tradiční gastrofestival se letos koná na náměstí, i když to počasí je opravdu slunečné. Nicméně ty prostory kolem, zámecký park a tak dále, nabízí další prostory, kde se návštěvníci mohou zchladit. A zároveň je to ukázka toho, jak to frýdecké náměstí může vypadat, když na něm nejsou jenom auta."
Našlo se také několik týmů, které v soutěži vařily během dne zelňačku. Odborná porota pak vybrala jako tu nejlepší ze Středověku, ta mimo jiné získala i cenu veřejnosti.
Jiří Choleva, majitel a kuchař Krčmy Středověk: "V čem spočívá kouzlo uvaření té dobré zelňačky? – Jak říká můj kuchař, který je za mnou, tak hlavně je důležité dát do toho srdíčko. A jinak kvalitní suroviny. My jsme zrovna zapojili domácí uzenou krkovičku, kvalitní klobásky, zelí, které si také sami nakládáme a teď už to jenom s láskou uvařit."
Gastrofestival doplnil i vinný festiválek v areálu frýdeckého zámku.