Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek získal ocenění za kvalitní třídění vysloužilých elektrozařízení

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek je nejlepším velkým městě v třídění elektroodpadů za rok 2023. Na každoročním oceňování měst v třídění odpadů se umístil na prvním místě v kategorii města nad 10 tisíc obyvatel a získal ocenění keramické sluchátko.

Všech 300 obcí v Moravskoslezském kraji se každoročně porovnává ve třídění odpadů. Ty nejlepší pak získají ocenění v kláních O keramickou popelnici za nakládání s odpady. O keramické sluchátko za třídění vysloužilých elektrozařízení a Elektrooskara za největší výtěžnost. A právě keramické sluchátko letos putovalo do Frýdku-Místku.

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Soutěž O keramické sluchátko pořádá společný systém Asekol ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jedná se o soutěž ve třídění a sběru elektrozařízení. Město Frýdek-Místek se umístilo na úžasném prvním místě v kategorii obce nad 10 tisíc obyvatel. Co se týče toho loňského roku, tak za rok 2023 se podařilo vysbírat a vytřídit přes 112 tisíc kilogramů elektrozařízení."
Zděnka Němečková Crkvenjaš (ODS/SPOLU), radní MS kraje pro životní prostředí: "Ty obce, které to vyhrály, musíme si uvědomit, že jsou opravdu špička ve třídění odpadů v Moravskoslezském kraji. My klademe velký důraz na podporu třídění odpadů už z toho důvodu, že to je takový správný krok ke správné recyklaci. A proto jsme velmi rádi, že se obce snaží a že jsou každým rokem lepší a lepší. My jako kraj je v tom taky podporujeme. Každý rok vydáváme miliony korun ve formě dotačních programů na podporu těch aktivit, které vedou k lepšímu třídění odpadů."

Ve Frýdku-Místku to bylo o 18,5 tuny více než za rok 2022. Součástí ocenění byl i motivační příspěvek v hodnotě 10 tisíc korun, který město využije na pořízení barevných třídících tašek do domácností.

Karel Krejsa, společnost Asekol: "V Moravskoslezském kraji provozujeme zhruba 1 500 sběrných míst a 1 000 sběrných nádob a vyhodnocujeme sběr na obyvatele. To znamená přepočet kilogramy elektrospotřebičů sebraných na jednoho obyvatele v dané obci."

Třídění odpadů i elektrozařízení má opravdu smysl, protože například takových 100 vytříděných notebooků uspoří 10 MWh elektřiny, což je množství, které odpovídá tříleté spotřebě elektřiny rodiny žijící ve standardním bytu. Anebo za 100 kilogramů vytříděných elektrospotřebičů se ušetří takové množství ropy, které stačí na výrobu benzínu pro cestu z Prahy do Paříže.

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Čemu přisuzuji úspěch? Myslím si, že je to také tím, že město umisťuje po městě ty kontejnery. V současné době jich je přes 30. Je tam ta možnost v různých lokacích opravdu odevzdat ta elektrozařízení do sběrných dvorů. Takže pokud se navyšuje tento počet, tak samozřejmě občané mají možnost to odevzdat a odevzdávají to. Takže tímto bych jim chtěl hodně poděkovat."

Všechna ocenění se udělují vždy v několika kategoriích podle počtu obyvatel. První místa v soutěži O keramickou popelnici za nejlepší třídění komunálního odpadu obsadily obce Frenštát pod Radhoštěm, Příbor, Hrádek a Heřmanice u Oder. Keramické sluchátko pak putovalo do Frýdku-Místku, Ostravice a Jeseníku nad Odrou. A Elektrooskar do Hlučína, Horní Suché a Raškovic.

Nahlásit chybu


K tématu

Sběrný dvůr pod estakádou ve Frýdku-Místku se nově výrazně zvětšil

28. března 2024 16:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Frýdlantský miniexpres

Obyvatelé Frýdku-Místku mohou ještě pohodlněji vozit odpad do sběrného dvoru pod estakádou. Nově byl totiž za necelé tři miliony korun výrazně rozšířen. Dá se do něj vjet autem a odpad pohodlně vyložit.

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají nádoby na plast. Město motivuje k třídění odpadů

16. listopadu 2023 12:12 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rodinné domy ve Frýdku-Místku dostávají v těchto dnech nové nádoby na plasty. Cílem tohoto rozšíření je motivovat veřejnost ke třídění odpadů, aby mohlo město udržet cenu poplatků za odpady a nemuselo ji zvyšovat. 4 500 nádob se bude rozmísťovat zhruba měsíc.

Obyvatelé Karviné oslavili na náměstí Den Země. Rozhodovali i ve výtvarné soutěži

20. dubna 2024 14:54 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Na Masarykově náměstí se konal Den Země, jedna z dalších tradiční akcí, které pořádá město Karviná s několika dalšími organizacemi společně.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Dnes 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Mladíka na procházce překvapil silný proud, zachránili ho hasiči

Dnes 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až s pomocí hasičů se dostal v neděli večer domů mladý muž, kterého v Ostravě zaskočil silný proud vody a neměl dost sil na to, aby ho překonal.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

Dnes 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Aktuální ničivé povodně uspíší stavbu přehrady Nové Heřminovy, která ochrání Krnov a Opavu

Dnes 11:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Současná pohroma, která postihla Krnovsko a Opavsko bude patrně pádným argumentem pro zrychlení příprav stavby nové vodní nádrže Nové Heřminovy.

18 učeben na základních školách ve Frýdku-Místku získá technologii 3D reality

Školáci z devíti městských základek ve Frýdku-Místku se budou vzdělávat v nových 3D učebnách. Radnice vybaví technologiemi celkem 18 učeben. Půjde o základní školy, které mají 2. vzdělávací stupeň. Zároveň se na školách sjednotí vybavení a výuku bude možné i sdílet s jinými školami.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

14. září 2024 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Šesťáci ze ZŠ Komenského absolvovali společný adaptační pobyt

Na dvoudenní adaptační pobyt vyrazili do Malenovic žáci tří šestých tříd ze Základní školy Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Jak školáci potvrdili, pobyt se jim líbil a rádi by si ho zopakovali.

Podnikatelé se v akademii naučili využívat digitální marketing

V sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se sešli účastníci Akademie pro podnikatele.

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí pozvednout úroveň klubu, dostat se do play off i do Polárky

Play off, takový je opět cíl frýdecko-místeckých házenkářů. Tým sice opustili výrazní hráči, ale klub věří, že je kvalitně nahradil. Dlouhodobou ambicí nového vedení je také zvýšit úroveň klubu a jednou také dostat největší zápasy do haly Polárka.

Změny rozpočtu, prodej nemovitostí i daně. Frýdek-Místek má za sebou další zastupitelstvo

Změny rozpočtu, prodej nemovitostí i nenavyšování daně z nemovitosti. Zastupitelé mají za sebou předposlední jednání v letošním roce, které přineslo opět několik dlouhých diskuzí, ale hlavně schválení řady pro město důležitých bodů.

Frýdek-Místek získal ocenění za kvalitní třídění vysloužilých elektrozařízení
Vydáno 29. července 2024 12:33, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek je nejlepším velkým městě v třídění elektroodpadů za rok 2023. Na každoročním oceňování měst v třídění odpadů se umístil na prvním místě v kategorii města nad 10 tisíc obyvatel a získal ocenění keramické sluchátko.

Všech 300 obcí v Moravskoslezském kraji se každoročně porovnává ve třídění odpadů. Ty nejlepší pak získají ocenění v kláních O keramickou popelnici za nakládání s odpady. O keramické sluchátko za třídění vysloužilých elektrozařízení a Elektrooskara za největší výtěžnost. A právě keramické sluchátko letos putovalo do Frýdku-Místku.

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Soutěž O keramické sluchátko pořádá společný systém Asekol ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jedná se o soutěž ve třídění a sběru elektrozařízení. Město Frýdek-Místek se umístilo na úžasném prvním místě v kategorii obce nad 10 tisíc obyvatel. Co se týče toho loňského roku, tak za rok 2023 se podařilo vysbírat a vytřídit přes 112 tisíc kilogramů elektrozařízení."
Zděnka Němečková Crkvenjaš (ODS/SPOLU), radní MS kraje pro životní prostředí: "Ty obce, které to vyhrály, musíme si uvědomit, že jsou opravdu špička ve třídění odpadů v Moravskoslezském kraji. My klademe velký důraz na podporu třídění odpadů už z toho důvodu, že to je takový správný krok ke správné recyklaci. A proto jsme velmi rádi, že se obce snaží a že jsou každým rokem lepší a lepší. My jako kraj je v tom taky podporujeme. Každý rok vydáváme miliony korun ve formě dotačních programů na podporu těch aktivit, které vedou k lepšímu třídění odpadů."

Ve Frýdku-Místku to bylo o 18,5 tuny více než za rok 2022. Součástí ocenění byl i motivační příspěvek v hodnotě 10 tisíc korun, který město využije na pořízení barevných třídících tašek do domácností.

Karel Krejsa, společnost Asekol: "V Moravskoslezském kraji provozujeme zhruba 1 500 sběrných míst a 1 000 sběrných nádob a vyhodnocujeme sběr na obyvatele. To znamená přepočet kilogramy elektrospotřebičů sebraných na jednoho obyvatele v dané obci."

Třídění odpadů i elektrozařízení má opravdu smysl, protože například takových 100 vytříděných notebooků uspoří 10 MWh elektřiny, což je množství, které odpovídá tříleté spotřebě elektřiny rodiny žijící ve standardním bytu. Anebo za 100 kilogramů vytříděných elektrospotřebičů se ušetří takové množství ropy, které stačí na výrobu benzínu pro cestu z Prahy do Paříže.

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Čemu přisuzuji úspěch? Myslím si, že je to také tím, že město umisťuje po městě ty kontejnery. V současné době jich je přes 30. Je tam ta možnost v různých lokacích opravdu odevzdat ta elektrozařízení do sběrných dvorů. Takže pokud se navyšuje tento počet, tak samozřejmě občané mají možnost to odevzdat a odevzdávají to. Takže tímto bych jim chtěl hodně poděkovat."

Všechna ocenění se udělují vždy v několika kategoriích podle počtu obyvatel. První místa v soutěži O keramickou popelnici za nejlepší třídění komunálního odpadu obsadily obce Frenštát pod Radhoštěm, Příbor, Hrádek a Heřmanice u Oder. Keramické sluchátko pak putovalo do Frýdku-Místku, Ostravice a Jeseníku nad Odrou. A Elektrooskar do Hlučína, Horní Suché a Raškovic.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000044225/frydekmistek-ziskal-oceneni-za-kvalitni-trideni-vyslouzilych-elektrozarizeni