Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Palkovicích se v sobotu konal festival dechovky a týmy kuchařů soutěžily o nejchutnější guláš

Palkovice |

V Palkovicích se v sobotu konal 6. ročník festivalu dechovek a pivních a gulášových slavností.

Zdroj: TV Polar

Každý kuchař ví, že udělat dobrý guláš vyžaduje čas. Jak jste na tom byli při této soutěž s časem vy?

Imrich Melicher, Zelenáči: “S časem to má každý tým stejně. Měli jsme start asi o půl desáté a myslím si, že to záleží na množství guláše, na tom, jakým způsobem se vaří, jestli na plynu nebo na dřevu.”
Teodor Mucha, Myslivci Palkovice: “Máme super srnčí guláš. To je náš recept a každý guláš je originál. Srnčí maso a vývary k tomu a ostatní ingredience. Paprika, pepř, sůl. Tři hodiny, to se musí pomalu, to nejde moc rychle, ale bude dobrý.”
Petr Šajer, Na poslední chvíli: “Jsme tým Na poslední chvíli, protože jsme se to dozvěděli na poslední chvíli a tým jsme sestavili taky na poslední chvíli. Nikdy jsme spolu nevařili než v tomto složení. Děláme hovězí poctivý guláš na ohni. Nejsme zastánci dělání na plynu.”
Ondra Michálek, Štola: “Já bych vám představil tým Štola. Jsme tady čtvrtým rokem, připravujeme hornický guláš z hovězího masa kližka, krk. Na konec se dávají speciální ingredience, které nikomu neřeknu. Doufám, že bude všem chutnat a díky skvělému týmu, který mám za sebou, si myslím, že bedna to bude.”

Nad přípravou gulášů bděla odborná porota.

porotkyně: “Od rána zjišťujeme, kdo má jaký základ v guláši, ochutnáváme, koukáme pod ruce, ale ještě nejsme ve finále. Ještě na to mají 15 či 20 minut, aby to doladili. Některé guláše už jsou top, některé ještě potřebují svůj čas.”

Porotci sledovali také jaké suroviny kuchaři používají.

David Valíček, porotce: “Žádná jíška, Prakticky jíška nepatří do guláše, nepatří tam mouka. V uvozovkách: ve starých českých normách je samozřejmě mouka, je tam roux, takzvaná francouzská zásmažka, ale prostě myslím si, že guláš je o té samotné síle, o tom vyrestování cibulky a dokonce, když zmiňuji cibulku, tak prostě Poláci, kteří tady jsou taky v soutěži, tak prostě nepoužili ani gram cibule na to, aby udělal dobrý guláš a myslím si, že tohle je velmi zajímavé.”
Anketa: “Mám maďarský a chutná výborně. Je ostrý, ale dobrý. Pokud budou, tak ochutnám ještě jeden, víc už ne.”

Zatímco návštěvníkům nejvíce chutnal maďarský guláš od volejbalistů, porota dala svou cenu Zelenáčům.

Nahlásit chybu


Čerpali podporu určenou pro ukrajinské uprchlíky. Cizinci podvodem získali 2,8 milionu korun

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Za dávky získali 2,8 milionu korun. Přitom na ně neměli nárok. Dva cizinci využili údaje několika ukrajinských žen a pobírali na ně příspěvek na bydlení. Společně se svými partnerkami peníze utráceli za dovolené a nákupy. Kriminalisté obvinili muže i jejich přítelkyně z trestného činu.

Modernizace střechy na zimním stadionu je dokončena

Včera 10:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaná víceúčelová hala v Havířově je opět v provozu. Město představilo novou střechu, vylepšenou akustiku, moderní vzduchotechniku i osvětlení a současně oznámilo, že po sezóně plánuje výměnu chladící desky.

Pracoval na střeše a spadl z výšky sedmi metrů. Muž krvácel z hlavy a vážně si poranil nohu

Včera 9:15 | Čeladná | Anna Břenková

Spadl z výšky okolo sedmi metrů při práci na střeše. Muž utrpěl krvácející zranění hlavy a vážně si zranil nohu. Byl letecky transportován do ostravské Fakultní nemocnice.

Vánoční kluziště v centru Ostravy opět těší bruslaře

Včera 14:18 | Ostrava-Centrum | Andrea Holeszová

Rozsvícením stromu na Masarykově náměstí odstartovaly Ostravské Vánoce. Ty probíhají tradičně na čtyřech scénách, a jednou z neoblíbenějších je scéna vánočního kluziště.

Ostrava bude příští rok hospodařit s částkou téměř 16 miliard korun

4. prosince 2025 14:24 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava má rozpočet na příští rok. Hospodařit bude s částkou téměř 16 miliard korun. Jde o jeden z nejvyšších rozpočtů v historii města. Přibližně třetina všech peněz půjde na investice. Od koncertního sálu přes projekt Nových Bazalů, ale i výstavbu nových bytů.

Několikrát okradl seniorku a její dceru na vozíku, pak obě ženy násilně napadl

4. prosince 2025 11:45 | Ostrava-město | Anna Břenková

Muž zneužil důvěry ženy na vozíku a hrál si na jejího přítele. Přitom z bytu, kde žila se svou starší matkou, kradl peníze. Pak zorganizoval další akci – jeho komplic se vydával za policistu a z bytu společně s další ženou vzali cennosti. Zločinec se ještě vrátil, opět kradl a obě ženy násilně napadl. Kriminalisté v Ostravě obvinili tři osoby. Hlavnímu pachateli hrozí až deset let.

Městská policie učí seniory rozpoznávat online podvody

4. prosince 2025 16:55 | Havířov | Bára Kelnerová

Podvodníci stále hledají nové způsoby, jak se dostat k penězům důvěřivých lidí. Havířovská městská policie proto uspořádala sérii preventivních workshopů, které mají starší občany naučit, jak podvod rozpoznat.

Přibyly další kontejnery ukryté pod zemí

Včera 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve městě přibyly další stanoviště s polopodzemními kontejnery. Místa jsou esteticky vzhlednější a nádoby pojmou větší objem odpadu.

Nový rondel s autobusovým terminálem už je průjezdný

4. prosince 2025 13:16 | Rychvald | Libor Běčák

Problémovou křižovatku mezi Rychvaldem, Bohumínem a Dolní Lutyní nahradil kruhový objezd. Ten vyřešil nejen klasické křížení silnic, ale především autobusové zastávky. Ty byly totiž původně přímo v křižovatce, což nebylo příliš bezpečné.

Bývalý pacient přišel poděkovat posádce, která mu zachránila život

4. prosince 2025 10:46 | Havířov | Anna Břenková

Práce záchranářů má velký smysl. Každý den bojují o životy lidí. V Havířově se setkali s mužem, který je toho důkazem. V červnu ho postihla mozková mrtvice. Díky okamžité pomoci posádky přežil a přišel osobně poděkovat na jejich základnu.

Senioři si na besedě vyslechli rady k bezpečnosti v dopravě a ochraně před podvodníky

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se sešli senioři, aby si vyslechli rady o tom, jak se chovat bezpečně nejen v dopravě, ale také jak se bránit nejrůznějším podvodníkům.

Rozsvícení stromu bylo důkazem, že Čeladná prostě žije

Včera 7:09 | Čeladná | Petra Dorazilová

Vystoupení zdejších dětí z mateřských škol a základní školy a z dětského domova navodilo sváteční atmosféru, která vedla k rozsvícení vánočního stromu v centru Čeladné. Stalo se tak v předvečer první adventní neděle.

Zapojte se do soutěže o nejlepší sváteční vánočku

4. prosince 2025 7:40 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Vánoce se hlásí o slovo a k nim neodmyslitelně patří i jedna z nejoblíbenějších tradic – pečení vánočky. A upéct opravdu chutnou vláčnou sváteční dobrotu není jen tak. Město Frýdek-Místek spouští již pátý ročník tradiční soutěže O nejlepší sváteční vánočku.

Frýdek-Místek se připojil ke krajskému projektu Povodně cvičně

4. prosince 2025 7:21 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Po zkušenostech s loňskými povodněmi zorganizoval MS kraj školení s názvem Povodně cvičně. Zapojilo se do něj i město Frýdek-Místek a aktuální novinky nám sdělil náměstek primátora Lukáš Kmec.

Čím krmíte ptáky v zimě? Frýdek-Místek instaloval tabule, které poradí

2. prosince 2025 11:45 | Frýdek-Místek | Anna Břenková

Víte, že pečivo nepatří do ptačího jídelníčku? O správném krmení vodních ptáků informují tabule u řeky Ostravice ve Frýdku-Místku. Nejlepší jsou například vločky, obilí nebo krájená zelenina. Cílem je, aby pomoc ptákům opravdu prospěla.

Mladí cestovatelé z Palkovic vyprávěli zážitky z expedice do Gruzie

2. prosince 2025 10:03 | Palkovice | Libor Běčák

Vyprávění o strastiplné cestě do Gruzie si vyslechli lidé, kteří přišli na setkání s mladými cestovateli z Palkovic.

V Palkovicích se v sobotu konal festival dechovky a týmy kuchařů soutěžily o nejchutnější guláš
Vydáno 17. července 2021 20:08, Palkovice, Bára Kelnerová
V Palkovicích se v sobotu konal 6. ročník festivalu dechovek a pivních a gulášových slavností.

Zdroj: TV Polar

Každý kuchař ví, že udělat dobrý guláš vyžaduje čas. Jak jste na tom byli při této soutěž s časem vy?

Imrich Melicher, Zelenáči: “S časem to má každý tým stejně. Měli jsme start asi o půl desáté a myslím si, že to záleží na množství guláše, na tom, jakým způsobem se vaří, jestli na plynu nebo na dřevu.”
Teodor Mucha, Myslivci Palkovice: “Máme super srnčí guláš. To je náš recept a každý guláš je originál. Srnčí maso a vývary k tomu a ostatní ingredience. Paprika, pepř, sůl. Tři hodiny, to se musí pomalu, to nejde moc rychle, ale bude dobrý.”
Petr Šajer, Na poslední chvíli: “Jsme tým Na poslední chvíli, protože jsme se to dozvěděli na poslední chvíli a tým jsme sestavili taky na poslední chvíli. Nikdy jsme spolu nevařili než v tomto složení. Děláme hovězí poctivý guláš na ohni. Nejsme zastánci dělání na plynu.”
Ondra Michálek, Štola: “Já bych vám představil tým Štola. Jsme tady čtvrtým rokem, připravujeme hornický guláš z hovězího masa kližka, krk. Na konec se dávají speciální ingredience, které nikomu neřeknu. Doufám, že bude všem chutnat a díky skvělému týmu, který mám za sebou, si myslím, že bedna to bude.”

Nad přípravou gulášů bděla odborná porota.

porotkyně: “Od rána zjišťujeme, kdo má jaký základ v guláši, ochutnáváme, koukáme pod ruce, ale ještě nejsme ve finále. Ještě na to mají 15 či 20 minut, aby to doladili. Některé guláše už jsou top, některé ještě potřebují svůj čas.”

Porotci sledovali také jaké suroviny kuchaři používají.

David Valíček, porotce: “Žádná jíška, Prakticky jíška nepatří do guláše, nepatří tam mouka. V uvozovkách: ve starých českých normách je samozřejmě mouka, je tam roux, takzvaná francouzská zásmažka, ale prostě myslím si, že guláš je o té samotné síle, o tom vyrestování cibulky a dokonce, když zmiňuji cibulku, tak prostě Poláci, kteří tady jsou taky v soutěži, tak prostě nepoužili ani gram cibule na to, aby udělal dobrý guláš a myslím si, že tohle je velmi zajímavé.”
Anketa: “Mám maďarský a chutná výborně. Je ostrý, ale dobrý. Pokud budou, tak ochutnám ještě jeden, víc už ne.”

Zatímco návštěvníkům nejvíce chutnal maďarský guláš od volejbalistů, porota dala svou cenu Zelenáčům.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/palkovice/11000026594/v-palkovicich-se-v-sobotu-konal-festival-dechovky-a-tymy-kucharu-soutezily-o-nejchutnejsi-gulas