Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nová pravidla, která se týkají opatření, pohledem tajemníka havířovského magistrátu

Havířov |

Magistrát je jedním z velkých zaměstnavatelů ve městě. A i zde se snaží, aby nákaza do budovy nepronikla. Jaká pravidla budou nyní platit pro úředníky, ale také pro návštěvníky úřadu, objasnil v rozhovoru tajemník Milan Menšík.

Kvůli britské mutaci se situace v celé republice zhoršuje. Místo obyčejných roušek musí lidé nosit na mnoha místech respirátory či nanoroušky. To se dotkne i magistrátu, kde se denně setkává velký počet lidí.

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Od pondělí 1. března by měl každý i ve vnitřních prostorách staveb, to znamená i uvnitř budovy magistrátu, mít na obličej buďto respirátor, pochopili jsme, že nejméně ten FFP2 případně KN95, nebo zdravotnickou roušku.”

Co se stane pokud to někdo nebude respektovat? Protože magistrátem denně projde hodně lidí. Jak to budete řešit?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Takovéto jednání je samozřejmě přestupkem. Tyto přestupky řeší krajská hygienická stanice a my budeme ty lidi oznamovat.”

Stejná opatření se budou týkat ale i vašich zaměstnanců. Máte pro ně dost ochranných pomůcek? Zajistíte jim respirátory, roušky, nebo si je budou muset zajistit sami?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Vzhledem k tomu, že povinnost pro naše zaměstnance platí stejně jako pro veřejnost, tak jako ve většině případů si budou muset zajistit tyto ochranné prostředky sami. Pochopitelně, my poskytujeme respirátory v těch případech, kdy zaměstnanci dochází na šetření třeba do nějakých domovů seniorů, k imobilním osobám, dovážejí doklady, které se jim vystavily a takovéto případy my prostě vybavit samozřejmě musíme.”

Tento rozhovor natáčíme ve středu. Vláda by měla rozhodnout o tom, zda budou povinné antigen testy na pracovištích. Pokud se to schválí, uvítali byste to? Jak se zařídíte?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Pokud se to schválí, tak samozřejmě v intencích toho rozhodnutí budeme postupovat. Určitě si nedovolíme nařízení vlády neplnit a je otázka, za jakých podmínek to může fungovat.”

Vy jste tady už měli nákazu, zažili jste karantény. Momentálně úřad funguje v běžném provozu. To znamená, že i ta fluktuace lidí je tady větší. Už se to nějak projevilo?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Já si myslím, že ta největší vlna nás už zastihla. My už máme teda po ní, nicméně průběžně se nám stále objevují zaměstnanci, kteří se nakazí. Současně s tím jsou někteří jejich kolegové trasování, proto jsou v karanténě. Ale už to není tak masivní, jak to bylo zhruba před třemi týdny, kdy jsme prostě museli zavřít aspoň na jeden den evidenci obyvatel, občanské průkazy a cestovní doklady, kde zůstali v podstatě dva lidé.”

Blíží se ale tady na Severní Moravu britská mutace a mohla by se ta situace zase zhoršit. Budete se snažit ještě více chránit své zaměstnance?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “No v zásadě my nemáme ne že důvod, ale my nemáme ty prostředky na to. To znamená, jestliže se vláda rozhodla, že úřady mají fungovat podobně jako obchody, omezení, které jsme měli, uplatnit už nemůžeme. Fungujeme normálně celou úřední dobu, takže já si ani neumím příliš představit, že bychom to v nějakém extra omezeném prostředí, nebo v omezeném množství zaměstnanců, zvládli. U nás stále platí to, že zachováváme práci z domova, ale to už se týká v podstatě jen takových velmi malých týmů lidí a je to jenom tam, kde opravdu ten člověk udělá doma totéž, co udělá na pracovišti. Takže už dneska ty překážky u zaměstnavatele tak, jak jsme měli v minulosti, ty už neuplatňujeme, protože k tomu není důvod a respektive důvod by byl, ale my tu možnost už nemáme.”

Pokud by ale přišla nějaká změna z vládních řad, tak se budeme muset přizpůsobit?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Budeme se muset přizpůsobit. Já musím říct, že naši zaměstnanci kvituji, že již na těch překážkách nejsou, že úřední doba není jenom těch 5 hodin dva dny v týdnu. Prostě jim to od 8 do 17 vyhovuje víc. Určitě to vyhovuje víc i veřejnosti. Můžou si na ten úřad přijít v kteroukoliv dobu, když jim to vyhovuje, nestojí ty potupné fronty, které tady bývaly v pondělí a ve středu. Takže za nás je to asi opravdu z hlediska toho pracovního lepší. Samozřejmě je tady pořád to riziko nákazy, ale myslím si, že pokud budeme disciplinovaní a rozumní, tak se tomu dá předejít.”
Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava nabízí nový datový portál. Zájemci si mohu vyhledat obrovské množství údajů

13. října 2023 11:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava svým obyvatelům nově nabízí unikátní zdroj informací. Fungovat totiž začal datový portál, ve kterém zájemci mohou najít informace z nejrůznějších oblastí - například o volných místech ve školkách, počtu krádeží v měsíci nebo i otvírací dobu bazénu.

Frýdek-Místek chce opět pořádat svatby na zámku. Jedná s muzeem o tamní obřadní síni

2. listopadu 2023 16:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V obřadní síni v prostorách frýdeckého zámku by se opět mohly konat svatby. Síň se už dlouhá léta nepoužívá a nyní slouží jako depozitář. Město chce nabídnout Muzeu Beskyd vhodné prostory pro přesun sbírkových předmětů. Síň by následně prošla opravou a mohla se opět používat.

Ostrava je opět nejpřívětivějším úřadem. V MS kraji zvítězila už popáté v řadě

6. listopadu 2023 10:47 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostravský magistrát je k lidem přívětivý. Potvrdil to dalším vítězství v anketě vyhlašované ministerstvem vnitra. V MS kraji se za Ostravou umístila Kopřivnice a třetí nejpřívětivější je Opava.


Studénka se dočká nového podjezdu, Správa železnic zahájila výběrové řízení na zhotovitele

Včera 11:22 | Studénka | Lukáš Zavadil

Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele nového podjezdu ve Studénce, který nahradí současný čtyřkolejný přejezd na koridorové trati. Projekt za téměř 870 milionů korun má zlepšit bezpečnost a plynulost dopravy. Stavba má začít na jaře příštího roku a dokončení se plánuje na konec roku 2026.

Muž nožem ohrožoval učitelku v ostravské škole, policie ho zadržela

Včera 9:47 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Svinově došlo k dramatickému incidentu, kdy 40letý muž ohrožoval učitelku kapesním nožem a požadoval, aby byla přivolána policie. Muž následně školu opustil, ale policie ho rychle zadržela v blízkosti budovy. Vyšetřování probíhá pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání.

Protipovodňová opatření ochránila Frýdecko-Místecko i Ostravu před katastrofou

Letošní povodně byly podle některých horší než v roce 1997. Obce na Frýdecko-Místecku podél toku řeky Ostravice se ale shodují, že byly na velkou vodu velmi dobře připraveny. Pomohla hlavně protipovodňová opatření, která se realizovala v průběhu předchozích let.

Frýdek-Místek chystá opět po letech Pochod pro seniory

Město obnovilo oblíbenou akci Pochod pro seniory. Výprava letos půjde z Lískovce do Sedliště. Akce proběhne ve čtvrtek 26. září od 10 hodin.

Olympiáda handicapovaných byla kvůli vytopenému stadionu ve Frýdku-Místku mimořádně jinde

Pořádání tradiční olympiády handicapovaných ve Frýdku-Místku bylo letos v ohrožení. Kvůli vytopení stadionu TJ Slezan museli organizátoři improvizovat. Nakonec se rozhodli akci uspořádat v komorním provedení v rekreačním středisku v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Přehrada Nové Heřminovy by zabránila katastrofě na Opavsku

Za čtyři dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září zasáhly náš kraj extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny. Ty se pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Díky regulaci přehrad Povodí Odry nebyly následky povodní ještě mnohem horší.

Daň z nemovitosti bude v Novém Jičíně vyšší

Zastupitelé Nového Jičín na zářijové schůzi odhlasovali výši koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti. Od příštího roku tedy zaplatí majitelé bytů a domů na území města více, za komerční objekty stoupne daň 2 a půl krát.

ANO získalo v Moravskoslezském kraji 133 584 hlasů, nejvíc v celém Česku

21. září 2024 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hnutí ANO potvrdilo v Moravskoslezském kraji svou suverenitu. Od voličů získalo 133 584 platných hlasů a v zastupitelstvu bude mít 35 mandátů z 65. Vládnout tak může samostatně, ale dle slov lídra s současného hejtmana Josefa Bělici se nebrání jednání a vytvoření ještě větší koalice.

Policie obvinila 24letého autora výhružných e-mailů na Karvinsku, způsobil evakuaci škol a volebních místností

22. září 2024 18:32 | Karviná | Lukáš Zavadil

Policie obvinila 24letého muže ze šíření poplašné zprávy poté, co v pátek 20. září zaslal výhrůžné e-maily o uložení výbušniny do školských zařízení na Karvinsku. Výhrůžka vedla k evakuaci stovek osob. Kriminalisté nyní případ vyšetřují a obviněnému hrozí až osm let vězení.

Úspěch Palkovic v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2024, obec získala druhé místo

22. září 2024 14:31 | Palkovice | Lukáš Zavadil

Obec Palkovice získala skvělé druhé místo v celostátním finále soutěže Vesnice roku 2024. Mezi třinácti finalisty z celé České republiky uspěla v konkurenci 196 obcí, které se letos do soutěže přihlásily. Slavnostní vyhlášení výsledků 28. ročníku proběhlo v sobotu 21. září 2024 v Uherském Hradišti.

Aktuálně z Karviné: Den otevřených dveří porodnice

21. září 2024 21:02 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rodinná porodnice Nemocnice Karviná-Ráj zve všechny nastávající maminky a jejich partnery na den otevřených dveří porodnice.

Vedení Národní sportovní agentury se setkalo s primátorem Karviné

21. září 2024 19:13 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Zástupci vedení Národní sportovní agentury se setkali s primátorem Karviné při prohlídce krytého bazénu v Karviné-Hranicích, na jehož výstavbu přispěla Národní sportovní agentura dotací.

V Karviné žije mnoho mladých úspěšných sportovců

21. září 2024 18:11 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Náměstek primátora Karviné Andrzej Bizoń se setkal s úspěšnými sportovci z řad mládeže.

Zámek Fryštát se pyšní novu expozicí. V Lottyhausu najdete sbírku Národní galerie Praha

21. září 2024 16:55 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Statutární město Karviná a Národní galerie Praha navázaly na dříve vzniklou spolupráci a společně připravily v galerii Lottyhaus karvinského zámku Fryštát novou expozici, která představuje díla s hornickou tématikou. Podívejte se, jaká díla se zde nachází.

V Horní suché odhalili pamětní desku k důlnímu neštěstí

20. září 2024 17:20 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Uplynulo 50 let od důlního neštěstí, které se stalo na Dole František v roce 1974. 12. září se utrhlo těžní lano s horníky, kteří fárali do šachty. V tu dobu bylo v kleci 34 pracovníků, bohužel osm lidí nehodu nepřežilo.

Školáci si na náměstí Republiky užili bohatý program v rámci Evropského týdne mobility

20. září 2024 10:47 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířov se opět připojil k Evropskému týdnu mobility a Evropskému dni bez aut. Hlavní program se konal na náměstí Republiky. Tématem letošní kampaně byl „Náš společný prostor“.

Nová pravidla, která se týkají opatření, pohledem tajemníka havířovského magistrátu
Vydáno 27. února 2021 19:22, Havířov, Bára Kelnerová
Magistrát je jedním z velkých zaměstnavatelů ve městě. A i zde se snaží, aby nákaza do budovy nepronikla. Jaká pravidla budou nyní platit pro úředníky, ale také pro návštěvníky úřadu, objasnil v rozhovoru tajemník Milan Menšík.

Kvůli britské mutaci se situace v celé republice zhoršuje. Místo obyčejných roušek musí lidé nosit na mnoha místech respirátory či nanoroušky. To se dotkne i magistrátu, kde se denně setkává velký počet lidí.

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Od pondělí 1. března by měl každý i ve vnitřních prostorách staveb, to znamená i uvnitř budovy magistrátu, mít na obličej buďto respirátor, pochopili jsme, že nejméně ten FFP2 případně KN95, nebo zdravotnickou roušku.”

Co se stane pokud to někdo nebude respektovat? Protože magistrátem denně projde hodně lidí. Jak to budete řešit?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Takovéto jednání je samozřejmě přestupkem. Tyto přestupky řeší krajská hygienická stanice a my budeme ty lidi oznamovat.”

Stejná opatření se budou týkat ale i vašich zaměstnanců. Máte pro ně dost ochranných pomůcek? Zajistíte jim respirátory, roušky, nebo si je budou muset zajistit sami?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Vzhledem k tomu, že povinnost pro naše zaměstnance platí stejně jako pro veřejnost, tak jako ve většině případů si budou muset zajistit tyto ochranné prostředky sami. Pochopitelně, my poskytujeme respirátory v těch případech, kdy zaměstnanci dochází na šetření třeba do nějakých domovů seniorů, k imobilním osobám, dovážejí doklady, které se jim vystavily a takovéto případy my prostě vybavit samozřejmě musíme.”

Tento rozhovor natáčíme ve středu. Vláda by měla rozhodnout o tom, zda budou povinné antigen testy na pracovištích. Pokud se to schválí, uvítali byste to? Jak se zařídíte?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Pokud se to schválí, tak samozřejmě v intencích toho rozhodnutí budeme postupovat. Určitě si nedovolíme nařízení vlády neplnit a je otázka, za jakých podmínek to může fungovat.”

Vy jste tady už měli nákazu, zažili jste karantény. Momentálně úřad funguje v běžném provozu. To znamená, že i ta fluktuace lidí je tady větší. Už se to nějak projevilo?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Já si myslím, že ta největší vlna nás už zastihla. My už máme teda po ní, nicméně průběžně se nám stále objevují zaměstnanci, kteří se nakazí. Současně s tím jsou někteří jejich kolegové trasování, proto jsou v karanténě. Ale už to není tak masivní, jak to bylo zhruba před třemi týdny, kdy jsme prostě museli zavřít aspoň na jeden den evidenci obyvatel, občanské průkazy a cestovní doklady, kde zůstali v podstatě dva lidé.”

Blíží se ale tady na Severní Moravu britská mutace a mohla by se ta situace zase zhoršit. Budete se snažit ještě více chránit své zaměstnance?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “No v zásadě my nemáme ne že důvod, ale my nemáme ty prostředky na to. To znamená, jestliže se vláda rozhodla, že úřady mají fungovat podobně jako obchody, omezení, které jsme měli, uplatnit už nemůžeme. Fungujeme normálně celou úřední dobu, takže já si ani neumím příliš představit, že bychom to v nějakém extra omezeném prostředí, nebo v omezeném množství zaměstnanců, zvládli. U nás stále platí to, že zachováváme práci z domova, ale to už se týká v podstatě jen takových velmi malých týmů lidí a je to jenom tam, kde opravdu ten člověk udělá doma totéž, co udělá na pracovišti. Takže už dneska ty překážky u zaměstnavatele tak, jak jsme měli v minulosti, ty už neuplatňujeme, protože k tomu není důvod a respektive důvod by byl, ale my tu možnost už nemáme.”

Pokud by ale přišla nějaká změna z vládních řad, tak se budeme muset přizpůsobit?

Milan Menšík, tajemník havířovského magistrátu: “Budeme se muset přizpůsobit. Já musím říct, že naši zaměstnanci kvituji, že již na těch překážkách nejsou, že úřední doba není jenom těch 5 hodin dva dny v týdnu. Prostě jim to od 8 do 17 vyhovuje víc. Určitě to vyhovuje víc i veřejnosti. Můžou si na ten úřad přijít v kteroukoliv dobu, když jim to vyhovuje, nestojí ty potupné fronty, které tady bývaly v pondělí a ve středu. Takže za nás je to asi opravdu z hlediska toho pracovního lepší. Samozřejmě je tady pořád to riziko nákazy, ale myslím si, že pokud budeme disciplinovaní a rozumní, tak se tomu dá předejít.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000024299/nova-pravidla-ktera-se-tykaji-opatreni-pohledem-tajemnika-havirovskeho-magistratu