V Ostravě se konal druhý ročník gastrofestivalu Pojez. Návštěvníci tam mohli ochutnat nespočet originálních jídel a nápojů, na podiu pak mohli mistrům kuchařům nahlédnout přímo pod ruce.
Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MSK: "Co je primární, tak je ukázat všechny speciální gastro provozy, kteří jsou něčím výjimeční, kde nejen lidské oko, ale i lidská chuť a smysly všechny, když se zapojí, budou vnímat to, že se budou vracet do těch provozů. V tom případě se bude točit ekonomika. Ale, co je důležité říct, že díky tomu našemu Pojez festivalu lákáme na moderní trendy naše mladé kuchaře, děti.”
V mapě gastropodniků MSK má své zastoupení i Havířov. Restaurace Bistruck už ve 14 hodin měla všechna jídla vyprodaná.
Jáchym Pavelek, Bistruck Havířov: "My jsme z Havířova Bistruck se jmenujeme a je to tu paráda. Účast je hojná. Vyprodali jsme první, co jsme měli, takže teď musíme dochystávat další.” Co dobrého jste přichystali, že se to hned vyprodalo? “Původně jsme jeli domácí hranolky s trhaným kachním a vepřovým masem, to jsme vyprodali, takže vymýšlíme něco nového. Budeme grilovat nějaké maso a pečenou zeleninu k tomu pojdeme."
anketa: "Je to skvělé, je to paráda, je to plné chutí. Vyzkoušeli jsme thajskou kuchyni, teď jsme si koupili výborný chleba. Moc se nám tady líbí.”
Pojez fest bude mít letos ještě svou zastávku v Karlově Studánce a na Ostravici.