Kýchání, svědění, kopřivka, dýchací potíže nebo křeče. To vše může způsobit alergie na některou složku v potravinách. A protože lidí s alergií na některé potraviny přibývá, Evropská unie zavedla opatření, a to i ve školských zařízeních. Každá kuchyň bude muset u jídel uvádět 14 vybraných alergenů. Kuchařky v novém nařízení problém nevidí.
Soňa Navrátilová, vedoucí kuchyně: “Dneska máme zapečené brambory s masem. Obsahuje to mléko, vajíčka. To jsou dva alergeny, které tam jsou. Kdybychom měli zapečené nudle, tak je tam mouka, škrob. Zeleninu musíme rozlišovat”.
Pokud rodič zjistí, že jeho dítě je alergické na určité potraviny, školy nebudou mít ale povinnost žákům vařit jídla na míru.
Svatopluk Novák, ředitel ZŠ a MŠ Na Nábřeží: “Jinou stravu vařit nebudeme. Je to hlavně upozornění pro ně a jejich rodiče, které alergeny se v jednotlivých jídlech objevují. Tím, že máme na výběr ze dvou jídel, tak většinou je možnost si vybrat jídlo bez alergenů”.
Nařízení Evropské unie začne platit už od 13. prosince letošního roku.