Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival Smacznego v Karviné na Lodičkách uspokojil všechny labužníky

Karviná |

V areálu Lodičky se konal festival jídla a pití nazvaný Smacznego. Oproti loňskému pilotnímu ročníku byl obohacen o vaření různých lahůdek šéfkuchaři na pódiu.

Areál Lodičky tentokrát patřil všem milovníkům dobrého jídla a pití. Vybírat bylo opravdu z čeho. A nejen to, lidé mohli prostřednictvím velké obrazovky na pódiu nahlížet pod ruce zkušeným šéfkuchařům.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Loni jsme to zkoušeli spíše s místními, letos jsme chtěli do Karviné dostat něco z okolních měst a je to festival s vařením na pódiu, jsou tady různé stánky s jídlem, pitím, kávou. Je tady opravdu průřez celou gastronomií, jsou tady jídla z Mexika, typická česká jídla, lidé si mohou vyzkoušet exotické ovoce z Afriky, hod dogy, burgery na různé způsoby, žebra jsem tam viděl.”

Jak se vaří a připravuje takový tatarák z hlívy ústřičné s opečeným kváskovým chlebem a pažitkovou majonézou nebo jak dokonale připravit telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik převedl na pódiu šéfkuchař Zámku Petrovice Vojtěch Beseda.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Hlívu používáme jako alternativu za maso jídlo za pár peněz. Telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik, marinované červené papriky a salsa chimichurri opečené brambory s bylinkami, kde je to taková fúze české gastronomie, kdy používáme lokální telecí maso a používáme suroviny, že vznikne středomořský svěží letní pokrm, Výborný šťavnatý steak se zajímavými chutěmi, nakyslá, lehce pikantní, ta papriková omáčka, brambůrky."

Plnou porci si přímo z pódia odnesla výherkyně soutěžní otázky, ostatním rozdal šéfkuchař vzorky k ochutnání.

anketa: návštěvníci festivalu Smacznego: "Výborné, výborné, koriandr paráda." "Mě zbylo jen málo, ale věřím, že mi to bude chutnat." "Výborné to bylo, maso měkké, dobře dochucené, paprika výborná."

Vaření před publikem nebyla pro Vojtěcha Besedu premiérou.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Nebylo to poprvé, mám to rád, snažím se vždycky vlítnout a vařit, soustředit se na to vaření. Jdu do toho po hlavě, nepřipravuji se extra, jen se soustředím na to vaření, abych odvedl dobrý výkon, jako bych si vařil doma třeba."

Akce byla vydařená a pořadatelé už teď slibují, že za rok akci zopakují.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Tato akce vznikla primárně za podpory města Karviná a Nadace OKD, děkujeme. Doufám, že se akce chytne do budoucna, že se to rozjede a stane se tradicí."
Nahlásit chybu


K tématu

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí opět ovládne Zámecké náměstí

11. srpna 2025 16:11 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Stále oblíbenější Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí se opět blíží. V sobotu 16. srpna zaplní Zámecké náměstí stánky s českými i světovými specialitami. Chybět nebudou ani koncerty slavných kapel a další zajímavý doprovodný program pro celou rodinu.

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí nabídl dobré jídlo a zábavu pro malé i velké

18. srpna 2025 11:00 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Dobré jídlo a pití. Hudba, odpočinek, řemesla i design. Letošní ročník Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí nabídl program pro celou rodinu. Hlavně desítky stánků s domácími i světovými specialitami.

O víkendu se na Lodičkách uskuteční cestovatelská akce Dobrodošli 2025 a food festival Smacznego

20. května 2025 15:14 | Karviná | Gabriela Stašová

Lodičky Dokořán srdečně zvou na víkend strávený v tomto oblíbeném areálu.


Led na vozovce komplikoval dopravu na Opavsku, policie řešila několik nehod

Včera 16:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Namrzlá vozovka komplikovala v uplynulých dnech dopravu na Opavsku. Policisté řešili hned několik nehod, z nichž některé skončily vážným zraněním. V jednom případě byl na přechodu pro chodce zraněn senior, další nehoda se stala u Kravař.

Karvinou obsadili judisté a excelovali místní sportovci, kteří za město získali sedm medailí

Včera 13:45 | Karviná | Gabriela Stašová

Velká cena Karviné v judu se uskutečnila klasicky za účasti zahraničních sportovců ve věku dětí a dorostu. I letos byli karvinští judisté úspěšní na různých stupních vítězů.

Tramvaje opět projedou přes náměstí Republiky v Ostravě. Auta si budou muset počkat

12. prosince 2025 12:55 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Konec přestupů na náhradní autobusy. Ve středu 17. prosince by měly ostravské tramvaje opět projet přes náměstí Republiky. Řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Práce na rekonstrukci potrvají ještě zhruba půl roku.

Z hořící budovy na Opavsku museli hasiči vynést dvě tlakové lahve a ochladit je

12. prosince 2025 12:57 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Hořela hospodářská budova na Opavsku. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Hasiči museli vynést a ochlazovat dvě tlakové lahve. Požár se podařilo rychle dostat pod kontrolu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun. Příčina požáru se vyšetřuje.

Filmový klub v Karviné rozšiřuje náhled na svět, založili jej manželé se stejným zájmem

Včera 13:15 | Karviná | Gabriela Stašová

Filmový klub v Karviné za dobu své existence prošel změnami, které sae týkaly jeh umístění, ale také například celkové koncepce. Jedno ale stále trvá - snaží se vychovávat veřejnost k filmové kultuře a vzdělávat prostřednictvím kinematografie.

Centrum Nového Jičína je pod zvýšeným dohledem

12. prosince 2025 11:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská policie během adventních trhů více dohlíží na bezpečnost návštěvníků novojičínského centra. Upozorňuje, aby si lidé hlídali mobily a peněženky, a také kontroluje auta na parkovištích.

Řídil i přes zákaz řízení a vydával se za příbuzného. Kontroly nákladních aut odhalily několik prohřešků

12. prosince 2025 10:01 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Zákaz řízení, přetížené vozidlo nebo jízda bez přestávky. Moravskoslezský KAMION - TEAM řešil různá porušení zákona. V jednom případě kamioňák jezdil se zákazem řízení. Při kontrole uvedl údaje příbuzného.

Město ví, jak bude s více než miliardou v roce 2026 hospodařit

12. prosince 2025 13:33 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město má rozpočet na rok 2026. Hospodařit bude s částkou 1,2 miliardy korun. Mezi největší investice patří vybudování chodníku a vodovodu v Žilině a dokončení rekonstrukce bazénu.

Poruba pečuje o stromy a zeleň také v zimním období. Zaměřuje se na ořezy

11. prosince 2025 17:19 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Poruba nepřestává pečovat o stromy a zeleň také v podzimním a zimním období. Takzvaný vegetační klid využívá především k bezpečnostním a zdravotním ořezům stromů a k odstraňování parazitujícího jmelí.

Škola F. Hrubína otevřela zrekonstruovaný bazén, děti jsou nadšené

12. prosince 2025 8:44 | Havířov | Bára Kelnerová

Modernizovaný školní bazén na ZŠ Františka Hrubína v Havířově znovu slouží stovkám dětí. Rozsáhlá rekonstrukce stála radnici téměř 20 milionů korun. Bazén budou využívat i ostatní organizace.

Aktuálně z Karviné: Vánoční program s kinem i otužilci

Včera 13:30 | Karviná | Gabriela Stašová

Kino Centrum Karviná připravilo nejen pro dětské diváky cyklus filmových projekcí s názvem Vánoční prázdniny s kinem. Příznivci otužování by neměli zapomenout na to, že již po čtrnácté se na Karvinském moři uskuteční na Štědrý den vánoční otužování.

V Galerii KD Radost je k vidění vánoční výstav betlémů

12. prosince 2025 12:07 | Havířov | Bára Kelnerová

Městské kulturní středisko uspořádalo i v letošním roce výstavu betlémů v Galerii Kulturního domu Radost. Návštěvníci mohou obdivovat dřevěné, keramické či paličkované betlémy, ale také retro Vánoce 70. a 80. let.

Halové mistrovství ČR v tenise přivedlo do Havířova budoucí hvězdy

12. prosince 2025 8:26 | Havířov | Bára Kelnerová

V Havířově se potřetí odehrálo halové Mistrovství České republiky v tenise mužů a žen. Turnaj přilákal špičkové hráče z celé republiky. Organizátoři by chtěli v budoucnu uspořádat i mezinárodní soutěž juniorů.

Klienti Santé ukázali tvůrčí talent na prodejní výstavě v budově magistrátu

12. prosince 2025 8:19 | Havířov | Bára Kelnerová

Vánoční atmosféra zaplnila i prostory havířovského magistrátu. Postarali se o to opět klienti Santé, kteří několik měsíců tvořili výrobky pro prodejní výstavu.

V Havířově se opět konalo MČR v tenise mužů a žen

11. prosince 2025 11:46 | Havířov | Bára Kelnerová

V Havířově se potřetí odehrálo halové Mistrovství České republiky v tenise mužů a žen. Turnaj přilákal špičkové hráče z celé republiky. Organizátoři by chtěli v budoucnu uspořádat i mezinárodní soutěž juniorů.

Horníci prosí o požehnání – i v době, kdy se šachty zavírají

11. prosince 2025 9:56 | Stonava | Jiří Brzóska

Ve stonavském kostele děkovali za ochranu a prosili svou patronku svatou Barboru o přímluvu do dalších dnů. Přestože těžba černého uhlí už brzy skončí, tradice i víra horníků zůstávají. Někteří z nich vzpomínají, jak je Barborka chránila v těch nejnebezpečnějších chvílích pod zemí.

Festival Smacznego v Karviné na Lodičkách uspokojil všechny labužníky
Vydáno 5. července 2022 16:06, Karviná, Monika Danková
V areálu Lodičky se konal festival jídla a pití nazvaný Smacznego. Oproti loňskému pilotnímu ročníku byl obohacen o vaření různých lahůdek šéfkuchaři na pódiu.

Areál Lodičky tentokrát patřil všem milovníkům dobrého jídla a pití. Vybírat bylo opravdu z čeho. A nejen to, lidé mohli prostřednictvím velké obrazovky na pódiu nahlížet pod ruce zkušeným šéfkuchařům.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Loni jsme to zkoušeli spíše s místními, letos jsme chtěli do Karviné dostat něco z okolních měst a je to festival s vařením na pódiu, jsou tady různé stánky s jídlem, pitím, kávou. Je tady opravdu průřez celou gastronomií, jsou tady jídla z Mexika, typická česká jídla, lidé si mohou vyzkoušet exotické ovoce z Afriky, hod dogy, burgery na různé způsoby, žebra jsem tam viděl.”

Jak se vaří a připravuje takový tatarák z hlívy ústřičné s opečeným kváskovým chlebem a pažitkovou majonézou nebo jak dokonale připravit telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik převedl na pódiu šéfkuchař Zámku Petrovice Vojtěch Beseda.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Hlívu používáme jako alternativu za maso jídlo za pár peněz. Telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik, marinované červené papriky a salsa chimichurri opečené brambory s bylinkami, kde je to taková fúze české gastronomie, kdy používáme lokální telecí maso a používáme suroviny, že vznikne středomořský svěží letní pokrm, Výborný šťavnatý steak se zajímavými chutěmi, nakyslá, lehce pikantní, ta papriková omáčka, brambůrky."

Plnou porci si přímo z pódia odnesla výherkyně soutěžní otázky, ostatním rozdal šéfkuchař vzorky k ochutnání.

anketa: návštěvníci festivalu Smacznego: "Výborné, výborné, koriandr paráda." "Mě zbylo jen málo, ale věřím, že mi to bude chutnat." "Výborné to bylo, maso měkké, dobře dochucené, paprika výborná."

Vaření před publikem nebyla pro Vojtěcha Besedu premiérou.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Nebylo to poprvé, mám to rád, snažím se vždycky vlítnout a vařit, soustředit se na to vaření. Jdu do toho po hlavě, nepřipravuji se extra, jen se soustředím na to vaření, abych odvedl dobrý výkon, jako bych si vařil doma třeba."

Akce byla vydařená a pořadatelé už teď slibují, že za rok akci zopakují.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Tato akce vznikla primárně za podpory města Karviná a Nadace OKD, děkujeme. Doufám, že se akce chytne do budoucna, že se to rozjede a stane se tradicí."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000032287/festival-smacznego-v-karvine-na-lodickach-uspokojil-vsechny-labuzniky