Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slavnosti piva a guláše se na Lodičkách opět vydařily. Náladu a chuť vařit neovlivnil ani déšť

Karviná |

Už popáté se na Lodičkách uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Týmy amatérských i profesionálních kuchařů pro veřejnost připravily guláše nejrůznějších chutí a složení. Organizátory překvapil zájem, letos se totiž na všechny soutěživé kuchařské týmy kvůli kapacitě areálu ani nedostalo.

Slavnosti piva a guláše se stávají oblíbenou a vyhledávanou akcí na Lodičkách a to nejen z řad veřejnosti, která má příležitost ochutnat různé typy gulášů, ale i z řad soutěžních týmů.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Poprvé se nám nevyvedlo počasí, bylo to ráno náročné, pršelo, bylo tady všude bahno, vypadávala elektrika, technicky náročné. Klobouk dolů všem, kteří to vydrželi a uvařili ten guláš v tom dešti a zvládli to. Poprvé se nám stalo, že jsme museli odmítat, bylo 15 týmů, jeden z důvodu nemoci nám to zrušil, zájem byl velký."

Každý tým musel splnit hygienické podmínky a také připravit minimální počet porcí.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Tato akce je hodně navštěvovaná, tak jsme dali nějakých sto porcí, že by měli navařit, ať vyjde na co nejvíc lidí."
Lukáš Raszyk, náměstek primátora: "Lodičky navštěvuji často, i tuto akci pravidelně navštěvuji, jsou tady výborní lidé a jídlo. Už mám čtvrtý vzor a myslím, že toho už mám dost."

Ani letos na soutěži nechyběly dnes už ostřílené týmy, našlo se ale několik nových soutěžních týmů, které si chtěli vaření na Lodičkách užít. Patřil mezi ně třeba tým fanoušků HCB Karviná a tým házenkářů. Ten připravoval hovězí guláš z kližky.

Daniel Jaroš, fyzioterapeut HCB Karviná: "Máme tam svou tajnou ingredienci, kterou samozřejmě neřekneme, ale zdravý guláš zahušťovaný chlebíkem. Krásné bílkoviny, všechno zdravé, žádná přidaná mouka a srdíčko že jo, naše. Pro nás je to taková zkouška, pro nás je už vítězství to, že jsme tady přijeli a rozdělali jsme oheň. My jsme už vlastně spokojeni."



Uvařit nejlepší a nejchutnější guláš se pokusil také tým z Karvinské hornické nemocnice.

Martin Weber, vedoucí stravovacího provozu KHN: "Máme klasický hovězí guláš s domácím bramborovým chlebem z mladého býka, klasickou úpravu, tmavá jíška, dobrý základ, doufám, že bude chutnat. Máme tam něco navíc, myslím si, že nebude to klasika a chlebík taky asi každý zkusí domácí, ráno jsme pekli."



První tři ročníky za sebou bezkonkurenčně pokaždé vyhrával tým zvaný Gulášoví chachaři. Loni se rozhodli přenechat vítězství někomu jinému a vyzkoušeli si roli porotců a ochutnat guláše konkurenčních týmů.

Kamil Franek, tým Gulášoví chachaři: "Letos jsme tady, protože nám to moc nechutnalo. Nechceme vyhrát, chceme si udělat radost, že si uvaříme každý svoje."
Tomáš Sztrzondala, tým Gulášoví chachaři: "Já jsem udělal dršťkovou, to je chlapská záležitost, uvidíme, jestli bude šmakovat."


Než se do hodnocení všech gulášů pustila porota, mohli všichni přítomní fandit třem odvážlivcům, kteří vyslyšeli výzvu pořadatelů a přihlásili se do soutěže nazvané pivní míle. Jejím cílem bylo po vypití piva uběhnout 400 metrů a to celkem 4x. A protože jeden z přihlášených byl nezletilý, místo piva na něho čekala kofola. Bohužel, jen jedna, mladík přecenil své síly nebo spíše žaludek a po prvním kole soutěž ukončil. Další dva borci vydrželi až do konce, na vítěze Filipa Váňu - čekala odměna.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem se do toho pustil z humoru, manželka má ráda takové srandy, hlavně, když to je na můj účet."

Vypít čtyři piva nebylo pro nic náročného, horší to bylo s během.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem celkem pivař, to mi je jedno, ale metry, to stojí za to."

Mezitím stihli všechny týmy své guláše dovařit a dochutit tak, aby uspokojily nejen návštěvníky, ale především porotu, která pak rozhodovala o vítězi. Aby bylo rozhodování nezávislé, všechny vzorky byly očíslované, nikdo z porotců nevěděl, komu patří.

Michael Sikora, porotce: "Výborné to je, chutě jsou různé, jsme tam objevili i rybí guláš, ten je zajímavý, ale některé vzorky jsou hodně kořeněné, některé nekořeněné. Favorita jsem si už vybral. Kde někdo dal nějakou speciální ingredienci, tak to je to, co mě oslovilo."



Rozhodovat o vítězi mohli i zástupci veřejnosti. Tentokrát si roli porotce vychutnala Edita Gromannová z Ostravy. Lodičky navštívila s přítelem poprvé.


Edita Gromannová, porotkyně: "Mám radši, když ten guláš má dostatek koření a není planý a není pikantní, zatím jsme v půlce hodnocení a bude to pro mě dost těžké."


Porotě nakonec letos nejvíce chutnal guláš, který připravil tým nazvaný Kostkov z Jablunkova, druhé místo patřilo týmu Zdravé obědy Karviná a třetí příčku obsadili Gulášoví chachaři.

Nahlásit chybu


K tématu

Palkovičtí převzali ocenění Vesnice roku na svých tradičních slavnostech

13. července 2024 21:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ve sportovně-společenském areálu v centru Palkovic se konal tradiční Festival dechovky spojený se slavnostmi guláše a piva.

Do národního finále soutěže Vesnice roku Palkovice chystají čtyřhodinovou prezentaci formou festivalu

15. července 2024 14:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Ve sportovně-společenském areálu v centru Palkovic se konal 9. ročník Festivalu dechovky spojený se slavnostmi guláše a piva. Obec tam navíc převzala ocenění v letošním krajském kole soutěže Vesnice roku a připravuje festival, se kterým se v září představí porotě ve finále.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.


Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

22. listopadu 2024 13:48 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

22. listopadu 2024 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Americký developer představil novinářům projekt průmyslové zóny v Karviné

Včera 12:13 | Karviná | Tomáš Tikal | Karvinský expres

Americká developerská společnost spolu se zástupci MS kraje představila podobu plánované průmyslové zóny v Karviné. Moderní průmyslová zóna o velikosti 330 tisíc metrů čtverečních by měla po dokončení přinést Karvinsku 4500 nových pracovních míst.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

22. listopadu 2024 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

22. listopadu 2024 16:03 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

22. listopadu 2024 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

22. listopadu 2024 10:38 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.


Klub Kobiet v Horní Suché uspořádal výstavu “Co dovedou naše ruce”

22. listopadu 2024 10:30 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

V Horní Suché se uskutečnila výstava „Co dovedou naše ruce“, kterou připravil Klub Kobiet při PZKO. Návštěvníci mohli obdivovat rukodělné výrobky vytvořené různými technikami, jako je pletení, práce ze dřeva či pergamano. Akce, která spojila místní ženy i muže, byla velkým úspěchem.

Havířovská nemocnice pomáhá veřejnosti zvládnout základy první pomoci

22. listopadu 2024 10:18 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

20. listopadu 2024 17:10 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná nebo Stonava.

Město pořídilo nové kotce do orlovského psího útulku

20. listopadu 2024 16:15 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Orlovský útulek dokončuje realizaci nových moderních kotců v místním útulku, které výrazně zlepší podmínky pro toulavé a opuštěné psy.

Stonava díky dotaci zavádí nový systém třídění odpadu

20. listopadu 2024 13:04 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Obec Stonava získala finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí 2021–2027 na realizaci projektu „Stonava – Systém odděleného sběru materiálově využitelných odpadů“. Díky tomuto projektu bylo pořízeno 1200 plastových nádob na tříděný odpad, které budou zdarma distribuovány všem domácnostem s rodinnými domy, chatkami nebo zahradami. Od nového roku nebude možno odpad třídit do plastových pytlů.

Slavnosti piva a guláše se na Lodičkách opět vydařily. Náladu a chuť vařit neovlivnil ani déšť
Vydáno 9. srpna 2022 16:51, Karviná, Monika Danková
Už popáté se na Lodičkách uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Týmy amatérských i profesionálních kuchařů pro veřejnost připravily guláše nejrůznějších chutí a složení. Organizátory překvapil zájem, letos se totiž na všechny soutěživé kuchařské týmy kvůli kapacitě areálu ani nedostalo.

Slavnosti piva a guláše se stávají oblíbenou a vyhledávanou akcí na Lodičkách a to nejen z řad veřejnosti, která má příležitost ochutnat různé typy gulášů, ale i z řad soutěžních týmů.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Poprvé se nám nevyvedlo počasí, bylo to ráno náročné, pršelo, bylo tady všude bahno, vypadávala elektrika, technicky náročné. Klobouk dolů všem, kteří to vydrželi a uvařili ten guláš v tom dešti a zvládli to. Poprvé se nám stalo, že jsme museli odmítat, bylo 15 týmů, jeden z důvodu nemoci nám to zrušil, zájem byl velký."

Každý tým musel splnit hygienické podmínky a také připravit minimální počet porcí.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Tato akce je hodně navštěvovaná, tak jsme dali nějakých sto porcí, že by měli navařit, ať vyjde na co nejvíc lidí."
Lukáš Raszyk, náměstek primátora: "Lodičky navštěvuji často, i tuto akci pravidelně navštěvuji, jsou tady výborní lidé a jídlo. Už mám čtvrtý vzor a myslím, že toho už mám dost."

Ani letos na soutěži nechyběly dnes už ostřílené týmy, našlo se ale několik nových soutěžních týmů, které si chtěli vaření na Lodičkách užít. Patřil mezi ně třeba tým fanoušků HCB Karviná a tým házenkářů. Ten připravoval hovězí guláš z kližky.

Daniel Jaroš, fyzioterapeut HCB Karviná: "Máme tam svou tajnou ingredienci, kterou samozřejmě neřekneme, ale zdravý guláš zahušťovaný chlebíkem. Krásné bílkoviny, všechno zdravé, žádná přidaná mouka a srdíčko že jo, naše. Pro nás je to taková zkouška, pro nás je už vítězství to, že jsme tady přijeli a rozdělali jsme oheň. My jsme už vlastně spokojeni."



Uvařit nejlepší a nejchutnější guláš se pokusil také tým z Karvinské hornické nemocnice.

Martin Weber, vedoucí stravovacího provozu KHN: "Máme klasický hovězí guláš s domácím bramborovým chlebem z mladého býka, klasickou úpravu, tmavá jíška, dobrý základ, doufám, že bude chutnat. Máme tam něco navíc, myslím si, že nebude to klasika a chlebík taky asi každý zkusí domácí, ráno jsme pekli."



První tři ročníky za sebou bezkonkurenčně pokaždé vyhrával tým zvaný Gulášoví chachaři. Loni se rozhodli přenechat vítězství někomu jinému a vyzkoušeli si roli porotců a ochutnat guláše konkurenčních týmů.

Kamil Franek, tým Gulášoví chachaři: "Letos jsme tady, protože nám to moc nechutnalo. Nechceme vyhrát, chceme si udělat radost, že si uvaříme každý svoje."
Tomáš Sztrzondala, tým Gulášoví chachaři: "Já jsem udělal dršťkovou, to je chlapská záležitost, uvidíme, jestli bude šmakovat."


Než se do hodnocení všech gulášů pustila porota, mohli všichni přítomní fandit třem odvážlivcům, kteří vyslyšeli výzvu pořadatelů a přihlásili se do soutěže nazvané pivní míle. Jejím cílem bylo po vypití piva uběhnout 400 metrů a to celkem 4x. A protože jeden z přihlášených byl nezletilý, místo piva na něho čekala kofola. Bohužel, jen jedna, mladík přecenil své síly nebo spíše žaludek a po prvním kole soutěž ukončil. Další dva borci vydrželi až do konce, na vítěze Filipa Váňu - čekala odměna.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem se do toho pustil z humoru, manželka má ráda takové srandy, hlavně, když to je na můj účet."

Vypít čtyři piva nebylo pro nic náročného, horší to bylo s během.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem celkem pivař, to mi je jedno, ale metry, to stojí za to."

Mezitím stihli všechny týmy své guláše dovařit a dochutit tak, aby uspokojily nejen návštěvníky, ale především porotu, která pak rozhodovala o vítězi. Aby bylo rozhodování nezávislé, všechny vzorky byly očíslované, nikdo z porotců nevěděl, komu patří.

Michael Sikora, porotce: "Výborné to je, chutě jsou různé, jsme tam objevili i rybí guláš, ten je zajímavý, ale některé vzorky jsou hodně kořeněné, některé nekořeněné. Favorita jsem si už vybral. Kde někdo dal nějakou speciální ingredienci, tak to je to, co mě oslovilo."



Rozhodovat o vítězi mohli i zástupci veřejnosti. Tentokrát si roli porotce vychutnala Edita Gromannová z Ostravy. Lodičky navštívila s přítelem poprvé.


Edita Gromannová, porotkyně: "Mám radši, když ten guláš má dostatek koření a není planý a není pikantní, zatím jsme v půlce hodnocení a bude to pro mě dost těžké."


Porotě nakonec letos nejvíce chutnal guláš, který připravil tým nazvaný Kostkov z Jablunkova, druhé místo patřilo týmu Zdravé obědy Karviná a třetí příčku obsadili Gulášoví chachaři.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000032734/slavnosti-piva-a-gulase-se-na-lodickach-opet-vydarily-naladu-a-chut-varit-neovlivnil-ani-dest