Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slavnosti piva a guláše se na Lodičkách opět vydařily. Náladu a chuť vařit neovlivnil ani déšť

Karviná |

Už popáté se na Lodičkách uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Týmy amatérských i profesionálních kuchařů pro veřejnost připravily guláše nejrůznějších chutí a složení. Organizátory překvapil zájem, letos se totiž na všechny soutěživé kuchařské týmy kvůli kapacitě areálu ani nedostalo.

Slavnosti piva a guláše se stávají oblíbenou a vyhledávanou akcí na Lodičkách a to nejen z řad veřejnosti, která má příležitost ochutnat různé typy gulášů, ale i z řad soutěžních týmů.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Poprvé se nám nevyvedlo počasí, bylo to ráno náročné, pršelo, bylo tady všude bahno, vypadávala elektrika, technicky náročné. Klobouk dolů všem, kteří to vydrželi a uvařili ten guláš v tom dešti a zvládli to. Poprvé se nám stalo, že jsme museli odmítat, bylo 15 týmů, jeden z důvodu nemoci nám to zrušil, zájem byl velký."

Každý tým musel splnit hygienické podmínky a také připravit minimální počet porcí.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Tato akce je hodně navštěvovaná, tak jsme dali nějakých sto porcí, že by měli navařit, ať vyjde na co nejvíc lidí."
Lukáš Raszyk, náměstek primátora: "Lodičky navštěvuji často, i tuto akci pravidelně navštěvuji, jsou tady výborní lidé a jídlo. Už mám čtvrtý vzor a myslím, že toho už mám dost."

Ani letos na soutěži nechyběly dnes už ostřílené týmy, našlo se ale několik nových soutěžních týmů, které si chtěli vaření na Lodičkách užít. Patřil mezi ně třeba tým fanoušků HCB Karviná a tým házenkářů. Ten připravoval hovězí guláš z kližky.

Daniel Jaroš, fyzioterapeut HCB Karviná: "Máme tam svou tajnou ingredienci, kterou samozřejmě neřekneme, ale zdravý guláš zahušťovaný chlebíkem. Krásné bílkoviny, všechno zdravé, žádná přidaná mouka a srdíčko že jo, naše. Pro nás je to taková zkouška, pro nás je už vítězství to, že jsme tady přijeli a rozdělali jsme oheň. My jsme už vlastně spokojeni."



Uvařit nejlepší a nejchutnější guláš se pokusil také tým z Karvinské hornické nemocnice.

Martin Weber, vedoucí stravovacího provozu KHN: "Máme klasický hovězí guláš s domácím bramborovým chlebem z mladého býka, klasickou úpravu, tmavá jíška, dobrý základ, doufám, že bude chutnat. Máme tam něco navíc, myslím si, že nebude to klasika a chlebík taky asi každý zkusí domácí, ráno jsme pekli."



První tři ročníky za sebou bezkonkurenčně pokaždé vyhrával tým zvaný Gulášoví chachaři. Loni se rozhodli přenechat vítězství někomu jinému a vyzkoušeli si roli porotců a ochutnat guláše konkurenčních týmů.

Kamil Franek, tým Gulášoví chachaři: "Letos jsme tady, protože nám to moc nechutnalo. Nechceme vyhrát, chceme si udělat radost, že si uvaříme každý svoje."
Tomáš Sztrzondala, tým Gulášoví chachaři: "Já jsem udělal dršťkovou, to je chlapská záležitost, uvidíme, jestli bude šmakovat."


Než se do hodnocení všech gulášů pustila porota, mohli všichni přítomní fandit třem odvážlivcům, kteří vyslyšeli výzvu pořadatelů a přihlásili se do soutěže nazvané pivní míle. Jejím cílem bylo po vypití piva uběhnout 400 metrů a to celkem 4x. A protože jeden z přihlášených byl nezletilý, místo piva na něho čekala kofola. Bohužel, jen jedna, mladík přecenil své síly nebo spíše žaludek a po prvním kole soutěž ukončil. Další dva borci vydrželi až do konce, na vítěze Filipa Váňu - čekala odměna.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem se do toho pustil z humoru, manželka má ráda takové srandy, hlavně, když to je na můj účet."

Vypít čtyři piva nebylo pro nic náročného, horší to bylo s během.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem celkem pivař, to mi je jedno, ale metry, to stojí za to."

Mezitím stihli všechny týmy své guláše dovařit a dochutit tak, aby uspokojily nejen návštěvníky, ale především porotu, která pak rozhodovala o vítězi. Aby bylo rozhodování nezávislé, všechny vzorky byly očíslované, nikdo z porotců nevěděl, komu patří.

Michael Sikora, porotce: "Výborné to je, chutě jsou různé, jsme tam objevili i rybí guláš, ten je zajímavý, ale některé vzorky jsou hodně kořeněné, některé nekořeněné. Favorita jsem si už vybral. Kde někdo dal nějakou speciální ingredienci, tak to je to, co mě oslovilo."



Rozhodovat o vítězi mohli i zástupci veřejnosti. Tentokrát si roli porotce vychutnala Edita Gromannová z Ostravy. Lodičky navštívila s přítelem poprvé.


Edita Gromannová, porotkyně: "Mám radši, když ten guláš má dostatek koření a není planý a není pikantní, zatím jsme v půlce hodnocení a bude to pro mě dost těžké."


Porotě nakonec letos nejvíce chutnal guláš, který připravil tým nazvaný Kostkov z Jablunkova, druhé místo patřilo týmu Zdravé obědy Karviná a třetí příčku obsadili Gulášoví chachaři.

Nahlásit chybu


K tématu

Nejlepší guláš se ve Studénce snažilo připravit šest kuchařských týmů

22. srpna 2025 7:51 | Studénka | Petra Dorazilová

V areálu u koupaliště se konala soutěž ve vaření gulášů. Do jejího druhého ročníku se zapojilo šest týmů. Hlavní podmínkou kuchařského klání bylo připravit guláš na ohni během šesti hodin.

Silné motorky, ostré guláše a pohodová hudba. Charitativní harlejácká akce přilákala stovky lidí

6. května 2025 9:19 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Nad Ostravou se v sobotu vznášela vůně guláše a benzínu. Konal se totiž další ročník oblíbeného harlejáckého gulášfestu, který opět přilákal stovky motorkářů a milovníků dobrého jídla. Stejně jako každý rok jde výtěžek na charitu.

Podvihovský Gulášfest provoněl obec vůní koření. Soutěžilo 6 týmů složených z místních spolků

24. září 2025 17:04 | Opava | Yvona Fajtová

Opavská městská část Podvihov zažila další voňavé a chutěmi nabité setkání. V místním areálu se konal už 4. ročník Gulášfestu, který se v obci pořádá jednou za dva roky. Letos své kulinářské umění předvedlo šest týmů složených z místních spolků.


Ostravské letiště překonalo hranici půl milionu odbavených cestujících

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos poprvé ve své historii odbavilo více než půl milionu cestujících. Významný milník potvrzuje rostoucí zájem o regionální letiště a širší nabídku pravidelných i charterových letů.

Těšínské divadlo je otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci, vyšla na téměř 140 milionů korun

Rekonstrukce Těšínského divadla přinesla moderní technické zázemí, nové prostory pro diváky i umělce a zároveň vzniklo úplně nové Divadelní a kulturní centrum. To má rozšířit nabídku kulturního vyžití v Českém Těšíně.

V sídle CKV v centru Ostravy vyrostla Betlémská Jurta bratří Formanů

Včera 11:30 | Ostrava-Centrum | Andrea Holeszová

Prostory Vily Hanse Ulricha na Sokolské třídě v Ostravě se proměnily ve výjimečné místo plné vánoční atmosféry, poezie a klidu. Divadlo bratří Formanů a jejich přátel představilo v Centru kultury a vzdělávání interaktivní expozici Betlémská jurta.

Domov Korýtko bude nejmodernějším zařízením pro seniory v Ostravě

Včera 17:26 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Rozsáhlá rekonstrukce a přístavba Domova Korýtko v Ostravě se blíží k závěru. Stavba se kvůli technickým komplikacím protáhla o dva roky a výrazně prodražila. Hotová by ale měla být v únoru. Konečná kapacita bude 254 klientů.

Radnice potěšila osamělé seniory vánočním obědem

Včera 11:26 | Havířov | Bára Kelnerová

Ve městě žije řada osamělých seniorů, kteří ale mají rádi společnost. Právě pro ně radnice každoročně pořádá společný vánoční oběd. Příjemné setkání potěšilo všechny zúčastněné.


Rodinné centrum shromáždilo přes stovku dárků, předalo je i dětskému domovu

Včera 15:07 | Studénka | Petra Dorazilová

Akce Krabice od bot, kterou pořádalo rodinné centrum ve Studénce, přinese radost více než stovce dětí. Díky štědrosti dárců se podařilo předat vánoční balíčky i v dětském domově v Novém Jičíně.

Radary ve Starém Městě hlídají rychlost řidičů

18. prosince 2025 17:28 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Ve Starém Městě u Frýdku-Místku bylo zavedeno automatizované úsekové měření rychlosti na ulici Na Baštici. Zařízení měří obousměrně a je zaměřeno na zvýšení bezpečnosti v obci.

Typická mluva horalů z Jablunkovska by se mohla dostat pod UNESCO

Včera 12:37 | Jablunkov | Libor Běčák

Mezi typická nářečí, kterými stále hovoří značná část lidí, patří i ta, která se používají na Těšínsku a Jablunkovsku. Právě v Jablunkově byli vyhlášeni vítězové 21. ročníku soutěže dětí hovořících nářečím.

Maniak Aerobik opět uspořádal sbírku vánočních dárků pro děti

Včera 11:41 | Havířov | Bára Kelnerová

Každé dítě si přeje rozbalit pod stromečkem vánoční dárek. Ne všechny rodiny si to ale mohou dovolit. Právě na ně myslí Maniak Aerobik ve spolupráci s havířovským odborem sociálních věcí.

Ranní nehoda na Mariánskohorské: policie hledá svědky vážného střetu s chodkyní

Včera 13:48 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V pátek 19. prosince ráno zasahovaly složky IZS v Moravské Ostravě u vážné dopravní nehody. Řidič osobního auta se na Mariánskohorské ulici střetl s chodkyní, která utrpěla těžká zranění a skončila v nemocnici. Policisté nyní hledají svědky události.

Sbírka Maniak Aerobiku přinesla vánoční radost dětem v Havířově

Včera 17:45 | Havířov | Bára Kelnerová

Každé dítě si přeje rozbalit pod stromečkem vánoční dárek. Ne všechny rodiny si to ale mohou dovolit. Právě na ně myslí Maniak Aerobik ve spolupráci s havířovským odborem sociálních věcí.

Nemocnice má díky daru aplikaci pro hojení ran

Včera 11:58 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovská nemocnice rozšířila péči o pacienty s obtížně se hojícími ranami. Díky daru získala moderní aplikaci, která umožňuje přesné sledování vývoje hojení pomocí fotodokumentace a usnadňuje práci zdravotnickému personálu.

Havířov otevřel další bezpečný oranžový přechod

Včera 11:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířov rozšířil síť takzvaných oranžových přechodů, které zvyšují bezpečnost chodců díky lepšímu osvětlení a reflexním prvkům. Nový přechod vznikl ve frekventované části města a je už sedmým místem, kde se radnice ve spolupráci s Nadací ČEZ zaměřila na ochranu chodců.

Horní Suchá přeje krásné prožití vánočních svátků

Včera 11:48 | Horní Suchá | Bára Kelnerová

Závěr roku patřil v Horní Suché nejen bilancování, ale také poděkování a přáním do budoucna. Vedení obce připomnělo dokončené investice, důležitost společenského života i roli spolků a dobrovolníků.

Vánoční nadílka od radnice putovala za dětmi v Havířově

Včera 11:35 | Havířov | Bára Kelnerová

Vedení města prožilo jeden z nejpříjemnějších pracovních dnů v roce. Vánoční nadílku rozdalo v organizacích dětem i dospělým, kteří to v životě nemají jednoduché. Radost na obou stranách byla velká.

Bruslení pod širým nebem je v Havířově hitem

Včera 11:31 | Havířov | Bára Kelnerová

Venkovní kluziště láká malé i velké bruslaře a zájem o něj je letos opět mimořádný. Lidé přicházejí během celého dne, využívají možnost zapůjčení bruslí a užívají si led pod širým nebem, který si rychle získal oblibu napříč generacemi.

Slavnosti piva a guláše se na Lodičkách opět vydařily. Náladu a chuť vařit neovlivnil ani déšť
Vydáno 9. srpna 2022 16:51, Karviná, Monika Danková
Už popáté se na Lodičkách uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Týmy amatérských i profesionálních kuchařů pro veřejnost připravily guláše nejrůznějších chutí a složení. Organizátory překvapil zájem, letos se totiž na všechny soutěživé kuchařské týmy kvůli kapacitě areálu ani nedostalo.

Slavnosti piva a guláše se stávají oblíbenou a vyhledávanou akcí na Lodičkách a to nejen z řad veřejnosti, která má příležitost ochutnat různé typy gulášů, ale i z řad soutěžních týmů.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Poprvé se nám nevyvedlo počasí, bylo to ráno náročné, pršelo, bylo tady všude bahno, vypadávala elektrika, technicky náročné. Klobouk dolů všem, kteří to vydrželi a uvařili ten guláš v tom dešti a zvládli to. Poprvé se nám stalo, že jsme museli odmítat, bylo 15 týmů, jeden z důvodu nemoci nám to zrušil, zájem byl velký."

Každý tým musel splnit hygienické podmínky a také připravit minimální počet porcí.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Tato akce je hodně navštěvovaná, tak jsme dali nějakých sto porcí, že by měli navařit, ať vyjde na co nejvíc lidí."
Lukáš Raszyk, náměstek primátora: "Lodičky navštěvuji často, i tuto akci pravidelně navštěvuji, jsou tady výborní lidé a jídlo. Už mám čtvrtý vzor a myslím, že toho už mám dost."

Ani letos na soutěži nechyběly dnes už ostřílené týmy, našlo se ale několik nových soutěžních týmů, které si chtěli vaření na Lodičkách užít. Patřil mezi ně třeba tým fanoušků HCB Karviná a tým házenkářů. Ten připravoval hovězí guláš z kližky.

Daniel Jaroš, fyzioterapeut HCB Karviná: "Máme tam svou tajnou ingredienci, kterou samozřejmě neřekneme, ale zdravý guláš zahušťovaný chlebíkem. Krásné bílkoviny, všechno zdravé, žádná přidaná mouka a srdíčko že jo, naše. Pro nás je to taková zkouška, pro nás je už vítězství to, že jsme tady přijeli a rozdělali jsme oheň. My jsme už vlastně spokojeni."



Uvařit nejlepší a nejchutnější guláš se pokusil také tým z Karvinské hornické nemocnice.

Martin Weber, vedoucí stravovacího provozu KHN: "Máme klasický hovězí guláš s domácím bramborovým chlebem z mladého býka, klasickou úpravu, tmavá jíška, dobrý základ, doufám, že bude chutnat. Máme tam něco navíc, myslím si, že nebude to klasika a chlebík taky asi každý zkusí domácí, ráno jsme pekli."



První tři ročníky za sebou bezkonkurenčně pokaždé vyhrával tým zvaný Gulášoví chachaři. Loni se rozhodli přenechat vítězství někomu jinému a vyzkoušeli si roli porotců a ochutnat guláše konkurenčních týmů.

Kamil Franek, tým Gulášoví chachaři: "Letos jsme tady, protože nám to moc nechutnalo. Nechceme vyhrát, chceme si udělat radost, že si uvaříme každý svoje."
Tomáš Sztrzondala, tým Gulášoví chachaři: "Já jsem udělal dršťkovou, to je chlapská záležitost, uvidíme, jestli bude šmakovat."


Než se do hodnocení všech gulášů pustila porota, mohli všichni přítomní fandit třem odvážlivcům, kteří vyslyšeli výzvu pořadatelů a přihlásili se do soutěže nazvané pivní míle. Jejím cílem bylo po vypití piva uběhnout 400 metrů a to celkem 4x. A protože jeden z přihlášených byl nezletilý, místo piva na něho čekala kofola. Bohužel, jen jedna, mladík přecenil své síly nebo spíše žaludek a po prvním kole soutěž ukončil. Další dva borci vydrželi až do konce, na vítěze Filipa Váňu - čekala odměna.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem se do toho pustil z humoru, manželka má ráda takové srandy, hlavně, když to je na můj účet."

Vypít čtyři piva nebylo pro nic náročného, horší to bylo s během.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem celkem pivař, to mi je jedno, ale metry, to stojí za to."

Mezitím stihli všechny týmy své guláše dovařit a dochutit tak, aby uspokojily nejen návštěvníky, ale především porotu, která pak rozhodovala o vítězi. Aby bylo rozhodování nezávislé, všechny vzorky byly očíslované, nikdo z porotců nevěděl, komu patří.

Michael Sikora, porotce: "Výborné to je, chutě jsou různé, jsme tam objevili i rybí guláš, ten je zajímavý, ale některé vzorky jsou hodně kořeněné, některé nekořeněné. Favorita jsem si už vybral. Kde někdo dal nějakou speciální ingredienci, tak to je to, co mě oslovilo."



Rozhodovat o vítězi mohli i zástupci veřejnosti. Tentokrát si roli porotce vychutnala Edita Gromannová z Ostravy. Lodičky navštívila s přítelem poprvé.


Edita Gromannová, porotkyně: "Mám radši, když ten guláš má dostatek koření a není planý a není pikantní, zatím jsme v půlce hodnocení a bude to pro mě dost těžké."


Porotě nakonec letos nejvíce chutnal guláš, který připravil tým nazvaný Kostkov z Jablunkova, druhé místo patřilo týmu Zdravé obědy Karviná a třetí příčku obsadili Gulášoví chachaři.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000032734/slavnosti-piva-a-gulase-se-na-lodickach-opet-vydarily-naladu-a-chut-varit-neovlivnil-ani-dest