Slavnosti piva a guláše se stávají oblíbenou a vyhledávanou akcí na Lodičkách a to nejen z řad veřejnosti, která má příležitost ochutnat různé typy gulášů, ale i z řad soutěžních týmů.
Každý tým musel splnit hygienické podmínky a také připravit minimální počet porcí.
Ani letos na soutěži nechyběly dnes už ostřílené týmy, našlo se ale několik nových soutěžních týmů, které si chtěli vaření na Lodičkách užít. Patřil mezi ně třeba tým fanoušků HCB Karviná a tým házenkářů. Ten připravoval hovězí guláš z kližky.
Uvařit nejlepší a nejchutnější guláš se pokusil také tým z Karvinské hornické nemocnice.
První tři ročníky za sebou bezkonkurenčně pokaždé vyhrával tým zvaný Gulášoví chachaři. Loni se rozhodli přenechat vítězství někomu jinému a vyzkoušeli si roli porotců a ochutnat guláše konkurenčních týmů.
Než se do hodnocení všech gulášů pustila porota, mohli všichni přítomní fandit třem odvážlivcům, kteří vyslyšeli výzvu pořadatelů a přihlásili se do soutěže nazvané pivní míle. Jejím cílem bylo po vypití piva uběhnout 400 metrů a to celkem 4x. A protože jeden z přihlášených byl nezletilý, místo piva na něho čekala kofola. Bohužel, jen jedna, mladík přecenil své síly nebo spíše žaludek a po prvním kole soutěž ukončil. Další dva borci vydrželi až do konce, na vítěze Filipa Váňu - čekala odměna.
Vypít čtyři piva nebylo pro nic náročného, horší to bylo s během.
Mezitím stihli všechny týmy své guláše dovařit a dochutit tak, aby uspokojily nejen návštěvníky, ale především porotu, která pak rozhodovala o vítězi. Aby bylo rozhodování nezávislé, všechny vzorky byly očíslované, nikdo z porotců nevěděl, komu patří.
Rozhodovat o vítězi mohli i zástupci veřejnosti. Tentokrát si roli porotce vychutnala Edita Gromannová z Ostravy. Lodičky navštívila s přítelem poprvé.
Edita Gromannová, porotkyně: "Mám radši, když ten guláš má dostatek koření a není planý a není pikantní, zatím jsme v půlce hodnocení a bude to pro mě dost těžké."
Porotě nakonec letos nejvíce chutnal guláš, který připravil tým nazvaný Kostkov z Jablunkova, druhé místo patřilo týmu Zdravé obědy Karviná a třetí příčku obsadili Gulášoví chachaři.