Vůně medových perníčků se linula Střediskem volného času Juventus už od samého rána. Tradiční vánoční perníková pekárna opět po dvou letech přilákala malé i velké, aby si tady společně nazdobili své výtvory hned poté, co je pracovníci střediska vyndali z trouby. A měli se co ohánět, aby se jim nic nepřipálilo.
Jiří Koch, SVČ Juventus: “Celkově pečeme v pěti troubách kolem 16 plechů. Až to je, tak to je. Některé perníčky jsou hodně tlusté, některé jsou nižší. Některé jsou tam déle, jiné jsou rychlovka."
Každý návštěvník dostal těsto připravené podle osvědčeného receptu. Těsta, stejně jako polevu na zdobení, připravili pracovníci Juventusu předem.
Lenka Včelková, organizátorka Perníkové pekárny SVČ Juventus: "Vím, že jsme rozklepli 150 vajíček celkem, které se použili na potírání, na míchání těsta, které se míchá dva dny předem. Den před pekárnou se váží to těsto, chystá se poleva, sál."
Tomáš Drien, instruktor: "Funguje to tak, že lístky vymění za těsto, vyválí si ho, vykrájí si ho, dají si ho na plechy a naši instruktoři si je převezmou a pečou je v troubách. Po dopečení se třou ty perníky, aby byly krásné. Po upečení tady funguje vyvolávací systém, pečící papíry jsou označené."
Dospělí většinou dětem s vykrajováním pomáhali, zdobení už ale nechali na dětské fantazii. Občas bylo pro malé cukráře těžké odolat ochutnání jak nazdobeného perníčku tak samotné polevy.
anketa: návštěvníci Perníkové pekárny: "Nazdobila jsem hodně perníčků. Poleva je opravdu dobrá." " Mě se tu líbí moc, ale některé budeme zdobit doma. My jsme rádi, že se to znovu obnovilo, protože jsme na to čekali tři roky, chodili jsme tady předtím. Jsme fakt rádi. A moc jsme se těšili." "Přišla jsem s mými vnuky Sebastiankem a Šimonkem a moc se nám daří." "S dětmi jsem tady poprvé, ale sama jsem tady chodila tři roky, když nebyl covid. Moc se mi to líbí."
Upečené perníky si pak všichni odnesli domů, aby si na nich pochutnali i u svého rozsvíceného vánočního stromečku.