Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Karvinské děti se učí vzdušnou akrobacii, nejraději mají pády

Karviná |

Vzdušná akrobacie patří mezi náročné taneční aktivity, přesto si v Karviné našla své příznivce mezi dětmi. Odvážné kousky se učí na akrobatických šálách v zrcadlovém sále Střediska volného času Juventus.

V Karviné začal fungovat kroužek, ve kterém se děti mohou zdokonalovat v disciplínách, které vyžadují odvahu, koncentraci, ale i sílu ke zvládnutí některých náročnějších prvků. Zájem je převážně mezi děvčaty.

Tobiáš Firla, vedoucí kroužku Vzdušná akrobacie: "Funguje tady už druhým rokem, učí se tady cviky, triky a pády na šálách, Je to hodně kondička na tělo a je to úžasné na protáhnutí celého těla. Je to posilování na ruce hodně, člověk když leze, když šplhá, když se potřebuje udržet pouze rukama, aby mohl zase na něco vylézt.”

Podle Tobiáše Firly je nejnáročnější překonat sám sebe a pud sebezáchovy, protože součástí akrobacie jsou i takzvané pády.

Tobiáš Firla, vedoucí kroužku Vzdušná akrobacie: "Nejnáročnější je překonat strach. Někteří lidi tady mají ze začátku strach vylézt úplně nahoru, dělat ty šílené pády, přemety, ale to je tady zkoušíme se toho zbavit aby mohli fungovat."

Každý začátečník a nový zájemce projde bezpečnostním pohovorem, kde jsou mu vysvětleny všechny potřebné náležitosti. Cviky se dělají pod dozorem zkušených lektorů.

Tobiáš Firla, vedoucí kroužku Vzdušná akrobacie: "Pro úplné začátečníky vybíráme cviky dole na šálách, které se dají ještě na matraci, to jsou nějaké véčka, přemety, pak je naučíme vylézt na šály, kde se musí naučit dostat nohama do pohybu a pak už jim to jde samo.” 

Většina děvčat našla inspiraci po zhlédnutí různých představení zkušených akrobatů. Paradoxně nejraději zkouší právě pády.

Dominika Sosna, vzdušná akrobatka: "Inspirovalo mě video na Youtube, hodně se mi líbilo, jak tam padali na ty pády, proto jsem tady začala chodit. Za ten rok jsem se stihla naučit šplhání, různé pády a cviky.”
Magdaléna Trnková, vzdušná akrobatka: "Já jsem byla na jedné akci v Karviné, kde se to zkoušelo a tam jsem si to mohla vyzkoušet, mamka mě tu přihlásila. Občas to je hodně vysoko a na ruce jak se šplhá, je to těžké."
Tereza Tolaszová, vzdušná akrobatka: "Už jak jsem to viděla, tak jsem si říkala, že by to bylo super a začalo se mi to hodně líbit. Nejraději dělám pády, je to zážitek, jak člověk padá."
Veronika Pospíšilová, vzdušná akrobatka: "Mě baví že je to v takové výšce a je to super pozorovat všechno z výšky."
Zuzana Kavická, vzdušná akrobatka: "Těžké je vydržet nahoře a z toho bolí ruce i nohy.”

Prozatím se členky kroužku Vzdušná akrobacie zdokonalují, do budoucna by si rády připravily i choreografii, se kterou by vystupovaly na veřejnosti.

Tobiáš Firla, vedoucí kroužku Vzdušná akrobacie: "Minulý rok se zkoušelo v domě kultury, kde se s mými trenérkami cvičilo na hudbu a rozhodně to budeme plánovat i tento rok.”

Vzdušná akrobacie je vhodná pro děti od sedmi let, dvě skupiny jsou téměř naplněny, pokud by by se našli další zájemci, je možné otevřít další skupinu. Tréninky probíhají každý pátek. není nutné mít za sebou základy gymnastiky, vše potřebné se tady v kroužku naučí.

Nahlásit chybu


K tématu

Festival CIRKULUM představil na Slezskoostravském hradě 35 domácích i světových umělců

12. června 2023 17:23 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Pouliční a cirkusoví umělci z celého světa obsadili letos opět Slezskoostravský hrad. Festival CIRKULUM letos nabídl zcela nové vystupující. Program si užili všichni návštěvníci, hlavně rodiny s dětmi.

Festival CIRKULUM hostí významné umělce z osmi zemí světa

6. června 2023 9:49 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezskoostravský hrad ožije na pět dní Mezinárodním festivalem nového cirkusu a pouličního divadla. Už posedmé hostí Ostrava unikátní přehlídku umělců, akrobatů a komiků z celého světa. Festival CIRKULUM letos přivezl navíc úplně nové hvězdy.

Legorobotika děti ve Frýdku-Místku baví. SVČ má na všech akcích plno

31. srpna 2023 12:32 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Legorobotika děti velmi baví. Dokazují to pravidelně plné kroužky i akce z programu Prázdniny ve městě, které na léto připravilo Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku. Děti se naučí roboty skládat, a dokonce i jednoduše programovat, aby je mohly následně rozhýbat.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

ZUŠ L. Janáčka uspěla v postupové soutěži orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ z Frýdku-Místku a uspěla u ZUŠ L. Janáčka.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Klavíristka Wanda Miech oslavila 95. narozeniny svým koncertem. V hudebním světě je aktivní už 80 let

Wanda Miech z Karviné je zřejmě nejstarší a nejdéle aktivní klavíristkou v České republice. Koncertuje od svých 15 let a letos oslaví 95. narozeniny. K jubileu uspořádala slavnostní koncert, na kterém sama účinkovala.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

24. dubna 2024 16:04 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Karvinské děti se učí vzdušnou akrobacii, nejraději mají pády
Vydáno 14. ledna 2023 8:43, Karviná, Monika Danková
Vzdušná akrobacie patří mezi náročné taneční aktivity, přesto si v Karviné našla své příznivce mezi dětmi. Odvážné kousky se učí na akrobatických šálách v zrcadlovém sále Střediska volného času Juventus.

V Karviné začal fungovat kroužek, ve kterém se děti mohou zdokonalovat v disciplínách, které vyžadují odvahu, koncentraci, ale i sílu ke zvládnutí některých náročnějších prvků. Zájem je převážně mezi děvčaty.

Tobiáš Firla, vedoucí kroužku Vzdušná akrobacie: "Funguje tady už druhým rokem, učí se tady cviky, triky a pády na šálách, Je to hodně kondička na tělo a je to úžasné na protáhnutí celého těla. Je to posilování na ruce hodně, člověk když leze, když šplhá, když se potřebuje udržet pouze rukama, aby mohl zase na něco vylézt.”

Podle Tobiáše Firly je nejnáročnější překonat sám sebe a pud sebezáchovy, protože součástí akrobacie jsou i takzvané pády.

Tobiáš Firla, vedoucí kroužku Vzdušná akrobacie: "Nejnáročnější je překonat strach. Někteří lidi tady mají ze začátku strach vylézt úplně nahoru, dělat ty šílené pády, přemety, ale to je tady zkoušíme se toho zbavit aby mohli fungovat."

Každý začátečník a nový zájemce projde bezpečnostním pohovorem, kde jsou mu vysvětleny všechny potřebné náležitosti. Cviky se dělají pod dozorem zkušených lektorů.

Tobiáš Firla, vedoucí kroužku Vzdušná akrobacie: "Pro úplné začátečníky vybíráme cviky dole na šálách, které se dají ještě na matraci, to jsou nějaké véčka, přemety, pak je naučíme vylézt na šály, kde se musí naučit dostat nohama do pohybu a pak už jim to jde samo.” 

Většina děvčat našla inspiraci po zhlédnutí různých představení zkušených akrobatů. Paradoxně nejraději zkouší právě pády.

Dominika Sosna, vzdušná akrobatka: "Inspirovalo mě video na Youtube, hodně se mi líbilo, jak tam padali na ty pády, proto jsem tady začala chodit. Za ten rok jsem se stihla naučit šplhání, různé pády a cviky.”
Magdaléna Trnková, vzdušná akrobatka: "Já jsem byla na jedné akci v Karviné, kde se to zkoušelo a tam jsem si to mohla vyzkoušet, mamka mě tu přihlásila. Občas to je hodně vysoko a na ruce jak se šplhá, je to těžké."
Tereza Tolaszová, vzdušná akrobatka: "Už jak jsem to viděla, tak jsem si říkala, že by to bylo super a začalo se mi to hodně líbit. Nejraději dělám pády, je to zážitek, jak člověk padá."
Veronika Pospíšilová, vzdušná akrobatka: "Mě baví že je to v takové výšce a je to super pozorovat všechno z výšky."
Zuzana Kavická, vzdušná akrobatka: "Těžké je vydržet nahoře a z toho bolí ruce i nohy.”

Prozatím se členky kroužku Vzdušná akrobacie zdokonalují, do budoucna by si rády připravily i choreografii, se kterou by vystupovaly na veřejnosti.

Tobiáš Firla, vedoucí kroužku Vzdušná akrobacie: "Minulý rok se zkoušelo v domě kultury, kde se s mými trenérkami cvičilo na hudbu a rozhodně to budeme plánovat i tento rok.”

Vzdušná akrobacie je vhodná pro děti od sedmi let, dvě skupiny jsou téměř naplněny, pokud by by se našli další zájemci, je možné otevřít další skupinu. Tréninky probíhají každý pátek. není nutné mít za sebou základy gymnastiky, vše potřebné se tady v kroužku naučí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000035189/karvinske-deti-se-uci-vzdusnou-akrobacii-nejradeji-maji-pady