Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Karviné se poprvé konal minifestival Ženy ženám

Karviná |  | Karvinský expres

V Karviné se o víkendu v rámci Mezinárodního dne žen konal minifestival nazvaný Ženy ženám. Uskutečnil se ve Šťastném domečku v Karviné-Fryštátě a nabídl pro ženy různého věku pestrou paletu aktivit.

V budově Happy heart house, který nabízí spoustu aktivit pro rodiče s dětmi, se konal historicky první minifestival určený ženám.

Zuzana Kolebačová, organizátorka minifestivalu Ženy ženám: "Jsme pro širokou veřejnost připravili cvičení, workshopy a přednášky, kde se ženy mohou odreagovat a užít si volný čas samy pro sebe, protože to hodně chybí v dnešní době, kdy my ženy se v určitém období upozadíme s ohledem na děti a dbáme hlavně na to, aby byli všichni okolo spokojení a užívali si to a trochu na sebe zapomínáme."

Odpočinout si ženy mohly například při kreativní tvorbě.

Markéta Kalendová, lektorka Keramiky z Morávky: "Tvoříme z hlíny, ženy si mohou vytvořit svou vlastní misku, hrniček nebo výrobek s jarními motivy s rostlinami. Některým vysvětlím od začátku, s některými se známe z podzimního workshopu, přišly opakovaně, mají vymyšlený svůj projekt a na něm pracují. Oni si mohou vytvořit věc, dle svých plánů a buď mají možnost si to nabarvit nebo vydekorovat barevnými hlínami, aplikuji nějakou glazuru na které se domluvíme."
Marcela Fiedorová, lektorka z Chotěbuze, Šiju ze šňůr: "Tady si ženy mohou vyzkoušet, že ze šňůr, ze kterých se tvořilo macrame se dá vytvořit úplně něco jiného, takže ty hromady šňůr, které doma mají mohou využít i jinak. Dají se z toho dělat různé bytové doplňky, kabelky nebo klobouk. Jediné, co k tomu kromě toho materiálu potřebují, je šicí stroj, který umí cik cak steh, ale jak vidíte, tento stroj má 40 let a zvládne to v pohodě taky, není to těžké, jediné, co musí umět, je šít rovně v podstatě nebo cik cak stehem.” 

Zájem byl také o jógu, pilates nebo ajurvédu. Připraveny byly i přednášky, třeba na téma gynekologická fyzioterapie.

Tereza Sikorová, fyzioterapeutka: "Ujasnili jsme si problémy, se kterými mohou ženy jít za gynekologickou fyzioterapeutkou a tím si zlepšit kvalitu života a budu ráda, když se bude šířit osvěta o tomto oboru, protože je to důležité pro každou ženu. Například inkontinence, diastázy, obtíže bolesti v těhotenství, u žen, které mají endometriozu diagnostikovanou, polycystické ovály nebo se jim nedaří otěhotnět, tak může být gynekologická fyzioterapie správnou volbou.” 
anketa: účastnice minifestivalu Ženy ženám: "Já jsem si vybrala jógu, šla jsem to zkusit, bylo to zajímavé." "Já myslím, že jedním slovem perfektní, moc se mi to líbí, že ženy ženám, opravdu."
Zuzana Kolebačová, organizátorka minifestivalu Ženy ženám: "Já jsem hrozně ráda, nečekala jsem, že až tolik se nás nasbírá a jsem ráda, že si ty ženy na sebe udělaly čas.” 

Minifestival byl také zpestřen zpěvem talentované Báry, která má Aspergerův syndrom.

V plánu má organizátorka ze Šťastného domečku minifestival udržet při životě a pořádat ho pravidelně každým rokem. Minifestival měl i přidanou charitativní hodnotu, výtěžek z akce byl věnován onkologickým pacientům sdružení Onko Naděje.

Nahlásit chybu


K tématu

K obnově kostela v zaniklé obci Pelhřimovy hnutím Duha Jeseníky se připojili dobrovolníci z celé republiky

6. září 2023 18:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Desítky dobrovolníků z celé republiky se sjely do zaniklé obce Pelhřimovy na dobrovolnický víkend a wortkshop. Hnutí Duha Jeseníky již několik let pracuje na obnově zdejšího zdevastovaného kostela a jeho okolí.

V Rodinném centru ve Studénce tvořili originální podzimní nezbytnosti

29. září 2023 10:59 | Studénka | Petra Dorazilová

Rodinné centrum ve Studénce pořádá různé tvořivé dílny poměrně pravidelně. Letos podruhé, jako přípravu na podzim, nabídlo i workshop na téma namaluj si svůj deštník

Beskydský endoskopický workshop vzdělával ve Frýdku-Místku lékaře z celé země

2. října 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Umělá inteligence v endoskopii a další novinky z oblasti moderních technologií při léčbě a diagnostice. To byla hlavní témata dalšího ročníku Beskydského endoskopického workshopu, který už léta vzdělává lékaře a sestry z celé České republiky. Letos opět nechyběl ani důraz na prevenci.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Včera 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Včera 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

2. května 2024 11:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

2. května 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

2. května 2024 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Kotulova dřevěnka zahájila sezonu opět Dnem řemesel

Kotulova dřevěnka na první květnový den přivítala pro návštěvníky opět Dne řemesel. Přes zimní pauzu prošla roubenka rekonstrukcí a díky tomu se v letošním roce prodlouží i celá sezona.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

2. května 2024 16:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

V Orlové proběhl 36. ročník cyklistického závodu Gracia

2. května 2024 14:19 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Ve čtvrtek 24. Dubna se konal v Orlové šestatřicátý ročník mezinárodního cyklistického závodu žen Gracia Orlová.

Májový den v životických sadech navštívily stovky lidí, kteří si odnesli nejen jablka

2. května 2024 10:44 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den s bohatým programem. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

1. května 2024 14:42 | Těrlicko | Libor Běčák | Těrlický miniexpres

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

Děti z MŠ absolvovaly školku v přírodě

1. května 2024 13:50 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Pro děti ze stonavských mateřských škol byl konec dubna týdnem plný dobrodružství a nezapomenutelných zážítků. Děti se společně se svými pedagogy vydaly do Školky v přírodě do hotelu Bauer na Bílé, kde prožily dny plné her, učení a objevování okolní přírody.

V Karviné se poprvé konal minifestival Ženy ženám
Vydáno 12. března 2024 17:55, Karviná, Monika Danková
V Karviné se o víkendu v rámci Mezinárodního dne žen konal minifestival nazvaný Ženy ženám. Uskutečnil se ve Šťastném domečku v Karviné-Fryštátě a nabídl pro ženy různého věku pestrou paletu aktivit.

V budově Happy heart house, který nabízí spoustu aktivit pro rodiče s dětmi, se konal historicky první minifestival určený ženám.

Zuzana Kolebačová, organizátorka minifestivalu Ženy ženám: "Jsme pro širokou veřejnost připravili cvičení, workshopy a přednášky, kde se ženy mohou odreagovat a užít si volný čas samy pro sebe, protože to hodně chybí v dnešní době, kdy my ženy se v určitém období upozadíme s ohledem na děti a dbáme hlavně na to, aby byli všichni okolo spokojení a užívali si to a trochu na sebe zapomínáme."

Odpočinout si ženy mohly například při kreativní tvorbě.

Markéta Kalendová, lektorka Keramiky z Morávky: "Tvoříme z hlíny, ženy si mohou vytvořit svou vlastní misku, hrniček nebo výrobek s jarními motivy s rostlinami. Některým vysvětlím od začátku, s některými se známe z podzimního workshopu, přišly opakovaně, mají vymyšlený svůj projekt a na něm pracují. Oni si mohou vytvořit věc, dle svých plánů a buď mají možnost si to nabarvit nebo vydekorovat barevnými hlínami, aplikuji nějakou glazuru na které se domluvíme."
Marcela Fiedorová, lektorka z Chotěbuze, Šiju ze šňůr: "Tady si ženy mohou vyzkoušet, že ze šňůr, ze kterých se tvořilo macrame se dá vytvořit úplně něco jiného, takže ty hromady šňůr, které doma mají mohou využít i jinak. Dají se z toho dělat různé bytové doplňky, kabelky nebo klobouk. Jediné, co k tomu kromě toho materiálu potřebují, je šicí stroj, který umí cik cak steh, ale jak vidíte, tento stroj má 40 let a zvládne to v pohodě taky, není to těžké, jediné, co musí umět, je šít rovně v podstatě nebo cik cak stehem.” 

Zájem byl také o jógu, pilates nebo ajurvédu. Připraveny byly i přednášky, třeba na téma gynekologická fyzioterapie.

Tereza Sikorová, fyzioterapeutka: "Ujasnili jsme si problémy, se kterými mohou ženy jít za gynekologickou fyzioterapeutkou a tím si zlepšit kvalitu života a budu ráda, když se bude šířit osvěta o tomto oboru, protože je to důležité pro každou ženu. Například inkontinence, diastázy, obtíže bolesti v těhotenství, u žen, které mají endometriozu diagnostikovanou, polycystické ovály nebo se jim nedaří otěhotnět, tak může být gynekologická fyzioterapie správnou volbou.” 
anketa: účastnice minifestivalu Ženy ženám: "Já jsem si vybrala jógu, šla jsem to zkusit, bylo to zajímavé." "Já myslím, že jedním slovem perfektní, moc se mi to líbí, že ženy ženám, opravdu."
Zuzana Kolebačová, organizátorka minifestivalu Ženy ženám: "Já jsem hrozně ráda, nečekala jsem, že až tolik se nás nasbírá a jsem ráda, že si ty ženy na sebe udělaly čas.” 

Minifestival byl také zpestřen zpěvem talentované Báry, která má Aspergerův syndrom.

V plánu má organizátorka ze Šťastného domečku minifestival udržet při životě a pořádat ho pravidelně každým rokem. Minifestival měl i přidanou charitativní hodnotu, výtěžek z akce byl věnován onkologickým pacientům sdružení Onko Naděje.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000041971/v-karvine-se-poprve-konal-minifestival-zeny-zenam