V malém parčíku u Tesarčíka v Karviné-Hranicích se opět po roce sešli myslivci a jejich přátelé, aby uspořádali tradiční srnčí hody. Nechyběl výborný guláš, myslivecké klobásky, dobré pití ani doprovodný program pro děti, ale také k poslechu. Každoročně jsou myslivci závislí na počtu prodaných pokrmů, protože finance z prodeje jdou na provoz mysliveckého sdružení Karviná-Ráj.
Vladislav Szweda, předseda sdružení: „Prozatím musím říct, že nám to vždycky vyšlo a tím pádem jsme my, jako myslivci, schopni přežít další rok. Kupovat sůl, krmení, stavět zařízení a tak podobně."
Sezóna podle něho nebyla špatná, myslivci splnili plány odstřelu a část ulovené zvěře skončilo právě tady, na srnčích hodech. Vladislav Szweda, předseda sdružení: „Ulovili jsme 16 kusů trofejové zvěře a 16 kusů holé zvěře, což znamená srn a srnčat."
Loni se po guláši jen zaprášilo, a tak myslivci nechtěli nechat nic náhodě a statného jelena proto ještě dokupovali. Vladislav Szweda, předseda sdružení: „Poněvadž děláme poměrně hodně klobás a ty se tratí velice rychle, máme z toho docela pěkný zisk. Klobásy jsme letos dělali z 500 kilo masa."
Oproti loňsku to je o celých 150 kilo masa více, takové množství stačilo na zhruba sedm set porcí guláše, chutnal jako vždy výborně. Jan Musiolek, člen sdružení: „Základní rozdíl mezi hovězím a srčím je v samotném mase, příprava je zhruba stejná. Týden předtím se maso připraví, nakrájí, naloží no a pak máme zdroje, kde guláš vaříme. Přidává se tam samozřejmě různé koření na divočinu a podobně."
Také na připravené voňavé klobásky stáli lidé frontu, jejich příprava trvala týden. Ignác Sirek, člen sdružení: „Pomáhá nám hodně lidí ze sdružení, nás je 15, takže se zapojí skoro každý člen, klobásky děláme na Hájence. Nejdříve se maso naloží, odleží, pomele a natlačí se. Letos máme 500 kilo masa, ale každé srnčí hody nám pochybí."
Anketa, návštěvníci: 1. „Chutná mi tady, je to výborné." 2. „Výborně, výborně, skvěle, super." 3. „Chodíme tady každý rok, je tu výborný guláš, párky a také příjemní lidé."
Lidé se u dobrého jídla a pití bavili až do večera a ti, kteří se na Srnčí hody přišli letos podívat poprvé, si prý ty další rozhodně nenechají ujít.