Důvod? Počasí. Kvůli dešťům včely nestíhaly opylovat stromy a když, tak ovoce zrálo opožděně.
František Svačina, zákazník: "Letos nevím, jak to dopadne. Švestky jsou nějaké, ale ještě nejsou zralé a to, co máme v palírně, to je z loňska, ten kvas."
Letošní ovoce prý ale nejspíš tolik nevydá, byť by byl kvas z něj založen sebelépe.
Karel Slowik, pracovník palírny: "Když to ovoce není dozrálé, nemá slunce, tak ty výnosy mohou být slabší. Já jsem taky zahrádkář a tu úrodu mám letos taky mizernou, čili předpokládám, že všechno bude podstatně nižší a slabší, ty výnosy."
Pěstitelé si proto pomáhají, jak se dá. Místo kvasu z jednoho druhu ovoce začali dělat takzvanou směsku. Do sudu prostě přijde všechno, co zahrada dá. A ve výsledku to prý vůbec není špatné.
Karel Slowik, pracovník palírny: "Je fakt, že řada zákazníků je vysazená třeba jen na slivovici, ale i směsky jsou dobré. Každá kořalka, dobře vypálená, je chutná a kvalitní."
A navíc uspějete, i když ani na směsku nemáte dost ovoce na samostatné pálení, které chce minimálně 100 litrů kvasu. Když není, palírna to zařídí.
Karel Slowik, pracovník palírny: "Domluvíme dva, tři, vypálíme a pak jim to rozdělíme."
Každý pěstitel se společným pálením musí souhlasit, ale kdo to udělá, je spokojen.