Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Bedýnkování umožní čerstvé zboží přímo od farmáře

Celý MS kraj |

Bedýnky umožňují pravidelný odběr zboží přímo od farmáře. Původně se využívaly k prodeji zeleniny a ovoce, ale postupně se nabalil další sortiment. Dnes už bývají součástí bedýnek bylinky, ořechy, vejce, med, maso anebo sýry.

Bedýnkování je výbornou alternativou pro ty, kteří odmítají nabídku ovoce a zeleniny v supermarketech. A to z různých důvodů. Je to čerstvost, vzdálenosti, ze které se dováží, anebo pochybná naleštěnost či až nebývalá dokonalost. Vyhovuje těm, kteří se vrací životnímu stylu našich předků. Počítají totiž s tím, že u nás zelenina nedozrává celý rok a může se i neurodit. Zato konzumují potraviny vypěstované bez chemie a v nejlepší kondici a zároveň podpoří místní farmáře. ”Naše takové motto je ..jako z vlastní zahrádky…. Bedýnka by měla sloužit především pro lidi z města, kteří nemají vlastní zahrádku a nebo na to nemají čas,” říká s úsměvem Iva Ličková, spolumajitelka Farmy Lička.

”Nynější bedýnka obsahuje dýně, protože je dýňové období, dále tam odběratelé najdou kořenovou zeleninu, jak cibuli, celer, mrkev..máme různé druhy. To jsme připravili pro naše odběratele. Máme bílou, žlutou, ale i tu tradiční. Bez toho se nedá vařit, říká spolumajitelka farmy. V bedýnce je ještě pór, mangold, paprika, mák, ovoce a méně obvyklý tuřín, který používali kdysi naši předkové. Farma myslí i na ty, kteří by si právě s touto zeleninou nevěděli rady, v bedýnce najdou recept, jednoduchý tip na zpracování. Dopis pro zákazníka nechybí v žádné bedýnce, dozví se v něm, co mu farma posílá.

”Taková je každá bedýnka. K tomu si každý může něco přiobjednat. Do malých bedýnek třeba nedáváme brambory. Ve velkých je kilo,” dodává farmářka. Týdně se na farmě připraví 350 bedýnek. Dva dny je chystají a pak rozváží na odběrná místa. Někteří zákazníci si pro svou bedýnku jezdí přímo na farmu, jiní si je vyzvedávají na odběrných místech.

”Hodně lidí už pochopilo, že co se vypěstuje v ČR je nejlepší a hlavně čerstvé, proto chodí k farmářům. Jak na zeleninu, tak na maso, mléko, ten trend se rozšířil a lidi fakt chodí,” říká Hana Ličková z farmy Lička. Hlavní výhodou bedýnkování je čerstvost a druhová pestrost lokálních potravin, kvalita a pěstování bez chemie. Naopak nevýhodou je, že spotřebitele nutí zpracovat vše v daných intervalech bez možnosti si vybrat přesně to, co potřebuje. Obsah závisí na úrodě a sezóně. Za to ale odběratelé podpoří lokální farmaření a vaření se může proměnit v dobrodružství a vybočení z rutiny. A ještě něco, bedýnkování bez pochyb posiluje vztah k rodné hroudě.

”V zimních měsících musíme pracovat s tím, co jsme sklidili v sezóně. Teď je největší pohyb zboží, protože všechno, co je na poli, musíme dostat domů. A to nejen co se hned prodá, ale i to, co jde do skladů. To zůstane až do března, dodává Iva Ličková.

”V zemědělství je to trochu jiné, než někde jinde. My se přizpůsobujeme biologickému cyklu. V zimě děláme jen řezy v sadech a věnujeme se papírové práci, chodíme na školení a také trochu oddychujeme. Od jara začínáme a v létě, když se jede na plno, pracujeme 12 h denně,” říká farmář Lička. Farma letos sklidila zeleninu a ovoce z 29 ha, 20 ha sadů, k tomu zhruba asi z 12 ha kořenové zeleniny a 8 ha zelí. Něco se sklízí strojem, něco ručně. Do bedýnek se zelenina ještě také vytřizuje a čistí.

”Existuje taková pěkná prupovídka, ovocnáře poznáš rázem, buď je cvoka anebo blázen, ale to samé platí o zahradnících, je v tom kus takové profesní cti. My jsme 3x málem zkrachovali, to je pravda…, ale jeli jsme dál, muíte mít kolem sebe lidi, kteří vás podpoří,” usmívá se farmář Miroslav Lička.

Nahlásit chybu


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Dnes 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

EKO MAGAZÍN: Bedýnkování umožní čerstvé zboží přímo od farmáře
Vydáno 29. listopadu 2017 13:33, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Bedýnky umožňují pravidelný odběr zboží přímo od farmáře. Původně se využívaly k prodeji zeleniny a ovoce, ale postupně se nabalil další sortiment. Dnes už bývají součástí bedýnek bylinky, ořechy, vejce, med, maso anebo sýry.

Bedýnkování je výbornou alternativou pro ty, kteří odmítají nabídku ovoce a zeleniny v supermarketech. A to z různých důvodů. Je to čerstvost, vzdálenosti, ze které se dováží, anebo pochybná naleštěnost či až nebývalá dokonalost. Vyhovuje těm, kteří se vrací životnímu stylu našich předků. Počítají totiž s tím, že u nás zelenina nedozrává celý rok a může se i neurodit. Zato konzumují potraviny vypěstované bez chemie a v nejlepší kondici a zároveň podpoří místní farmáře. ”Naše takové motto je ..jako z vlastní zahrádky…. Bedýnka by měla sloužit především pro lidi z města, kteří nemají vlastní zahrádku a nebo na to nemají čas,” říká s úsměvem Iva Ličková, spolumajitelka Farmy Lička.

”Nynější bedýnka obsahuje dýně, protože je dýňové období, dále tam odběratelé najdou kořenovou zeleninu, jak cibuli, celer, mrkev..máme různé druhy. To jsme připravili pro naše odběratele. Máme bílou, žlutou, ale i tu tradiční. Bez toho se nedá vařit, říká spolumajitelka farmy. V bedýnce je ještě pór, mangold, paprika, mák, ovoce a méně obvyklý tuřín, který používali kdysi naši předkové. Farma myslí i na ty, kteří by si právě s touto zeleninou nevěděli rady, v bedýnce najdou recept, jednoduchý tip na zpracování. Dopis pro zákazníka nechybí v žádné bedýnce, dozví se v něm, co mu farma posílá.

”Taková je každá bedýnka. K tomu si každý může něco přiobjednat. Do malých bedýnek třeba nedáváme brambory. Ve velkých je kilo,” dodává farmářka. Týdně se na farmě připraví 350 bedýnek. Dva dny je chystají a pak rozváží na odběrná místa. Někteří zákazníci si pro svou bedýnku jezdí přímo na farmu, jiní si je vyzvedávají na odběrných místech.

”Hodně lidí už pochopilo, že co se vypěstuje v ČR je nejlepší a hlavně čerstvé, proto chodí k farmářům. Jak na zeleninu, tak na maso, mléko, ten trend se rozšířil a lidi fakt chodí,” říká Hana Ličková z farmy Lička. Hlavní výhodou bedýnkování je čerstvost a druhová pestrost lokálních potravin, kvalita a pěstování bez chemie. Naopak nevýhodou je, že spotřebitele nutí zpracovat vše v daných intervalech bez možnosti si vybrat přesně to, co potřebuje. Obsah závisí na úrodě a sezóně. Za to ale odběratelé podpoří lokální farmaření a vaření se může proměnit v dobrodružství a vybočení z rutiny. A ještě něco, bedýnkování bez pochyb posiluje vztah k rodné hroudě.

”V zimních měsících musíme pracovat s tím, co jsme sklidili v sezóně. Teď je největší pohyb zboží, protože všechno, co je na poli, musíme dostat domů. A to nejen co se hned prodá, ale i to, co jde do skladů. To zůstane až do března, dodává Iva Ličková.

”V zemědělství je to trochu jiné, než někde jinde. My se přizpůsobujeme biologickému cyklu. V zimě děláme jen řezy v sadech a věnujeme se papírové práci, chodíme na školení a také trochu oddychujeme. Od jara začínáme a v létě, když se jede na plno, pracujeme 12 h denně,” říká farmář Lička. Farma letos sklidila zeleninu a ovoce z 29 ha, 20 ha sadů, k tomu zhruba asi z 12 ha kořenové zeleniny a 8 ha zelí. Něco se sklízí strojem, něco ručně. Do bedýnek se zelenina ještě také vytřizuje a čistí.

”Existuje taková pěkná prupovídka, ovocnáře poznáš rázem, buď je cvoka anebo blázen, ale to samé platí o zahradnících, je v tom kus takové profesní cti. My jsme 3x málem zkrachovali, to je pravda…, ale jeli jsme dál, muíte mít kolem sebe lidi, kteří vás podpoří,” usmívá se farmář Miroslav Lička.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000010840/eko-magazin-bedynovani-umozni-cerstve-zbozi-primo-od-farmare