Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Klimkovice odebraly čestné občanství Klementu Gottwaldovi

Celý MS kraj |

Zastupitelé města Klimkovice ve středu 18. prosince na svém zasedání odebrali prvnímu dělnickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi čestné občanství, které mu město udělilo v roce 1948.

„Letos jsme si celou řadou akcí včetně setkání s pamětníky založení Občanského fóra v Klimkovicích připomínali třicáté výročí pádu totality. A shodli jsme se na tom, že je opravdu nejvyšší čas a také vhodná příležitost odebrat čestné občanství člověku, který napáchal dost zla,“ uvedl starosta Klimkovic Jaroslav Varga. Podle klimkovického kronikáře Jiřího Pillicha město udělilo prezidentu Gottwaldovi občanství začátkem prosince roku 1948. Dokládá to tento záznam v kronice města uvedený ve druhém díle na straně 174: „Ve schůzi národního výboru dne 9. prosince 1948 na návrh místního akčního výboru Národní fronty přednesený prvním náměstkem předsedy místního národního výboru Aloisem Odvršou, aby prezident republiky Klement Gottwald byl jmenován čestným občanem města Klimkovic. Návrh ten byl všemi přítomnými povstáním schválen.“
Následně odešel z Klimkovic do prezidentské kanceláře informační dopis, který se ale nezachoval. Zato je mezi historickými dokumenty uložena odpověď, která přišla až v květnu roku 1949. „Už jen ta prodleva svědčí o tom, že šlo tehdy o zcela formální, administrativní akt, který nesl znaky pěstování kultu osobnosti. Většina českých měst v jakémsi davovém šílenství postupovala stejně. Přitom Klement Gottwald neměl ke Klimkovicím žádný vztah, nikdy tady nebyl. Když jsme v souvislosti s 30. výročím sametové revoluce hovořili o demokracii a svobodě, tak bychom neměli mít v seznamu čestných občanů města člověka, který tu demokracii zjevně pošlapával,“ řekl Jiří Pillich. 

V seznamu čestných občanů města je dvacet osobností. Aktuálně jsou to podle kronikáře lidé, kteří si tuto poctu skutečně zaslouží. Naposledy bylo čestné občanství uděleno v roce 2015 u příležitosti 70. výročí osvobození gardovému poručíkovi Rudé armády Vasilijeviči Alexejeviči Staškovi, který byl ve svých dvaadvaceti letech se svou stíhačkou Lavočkin sestřelen nad Klimkovicemi 27. dubna 1945 během osvobozovacích bojů. Jeho ostatky se v hrobě beze jména podařilo identifikovat až poté, co se v Klimkovicích vyzvedlo jeho kdysi zahrabané letadlo. O rok později město obnovilo in memoriam čestné občanství někdejšímu primátorovi Prahy Petru Zenklovi, který se nejvíce zasloužil o kmotrovství hlavního města nad Klimkovice. Pomoc Prahy rozbombardovanému městečku byla po II. světové válce zásadní. Petr Zenkl byl primátorem Prahy už před rokem 1939. Celou válku byl v koncentračním táboře a poté se vrátil na krátký čas do primátorského křesla. Klimkovice mu udělily čestní občanství v roce 1946. Před únorem 1948 ale bývalý primátor a poté krátce místopředseda Gottwaldovy vlády Zenkl emigroval a město mu titul zase odebralo. 

„Petr Zenkl měl ke Klimkovicím opravdový vztah. Podle jedné z hypotéz byl v přátelském kontaktu s tehdejším klimkovickým kronikářem Adolfem Vytiskem. Několikrát do města přijel, titul čestného občana převzal osobně. Obnovení čestného občanství má v tomto případě hluboký smysl, protože se jedná o morální ocenění, kterého si příjemce opravdu vážil,“ doplnil Jiří Pillich.


foto: Kronikář Jiří Pillich ukazuje kopii stránky z klimkovické kroniky se záznamem o udělení občanství Klementu Gottwaldovi

text a foto: Ivana Gračková

Nahlásit chybu


Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

Včera 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Policistům vyšetřujícím smrtelný pád cyklisty mohou pomoci svědci

24. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Okolnosti úmrtí cyklisty, která havaroval v neděli 16. června 2024 na silnici v Kujavách na Novojičínsku jsou stále předmětem vyšetřování a policisté by uvítali pomoc svědků, kteří nešťastnou událost přímo viděli, nebo projížděli místem v době nehody či těsně před ní a mají z té doby záznam z palubní kamery.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

24. června 2024 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

24. června 2024 12:48 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

Na radnici vystoupil světový klavírista Tomáš Kačo, obecenstvo aplaudovalo ve stoje

Obřadní síň Slezskoostravské radnice přivítala v minulém týdnu významného hosta. Za klavír tu usedl jeden z nejuznávanějších českých klavíristů, Tomáš Kačo. Jeho koncert si dokonce vysloužil potlesk ve stoje.

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil 100 let, na programu bylo několik utkání i udílení cen

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil o víkendu významné jubileum. Tělovýchovná jednota funguje v Koblově už rovných sto let. Součástí víkendových oslav bylo hned několik utkání v různých sportech, udílení cen, ale i večerní překvapení.

Nová výstava na hradě ukazuje loutky z depozitáře ostravského divadla, zaujme malé i velké

Maňásky, manekýny, javajky, marionety a spoustu dalších loutek z depozitáře ostravského loutkového divadla mohou návštěvníci nově obdivovat na Slezskoostravském hradě. V plánu jsou ale i lektorské programy a dílničky, věnující se třeba jejich výrobě.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. srpna 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Den zdraví zaplnil městský park v centru Bruntálu

Včera 11:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Již podruhé se Město Bruntál rozhodlo uspořádat oblíbený Den zdraví v exteriéru. Bruntálský městský park se při prvním ročníku velmi osvědčil, proto byly jeho prostory vybrány i letos. Hlavní pořadatel – bruntálský Odbor sociálních věcí vsadil nejen na osvědčené expozice, ale připravil i novinky.

Běžci závodili na trasách rekultivovanou karvinskou krajinou, ti nejzdatnější si dali 50 kilometrů

Na několik tratí o délce 6, 10, 21 a dokonce i 50 kilometrů se v sobotu vydali běžci v Karviné. Trasy vedly podél řeky Olše a rekultivovanou pohornickou krajinou kolem Karvinského moře.

Odstartoval Trautom, projekt na podporu vzdělávání dopělých

24. června 2024 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Kompetence pro 21. století. To je strategický projekt Moravskoslezského kraje, který se v nejbližších letech zaměří na vzdělávánípracovníků ve firmách, zvyšování jejich kompetencí nebo rekvalifikace. Projekt získal finance z Fondu pro spravedlivou transformaci.

Zámek v Kuníně oslavil 20 let své existence dvěma dny plnými hudby a výstav

23. června 2024 21:07 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Zámek v Kuníně zažil svůj nejvýznamnější a současně nejkrásnější víkend v letošní sezóně. Oslavil totiž své 20. narozeniny v novodobé historii. Byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády.

Jezdec na elektrokoloběžce se těžce zranil při pádu, policii mohou pomoci svědci

23. června 2024 16:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krvavé zranění si způsobil 42letý muž, který havaroval na Mánesově ulici v Havířově, když jí projížděl na silnější elektrokoloběžce.

Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

23. června 2024 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

Klimkovice odebraly čestné občanství Klementu Gottwaldovi
Vydáno 19. prosince 2019 8:35, Celý MS kraj, Redakce
Zastupitelé města Klimkovice ve středu 18. prosince na svém zasedání odebrali prvnímu dělnickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi čestné občanství, které mu město udělilo v roce 1948.

„Letos jsme si celou řadou akcí včetně setkání s pamětníky založení Občanského fóra v Klimkovicích připomínali třicáté výročí pádu totality. A shodli jsme se na tom, že je opravdu nejvyšší čas a také vhodná příležitost odebrat čestné občanství člověku, který napáchal dost zla,“ uvedl starosta Klimkovic Jaroslav Varga. Podle klimkovického kronikáře Jiřího Pillicha město udělilo prezidentu Gottwaldovi občanství začátkem prosince roku 1948. Dokládá to tento záznam v kronice města uvedený ve druhém díle na straně 174: „Ve schůzi národního výboru dne 9. prosince 1948 na návrh místního akčního výboru Národní fronty přednesený prvním náměstkem předsedy místního národního výboru Aloisem Odvršou, aby prezident republiky Klement Gottwald byl jmenován čestným občanem města Klimkovic. Návrh ten byl všemi přítomnými povstáním schválen.“
Následně odešel z Klimkovic do prezidentské kanceláře informační dopis, který se ale nezachoval. Zato je mezi historickými dokumenty uložena odpověď, která přišla až v květnu roku 1949. „Už jen ta prodleva svědčí o tom, že šlo tehdy o zcela formální, administrativní akt, který nesl znaky pěstování kultu osobnosti. Většina českých měst v jakémsi davovém šílenství postupovala stejně. Přitom Klement Gottwald neměl ke Klimkovicím žádný vztah, nikdy tady nebyl. Když jsme v souvislosti s 30. výročím sametové revoluce hovořili o demokracii a svobodě, tak bychom neměli mít v seznamu čestných občanů města člověka, který tu demokracii zjevně pošlapával,“ řekl Jiří Pillich. 

V seznamu čestných občanů města je dvacet osobností. Aktuálně jsou to podle kronikáře lidé, kteří si tuto poctu skutečně zaslouží. Naposledy bylo čestné občanství uděleno v roce 2015 u příležitosti 70. výročí osvobození gardovému poručíkovi Rudé armády Vasilijeviči Alexejeviči Staškovi, který byl ve svých dvaadvaceti letech se svou stíhačkou Lavočkin sestřelen nad Klimkovicemi 27. dubna 1945 během osvobozovacích bojů. Jeho ostatky se v hrobě beze jména podařilo identifikovat až poté, co se v Klimkovicích vyzvedlo jeho kdysi zahrabané letadlo. O rok později město obnovilo in memoriam čestné občanství někdejšímu primátorovi Prahy Petru Zenklovi, který se nejvíce zasloužil o kmotrovství hlavního města nad Klimkovice. Pomoc Prahy rozbombardovanému městečku byla po II. světové válce zásadní. Petr Zenkl byl primátorem Prahy už před rokem 1939. Celou válku byl v koncentračním táboře a poté se vrátil na krátký čas do primátorského křesla. Klimkovice mu udělily čestní občanství v roce 1946. Před únorem 1948 ale bývalý primátor a poté krátce místopředseda Gottwaldovy vlády Zenkl emigroval a město mu titul zase odebralo. 

„Petr Zenkl měl ke Klimkovicím opravdový vztah. Podle jedné z hypotéz byl v přátelském kontaktu s tehdejším klimkovickým kronikářem Adolfem Vytiskem. Několikrát do města přijel, titul čestného občana převzal osobně. Obnovení čestného občanství má v tomto případě hluboký smysl, protože se jedná o morální ocenění, kterého si příjemce opravdu vážil,“ doplnil Jiří Pillich.


foto: Kronikář Jiří Pillich ukazuje kopii stránky z klimkovické kroniky se záznamem o udělení občanství Klementu Gottwaldovi

text a foto: Ivana Gračková

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000018573/klimkovice-odebraly-cestne-obcanstvi-klementu-gottwaldovi