Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Více než 120 milionů vybraných na Maxíka, Oliverka i Adámka nejde vrátit, peníze se musí použít pro původní účel sbírek

Celý MS kraj |

Premér Andrej Babiš v neděli oznámil, že Maxíkovi, Oliverkovi a Adámkovi zaplatí pojišťovny lék na spinální svalovou atrofii. Přípravek za neuvěřitelných 53 milionů korun je považován za nejdražší lék na světě a musí se podat do dvou let věku. Do povědomí se u nás dostal díky veřejným sbírkám, které rodiny nemocných dětí rozjely. Maxík z Ostravy přitom vybral už zhruba 60 milionů korun, Oliverek ze Sedlnice má na účtu 50 milionů a Adámek zatím skoro 12 milionů. Peníze ale nepůjdou vrátit a rodiny je musejí použít k původním účelům sbírky.

Rodima Maxíka z Ostravy zatím stále nemá potvrzeno, jestli jim pojišťovna lék Zolgensma zaplatí. Pokud by se tak stalo, bude muset vyřešit, co s vybranými penězi. Jednala už proto s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje. "Bylo nám sděleno, že není možné prostředky vracet a s penězi musí být naloženo dle účelu sbírky, tak jak je oficiálně stanoveno, tedy:

"Sbírka je určena na podporu Maxmiliána M., který od svého narození trpí nevyléčitelnou nemocí, spinální svalovou atrofií. Výtěžek půjde na zajištění léků a léčiv, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a na následné náklady spojené s jejich aplikací. Dále na nákup podpůrných prostředků, které povedou ke zlepšení kvality jeho života, konkrétně na zajištění kompenzačních pomůcek, rehabilitačních pomůcek a na samotné rehabilitace, dále na úhradu osobní asistence. Z výtěžku sbírky mohou být podporovány i jiné děti a osoby trpící spinální svalovou atrofií."

Celá sbírka je pod dohledem Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Chceme tedy ubezpečit zlé jazyky, že není v naší moci s prostředky nakládat jakkoliv se nám zlíbí a vždy musí být vše doloženo," uvedla rodina Maxíka na internetu.

Část peněz tak rodina plánuje využít na drahé rehabilatace, pomůcky apod. a díky dodatku, který do původního účelu sbírky rodina dala, rozdělí část peněz mezi děti a osoby se spinální svalovou atrofií. "Jakým způsobem to provedeme se musíme rozmyslet a poradit. A budeme to řešit až v době, kdy bude mít Maxík terapii za sebou vč. 3 měsíční lhůty a vše se vrátí do normálu. Celá situace se musí nejdříve uklidnit a vyřešit," dodala rodina Maxíka.

Rodina Oliverka ze Sedlnice se rozhodla ve sbírce pokračovat. "Nemáme žádnou jistotu, zda pojišťovna léčbu Oliverkovi uhradí a zda to bude v plné výši nebo jen doplatí chybějící část peněz. Chceme Vás všechny ujistit, že ať nakonec zůstane jakkoli vysoký obnos peněz, tak budou všechny použity s našim nejčistším svědomím, na dobré účely, tak jak jsme uváděli od začátku sbírky. Část peněz chceme využít na vybudování genové lékárny, o které se zmiňuje i pan Babiš, tato lékárna je velmi důležitá pro další děti do budoucna, aby aplikace genové léčby probíhaly co nejrychleji po zjištění diagnózy. Další část peněz chceme darovat na provoz Kolpingovy rodiny Smečno, rané péče, bez které si začátky po zjištění diagnózy nedovedeme ani představit a která sdružuje a pomáhá dětem s nervosvalovými onemocněními a jejich rodinám," uvedla rodina na sociální síti. Zbytek peněz poskytne na potřeby dalších nejen dětských pacientů s nemocí SMA. Zatím ale čeká na oficiální vyjádření od pojišťovny.

Rodina Adámka ze Sokolovska už má proplacení potvrzeno. "Genovou terapii opravdu Adámkovi zaplatí plně, v našem případě VZP. Teď už čekáme na pozvání do Motola na testy kvůli protilátkám. Poté se lék objedná,konečná cena léků včetně DPH je přibližně 54 milionů korun. Pojišťovna ale vše zaplatí, jak bylo slíbeno," uvedla rodina na sociální síti. Ve sbírce i přesto dál pokračují. "Finance použijeme na potřebné rehabilitace, kdy Adámek bude muset rehabilitovat celoživotně. Také na doplatky kompenzačních pomůcek,které pojišťovny nehradí, a které pomůžou Adámkovi zlepšit a zkvalitnit život. Myslíme samozřejmě i na ostatní," dodala rodina.

Maxík, Oliverek i Adámek! Nejdražší lék na světě zaplatí dětem podle premiéra pojišťovny

Nahlásit chybu


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Moravskoslezský kraj pomůže obcím nastartovat rozvojové projekty

Včera 19:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř 19 milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj mezi 57 obcí, které požádaly o dotaci na přípravu projektových dokumentací. Výrazně se tak zvýší jejich šance získat prostředky z národních nebo evropských dotačních programů na rozvojové projekty.

Elektroloď na Slezské Hartě i vybrané turistické vlaky získají opět finanční podporu kraje

6. září 2024 14:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří i v příštích třech letech provoz vodní dopravy na Slezské Hartě, přispívat bude i na výletní vlaky. Krajské peníze obdrží Hvozdnický expres, Osoblažka a výletní vlaky Slezského železničního spolku. Na tuto podporu cestovního ruchu půjde v letech 2025 až 2027 6,1 milionu korun.

Maskovaní muži s maketami zbraní ukradli řidiči před nosem dodávku plnou balíků

6. září 2024 13:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Řidič přepravní společnosti rozvážel balíky a před nosem mu v Krnově ukradli nastartovanou dodávku. Skočili do ní dva maskovaní muži a ujeli. V autě byly zásilky za více než 100 tisíc korun a také peníze. Řidič zavolal na pomoc policii a díky bleskové a excelentní spolupráci několika hlídek a operátorů a dokonce i kynologů zadrželi policisté dvojici zlodějů do několika minut. Zadržení měli u sebe i makety zbraní a mají na svědomí i další trestné činy.

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru

6. září 2024 10:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

Hnutí ANO vede do voleb hejtman Josef Bělica. Jednou z priorit je dostupné zdravotnictví

Největší zastoupení v současném zastupitelstvu Moravskoslezského kraje má hnutí ANO a i hejtman Josef Bělica je jeho členem. Zároveň se také stal lídrem kandidátky pro volby, které nás čekají na konci třetího zářijového týdne.

Gabrielu, srdce pohornické krajiny, čeká proměna

5. září 2024 21:02 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Úplně jiná připomínka historie Karviné, než klasické hornické muzeum. Moravskoslezský kraj představil projekt proměny bývalé šachty a okolí poblíž šikmého kostela. Sloužit bude místním i turistům.

Více než 120 milionů vybraných na Maxíka, Oliverka i Adámka nejde vrátit, peníze se musí použít pro původní účel sbírek
Vydáno 27. dubna 2020 20:11, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Premér Andrej Babiš v neděli oznámil, že Maxíkovi, Oliverkovi a Adámkovi zaplatí pojišťovny lék na spinální svalovou atrofii. Přípravek za neuvěřitelných 53 milionů korun je považován za nejdražší lék na světě a musí se podat do dvou let věku. Do povědomí se u nás dostal díky veřejným sbírkám, které rodiny nemocných dětí rozjely. Maxík z Ostravy přitom vybral už zhruba 60 milionů korun, Oliverek ze Sedlnice má na účtu 50 milionů a Adámek zatím skoro 12 milionů. Peníze ale nepůjdou vrátit a rodiny je musejí použít k původním účelům sbírky.

Maxík, Oliverek, Adámek; zdroj: instagram

Rodima Maxíka z Ostravy zatím stále nemá potvrzeno, jestli jim pojišťovna lék Zolgensma zaplatí. Pokud by se tak stalo, bude muset vyřešit, co s vybranými penězi. Jednala už proto s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje. "Bylo nám sděleno, že není možné prostředky vracet a s penězi musí být naloženo dle účelu sbírky, tak jak je oficiálně stanoveno, tedy:

"Sbírka je určena na podporu Maxmiliána M., který od svého narození trpí nevyléčitelnou nemocí, spinální svalovou atrofií. Výtěžek půjde na zajištění léků a léčiv, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a na následné náklady spojené s jejich aplikací. Dále na nákup podpůrných prostředků, které povedou ke zlepšení kvality jeho života, konkrétně na zajištění kompenzačních pomůcek, rehabilitačních pomůcek a na samotné rehabilitace, dále na úhradu osobní asistence. Z výtěžku sbírky mohou být podporovány i jiné děti a osoby trpící spinální svalovou atrofií."

Celá sbírka je pod dohledem Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Chceme tedy ubezpečit zlé jazyky, že není v naší moci s prostředky nakládat jakkoliv se nám zlíbí a vždy musí být vše doloženo," uvedla rodina Maxíka na internetu.

Část peněz tak rodina plánuje využít na drahé rehabilatace, pomůcky apod. a díky dodatku, který do původního účelu sbírky rodina dala, rozdělí část peněz mezi děti a osoby se spinální svalovou atrofií. "Jakým způsobem to provedeme se musíme rozmyslet a poradit. A budeme to řešit až v době, kdy bude mít Maxík terapii za sebou vč. 3 měsíční lhůty a vše se vrátí do normálu. Celá situace se musí nejdříve uklidnit a vyřešit," dodala rodina Maxíka.

Rodina Oliverka ze Sedlnice se rozhodla ve sbírce pokračovat. "Nemáme žádnou jistotu, zda pojišťovna léčbu Oliverkovi uhradí a zda to bude v plné výši nebo jen doplatí chybějící část peněz. Chceme Vás všechny ujistit, že ať nakonec zůstane jakkoli vysoký obnos peněz, tak budou všechny použity s našim nejčistším svědomím, na dobré účely, tak jak jsme uváděli od začátku sbírky. Část peněz chceme využít na vybudování genové lékárny, o které se zmiňuje i pan Babiš, tato lékárna je velmi důležitá pro další děti do budoucna, aby aplikace genové léčby probíhaly co nejrychleji po zjištění diagnózy. Další část peněz chceme darovat na provoz Kolpingovy rodiny Smečno, rané péče, bez které si začátky po zjištění diagnózy nedovedeme ani představit a která sdružuje a pomáhá dětem s nervosvalovými onemocněními a jejich rodinám," uvedla rodina na sociální síti. Zbytek peněz poskytne na potřeby dalších nejen dětských pacientů s nemocí SMA. Zatím ale čeká na oficiální vyjádření od pojišťovny.

Rodina Adámka ze Sokolovska už má proplacení potvrzeno. "Genovou terapii opravdu Adámkovi zaplatí plně, v našem případě VZP. Teď už čekáme na pozvání do Motola na testy kvůli protilátkám. Poté se lék objedná,konečná cena léků včetně DPH je přibližně 54 milionů korun. Pojišťovna ale vše zaplatí, jak bylo slíbeno," uvedla rodina na sociální síti. Ve sbírce i přesto dál pokračují. "Finance použijeme na potřebné rehabilitace, kdy Adámek bude muset rehabilitovat celoživotně. Také na doplatky kompenzačních pomůcek,které pojišťovny nehradí, a které pomůžou Adámkovi zlepšit a zkvalitnit život. Myslíme samozřejmě i na ostatní," dodala rodina.

Maxík, Oliverek i Adámek! Nejdražší lék na světě zaplatí dětem podle premiéra pojišťovny

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000020079/vice-nez-120-milionu-vybranych-na-maxika-oliverka-i-adamka-nejde-vratit-penize-se-musi-pouzit-pro-puvodni-ucel-sbirek