Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Není-li počasí na koupání, půjčte si loďku nebo šlapadlo. Třeba na Slezské Hartě

Celý MS kraj |

Na přehradě Slezská Harta právě začíná sezóna pro půjčovny lodí. Nejsou-li tedy teploty ke koupání, nebo chcete-li si zasportovat na vodní hladině, můžete vyrazit. Čeká na vás sortiment plavidel, který uspokojí zájemce každého věku.

Dvojice, trojice, čtveřice, dokonce i skupinky zájemců si mohou dosyta zapádlovat po celé hladině přehrady. Vyjet mohou dokonce z obou břehů. Na každém je vybavená půjčovna. Podívejme se nejprve do Leskovce nad Moravicí.

Ladislav Šárka, majitel půjčovny a záchranář: „Půjčujeme loďky, půjčujeme veslice, půjčujeme kajaky tu máme, můžeme půjčit pro větší kolektivy, to jsou šestimístné kanoe, které máme na trénování pro ty, co mají zájem jezdit na dračích lodích, že tam můžou po těch pěti, šesti, na tom můžou ty tréninky skupinové natrénovat.“

Petr Drápala, provozovatel půjčovny: „Půjčujeme elektrolodě, půjčujeme šlapadla, pramice prakticky už se nepůjčují, na to je tu jiné zařízení, je to v Roudně, je to rybářský dům, který toto poskytne pro rybáře. Co se týče našich lodí, jsou šlapadla, které jsou určeny na šlapání, potom máme elektrolodě.“

Ovládání elektroloďky není nic složitého, pouze točíte kormidlem a přidáváte otáčky dopředu nebo dozadu.

Petr Drápala, provozovatel půjčovny: „Bezpečně zvládne každý člověk, který trošičku umí jezdit na vodě, nebo umí jezdit na kole, umí jezdit autem, takže není žádný problém, je to rychlé, je to prostě udělané pro půjčovny, takže žádné závody, nic.“

Anketa, turisté na přehradě: „Elektro člun, v pohodě, super, děti to zvládly, takže v pohodě.“

„Jo, může to řídit každý, ale mohlo by to být rychlejší.“

Půjčit elektroloď, šlapadlo nebo i paddle board si tady může každý zájemce, starší 15. let, děti pouze v doprovodu dospělého a se záchrannou vestou. Sortiment zájemců je opravdu široký.

Petr Drápala, provozovatel půjčovny: „Je to škála lidí, jezdí samozřejmě milenci ale nejstálejší klientela jsou většinou staří rodiče, babičky, dědečci, vnoučata, protože mladí lidi většinou nemají čas. Jsou tu ženské, které to mají jako fitness v přírodě a používají vlastně ty šlapadla hlavně, opalují se, plavou a tak dále. Jezdily tu školní výlety, domlouvali jsme letní tábory, které jsou tady po okolí, tak vždycky přijedou a mají zablokované třeba 8 šlapadel.

Právě se nacházíme na protější straně Slezské Harty, u půjčovny loděk v Nové Pláni.

Anketa, návštěvníci přehrady: „Tady jsme vybaveni na takové dálkové plavby, máme tu rychlejší ty čluny, které dovolí prakticky za dvě hodiny, dvě a půl, projet celou přehradu.“

„Bylo to příjemné, jako začátek léta.“

„Velmi příjemný výklad, něco jsme se dozvěděli, další tipy na výlet.“

„My si půjčujeme loďku. My si chceme odpočinout pěkně.“

„Tady ten motorový člun malý a líbilo se nám to moc, ale šlapadlo je taky fajn.

„Krásné to bylo, měli jsme motorovou elektrickou loď, měli jsme to dvě hodiny a bylo to nádherné.“

Do června jsou půjčovny v provozu o víkendech, o prázdninách pak denně. Provozovatelé však doporučují telefonickou rezervaci plavidla.

Petr Drápala ml., půjčovna Leskovec nad Moravicí: „Takže dneska, dneska je všechno vypůjčované, lidé chodí od rána protože počasí je fajn. Je teplo, sice hrozí bouřky ale vypadá to, že žádné nebudou."

Petr Drápala„ provozovatel půjčovny: "Lidi se tu cítí velmi dobře, protože jim to připomíná takovou Kanadu, není to tak komerční jako některé ta přehrady, které ti lidi navštívili, vždycky říkají, že si to máme udržovat v tomto stavu."

U žádné z půjčoven nechybí občerstvení a sociální zázemí. Ubytovat se zájemci prozatím mohou v jediném kempu v Leskovci nad Moravicí. Slezská Harta je v režimu 2. stupně hygienického pásma jako zásobárna pitné vody pro Kružberk. Nejsou tu proto dovolena žádná soukromá tábořiště.

Nahlásit chybu


K tématu

Na Slezské Hartě byla dokončena a otevřena cyklostezka od přehrady do Razové

1. května 2023 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Máme dobrou zprávu pro všechny návštěvníky přehrady Slezská Harta, zvláště pak pro ty na kolech nebo kolečkách. Právě byla dokončena a otevřena první část nové cyklostezky kolem přehrady. Jedenáctikilometrový úsek vede z Leskovce nad Moravicí do Razové a poskytuje krásné výhledy na celé vodní dílo.

Bylo dokončeno a otevřeno prvních 11 kilometrů nové cyklostezky kolem Slezské Harty

11. května 2023 15:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Máme dobrou zprávu pro všechny návštěvníky přehrady Slezská Harta, zvláště pak pro ty na kolech nebo kolečkách. Právě byla dokončena a otevřena první část nové cyklostezky kolem přehrady. Jedenáctikilometrový úsek vede z Leskovce nad Moravicí do Razové a poskytuje krásné výhledy na celé vodní dílo.

Elektroloď vyplula na hladinu přehrady a zahájila letošní lodní dopravu na Slezské Hartě

4. května 2023 9:07 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na Slezské Hartě, čtvrté největší přehradě v České republice, odstartovala letošní sezóna. Byla zahájena lodní doprava a na vodu vyplula elektroloď Harta. Její první jízdu i současné otevření cyklotezky si nenechalo ujít mnoho zájemců, pěších turistů i cyklistů.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Není-li počasí na koupání, půjčte si loďku nebo šlapadlo. Třeba na Slezské Hartě
Vydáno 17. června 2020 9:20, Celý MS kraj, Karel Soukop
Na přehradě Slezská Harta právě začíná sezóna pro půjčovny lodí. Nejsou-li tedy teploty ke koupání, nebo chcete-li si zasportovat na vodní hladině, můžete vyrazit. Čeká na vás sortiment plavidel, který uspokojí zájemce každého věku.

Dvojice, trojice, čtveřice, dokonce i skupinky zájemců si mohou dosyta zapádlovat po celé hladině přehrady. Vyjet mohou dokonce z obou břehů. Na každém je vybavená půjčovna. Podívejme se nejprve do Leskovce nad Moravicí.

Ladislav Šárka, majitel půjčovny a záchranář: „Půjčujeme loďky, půjčujeme veslice, půjčujeme kajaky tu máme, můžeme půjčit pro větší kolektivy, to jsou šestimístné kanoe, které máme na trénování pro ty, co mají zájem jezdit na dračích lodích, že tam můžou po těch pěti, šesti, na tom můžou ty tréninky skupinové natrénovat.“

Petr Drápala, provozovatel půjčovny: „Půjčujeme elektrolodě, půjčujeme šlapadla, pramice prakticky už se nepůjčují, na to je tu jiné zařízení, je to v Roudně, je to rybářský dům, který toto poskytne pro rybáře. Co se týče našich lodí, jsou šlapadla, které jsou určeny na šlapání, potom máme elektrolodě.“

Ovládání elektroloďky není nic složitého, pouze točíte kormidlem a přidáváte otáčky dopředu nebo dozadu.

Petr Drápala, provozovatel půjčovny: „Bezpečně zvládne každý člověk, který trošičku umí jezdit na vodě, nebo umí jezdit na kole, umí jezdit autem, takže není žádný problém, je to rychlé, je to prostě udělané pro půjčovny, takže žádné závody, nic.“

Anketa, turisté na přehradě: „Elektro člun, v pohodě, super, děti to zvládly, takže v pohodě.“

„Jo, může to řídit každý, ale mohlo by to být rychlejší.“

Půjčit elektroloď, šlapadlo nebo i paddle board si tady může každý zájemce, starší 15. let, děti pouze v doprovodu dospělého a se záchrannou vestou. Sortiment zájemců je opravdu široký.

Petr Drápala, provozovatel půjčovny: „Je to škála lidí, jezdí samozřejmě milenci ale nejstálejší klientela jsou většinou staří rodiče, babičky, dědečci, vnoučata, protože mladí lidi většinou nemají čas. Jsou tu ženské, které to mají jako fitness v přírodě a používají vlastně ty šlapadla hlavně, opalují se, plavou a tak dále. Jezdily tu školní výlety, domlouvali jsme letní tábory, které jsou tady po okolí, tak vždycky přijedou a mají zablokované třeba 8 šlapadel.

Právě se nacházíme na protější straně Slezské Harty, u půjčovny loděk v Nové Pláni.

Anketa, návštěvníci přehrady: „Tady jsme vybaveni na takové dálkové plavby, máme tu rychlejší ty čluny, které dovolí prakticky za dvě hodiny, dvě a půl, projet celou přehradu.“

„Bylo to příjemné, jako začátek léta.“

„Velmi příjemný výklad, něco jsme se dozvěděli, další tipy na výlet.“

„My si půjčujeme loďku. My si chceme odpočinout pěkně.“

„Tady ten motorový člun malý a líbilo se nám to moc, ale šlapadlo je taky fajn.

„Krásné to bylo, měli jsme motorovou elektrickou loď, měli jsme to dvě hodiny a bylo to nádherné.“

Do června jsou půjčovny v provozu o víkendech, o prázdninách pak denně. Provozovatelé však doporučují telefonickou rezervaci plavidla.

Petr Drápala ml., půjčovna Leskovec nad Moravicí: „Takže dneska, dneska je všechno vypůjčované, lidé chodí od rána protože počasí je fajn. Je teplo, sice hrozí bouřky ale vypadá to, že žádné nebudou."

Petr Drápala„ provozovatel půjčovny: "Lidi se tu cítí velmi dobře, protože jim to připomíná takovou Kanadu, není to tak komerční jako některé ta přehrady, které ti lidi navštívili, vždycky říkají, že si to máme udržovat v tomto stavu."

U žádné z půjčoven nechybí občerstvení a sociální zázemí. Ubytovat se zájemci prozatím mohou v jediném kempu v Leskovci nad Moravicí. Slezská Harta je v režimu 2. stupně hygienického pásma jako zásobárna pitné vody pro Kružberk. Nejsou tu proto dovolena žádná soukromá tábořiště.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000020762/neni-li-pocasi-na-koupani-pujcte-si-lodku-nebo-slapadlo-treba-na-slezske-harte