Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ministerstvo dopravy začalo po letech řešit hluk z dálnice u Klimkovic

Celý MS kraj |

Více než 15 let už Klimkovice bojují za opatření proti hluku z dálnice D1. Nyní konečně svitla naděje, že Ředitelství silnic a dálnic postaví zřejmě příslušné protihlukové stěny. Stavba by měla začít v lednu roku 2024 a hotovo by mělo být do jednoho roku.

Za protihluková opatření bojují Klimkovice už řadu let. Centrální komise Ministerstva dopravy ČR nyní dala zelenou realizaci dodatečných protihlukových opatření v úseku dálnice D1 mezi 342. a 354. kilometrem.

Jaroslav Varga, starosta Klimkovic: "Podle zpráv, které jsme obdrželi, by se mělo začít stavět v lednu roku 2024, opatření by měla přijít na 94 milionů korun. Pro obyvatele místní části Václavovice je to sice ještě dlouhé čekání, ale konečně je místo roků pouhých výmluv ve výhledu nějaký konkrétní posun. V tlaku na realizaci opatření určitě nepolevíme."

Město bude požadavek na konečné řešení odhlučnění dálnice ve Václavovicích nadále prosazovat i prostřednictvím Spolku pro přijatelný život kolem dálnic v MSK, v němž spojilo své síly několik obcí, jejichž oprávněné požadavky ŘSD dlouhodobě ignoruje.

Ivana Gračková, mediální zastoupení Klimkovic: "Podle informací, které město obdrželo od ŘSD, začala letos projektová příprava protihlukových opatření. Postup je výsledkem dlouholetého tlaku města, které usilovalo o splnění podmínek stanovených pro výstavbu dálnice."

Protože se v minulosti Klimkovice nedočkaly žádné příznivé odezvy, obrátily se na Krajskou hygienickou stanici v Ostravě s požadavkem na měření hluku ve Václavovicích, nejvíce postižených frekventovanou dopravou na dálnici. Výsledky měření v roce 2017 prokázaly, že noční limit 50 decibelů byl překročen o 3,6 decibelu, denní hodnoty byly naměřeny téměř na hranici limitu 60 decibelů. Krajská hygienická stanice poté vyzvala ŘSD k nápravě a rok nato nevyhověla jeho žádosti o výjimku.

Ivana Gračková, mediální zastoupení Klimkovic: "Vydala pouze časově omezené povolení pro překročení hygienického limitu silničního hluku v denní době o 2dB a v noční době o 7dB, a to do 30. června 2021 s podmínkou, že u objektů vhodných pro realizaci protihlukových opatření bude zpracována projektová dokumentace nejpozději do března 2020 a navržená opatření budou realizována do konce dubna 2021."

ŘSD poté zadalo v pořadí již druhou studii na dodatečné odhlučnění dálnice v úseku od 342. do 354. kilometru.

František Kopecký, poradce pro dopravu Klimkovic: "Ze závěrů studie by měla vyjít projektová dokumentace protihlukových opatření, která se nyní začíná zpracovávat. Přestože termíny časově omezeného povolení Krajské hygienické stanice zcela jistě opět nebudou splněny, rozhodnutí centrální komise konečně přináší světlo na konci tunelu."

 Město zároveň dokončuje projekt výsadby izolační zeleně, která alespoň částečně odcloní rodinné domky ve Václavovicích od tělesa dálnice.

Ivana Gračková, mediální zastoupení Klimkovic: "Zeleň se bude vysazovat na pozemcích, které město získalo od ŘSD bezúplatným převodem prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Část pozemků město se schválením zastupitelstva také vykoupilo od soukromých vlastníků za 148 tisíc korun. Celková rozloha první lokality s izolační zelení mezi dálnicí D1 a osadou Václavovice bude 4 299 metrů čtverečních."

Podle protihlukové studie, kterou pro Klimkovice zpracovala odborná firma, by se tak hodnoty hluku v přilehlé městské části mohly snížit o 7 až 10 procent. S výsadbou by se mělo začít již letos na podzim.

Nahlásit chybu


K tématu

Přetížení o téměř 12 tun. Policisté stále loví kamiony porušující předpisy

12. února 2024 19:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř dvanáctitunové přetížení, nadrozměrné kamiony i řidiči, kteří neměli záznam odpočinku. To je jen malý výčet posledních úlovků Moravskoslezského policejního KAMION - TEAMu. Od začátku roku se zaměřili na kontroly hlavně na dálnici D1.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

15. dubna 2024 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.


Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Ministerstvo dopravy začalo po letech řešit hluk z dálnice u Klimkovic
Vydáno 28. dubna 2021 8:30, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Více než 15 let už Klimkovice bojují za opatření proti hluku z dálnice D1. Nyní konečně svitla naděje, že Ředitelství silnic a dálnic postaví zřejmě příslušné protihlukové stěny. Stavba by měla začít v lednu roku 2024 a hotovo by mělo být do jednoho roku.

Dálnice D1 u Klimkovic; FOTO: Ivana Gračková

Za protihluková opatření bojují Klimkovice už řadu let. Centrální komise Ministerstva dopravy ČR nyní dala zelenou realizaci dodatečných protihlukových opatření v úseku dálnice D1 mezi 342. a 354. kilometrem.

Jaroslav Varga, starosta Klimkovic: "Podle zpráv, které jsme obdrželi, by se mělo začít stavět v lednu roku 2024, opatření by měla přijít na 94 milionů korun. Pro obyvatele místní části Václavovice je to sice ještě dlouhé čekání, ale konečně je místo roků pouhých výmluv ve výhledu nějaký konkrétní posun. V tlaku na realizaci opatření určitě nepolevíme."

Město bude požadavek na konečné řešení odhlučnění dálnice ve Václavovicích nadále prosazovat i prostřednictvím Spolku pro přijatelný život kolem dálnic v MSK, v němž spojilo své síly několik obcí, jejichž oprávněné požadavky ŘSD dlouhodobě ignoruje.

Ivana Gračková, mediální zastoupení Klimkovic: "Podle informací, které město obdrželo od ŘSD, začala letos projektová příprava protihlukových opatření. Postup je výsledkem dlouholetého tlaku města, které usilovalo o splnění podmínek stanovených pro výstavbu dálnice."

Protože se v minulosti Klimkovice nedočkaly žádné příznivé odezvy, obrátily se na Krajskou hygienickou stanici v Ostravě s požadavkem na měření hluku ve Václavovicích, nejvíce postižených frekventovanou dopravou na dálnici. Výsledky měření v roce 2017 prokázaly, že noční limit 50 decibelů byl překročen o 3,6 decibelu, denní hodnoty byly naměřeny téměř na hranici limitu 60 decibelů. Krajská hygienická stanice poté vyzvala ŘSD k nápravě a rok nato nevyhověla jeho žádosti o výjimku.

Ivana Gračková, mediální zastoupení Klimkovic: "Vydala pouze časově omezené povolení pro překročení hygienického limitu silničního hluku v denní době o 2dB a v noční době o 7dB, a to do 30. června 2021 s podmínkou, že u objektů vhodných pro realizaci protihlukových opatření bude zpracována projektová dokumentace nejpozději do března 2020 a navržená opatření budou realizována do konce dubna 2021."

ŘSD poté zadalo v pořadí již druhou studii na dodatečné odhlučnění dálnice v úseku od 342. do 354. kilometru.

František Kopecký, poradce pro dopravu Klimkovic: "Ze závěrů studie by měla vyjít projektová dokumentace protihlukových opatření, která se nyní začíná zpracovávat. Přestože termíny časově omezeného povolení Krajské hygienické stanice zcela jistě opět nebudou splněny, rozhodnutí centrální komise konečně přináší světlo na konci tunelu."

 Město zároveň dokončuje projekt výsadby izolační zeleně, která alespoň částečně odcloní rodinné domky ve Václavovicích od tělesa dálnice.

Ivana Gračková, mediální zastoupení Klimkovic: "Zeleň se bude vysazovat na pozemcích, které město získalo od ŘSD bezúplatným převodem prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Část pozemků město se schválením zastupitelstva také vykoupilo od soukromých vlastníků za 148 tisíc korun. Celková rozloha první lokality s izolační zelení mezi dálnicí D1 a osadou Václavovice bude 4 299 metrů čtverečních."

Podle protihlukové studie, kterou pro Klimkovice zpracovala odborná firma, by se tak hodnoty hluku v přilehlé městské části mohly snížit o 7 až 10 procent. S výsadbou by se mělo začít již letos na podzim.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000025209/ministerstvo-dopravy-zacalo-po-letech-resit-hluk-z-dalnice-u-klimkovic