Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé z celé unie řešili v parlamentu ve Štrasburku budoucnost Evropy včetně klimatu a migrace

Celý MS kraj |

Ekonomika, sociální spravedlnost, demokracie, změny klimatu i migrace. Evropská unie se rozhodla v těchto otázkách požádat o radu své občany. Ti byli náhodně vybráni do čtyř diskuzních panelů a osobně mohli říct svůj názor na různou problematiku, kterou unie v současnosti intenzivně řeší.

Panelová diskuse v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Zdroj: TV Polar

Panelové diskuze na téma Budoucnost Evropy proběhly přímo tady v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku a účastnilo se jich celkem 800 občanů.

Dubravka Šuica, místopředsedkyně Evropské komise: "Tato aktivita vznikla z toho důvodu, že politici jsou většinou voleni na období 4-5 let. To je dost dlouhá doba spolu s tím, jak rychle se vyvíjí technologie, abychom měli kvalitní informace a názory občanů na politiku Evropské unie. Součástí participativní demokracie je to, že se občané vyjadřují skrze své názory a přání k aktuálnímu dění a my díky tomu můžeme ovlivňovat tvorbu politiky Evropské unie."
Guy Verhofstadt, člen Výkonné rady Konference, poslanec Evropského parlamentu: "Občané jsou přizváni k aktivní účasti na spolurozhodování a tvorbě plánů o budoucnosti Evropské unie a Evropy samotné. Role Evropské unie na celosvětové úrovni je poměrně slabá, aktuálně ještě oslabená situací skrze covid-19. Dále řešíme oblast zelené ekonomiky. Palčivou oblastí je také samotné zvolení evropských politiků a systém, jak jsou voleni. Na tato všechna témata se ptáme v rámci setkání a diskutujeme o nich s vybranými občany."

Občané byli vybráni náhodně, ale tady poměrné zastoupení mužů a žen ve všech věkových kategoriích. Česká republika má v každém ze čtyř panelů vždy šest zástupců.

Daniel Joudal, účastník panelové diskuze: "Byl jsem hrozně překvapený, když mi zavolali někdy v červnu. Jestli bych vůbec měl zájem se něčeho takového vůbec zúčastnit. Tak jsem samozřejmě souhlasil, protože si myslím, že je dobré, že se Evropská unie zajímá o názory svých občanů."
Pavel Skulil, účastník panelové diskuze: "Jsem tady rád. Myslím, že jsem tady našel spousty názorů, které mě obohatily. A dokonce mám dobrý pocit, že i to co třeba já tady lidem říkám, tak to má smysl a že ten dialog tady funguje."
Hana Hamtáková, účastnice panelové diskuze: "Handicap je můj, že neumím anglicky nebo jakoukoliv cizí řeč, ale prostě je to pro mě veliká zkušenost. A kdybych se nebála toho dál, tak s klidem tam hodím i ten svůj hlas."

Zajímavostí také bylo, že v každém panelu byla třetina mladých lidí ve věku od 16 do 25 let.

Dubravka Šuica, místopředsedkyně Evropské komise: "Mladí lidé jsou pro nás nejdůležitější, jestliže se bavíme o budoucnosti příští generace, tu nelze plánovat bez názorů a vizí právě této generace."

Panelové diskuze probíhaly vždy tři dny na různá témata. Řešila se silnější ekonomika, sociální spravedlnost a pracovní místa, vzdělání, kultura i sport. Dále evropská demokracie a bezpečnost. Změny klimatu a životní prostředí a poslední diskuze byla o migraci.

Daniel Joudal, účastník panelové diskuze: "Jsme rozdělení do jednotlivých pracovních skupin, je nás tam zhruba 12, 13 lidí z různých zemí. Zatím proběhlo takové to seznamovací kolečko. Ptali se nás na názory na Evropskou unii. Na to, co tady od toho sezení čekáme."
Pavel Skulil, účastník panelové diskuze: "Teďka jsem v nějakém diskuzním panelu, který řeší budoucnost Evropské unie ve vztahu k zahraničí a vidím, že se tady třeba hodně diskutuje vztah ke Spojeným státům a Evropské unii. Jestli někdo to vnímá jako konkurenci, někdo naopak jako spojence. Ta diskuze se mi celkem líbí."
Hana Hamtáková, účastnice panelové diskuze: "Je to velice zajímavé a můžete opravdu říct svůj názor. Ale nevím, jestli si z toho někdo něco vezme. Byl tam dotaz, jak si to představuju za 50 let, tak jsem říkala, že já teda nevím, protože mě už se to týkat nebude. Ale jako pro budoucnost dětí a rodin, takže v první řadě musí být lidi zdraví. Klimatický změny, ty budou a jsou, takže nejdřív to musí být vyřešený a pak něco zakázat a ne obráceně."
Ľuboš Pečálka, účastník panelové diskuze: "S čím jsem já přišel? Tak uvidíme. My máma tu migraci, já jsem se s tím až dnes seznámil. Mám takové svoje názory, jakože uvidíme, jak bude vypadat aj ta diskuze. Je rozdíl migrace a migrace a také čím je zapříčiněná. Podle toho, Z toho Evropského hlediska si myslím, že ano, Evropanů původních ubývá, mnoho lidí z jiných států přichází a nevím. Nějakým způsobem se to bude muset regulovat anebo něco. Ale zase záleží, z jakých důvodů ti lidé emigrují."
Guy Verhofstadt, člen Výkonné rady Konference, poslanec Evropského parlamentu: "Migrační politika je velké téma, zejména pokud stále hovoříme o tom, že nemáme žádnou jednotnou migrační politiku na úrovni EU, ale tato oblast je stále v kompetenci jednotlivých 27 členských států."

Panely následně zformovaly doporučení, která budou začleněna do závěrečné zprávy konference, kterou na jaře příštího roku připraví výkonná rada.

Nahlásit chybu


K tématu

Hasiči ze 7 zemí likvidovali následky povodní. Cvičení MODEX 2023 připravil MS kraj

23. října 2023 11:10 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Hasiči našeho kraje se stali hostiteli náročného mezinárodního cvičení MODEX 2023, zaměřeného na následky povodní. Po čtyři dny museli hasiči ze 7 zemí plnit nejrůznější úkoly. Například spolupracovat na vytvoření hadicového vedení o délce 3 km.

Škola Komenského 68 má špičkovou kuchyňku, dílny i keramiku

23. listopadu 2023 16:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Základní škola Komenského 68 představila osm učeben a kabinetů, které se letos podařilo zrekonstruovat díky projektu Řemesla. Žáci si pochvalují práci v nových cvičných kuchyňkách, které jsou vybaveny moderními spotřebiči.

Novojičínská škola díky projektu naráz modernizovala osm místností

22. listopadu 2023 10:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Základní škola Komenského 68 představila osm učeben a kabinetů, které se letos podařilo zrekonstruovat díky projektu Řemesla. Žáci si pochvalují práci v nových cvičných kuchyňkách, které jsou vybaveny moderními spotřebiči.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Lidé z celé unie řešili v parlamentu ve Štrasburku budoucnost Evropy včetně klimatu a migrace
Vydáno 10. listopadu 2021 16:17, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Ekonomika, sociální spravedlnost, demokracie, změny klimatu i migrace. Evropská unie se rozhodla v těchto otázkách požádat o radu své občany. Ti byli náhodně vybráni do čtyř diskuzních panelů a osobně mohli říct svůj názor na různou problematiku, kterou unie v současnosti intenzivně řeší.

Panelová diskuse v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Zdroj: TV Polar

Panelové diskuze na téma Budoucnost Evropy proběhly přímo tady v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku a účastnilo se jich celkem 800 občanů.

Dubravka Šuica, místopředsedkyně Evropské komise: "Tato aktivita vznikla z toho důvodu, že politici jsou většinou voleni na období 4-5 let. To je dost dlouhá doba spolu s tím, jak rychle se vyvíjí technologie, abychom měli kvalitní informace a názory občanů na politiku Evropské unie. Součástí participativní demokracie je to, že se občané vyjadřují skrze své názory a přání k aktuálnímu dění a my díky tomu můžeme ovlivňovat tvorbu politiky Evropské unie."
Guy Verhofstadt, člen Výkonné rady Konference, poslanec Evropského parlamentu: "Občané jsou přizváni k aktivní účasti na spolurozhodování a tvorbě plánů o budoucnosti Evropské unie a Evropy samotné. Role Evropské unie na celosvětové úrovni je poměrně slabá, aktuálně ještě oslabená situací skrze covid-19. Dále řešíme oblast zelené ekonomiky. Palčivou oblastí je také samotné zvolení evropských politiků a systém, jak jsou voleni. Na tato všechna témata se ptáme v rámci setkání a diskutujeme o nich s vybranými občany."

Občané byli vybráni náhodně, ale tady poměrné zastoupení mužů a žen ve všech věkových kategoriích. Česká republika má v každém ze čtyř panelů vždy šest zástupců.

Daniel Joudal, účastník panelové diskuze: "Byl jsem hrozně překvapený, když mi zavolali někdy v červnu. Jestli bych vůbec měl zájem se něčeho takového vůbec zúčastnit. Tak jsem samozřejmě souhlasil, protože si myslím, že je dobré, že se Evropská unie zajímá o názory svých občanů."
Pavel Skulil, účastník panelové diskuze: "Jsem tady rád. Myslím, že jsem tady našel spousty názorů, které mě obohatily. A dokonce mám dobrý pocit, že i to co třeba já tady lidem říkám, tak to má smysl a že ten dialog tady funguje."
Hana Hamtáková, účastnice panelové diskuze: "Handicap je můj, že neumím anglicky nebo jakoukoliv cizí řeč, ale prostě je to pro mě veliká zkušenost. A kdybych se nebála toho dál, tak s klidem tam hodím i ten svůj hlas."

Zajímavostí také bylo, že v každém panelu byla třetina mladých lidí ve věku od 16 do 25 let.

Dubravka Šuica, místopředsedkyně Evropské komise: "Mladí lidé jsou pro nás nejdůležitější, jestliže se bavíme o budoucnosti příští generace, tu nelze plánovat bez názorů a vizí právě této generace."

Panelové diskuze probíhaly vždy tři dny na různá témata. Řešila se silnější ekonomika, sociální spravedlnost a pracovní místa, vzdělání, kultura i sport. Dále evropská demokracie a bezpečnost. Změny klimatu a životní prostředí a poslední diskuze byla o migraci.

Daniel Joudal, účastník panelové diskuze: "Jsme rozdělení do jednotlivých pracovních skupin, je nás tam zhruba 12, 13 lidí z různých zemí. Zatím proběhlo takové to seznamovací kolečko. Ptali se nás na názory na Evropskou unii. Na to, co tady od toho sezení čekáme."
Pavel Skulil, účastník panelové diskuze: "Teďka jsem v nějakém diskuzním panelu, který řeší budoucnost Evropské unie ve vztahu k zahraničí a vidím, že se tady třeba hodně diskutuje vztah ke Spojeným státům a Evropské unii. Jestli někdo to vnímá jako konkurenci, někdo naopak jako spojence. Ta diskuze se mi celkem líbí."
Hana Hamtáková, účastnice panelové diskuze: "Je to velice zajímavé a můžete opravdu říct svůj názor. Ale nevím, jestli si z toho někdo něco vezme. Byl tam dotaz, jak si to představuju za 50 let, tak jsem říkala, že já teda nevím, protože mě už se to týkat nebude. Ale jako pro budoucnost dětí a rodin, takže v první řadě musí být lidi zdraví. Klimatický změny, ty budou a jsou, takže nejdřív to musí být vyřešený a pak něco zakázat a ne obráceně."
Ľuboš Pečálka, účastník panelové diskuze: "S čím jsem já přišel? Tak uvidíme. My máma tu migraci, já jsem se s tím až dnes seznámil. Mám takové svoje názory, jakože uvidíme, jak bude vypadat aj ta diskuze. Je rozdíl migrace a migrace a také čím je zapříčiněná. Podle toho, Z toho Evropského hlediska si myslím, že ano, Evropanů původních ubývá, mnoho lidí z jiných států přichází a nevím. Nějakým způsobem se to bude muset regulovat anebo něco. Ale zase záleží, z jakých důvodů ti lidé emigrují."
Guy Verhofstadt, člen Výkonné rady Konference, poslanec Evropského parlamentu: "Migrační politika je velké téma, zejména pokud stále hovoříme o tom, že nemáme žádnou jednotnou migrační politiku na úrovni EU, ale tato oblast je stále v kompetenci jednotlivých 27 členských států."

Panely následně zformovaly doporučení, která budou začleněna do závěrečné zprávy konference, kterou na jaře příštího roku připraví výkonná rada.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000028363/lide-z-cele-unie-resili-v-parlamentu-ve-strasburku-budoucnost-evropy-vcetne-klimatu-a-migrace