Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lyžaři mezi svátky vyrazili na sjezdovky

Celý MS kraj |

Výborné podmínky nabídly mezi svátky sjezdovky v Beskydech. Zájem byl vysoký i přes nutnost dodržovat covidová opatření. Záchranáři oceňují, že většina lyžařů má přilby a další ochranné prvky, přesto museli ošetřovat několik zraněných.

Po loňské nucené pauze vzali letos lidé lyžařské areály v Beskydech doslova útokem. Mezi nejnavštěvovanější patří například Ski areál Bílá.

Jaroslav Vrzgula, vedoucí Ski areálu Bílá: “Tak sezona začala relativně dobře. My jsme začali už 11. prosince. Sice ty teploty pro zasněžování nebyly ideální, dobré byly těsně před Vánocemi. Tak se nám bohužel ještě nepodařilo 100 procent všechno zprovoznit, vysněžit. Ale asi 90 procent sjezdovek pod technickým sněhem, takže já si myslím, že podmínky dobré.”
Jakub Kokojan, lyžař: “My jsme přijeli z Brna a přijeli jsme , protože to tady máme rádi a jezdíme tady dlouho. Dneska se jezdí skvěle: Ten sníh je dobrý, je to hezky upravený a drží to, takže tak.”
Karolína Koukalová, lyžařka: “Jezdí se úžasně. Dneska je tady krásné počasí a je to hezký unavený, takže nádhera.”

Lyžaři se museli smířit s podmínkami, které souvisí s koronavirovou situací. Ti, kteří nechtějí čekat ve frontách u pokladen si skipasy kupují přes internet a pak už mohou přímo k turniketům.

Jaroslav Vrzgula, vedoucí Ski areálu Bílá: “Zprvu teda lidé nebyli na to připravení, že budeme kontrolovat vlastně tu Tečku nebo to, že jsou dezinfekční. Takže s tím byly problémy, ale teď už jsou nachystaní a u pokladny už předkládají certifikáty na mobilech bez problémů.”

S lyžováním na zaplněných sjezdovkách souvisí také bezpečnost. Záchranná služba i horští záchranáři už mají za sebou několik zásahů u zraněných lyžařů. Lidé by proto měli být na sjezdovkách maximálně opatrní a ohleduplní.

Jaromír Lukáš, soudní znalec se specializací na bezpečnost na sjezdových tratích: “Lidé by si měli uvědomit skutečnost, že lyžování se v posledních letech neskutečně zrychlilo. Příchodem carvingových lyží šla neskutečně nahoru a k tomu je potřeba i přizpůsobit tu bezpečnost a ohleduplnost na té trati. U těch lyžařů jsme rádi, že i když to není ze zákona, tak většina lyžařů nosí přilby, chrání s páteřáky, různými chrániči, takže jsme opravdu rádi, že ti lyžaři na sebe dbají, včetně dětí. Tam bych zase řekl, že by lyžaři mohli dávat větší pozor na své děti, které třeba někdy jezdí bezmyšlenkovitě, nebezpečně po trati a ohrožují jiné účastníky na lyžařských tratích. Takže tam asi by bylo lepší nějaké zlepšení. Nicméně i tady se to taky zlepšilo.”

Na zvyšování bezpečnosti mají velký zájem také samotní provozovatelé areálů. Ti investují nejen do komfortu pro své návštěvníky, ale také do mnoha bezpečnostních prvků.

Jaromír Lukáš, soudní znalec se specializací na bezpečnost na sjezdových tratích: “Ta úroveň jde nahoru. Samozřejmě jde to vidět v těch lyžařských areálech, kde se stal nějaký úraz, tak tam ta bezpečnost šla hodně nahoru. Některé lyžařské areály jsou na tom hůř, některé lyžařské areály jsou na tom hodně dobře. Povětšinou jsou to lyžařské areály ty velké, kde se pohybuje hodně lidí, tak tam na tu bezpečnost nedbají víc, než u těch maličkých. Což je smutné, ale bohužel je to tak. Nicméně ta úroveň bezpečnosti šla nahoru.”
Jaroslav Vrzgula, vedoucí Ski areálu Bílá: “Když se podíváte vedle nás, máme A sítě, to znamená, to jsou FIS A sítě na těch nebezpečných místech. A potom B sítě. To jsou zase takové ty pomocné sítě FIS. Samozřejmě veškeré atypické prvky máme ochráněné žíněnkou a plůtky, takže mi na tu bezpečnost dbáme. Tady spíš je problém trošku možná v kázni lidí. Co mám zprávy ze včerejška, tak byli dva lidé sražení a to je spíš problém, že někteří přeceňují své síly a jezdí i třeba bezohledně. A nezvládají tu jízdu v té rychlosti, tak jak si o ní myslí.”
Jaromír Lukáš, soudní znalec se specializací na bezpečnost na sjezdových tratích: “Není to jenom o tom, že lyžařské areály musí plnit nějaké normy a bezpečnostní opatření, značení lyžařských tratí, zabezpečení nebezpečných míst, ale i návštěvníci lyžařských areálů při vstupu do takového areálu by se měli seznámit s podmínkami, které je čekají v tom lyžařském areálu. Provozovatelé lyžařských areálů by měli na veřejných dostupných místech, jako jsou pokladny a podobně mít zveřejněné základní parametry lyžařských tratí. Měli by tam mít vyvěšené základní FIS pravidla a měli by tam i výňatky provozních řádů a upozornění, jaké nebezpečí na lyžaře nebo snowboardisty číhá. To znamená, že lyžaři a ti účastníci by se měli seznámit s těmi riziky, protože pokud se s nimi neseznámí a něco se stane, tak samozřejmě ten provozovatel toho lyžařského areálu, pak za to nenese odpovědnost.”

Jaromír Lukáš je jedním z mála soudních znalců, kteří řeší okolnosti kolizí lyžařů na sjezdovkách. Ty často končí těžkými úrazy s dlouhodobým léčením. 

Jaromír Lukáš, soudní znalec se specializací na bezpečnost na sjezdových tratích: “Od roku 2011 působím jako soudní znalec, kde mám dvě specializace. To je specializace posuzování nehod na sjezdových tratích. Ty nehody ze strany těch účastníků na těch sjezdových tratích, tam jsou v republice asi čtyři nebo pět oficiálních znalců, kteří na to mají specializaci. A tou druhou specializací je posuzování nehod ze strany provozovatelů lyžařských areálů a to jsem jediný znalec v České republice, který tyto nehody posuzuje. Tak tady je to tak, že obecně, že jsem tady z Beskyd, tak dostávám spíš případy, které šetřím na druhé straně republiky, abychom nebyli ve střetu zájmu. Určitě se tady dělaly případy, různé smrtelné úrazy, kdy došlo k vyjetí účastníka nebo lyžaře tenkrát snowboardisty z lyžařské tratě a narazil do předmětu a umřel. Takže takové případy se tady samozřejmě řeší. Ty nehody na těch tratích se povětšinou dějí z nedodržování zásad, ať už je to ze strany provozovatelů a nebo je to ze strany účastníků. Základními pravidly pro lyžaře, která se posuzují v rámci nehod, jsou FIS pravidla. To jsou všeobecná mezinárodní pravidla, 10 pravidel. A podle toho se posuzuje míra zavinění při jednotlivých srážkách. Takže to je základní pravidlo, které by si měl každý prostudovat a podle toho se na té trati chovat. Nedodržováním základních FIS pravidel dochází právě k těmto nehodám. Největší úrazy jsou při nedodržování předjíždění, když někdo srazí někoho zezadu, nebo zůstane stát na nepřehledném místě a někdo do něho narazí. Nebo se špatně rozjede zkraje sjezdové trati a ten, kdo jede ze shora, tak ho srazí. To jsou takové nejčastější úrazy, které bývají na těch lyžařských tratích. Na druhé straně jsou ty úrazy, které jsou ze strany provozovatele, kdy je nedostatečně ohraničeny sráz, kdy jsou nedostatečně ohraničená sněžná děla nebo sloupy lyžařských vleků či osvětlení.”
Nahlásit chybu


K tématu

VIDEO: Záchranář se na sjezdovku ke zraněnému muži spustil na laně z vrtulníku

27. července 2023 7:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nešťastné uklouznutí s vážným poraněním turisty stálo za zásahem posádky záchranného vrtulníku s volacím znakem Kryštof 5 v lokalitě sjezdovky pod horskou chatou Severka v beskydské Dolní Lomné.

Záchranářský vrtulník zasahoval u tří pacientů kolem Pradědu

26. ledna 2024 21:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v uplynulých 24 hodinách u tří pacientů v Jeseníkách, všichni se nacházeli v oblasti Pradědu. Ve všech případech spolupracovaly posádky při ošetřování se členy horské služby.

Pohyb v některých částech Beskyd může být po víkendové bouřce nebezpečný

28. srpna 2023 16:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Sobotní silný vítr a vichřice napáchaly škody na některých místech v Beskydech. Horská služba proto varuje před vstupem do volného terénu a také na některé přístupové cesty. Týká se to hlavně hraničních hřebenů na polském a slovenském pomezí. V lesích je polámaných mnoho stromů, které hrozí pádem.


Ostravské děti mohou zase vyrazit na čerstvý vzduch. Letos město vyčlení 27 milionů kč

Ostrava znovu podpoří ozdravné pobyty pro děti z mateřských a základních škol. Letos pro tyto účely město připravilo 27 milionů korun a díky tomu mohou děti za čistým ovzduším třeba do Beskyd nebo Jeseníků.

Provoz na D1 před Ostravou půl roku omezí oprava mostu, další se opravuje v opačném směru

Včera 9:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejbližších 5 měsíců budou muset řidiči strpět omezení na dálnici D1, kde na 340. kilometru ve směru na Ostravu probíhá celková rekonstrukce mostů.

Ostravané tvoří prostor. Podpořeno bylo dalších 5 projektů

V Ostravě už několik let funguje oblíbený dotační program, který umožňuje obyvatelům města zvelebit si okolí svého bydliště. Nese název Tvoříme prostor a v těchto dnech zastupitelé schválili dalších 5 zajímavých projektů.

Většina věřitelů schválila restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Včera 14:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Věřitelé společnosti Liberty Ostrava schválili restrukturalizační plán. Hlasovalo pro něj více než 90 procent věřitelů, překonali tak hranici 75 procent, která je potřebná pro schválení restrukturalizace.

Komisariát MP v Balzacově ulici se bude stěhovat

Už příští týden se otevře zrekonstruovaná budova pro městskou policii v Kubelíkově ulici. Právě zde se přestěhuje komisariát z Podlesí. Přípravy si vyžádají částečné omezení provozu.

Žena se poranila o jehlu v zahradnickém substrátu, testy budou trvat rok

Velmi nepříjemná událost se stala jedné zaměstnankyni Muzea Těšínska. Při práci v archeoparku se poranila o injekční jehlu, která byla v zahradnickém substrátu. Žena teď podstupuje testy, zda není nakažená některou z infekčních nemocí.

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

15. dubna 2024 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

15. dubna 2024 16:31 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

15. dubna 2024 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

Včera 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Auto bez řidiče se rozjelo z parkoviště do silnice. Zastavili ho dva policisté

Včera 15:36 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Doslova ve správnou chvíli na správném místě byla dvojice policistů z dopravního inspektorátu Nový Jičín. Stáli na parkovišti v Rybí, když se před nimi najednou samo rozjelo nezabrzděné auto bez řidiče. Okamžitě vyběhli z policejního vozu a rozjeté auto zastavili vlastními silami. Zabránili tak možné nehodě, protože auto by jinak neřízeně vjelo přímo na hlavní silnici.

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

15. dubna 2024 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

V archeoparku se lidé seznámili s bohy a démony Slovanů

15. dubna 2024 13:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi se mohli seznámit s Bohy a démony, kteří kdysi provázeli životem Slovany. Přednášku zpestřila ukázka replik nálezů z celé Evropy.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

15. dubna 2024 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Motorkář se na Novojičínsku srazil s nákladním autem, zasahoval vrtulník z Olomouce

14. dubna 2024 19:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

U Palačova na Novojičínsku se během sobotního podvečera vážně zranil sedmačtyřicetletý motocyklista. Jeho stroj se srazil s nákladním automobilem. Příčina nehody je v šetření dopravních policistů, stala se asi patnáct minut po sedmnácté hodině.

Lyžaři mezi svátky vyrazili na sjezdovky
Vydáno 3. ledna 2022 15:15, Celý MS kraj, Libor Běčák
Výborné podmínky nabídly mezi svátky sjezdovky v Beskydech. Zájem byl vysoký i přes nutnost dodržovat covidová opatření. Záchranáři oceňují, že většina lyžařů má přilby a další ochranné prvky, přesto museli ošetřovat několik zraněných.

Po loňské nucené pauze vzali letos lidé lyžařské areály v Beskydech doslova útokem. Mezi nejnavštěvovanější patří například Ski areál Bílá.

Jaroslav Vrzgula, vedoucí Ski areálu Bílá: “Tak sezona začala relativně dobře. My jsme začali už 11. prosince. Sice ty teploty pro zasněžování nebyly ideální, dobré byly těsně před Vánocemi. Tak se nám bohužel ještě nepodařilo 100 procent všechno zprovoznit, vysněžit. Ale asi 90 procent sjezdovek pod technickým sněhem, takže já si myslím, že podmínky dobré.”
Jakub Kokojan, lyžař: “My jsme přijeli z Brna a přijeli jsme , protože to tady máme rádi a jezdíme tady dlouho. Dneska se jezdí skvěle: Ten sníh je dobrý, je to hezky upravený a drží to, takže tak.”
Karolína Koukalová, lyžařka: “Jezdí se úžasně. Dneska je tady krásné počasí a je to hezký unavený, takže nádhera.”

Lyžaři se museli smířit s podmínkami, které souvisí s koronavirovou situací. Ti, kteří nechtějí čekat ve frontách u pokladen si skipasy kupují přes internet a pak už mohou přímo k turniketům.

Jaroslav Vrzgula, vedoucí Ski areálu Bílá: “Zprvu teda lidé nebyli na to připravení, že budeme kontrolovat vlastně tu Tečku nebo to, že jsou dezinfekční. Takže s tím byly problémy, ale teď už jsou nachystaní a u pokladny už předkládají certifikáty na mobilech bez problémů.”

S lyžováním na zaplněných sjezdovkách souvisí také bezpečnost. Záchranná služba i horští záchranáři už mají za sebou několik zásahů u zraněných lyžařů. Lidé by proto měli být na sjezdovkách maximálně opatrní a ohleduplní.

Jaromír Lukáš, soudní znalec se specializací na bezpečnost na sjezdových tratích: “Lidé by si měli uvědomit skutečnost, že lyžování se v posledních letech neskutečně zrychlilo. Příchodem carvingových lyží šla neskutečně nahoru a k tomu je potřeba i přizpůsobit tu bezpečnost a ohleduplnost na té trati. U těch lyžařů jsme rádi, že i když to není ze zákona, tak většina lyžařů nosí přilby, chrání s páteřáky, různými chrániči, takže jsme opravdu rádi, že ti lyžaři na sebe dbají, včetně dětí. Tam bych zase řekl, že by lyžaři mohli dávat větší pozor na své děti, které třeba někdy jezdí bezmyšlenkovitě, nebezpečně po trati a ohrožují jiné účastníky na lyžařských tratích. Takže tam asi by bylo lepší nějaké zlepšení. Nicméně i tady se to taky zlepšilo.”

Na zvyšování bezpečnosti mají velký zájem také samotní provozovatelé areálů. Ti investují nejen do komfortu pro své návštěvníky, ale také do mnoha bezpečnostních prvků.

Jaromír Lukáš, soudní znalec se specializací na bezpečnost na sjezdových tratích: “Ta úroveň jde nahoru. Samozřejmě jde to vidět v těch lyžařských areálech, kde se stal nějaký úraz, tak tam ta bezpečnost šla hodně nahoru. Některé lyžařské areály jsou na tom hůř, některé lyžařské areály jsou na tom hodně dobře. Povětšinou jsou to lyžařské areály ty velké, kde se pohybuje hodně lidí, tak tam na tu bezpečnost nedbají víc, než u těch maličkých. Což je smutné, ale bohužel je to tak. Nicméně ta úroveň bezpečnosti šla nahoru.”
Jaroslav Vrzgula, vedoucí Ski areálu Bílá: “Když se podíváte vedle nás, máme A sítě, to znamená, to jsou FIS A sítě na těch nebezpečných místech. A potom B sítě. To jsou zase takové ty pomocné sítě FIS. Samozřejmě veškeré atypické prvky máme ochráněné žíněnkou a plůtky, takže mi na tu bezpečnost dbáme. Tady spíš je problém trošku možná v kázni lidí. Co mám zprávy ze včerejška, tak byli dva lidé sražení a to je spíš problém, že někteří přeceňují své síly a jezdí i třeba bezohledně. A nezvládají tu jízdu v té rychlosti, tak jak si o ní myslí.”
Jaromír Lukáš, soudní znalec se specializací na bezpečnost na sjezdových tratích: “Není to jenom o tom, že lyžařské areály musí plnit nějaké normy a bezpečnostní opatření, značení lyžařských tratí, zabezpečení nebezpečných míst, ale i návštěvníci lyžařských areálů při vstupu do takového areálu by se měli seznámit s podmínkami, které je čekají v tom lyžařském areálu. Provozovatelé lyžařských areálů by měli na veřejných dostupných místech, jako jsou pokladny a podobně mít zveřejněné základní parametry lyžařských tratí. Měli by tam mít vyvěšené základní FIS pravidla a měli by tam i výňatky provozních řádů a upozornění, jaké nebezpečí na lyžaře nebo snowboardisty číhá. To znamená, že lyžaři a ti účastníci by se měli seznámit s těmi riziky, protože pokud se s nimi neseznámí a něco se stane, tak samozřejmě ten provozovatel toho lyžařského areálu, pak za to nenese odpovědnost.”

Jaromír Lukáš je jedním z mála soudních znalců, kteří řeší okolnosti kolizí lyžařů na sjezdovkách. Ty často končí těžkými úrazy s dlouhodobým léčením. 

Jaromír Lukáš, soudní znalec se specializací na bezpečnost na sjezdových tratích: “Od roku 2011 působím jako soudní znalec, kde mám dvě specializace. To je specializace posuzování nehod na sjezdových tratích. Ty nehody ze strany těch účastníků na těch sjezdových tratích, tam jsou v republice asi čtyři nebo pět oficiálních znalců, kteří na to mají specializaci. A tou druhou specializací je posuzování nehod ze strany provozovatelů lyžařských areálů a to jsem jediný znalec v České republice, který tyto nehody posuzuje. Tak tady je to tak, že obecně, že jsem tady z Beskyd, tak dostávám spíš případy, které šetřím na druhé straně republiky, abychom nebyli ve střetu zájmu. Určitě se tady dělaly případy, různé smrtelné úrazy, kdy došlo k vyjetí účastníka nebo lyžaře tenkrát snowboardisty z lyžařské tratě a narazil do předmětu a umřel. Takže takové případy se tady samozřejmě řeší. Ty nehody na těch tratích se povětšinou dějí z nedodržování zásad, ať už je to ze strany provozovatelů a nebo je to ze strany účastníků. Základními pravidly pro lyžaře, která se posuzují v rámci nehod, jsou FIS pravidla. To jsou všeobecná mezinárodní pravidla, 10 pravidel. A podle toho se posuzuje míra zavinění při jednotlivých srážkách. Takže to je základní pravidlo, které by si měl každý prostudovat a podle toho se na té trati chovat. Nedodržováním základních FIS pravidel dochází právě k těmto nehodám. Největší úrazy jsou při nedodržování předjíždění, když někdo srazí někoho zezadu, nebo zůstane stát na nepřehledném místě a někdo do něho narazí. Nebo se špatně rozjede zkraje sjezdové trati a ten, kdo jede ze shora, tak ho srazí. To jsou takové nejčastější úrazy, které bývají na těch lyžařských tratích. Na druhé straně jsou ty úrazy, které jsou ze strany provozovatele, kdy je nedostatečně ohraničeny sráz, kdy jsou nedostatečně ohraničená sněžná děla nebo sloupy lyžařských vleků či osvětlení.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000029205/lyzari-mezi-svatky-vyrazili-na-sjezdovky