Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

CHYTRÝ REGION: Řeznictví H+H se vyhýbá potravinovým náhražkám

Řeznictví H+H z Hladkých Životic nemá ambice stát se největším výrobcem masných výrobků v České republice. Ale určitě chce nadále patřit k těm nejkvalitnějším dodavatelům čerstvého masa a výrobcům uzenin, kteří nepoužívají ve výrobě potravinové náhražky.

Řeznictví H+H založil v roce 1991 pan Vladimír Hájek. O dvacet let později společnost prodal rodině Pilčíků, pocházejících z Bratřejova u Vizovic. Ta má s řeznictvím zkušenosti po šest generací.

Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „V době, kdy jsem společnost převzal a začal řídit, tak primárně vyráběla jak vepřově maso, hovězí maso i masné výrobky pro vlastní síť prodejen. Toto jsme mnohonásobně navýšili, ať už se bavíme o objemu, a nebo o samotných masných výrobcích."
Jak se vám daří zajišťovat výrobní kapacity v době, kdy je těžké sehnat kvalifikovanou pracovní sílu?
Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „Hlavně investicemi. Ať už je to do výrobních zařízení, nebo do stavebních úprav výrobní haly kvůli optimalizování procesů.“

Ale pojďme se podívat, co se děje v řeznickém procesu děje od samotného příjmu masa.

René Bartek, vedoucí úseku masa: „Hlavní vstupní suroviny jsou hovězí čtvrtě jenom v hrnci a vepřové půlky, vše původem výhradně z České Republiky.“
Co je na procesu bourání nejnáročnější?
René Bartek, vedoucí úseku masa: „Čtvrtě se rozdělují na jednotlivé části. Dále jde maso s kostí na pilu a pokračuje na bouracím páse, kde si každý bourač bere jednotlivé části, které upravuje dále, aby splnily kritéria pro prodej anebo další výrobu."

A jaké jsou hlavní operace při výrobě masa a masných výrobků?

Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Surovina se nejčastěji mele, míchá, naráží. Poté dochází k tepelnému opracování naraženého výrobku, který se zchladí a nakonec se zabalí.“
Jak se vyrobí ten správný párek?
Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Měl by být z masa jako hlavní suroviny. Pokud je to dobrý párek, bude obsahovat hovězí i vepřové maso a minimálně třicet procent tuku.“
Našli bychom tady u vás nějaké náhražky?
Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Určitě ne. Máme svou vlastní bourárnu, kde produkujeme velké množství výsekového masa. S tím souvisí zpracování ořezů, z kterých následně uděláme další výrobky.“
Všiml jsem si, že některé vaše výrobky mají certifikát "regionální výrobek", jak se to podařilo získat?

Ondřej Cahel, vedoucí výroby: "V podstatě je to známka toho, že to děláme dobře, z kvalitních surovin."

Řeznictví H+H z Hladkých Životic má před sebou velké plány.

Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „Díky tomu, že se nám v letošním roce podařilo certifikovat společnost mezinárodními certifikáty, tak se v tomto a dalších letech budeme snažit zvyšovat spolupráci i s obchodními sítěmi typu řetězců a samozřejmě se co nejvýznamnějším způsobem dostávat do zahraničí.“
Nahlásit chybu

Nejčtenější zprávy