Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

CHYTRÝ REGION: Řeznictví H+H se vyhýbá potravinovým náhražkám

Celý MS kraj |

Řeznictví H+H z Hladkých Životic nemá ambice stát se největším výrobcem masných výrobků v České republice. Ale určitě chce nadále patřit k těm nejkvalitnějším dodavatelům čerstvého masa a výrobcům uzenin, kteří nepoužívají ve výrobě potravinové náhražky.

Řeznictví H+H založil v roce 1991 pan Vladimír Hájek. O dvacet let později společnost prodal rodině Pilčíků, pocházejících z Bratřejova u Vizovic. Ta má s řeznictvím zkušenosti po šest generací.

Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „V době, kdy jsem společnost převzal a začal řídit, tak primárně vyráběla jak vepřově maso, hovězí maso i masné výrobky pro vlastní síť prodejen. Toto jsme mnohonásobně navýšili, ať už se bavíme o objemu, a nebo o samotných masných výrobcích."
Jak se vám daří zajišťovat výrobní kapacity v době, kdy je těžké sehnat kvalifikovanou pracovní sílu?
Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „Hlavně investicemi. Ať už je to do výrobních zařízení, nebo do stavebních úprav výrobní haly kvůli optimalizování procesů.“

Ale pojďme se podívat, co se děje v řeznickém procesu děje od samotného příjmu masa.

René Bartek, vedoucí úseku masa: „Hlavní vstupní suroviny jsou hovězí čtvrtě jenom v hrnci a vepřové půlky, vše původem výhradně z České Republiky.“
Co je na procesu bourání nejnáročnější?
René Bartek, vedoucí úseku masa: „Čtvrtě se rozdělují na jednotlivé části. Dále jde maso s kostí na pilu a pokračuje na bouracím páse, kde si každý bourač bere jednotlivé části, které upravuje dále, aby splnily kritéria pro prodej anebo další výrobu."

A jaké jsou hlavní operace při výrobě masa a masných výrobků?

Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Surovina se nejčastěji mele, míchá, naráží. Poté dochází k tepelnému opracování naraženého výrobku, který se zchladí a nakonec se zabalí.“
Jak se vyrobí ten správný párek?
Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Měl by být z masa jako hlavní suroviny. Pokud je to dobrý párek, bude obsahovat hovězí i vepřové maso a minimálně třicet procent tuku.“
Našli bychom tady u vás nějaké náhražky?
Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Určitě ne. Máme svou vlastní bourárnu, kde produkujeme velké množství výsekového masa. S tím souvisí zpracování ořezů, z kterých následně uděláme další výrobky.“
Všiml jsem si, že některé vaše výrobky mají certifikát "regionální výrobek", jak se to podařilo získat?

Ondřej Cahel, vedoucí výroby: "V podstatě je to známka toho, že to děláme dobře, z kvalitních surovin."

Řeznictví H+H z Hladkých Životic má před sebou velké plány.

Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „Díky tomu, že se nám v letošním roce podařilo certifikovat společnost mezinárodními certifikáty, tak se v tomto a dalších letech budeme snažit zvyšovat spolupráci i s obchodními sítěmi typu řetězců a samozřejmě se co nejvýznamnějším způsobem dostávat do zahraničí.“
Nahlásit chybu


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

CHYTRÝ REGION: Řeznictví H+H se vyhýbá potravinovým náhražkám
Vydáno 16. června 2022 18:59, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
Řeznictví H+H z Hladkých Životic nemá ambice stát se největším výrobcem masných výrobků v České republice. Ale určitě chce nadále patřit k těm nejkvalitnějším dodavatelům čerstvého masa a výrobcům uzenin, kteří nepoužívají ve výrobě potravinové náhražky.

Řeznictví H+H založil v roce 1991 pan Vladimír Hájek. O dvacet let později společnost prodal rodině Pilčíků, pocházejících z Bratřejova u Vizovic. Ta má s řeznictvím zkušenosti po šest generací.

Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „V době, kdy jsem společnost převzal a začal řídit, tak primárně vyráběla jak vepřově maso, hovězí maso i masné výrobky pro vlastní síť prodejen. Toto jsme mnohonásobně navýšili, ať už se bavíme o objemu, a nebo o samotných masných výrobcích."
Jak se vám daří zajišťovat výrobní kapacity v době, kdy je těžké sehnat kvalifikovanou pracovní sílu?
Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „Hlavně investicemi. Ať už je to do výrobních zařízení, nebo do stavebních úprav výrobní haly kvůli optimalizování procesů.“

Ale pojďme se podívat, co se děje v řeznickém procesu děje od samotného příjmu masa.

René Bartek, vedoucí úseku masa: „Hlavní vstupní suroviny jsou hovězí čtvrtě jenom v hrnci a vepřové půlky, vše původem výhradně z České Republiky.“
Co je na procesu bourání nejnáročnější?
René Bartek, vedoucí úseku masa: „Čtvrtě se rozdělují na jednotlivé části. Dále jde maso s kostí na pilu a pokračuje na bouracím páse, kde si každý bourač bere jednotlivé části, které upravuje dále, aby splnily kritéria pro prodej anebo další výrobu."

A jaké jsou hlavní operace při výrobě masa a masných výrobků?

Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Surovina se nejčastěji mele, míchá, naráží. Poté dochází k tepelnému opracování naraženého výrobku, který se zchladí a nakonec se zabalí.“
Jak se vyrobí ten správný párek?
Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Měl by být z masa jako hlavní suroviny. Pokud je to dobrý párek, bude obsahovat hovězí i vepřové maso a minimálně třicet procent tuku.“
Našli bychom tady u vás nějaké náhražky?
Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Určitě ne. Máme svou vlastní bourárnu, kde produkujeme velké množství výsekového masa. S tím souvisí zpracování ořezů, z kterých následně uděláme další výrobky.“
Všiml jsem si, že některé vaše výrobky mají certifikát "regionální výrobek", jak se to podařilo získat?

Ondřej Cahel, vedoucí výroby: "V podstatě je to známka toho, že to děláme dobře, z kvalitních surovin."

Řeznictví H+H z Hladkých Životic má před sebou velké plány.

Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „Díky tomu, že se nám v letošním roce podařilo certifikovat společnost mezinárodními certifikáty, tak se v tomto a dalších letech budeme snažit zvyšovat spolupráci i s obchodními sítěmi typu řetězců a samozřejmě se co nejvýznamnějším způsobem dostávat do zahraničí.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000031967/chytry-region-reznictvi-h+h-se-vyhyba-potravinovym-nahrazkam