Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

U Bohumína se srazilo Pendolino s posunovací lokomotivou, nehodu nepřežil strojvedoucí

Celý MS kraj |

Po páté hodině ranní se nedaleko železniční stanice v Bohumíně srazila souprava Pendolino s posunovací lokomotivou. Srážku nepřežil strojvedoucí Pendolina. Zranili se čtyři lidé v posunovací lokomotivě a stevardka osobního vlaku. Cestující jsou podle vyjádření ČD v pořádku.

video: L. Běčák / TV Polar
video: L. Běčák / TV Polar
Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Na místě zasahovalo 6 jednotek hasičů, z toho 5 jednotek HZS MSK a jedna jednotka SŽ. Naši hasiči pomáhali lidem s vystupováním ze soupravy." 

Podle mluvčího HZS MSK bylo z vlaku evakuováno 16 osob. Při nehodě zemřel strojvedoucí Pendolina. Souprava mířila do Prahy. Provoz ve stanici byl omezený, vlaky, které Bohumínem projíždějí, nabíraly zpoždění.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Policejní hlídka, která přijela na místo jako první, začala neprodleně společně s již zasahujícími hasiči s evakuací osob a přípravou zraněných k jejich předávání do péče zdravotníků. Postupně, ve velmi krátké době, dojížděli na místo další policisté. Kromě evakuace a případného poskytování první pomoci zajistili vzhledem k pohybu veřejnosti bezpečný perimetr. Místo události není poblíž žádné frekventované silnici, doprava tak nemusela být omezena. Na místě byli policisté služby pořádkové policie i služby kriminální policie a vyšetřování. Kriminalisté územního odboru Karviná zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Shromažďují a vyhodnocují veškeré dostupné informace k události, nyní jsou stále na místě. Jejich činnost však bude i nadále samozřejmě pokračovat. Ve zjišťování příčin srážky kriminalisté úzce spolupracují primárně s Drážní inspekcí, Českými drahami a Správou železnic. Strojvedoucí vlaku (ročník 1968) bohužel srážku nepřežil. Na místě byl také koroner. Bude nařízena soudní pitva. Výsledek provedené dechové zkoušky u strojvedoucího posunovací lokomotivy byl negativní."
Jan Kučera, generální inspektor Drážní inspekce: "Pravděpodobná možnost je takzvaná nedovolená jízda, to znamená, že pendolino projelo návěstidlo zakazující jízdu, takže nemělo ještě správně postaveno výhybky a vjelo tam, kam nemělo."
Nahlásit chybu


K tématu

Pendolino v Ostravě usmrtilo člověka, v Jeseníku nad Odrou vlak smetl 45letého muže

24. září 2023 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na trati mezi ostravským hlavním nádražím a Svinovem v neděli ráno Pendolino srazil člověka. Vlak měl namířeno do Čech, ke střetu došlo na 264,1. kilometru. V soupravě podle informací TV Polar cestovaly asi čtyři desítky cestujících, nikdo se nezranil.

Případ loňské nehody Pendolina v Bohumíně je odložen, příčiny potvrdila i Drážní inspekce

23. června 2023 19:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Případ nehody pendolina v Bohumíně, při které vloni v červnu zemřel strojvedoucí, policie odložila. Při kolizi zemřel totiž zemřel viník nehody, kterým byl právě strojvedoucí. Uvedla to policie a stejné závěry zveřejnila i Drážní inspekce. Nehoda se stala 27. června 2022.

Správa železnic se domluvila s majitelem pozemku, stavba podjezdu trati ve Studénce začne v roce 2025

29. října 2023 12:01 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po letech neshod se Správa železnic dohodla s firmou AK1324, která ve Studénce vlastní pozemky v areálu bývalé vagonky. V roce 2025 by tak měly začít práce na vybudování podjezdu pod hlavním železničním koridorem, v místě, kde v roce 2015 rozjeté pendolino narazilo do kamionu. Tamní frekventovaný přejezd, který je v současné době chráněn závorami, bude podjezdem zcela nahrazen.


Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Včera 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

U Bohumína se srazilo Pendolino s posunovací lokomotivou, nehodu nepřežil strojvedoucí
Vydáno 27. června 2022 6:29, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Po páté hodině ranní se nedaleko železniční stanice v Bohumíně srazila souprava Pendolino s posunovací lokomotivou. Srážku nepřežil strojvedoucí Pendolina. Zranili se čtyři lidé v posunovací lokomotivě a stevardka osobního vlaku. Cestující jsou podle vyjádření ČD v pořádku.

video: L. Běčák / TV Polar

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Na místě zasahovalo 6 jednotek hasičů, z toho 5 jednotek HZS MSK a jedna jednotka SŽ. Naši hasiči pomáhali lidem s vystupováním ze soupravy." 

Podle mluvčího HZS MSK bylo z vlaku evakuováno 16 osob. Při nehodě zemřel strojvedoucí Pendolina. Souprava mířila do Prahy. Provoz ve stanici byl omezený, vlaky, které Bohumínem projíždějí, nabíraly zpoždění.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Policejní hlídka, která přijela na místo jako první, začala neprodleně společně s již zasahujícími hasiči s evakuací osob a přípravou zraněných k jejich předávání do péče zdravotníků. Postupně, ve velmi krátké době, dojížděli na místo další policisté. Kromě evakuace a případného poskytování první pomoci zajistili vzhledem k pohybu veřejnosti bezpečný perimetr. Místo události není poblíž žádné frekventované silnici, doprava tak nemusela být omezena. Na místě byli policisté služby pořádkové policie i služby kriminální policie a vyšetřování. Kriminalisté územního odboru Karviná zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Shromažďují a vyhodnocují veškeré dostupné informace k události, nyní jsou stále na místě. Jejich činnost však bude i nadále samozřejmě pokračovat. Ve zjišťování příčin srážky kriminalisté úzce spolupracují primárně s Drážní inspekcí, Českými drahami a Správou železnic. Strojvedoucí vlaku (ročník 1968) bohužel srážku nepřežil. Na místě byl také koroner. Bude nařízena soudní pitva. Výsledek provedené dechové zkoušky u strojvedoucího posunovací lokomotivy byl negativní."
Jan Kučera, generální inspektor Drážní inspekce: "Pravděpodobná možnost je takzvaná nedovolená jízda, to znamená, že pendolino projelo návěstidlo zakazující jízdu, takže nemělo ještě správně postaveno výhybky a vjelo tam, kam nemělo."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000032113/u-bohumina-se-srazilo-pendolino-s-lokomotivou-jedna-osoba-neprezila-pet-zranenych