Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Povodí Odry provádí zásahy na tocích ekologickým způsobem

Celý MS kraj |

Státní podnik Povodí Odry jako správce významných vodních děl, provádí provozní zásahy ekologickým a k přírodně šetrným způsobem. Na vodních tocích vznikají rybí přechody, upravují se tak, aby bezpečně a plynule převáděly průtoky vody a umožnily migraci živočichů a také se například některé stávající malé vodní nádrže postupně doplňují o tůně, ostrovy nebo litorální zóny, které pak podporují místní mikroklima, jsou zásobárnou vody pro zvěř a lidé tato místa vyhledávají k odpočinku.

O 30 malých vodních nádrží se stará státní podnik Povodí Odry ekologickým, přírodě blízkým způsobem. Malé vodní nádrže jsou účinnou ochranou proti povodním, oblíbeným místem rybářů a vyhledávaným místem pro odpočinek. S nastupující klimatickou změnou získávají malé nádrže další významný rozměr. Mohou sloužit jako lokální biotop, který poskytuje stanoviště pro rozmanité druhy fauny a flóry, vytváří místní mikroklima a také jsou zásobárnou vody pro zvěř.

Šárka Vlčková, mluvčí, Povodí Odry, s. p.:  “U některých starších nádrží doplňujeme přírodě blízké prvky, jako například tůně a ostrovy, ale i takzvané litorální zóny. Při těchto činnostech je nutné odbahňování nádrží nebo rekonstrukce funkčních objektů. U nově připravovaných nádrží jsou zmíněné ekologické prvky součástí projektu.”

Od roku 2012 do roku 2022 vodohospodáři doplnili přírodě blízká opatření u starších malých vodních nádrží i nově budovaných. U deseti vodních děl tak významně přispěli ke zlepšení ekologické stability krajiny, podpoře rozmanitosti životního prostředí a zmírňování působení sucha na krajinu. 

Vodohospodáři údržbu vodních toků provádí nejen ekologicky, ale zároveň s respektem k přírodním zákonitostem. Jedná se hlavně o údržbu štěrkových a hlinito štěrkových lavic v korytech vodních toků. Od roku 2017 se státní podnik Povodí Odry zaměřil na údržbu štěrkonosných lavic na Ostravici, Olši, Morávce a dalších tocích v celkovém objemu 55 tisíc m3 štěrku.

Šárka Vlčková, mluvčí, Povodí Odry, s. p.: “Tento způsob úpravy se provádí zejména v povodí řeky Morávky, přírodní památky, takzvané Skalické Morávky. Kdy na základě projekce průtoků a stavech v příslušném povodí je možné přistoupit na sestupné povodňové větvi přistoupit k posílení povodňových průtoků zvýšeným odtokem z nádrže, který zajistí posunutí štěrkových lavic a jejich přirozený vývoj a uvedení do inertního stavu. Po průchodu velké vody se v říčním korytě tvoří náplavy, a to převážně na obdobných místech. Povodňové průtoky tento více či méně rovnovážný stav stav periodicky nepravidelně narušují. Vzniká tak fenomén štěrkových lavic, kdy na jedné straně, kdy velké průtoky nánosy posouvají dále po toku a na druhé dochází po kulminaci na sestupné povodňové vlně k jejich usazování a vytváření nových nánosů. Takto nově vzniklé sterilní biotopy z usazených sedimentů prospívají některým chráněným rostlinám, například třtině pobřežní a vzácným druhům dřevin jako vrba šedá a lýkovcová.”

Po určité době lavice postupně přirozeně zarůstají vegetací a náletovými dřevinami. Bohužel se tak snižuje kapacita průtoku a navíc kořeny stromů brání posunu a pohybu štěrkových lavic. Tím je snížena protipovodňová ochrana.

Šárka Vlčková, mluvčí, Povodí Odry, s. p.: “V případě uvolnění dřevin za povodně se navíc mohou vytvářet nahodilé zátarasy, a tak rovněž ohrožovat ochranu okolí řek před povodněmi. Asi polovina štěrkových nánosů je ponechána v korytě a zbývající objem odtěžených sedimentů je použit pro úpravy vodních toků.”

Stranou pozornosti vodohospodářů nezůstaly ani jezy a spádové objekty. Upravují je tak, aby byly migračně prostupné vodním živočichům, proto se budují tzv. „rybí přechody“. Zásahy do přirozené trasy řek v minulosti způsobily ztrátu jejich přirozené členitosti, zrychlil se průtok, došlo k omezení migrace vodních živočichů a zároveň se snížila samočistící schopnost toku. Proto Povodí Odry přistupuje přednostně k renaturaci, tedy opětovnému navracení přirozenosti vodních toků. Hlavním cílem revitalizací je postupné zmírnění sucha a zlepšení životních podmínek pro vodní rostliny a organismy.

Nahlásit chybu


ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

EKO MAGAZÍN: Povodí Odry provádí zásahy na tocích ekologickým způsobem
Vydáno 29. srpna 2022 14:53, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Státní podnik Povodí Odry jako správce významných vodních děl, provádí provozní zásahy ekologickým a k přírodně šetrným způsobem. Na vodních tocích vznikají rybí přechody, upravují se tak, aby bezpečně a plynule převáděly průtoky vody a umožnily migraci živočichů a také se například některé stávající malé vodní nádrže postupně doplňují o tůně, ostrovy nebo litorální zóny, které pak podporují místní mikroklima, jsou zásobárnou vody pro zvěř a lidé tato místa vyhledávají k odpočinku.

O 30 malých vodních nádrží se stará státní podnik Povodí Odry ekologickým, přírodě blízkým způsobem. Malé vodní nádrže jsou účinnou ochranou proti povodním, oblíbeným místem rybářů a vyhledávaným místem pro odpočinek. S nastupující klimatickou změnou získávají malé nádrže další významný rozměr. Mohou sloužit jako lokální biotop, který poskytuje stanoviště pro rozmanité druhy fauny a flóry, vytváří místní mikroklima a také jsou zásobárnou vody pro zvěř.

Šárka Vlčková, mluvčí, Povodí Odry, s. p.:  “U některých starších nádrží doplňujeme přírodě blízké prvky, jako například tůně a ostrovy, ale i takzvané litorální zóny. Při těchto činnostech je nutné odbahňování nádrží nebo rekonstrukce funkčních objektů. U nově připravovaných nádrží jsou zmíněné ekologické prvky součástí projektu.”

Od roku 2012 do roku 2022 vodohospodáři doplnili přírodě blízká opatření u starších malých vodních nádrží i nově budovaných. U deseti vodních děl tak významně přispěli ke zlepšení ekologické stability krajiny, podpoře rozmanitosti životního prostředí a zmírňování působení sucha na krajinu. 

Vodohospodáři údržbu vodních toků provádí nejen ekologicky, ale zároveň s respektem k přírodním zákonitostem. Jedná se hlavně o údržbu štěrkových a hlinito štěrkových lavic v korytech vodních toků. Od roku 2017 se státní podnik Povodí Odry zaměřil na údržbu štěrkonosných lavic na Ostravici, Olši, Morávce a dalších tocích v celkovém objemu 55 tisíc m3 štěrku.

Šárka Vlčková, mluvčí, Povodí Odry, s. p.: “Tento způsob úpravy se provádí zejména v povodí řeky Morávky, přírodní památky, takzvané Skalické Morávky. Kdy na základě projekce průtoků a stavech v příslušném povodí je možné přistoupit na sestupné povodňové větvi přistoupit k posílení povodňových průtoků zvýšeným odtokem z nádrže, který zajistí posunutí štěrkových lavic a jejich přirozený vývoj a uvedení do inertního stavu. Po průchodu velké vody se v říčním korytě tvoří náplavy, a to převážně na obdobných místech. Povodňové průtoky tento více či méně rovnovážný stav stav periodicky nepravidelně narušují. Vzniká tak fenomén štěrkových lavic, kdy na jedné straně, kdy velké průtoky nánosy posouvají dále po toku a na druhé dochází po kulminaci na sestupné povodňové vlně k jejich usazování a vytváření nových nánosů. Takto nově vzniklé sterilní biotopy z usazených sedimentů prospívají některým chráněným rostlinám, například třtině pobřežní a vzácným druhům dřevin jako vrba šedá a lýkovcová.”

Po určité době lavice postupně přirozeně zarůstají vegetací a náletovými dřevinami. Bohužel se tak snižuje kapacita průtoku a navíc kořeny stromů brání posunu a pohybu štěrkových lavic. Tím je snížena protipovodňová ochrana.

Šárka Vlčková, mluvčí, Povodí Odry, s. p.: “V případě uvolnění dřevin za povodně se navíc mohou vytvářet nahodilé zátarasy, a tak rovněž ohrožovat ochranu okolí řek před povodněmi. Asi polovina štěrkových nánosů je ponechána v korytě a zbývající objem odtěžených sedimentů je použit pro úpravy vodních toků.”

Stranou pozornosti vodohospodářů nezůstaly ani jezy a spádové objekty. Upravují je tak, aby byly migračně prostupné vodním živočichům, proto se budují tzv. „rybí přechody“. Zásahy do přirozené trasy řek v minulosti způsobily ztrátu jejich přirozené členitosti, zrychlil se průtok, došlo k omezení migrace vodních živočichů a zároveň se snížila samočistící schopnost toku. Proto Povodí Odry přistupuje přednostně k renaturaci, tedy opětovnému navracení přirozenosti vodních toků. Hlavním cílem revitalizací je postupné zmírnění sucha a zlepšení životních podmínek pro vodní rostliny a organismy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000033041/eko-magazin-povodi-odry-provadi-zasahy-na-tocich-ekologickym-zpusobem