Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zimní sezona na Pustevnách a v celých Beskydech pro běžkaře pomalu končí

Celý MS kraj |

Zatímco na sjezdovkách ve vyšších polohách Beskyd se ještě stále lyžuje na odolnějším technickém sněhu, trasy pro běžkaře už postihlo jarní tání. Jedny z posledních tratí mohou běžkaři využívat na Pustevnách.

Nedostatek sněhu kvůli jarnímu oteplení postihl už i vyšší partie Beskyd. Přestože není vyloučeno, že ještě bude sněžit, běžkařská sezona už spěje ke svému konci. Mnozí běžkaři proto vyrazili na poslední vyjížďku.

Anketa: “Dneska určitě. My totiž totiž každý rok jezdíme k Radegastovi, protože jsme se tam před 54 roky seznámili, takže končíme sezonu s tím, že ještě se to krásně dalo dojet až ke kapličce. Samozřejmě není stopa úplně najetá, ale šlo to bez kamenů. Teď to tady zujeme a podíváme, jak opravili Libušín a sjedeme dolů, kde jsme ubytovaní ve Velkých Karlovicích.”
Anketa: “No tak ještě do stopy se snažím. Zima je letos špatná. Já si pamatuji, kdy 1. dubna jsem ještě normálně běžkovala tady v Beskydech na Pustevnách. Tady pod Pustevnama vlastně bydlím, jsem z Bečvy a je to i moje rodiště, tady ten kraj miluji. Kolo, běžky to je moje.”
Petr Lessy, ředitel společnosti Pustevny: “Ono se to nikdy nevrátí k normálu, protože ty covidové sezony byly velmi zvláštní v tom, že zejména, když lidé nemohli vycestovat do zahraničí, tak na tuzemských horách byla vysoká návštěvnost. My letošní sezonu hodnotíme ne jako špatnou, ale v porovnání s těmi opravdu extrémními sezonami, kdy tady přišlo skutečně hodně lidí, tak je to o něco slabší sezona. My tady neprovozujeme sjezdové lyžování, provozujeme zde běžecké lyžování na 74 kilometrech běžeckých tratí. Vidíte sami, jsou tady ještě zbytky sněhu, běžkovat se dá, tratě ale nejsou úplné. Přesto zde naši návštěvníci najdou trasy, na kterých se mohou dva či tři kilometry svézt. Jsou to zejména v horních partií na Martiňák, standardní běžecký okruh, případně Pohádka. To jsou ještě tratě, kde lidé najdou poslední zbytky sněhu.”

Jiní turisté už na Pustevny vyrazili spíše na jarní výlet.

Anketa: “Přijeli jsme z Drnovic u Vyškova. Byli jsme až na Radhošti. Sice tam trošku fouká, ale jinak příjemná procházka.”
Anketa: “Na hory chodím hlavně s kolem, takže to je taková výjimečná situace, že jsem pěšky, protože nejsem sám, takže jsem šel nalehko bez kola, proto i takový můj outfit více letní. Protože jsem zvyklý na tu zimu. Takže na hory hlavně s kolem. Já jsem tady odsud, takže to tady mám. Ve Frenštátě jsem chodil do školy, takže taková pěkná vzpomínka tady na to okolí, mám to tady strašně rád. Líbí se mi to. Libušín je krásně opravený.”

Pustevny jsou dlouhodobě velmi vyhledávaným turistickým cílem. Návštěvníky lákají různé akce, kterých bude i letos hned několik.

Petr Lessy, ředitel společnosti Pustevny: “Co se týká sezony a letošního 23. ročníku ledových soch, tak ty byly mimořádně úspěšné. Měli jsme tady téma Dinosauři v Beskydech, což bylo velmi úspěšné téma, takže už připravujeme a vymýšlíme téma na rok 2024, abychom tady opět mohli překonat náš letošní historický rekord v množství ledu, kterého tady bylo dovezeno více jak 44 tun. Návštěvníků, když to celkově spočteme, tak bylo téměř 60 tisíc. Budou tady různé drobné akce v té jarní sezoně, ale hlavně potom takový hlavní další bod známý na Pustevnách je Cyrilometodějská pouť, která tady bude začátkem července, což je tedy velmi navštěvovaná akce. A tady budou sezonní akce. Samozřejmě ještě uvidíme, jestli budou dřevěné sochy. To uvidíme podle toho, jaký by byl zájem návštěvníků. Jinak, co se týká lanové dráhy, kterou provozujeme jako veřejnou drážní dopravu, tak tam si opravdu nestěžujeme. Zájem návštěvníků je stabilními. My i přes roztočenou inflační spirálu a vysoké náklady na energie se už téměř rok držíme stejných cen, které tady máme. Takže to je takové pozitivum pro návštěvníky a snažíme se mít takové pro ně drobné benefity, že například máme zdarma parkoviště dole na Ráztoce, to je to parkoviště, které je naše. Snažíme se opravdu, aby i naše lanová dráha, jakožto starší dáma, ale v té nejlepší kondici, byla stále pro návštěvníky něčím nová. V těchto měsících děláme úpravu sedaček, které jsou kompletně nové. Všechno je proto, aby byla pohoda návštěvníků."

Mnoho lidí se Pustevnám vyhýbá právě proto, že tam bývá hodně návštěvníků. Celé sedlo a jeho okolí má do budoucna doznat některých změn, aby Pustevny byly pro návštěvníky příjemnější.

Anketa: “Za pár let posledních je to tady… O víkendu vůbec nechodím na běžky, protože se nedostanu s autem na parkoviště, jak je plné. I když třeba není vyloženě krásně, tak ty víkendy jsou tady úplně masakrální, takže já vůbec o víkendu tady nejezdím."
Petr Lessy, ředitel společnosti Pustevny: “Zrovna teď stojíme na místě, kde v projektu jakési modernizace Pusteven má být piazzeta, ze které by byl výhled do údolí Velké Ráztoky a já si myslím, že obce a plus sdružení ve Fondu Pustevny se stále snaží zlepšovat prostředí Pusteven, aby to bylo příjemnější pro návštěvníky a v následujících dnech nebo týdnech se začne budovat první z těch rozsáhlých objektů, což znamená čekárna a informační centrum při vstupu na Pustevny, které bude na stavbě Prostřední Bečvy ze strany parkoviště.”

Nahlásit chybu


K tématu

Návštěvníky oblíbeného beskydského sedla vítá nová Brána Pusteven

12. ledna 2024 10:58 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejnavštěvovanější lokalita Beskyd, známé Pustevny, se dočkala otevření informačního centra. To bylo zřízeno v nové stavbě, která se nazývá Brána Pusteven a turisté ji najdou u parkoviště a zastávky autobusu.

Na Noemovu archu vytesanou z ledu se na Pustevnách podařilo zachránit i beskydské medvědy

16. ledna 2024 12:06 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Zhruba 40 tun ledu spotřebovali sochaři, kteří na Pustevnách vytvořili příběh záchrany světa. Letošní ročník totiž ztvárňuje Noemovu archu.

Na Pustevnách mohou lidé opět obdivovat sochy z písku, tentokrát zobrazují mořský svět

27. června 2024 13:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Návštěvníci oblíbených Pusteven v Beskydech mají zase o jednu atrakci více. Sochaři tam právě dokončili několik soch z písku. Vydržet by měly až do podzimu.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. srpna 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. srpna 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.

Zimní sezona na Pustevnách a v celých Beskydech pro běžkaře pomalu končí
Vydáno 17. března 2023 9:58, Celý MS kraj, Libor Běčák
Zatímco na sjezdovkách ve vyšších polohách Beskyd se ještě stále lyžuje na odolnějším technickém sněhu, trasy pro běžkaře už postihlo jarní tání. Jedny z posledních tratí mohou běžkaři využívat na Pustevnách.

Nedostatek sněhu kvůli jarnímu oteplení postihl už i vyšší partie Beskyd. Přestože není vyloučeno, že ještě bude sněžit, běžkařská sezona už spěje ke svému konci. Mnozí běžkaři proto vyrazili na poslední vyjížďku.

Anketa: “Dneska určitě. My totiž totiž každý rok jezdíme k Radegastovi, protože jsme se tam před 54 roky seznámili, takže končíme sezonu s tím, že ještě se to krásně dalo dojet až ke kapličce. Samozřejmě není stopa úplně najetá, ale šlo to bez kamenů. Teď to tady zujeme a podíváme, jak opravili Libušín a sjedeme dolů, kde jsme ubytovaní ve Velkých Karlovicích.”
Anketa: “No tak ještě do stopy se snažím. Zima je letos špatná. Já si pamatuji, kdy 1. dubna jsem ještě normálně běžkovala tady v Beskydech na Pustevnách. Tady pod Pustevnama vlastně bydlím, jsem z Bečvy a je to i moje rodiště, tady ten kraj miluji. Kolo, běžky to je moje.”
Petr Lessy, ředitel společnosti Pustevny: “Ono se to nikdy nevrátí k normálu, protože ty covidové sezony byly velmi zvláštní v tom, že zejména, když lidé nemohli vycestovat do zahraničí, tak na tuzemských horách byla vysoká návštěvnost. My letošní sezonu hodnotíme ne jako špatnou, ale v porovnání s těmi opravdu extrémními sezonami, kdy tady přišlo skutečně hodně lidí, tak je to o něco slabší sezona. My tady neprovozujeme sjezdové lyžování, provozujeme zde běžecké lyžování na 74 kilometrech běžeckých tratí. Vidíte sami, jsou tady ještě zbytky sněhu, běžkovat se dá, tratě ale nejsou úplné. Přesto zde naši návštěvníci najdou trasy, na kterých se mohou dva či tři kilometry svézt. Jsou to zejména v horních partií na Martiňák, standardní běžecký okruh, případně Pohádka. To jsou ještě tratě, kde lidé najdou poslední zbytky sněhu.”

Jiní turisté už na Pustevny vyrazili spíše na jarní výlet.

Anketa: “Přijeli jsme z Drnovic u Vyškova. Byli jsme až na Radhošti. Sice tam trošku fouká, ale jinak příjemná procházka.”
Anketa: “Na hory chodím hlavně s kolem, takže to je taková výjimečná situace, že jsem pěšky, protože nejsem sám, takže jsem šel nalehko bez kola, proto i takový můj outfit více letní. Protože jsem zvyklý na tu zimu. Takže na hory hlavně s kolem. Já jsem tady odsud, takže to tady mám. Ve Frenštátě jsem chodil do školy, takže taková pěkná vzpomínka tady na to okolí, mám to tady strašně rád. Líbí se mi to. Libušín je krásně opravený.”

Pustevny jsou dlouhodobě velmi vyhledávaným turistickým cílem. Návštěvníky lákají různé akce, kterých bude i letos hned několik.

Petr Lessy, ředitel společnosti Pustevny: “Co se týká sezony a letošního 23. ročníku ledových soch, tak ty byly mimořádně úspěšné. Měli jsme tady téma Dinosauři v Beskydech, což bylo velmi úspěšné téma, takže už připravujeme a vymýšlíme téma na rok 2024, abychom tady opět mohli překonat náš letošní historický rekord v množství ledu, kterého tady bylo dovezeno více jak 44 tun. Návštěvníků, když to celkově spočteme, tak bylo téměř 60 tisíc. Budou tady různé drobné akce v té jarní sezoně, ale hlavně potom takový hlavní další bod známý na Pustevnách je Cyrilometodějská pouť, která tady bude začátkem července, což je tedy velmi navštěvovaná akce. A tady budou sezonní akce. Samozřejmě ještě uvidíme, jestli budou dřevěné sochy. To uvidíme podle toho, jaký by byl zájem návštěvníků. Jinak, co se týká lanové dráhy, kterou provozujeme jako veřejnou drážní dopravu, tak tam si opravdu nestěžujeme. Zájem návštěvníků je stabilními. My i přes roztočenou inflační spirálu a vysoké náklady na energie se už téměř rok držíme stejných cen, které tady máme. Takže to je takové pozitivum pro návštěvníky a snažíme se mít takové pro ně drobné benefity, že například máme zdarma parkoviště dole na Ráztoce, to je to parkoviště, které je naše. Snažíme se opravdu, aby i naše lanová dráha, jakožto starší dáma, ale v té nejlepší kondici, byla stále pro návštěvníky něčím nová. V těchto měsících děláme úpravu sedaček, které jsou kompletně nové. Všechno je proto, aby byla pohoda návštěvníků."

Mnoho lidí se Pustevnám vyhýbá právě proto, že tam bývá hodně návštěvníků. Celé sedlo a jeho okolí má do budoucna doznat některých změn, aby Pustevny byly pro návštěvníky příjemnější.

Anketa: “Za pár let posledních je to tady… O víkendu vůbec nechodím na běžky, protože se nedostanu s autem na parkoviště, jak je plné. I když třeba není vyloženě krásně, tak ty víkendy jsou tady úplně masakrální, takže já vůbec o víkendu tady nejezdím."
Petr Lessy, ředitel společnosti Pustevny: “Zrovna teď stojíme na místě, kde v projektu jakési modernizace Pusteven má být piazzeta, ze které by byl výhled do údolí Velké Ráztoky a já si myslím, že obce a plus sdružení ve Fondu Pustevny se stále snaží zlepšovat prostředí Pusteven, aby to bylo příjemnější pro návštěvníky a v následujících dnech nebo týdnech se začne budovat první z těch rozsáhlých objektů, což znamená čekárna a informační centrum při vstupu na Pustevny, které bude na stavbě Prostřední Bečvy ze strany parkoviště.”

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036215/zimni-sezona-na-pustevnach-a-v-celych-beskydech-pro-bezkare-pomalu-konci