Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Turisté si oblíbili nenáročný třídenní Přechod Beskyd s noclehem ve třech horských chatách

Celý MS kraj |

Zajímavý turistický trek s ubytováním na třech horských chatách v Beskydech si v průběhu pěti let našel řadu příznivců z celé republiky. Inspirací přitom byla mnohem náročnější vysokohorská varianta Tour du Mont Blanc.

Oproti Alpám nabízejí Beskydy spíše méně náročné trasy, přesto mohou turisté absolvovat trek mezi třemi chatami, které jim nabídnou stravu a nocleh.

Martin Stiller, provozovatel horské chaty Prašivá: “Přechod Beskyd je myšlenka, kdy jsme se spojili jako tři beskydské chaty, vzniklo to tady na Skalce a připojili jsme do toho Kamenitý a Prašivou. A je to taková obdoba legendárního francouzsko-švýcarsko-italského treku Tour du Mont Blanc, kteří to mají samozřejmě mnohem víc a lépe provedené, ale my jsme kratší varianta beskydská třídenní. To znamená tři chaty, tři polopenze, tři noclehy. Hlavní výhodou toho je, že objednáváte na jednom místě, jedním emailem. Nemusíte volat tam a zpátky všechny chaty, jestli mají místo a pak zase volat znovu, že jedna třeba nemá. Tohle všechno uděláme my za vás. My se domluvíme a vám přijde v podstatě nebo jenom potvrzení.”

Proč by měl člověk na tuto trasu vyrazit?

Martin Stiller, provozovatel Horské chaty Prašivá: “Beskydy jsou zajímavou částí nebo koutem České republiky. A tento hřeben mezi Skalkou Kamenitých a Prašivou je takový méně chozený a my jsme vlastně chtěli těm lidem ukázat i část, kterou lidé méně znají. Každý zná Lysou, Smrk, Pustevny, ale tuhle část mezi Třincem a Frýdecko-Místeckem tolik lidí už nezná. A navíc ze začátku to bylo v týdnu, což byl obrovský benefit, protože v týdnu jsou Beskydy úplně prázdné a když tři dny v kuse jdete a nepotkáte ani člověka, tak je to fantastický turistický zážitek.”

Každá horská chata má svou bohatou historii. Například Skalka měla od počátku různé vlastníky. Od chaty se nabízí výhledy na Malou Fatru, Tatry, Jablunkovský průsmyk nebo Lysou horu.

Josef Szotkowski, provozovatel horské chaty Skalka: “Ta chata byla celodřevěná a v roce 1998 těsně před rekonstrukcí bohužel úplně vyhořela kvůli závadě na elektroinstalaci. Zvedla se vlna solidarity a nadšení a za čtyři roky se otevírala nová chata v původní podobě, ale už zděná. Vlastníkem je nyní Klub českých turistů, obec Mosty u Jablunkova a Spolek Skalka.”

Přechod Beskyd lidé většinou začínají na Skalce a končí na Prašivé.

Martin Stiller, provozovatel Horské chaty Prašivá: “Jsou to tři noci jsou to tři chaty. To znamená, že první den obvykle přijedete vlakem, autobusem nebo autem do Mostů u Jablunkova, vyběhněte v podvečer po práci na Skalku, kde přespíte. A ty další dva celé dny na chatu Kamenitý a potom na chatu Prašivá to v podstatě zabere celý den, je to vždycky zhruba 20 kilometrů. My jsme je hrozně vděční za ten ohlas, který to má. Máme za sebou čtyři nebo pět ročníků. Chodí se to celý rok nezávisle, není to žádná hromadná společenská chce. Někdo se přihlásí 5. dubna, někdo 20. července, prostě kdykoliv. A ty poslední roky to bylo tak, že rok, co jsme odbavili stovky turistů z celé republiky. V podstatě ten projekt nemá žádnou reklamu, nikdy neměl žádnou placenou reklamu, ale šíří se prostě tím dobrým jménem.”

Více informací o Přechodu Beskyd najdete na stejnojmenných internetových stránkách.

Nahlásit chybu


K tématu

VIDEO: Záchranář se na sjezdovku ke zraněnému muži spustil na laně z vrtulníku

27. července 2023 7:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nešťastné uklouznutí s vážným poraněním turisty stálo za zásahem posádky záchranného vrtulníku s volacím znakem Kryštof 5 v lokalitě sjezdovky pod horskou chatou Severka v beskydské Dolní Lomné.

Beskydy už se připravují na jarní turisty

1. března 2024 11:34 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Zimní sezona v Beskydech je téměř u svého konce a poskytovatelé služeb už vyhlížejí první jarní turisty. Ze statistik vyplývá, že turistů postupně přibývá nejen v Beskydech, ale celém Moravskoslezském kraji.

Cykloturisté se mohou vydat na několikadenní přejezd Beskyd

11. dubna 2024 12:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Horské chaty v Beskydech pokračují v zajímavém projektu zaměřeném na cykloturisty. Ti si mohou naplánovat několikadenní hřebenovku, na které jim chataři zajistí nocleh a stravu.


Sarkofág za tři miliardy má překrýt prohořívající haldu v Ostravě

Dnes 16:29 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Odborníci přišli s řešením, jak dokončit sanaci haldy Heřmanice. Hodlají tam postavit speciální sarkofág, který má zajistit spolehlivou ochranu životního prostředí i zdraví obyvatel. Práce mají trvat deset let a náklady se odhadují až na 3 miliardy korun.

Radikální a citlivý k historii. Mezinárodní soutěž na proměnu a využití Bredy má vítěze

Dnes 13:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

A je rozhodnuto. Odborná mezinárodní porota vybrala vítěze soutěže na proměnu opavského památkově chráněného Obchodního domu Breda. Stal se jím tým sdružení architektonických kanceláří z Brna a Bruselu: Atelier GRAM + OFFICE Kersten Geers + Spolka.

Padající strom zabil ženu v Českém Těšíně. Další lidé se zranili. Hasiči řešili přes 840 událostí

Dnes 12:50, vydáno dnes 9:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které se přehnaly přes Moravskoslezský kraj mají na svědomí i lidský život. Záchranáři pomáhali také dalším zraněným. Hasiči řešili do čtvrtečního poledne 844 událostí. Zpustošená je i ostravská zoo, která se musela uzavřít.

Nový Jičín má nové ulice, jejich názvy odkazují i na zdejší historii vaření piva

V Novém Jičíně vznikají dvě nové ulice, a to v lokalitě Pod Skalkou, kde začne výstavba rodinných domů. Zastupitelé teď schválili jejich názvy. Místní adresy budou znít Pivovarská a Na Bochetě.

Havířov nabízí lidem novou komunikační aplikaci

Pokud chce magistrát v Havířově prezentovat nějaký projekt, vyrazí s mobilní radnicí přímo za občany. Tentokrát lidem město představilo novou komunikační síť.

Vyvrácené stromy, stržené střechy, lokální záplavy. V Českém Těšíně jeden člověk zemřel

Dnes 12:51, vydáno včera 21:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravou a Slezskem se ve středu večer prohnaly silné bouřky i supercely. Bouřky podle meteorologů produkovaly propady vzduchu se silnými nárazy s kroupami. Hasiči hlásí opět plno výjezdů. V řadě měst se vyvrátily i statné stromy, strženy byly některé střechy a lokálně zaplaveny i sklepy. Na mnoha místech nejde elektřina. Hlášeno je bohužel i úmrtí.

Na transfuzní stanici rájecké nemocnice darovali hromadně krev zaměstnanci Charity Český Těšín

Na transfuzní stanici karvinské rájecké nemocnice darovali hromadně krev zaměstnanci Charity Český Těšín a jejich rodinní příslušníci.

Frýdek-Místek udělil čtyři Ceny města za rok 2023

Frýdek-Místek uděloval ceny města za rok 2023. Ocenění se udělovalo za oblast záchrany životů, přínos v kultuře a výtvarné umění a architektura. Cenu získali čtyři lidé, jeden z nich in memoriam.

Technické služby Nového Jičína ukázaly svůj areál a úklidové stroje

Novojičínské technické služby uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Nemocnice v Havířově cvičně aktivovala traumaplán, po výbuchu plynu musela ošetřit přes 20 pacientů

Kraj každým rokem vybere jednu svou nemocnici, kde musí být kvůli hromadnému neštěstí spuštěn traumaplán. Tentokrát taktické cvičení bylo vyhlášeno v Havířovské nemocnici. Vše se odehrálo za plného provozu.

Bike maraton kolem Slezské Harty se mohl pochlubit rekordní účastí závodníků z celé ČR

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklozávodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

68letý muž zemřel v Beskydech během cyklistického výletu

Včera 16:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři, členové horské služby i policisté zasahovali ve středu dopoledne u cyklisty se selháním krevního oběhu v Beskydech. 68letý muž byl na cyklovýletu a náhle zkolaboval. Záchranáři se ho intenzivně pokoušeli resuscitovat, ale nakonec musel lékař na místě prohlásit muže za mrtvého.

Kraj už nabízí bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty. Stát bude vyplácet mzdy

Včera 15:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřad práce postupně eviduje zaměstnance Liberty, kterým bude vyplácet mzdu. Moravskoslezský kraj naopak připravil finanční výpomoc těm, kteří se kvůli krachujícímu ocelářskému gigantu ocitli v existenčních potížích. Nabízí bezúročnou půjčku ve výši 25 tisíc korun. Zaměstnanci huti, kteří jsou zároveň občany Moravskoslezského kraje, o ni mohou žádat na kontaktním místě ve školícím středisku v areálu podniku.

Adepti na práci u policie si prověřovali fyzičku, většina z nich testy prošla

Více než 40 uchazečů o práci u policie se sešlo ve výcvikovém areálu ve Frýdku-Místku, kde absolvovali zkušební fyzické testy. Většina jimi prošla a pokud se budou hlásit k policii do jednoho roku, už je nebudou muset podstupovat znovu.

Turisté si oblíbili nenáročný třídenní Přechod Beskyd s noclehem ve třech horských chatách
Vydáno 20. dubna 2023 11:55, Celý MS kraj, Bára Kelnerová
Zajímavý turistický trek s ubytováním na třech horských chatách v Beskydech si v průběhu pěti let našel řadu příznivců z celé republiky. Inspirací přitom byla mnohem náročnější vysokohorská varianta Tour du Mont Blanc.

Oproti Alpám nabízejí Beskydy spíše méně náročné trasy, přesto mohou turisté absolvovat trek mezi třemi chatami, které jim nabídnou stravu a nocleh.

Martin Stiller, provozovatel horské chaty Prašivá: “Přechod Beskyd je myšlenka, kdy jsme se spojili jako tři beskydské chaty, vzniklo to tady na Skalce a připojili jsme do toho Kamenitý a Prašivou. A je to taková obdoba legendárního francouzsko-švýcarsko-italského treku Tour du Mont Blanc, kteří to mají samozřejmě mnohem víc a lépe provedené, ale my jsme kratší varianta beskydská třídenní. To znamená tři chaty, tři polopenze, tři noclehy. Hlavní výhodou toho je, že objednáváte na jednom místě, jedním emailem. Nemusíte volat tam a zpátky všechny chaty, jestli mají místo a pak zase volat znovu, že jedna třeba nemá. Tohle všechno uděláme my za vás. My se domluvíme a vám přijde v podstatě nebo jenom potvrzení.”

Proč by měl člověk na tuto trasu vyrazit?

Martin Stiller, provozovatel Horské chaty Prašivá: “Beskydy jsou zajímavou částí nebo koutem České republiky. A tento hřeben mezi Skalkou Kamenitých a Prašivou je takový méně chozený a my jsme vlastně chtěli těm lidem ukázat i část, kterou lidé méně znají. Každý zná Lysou, Smrk, Pustevny, ale tuhle část mezi Třincem a Frýdecko-Místeckem tolik lidí už nezná. A navíc ze začátku to bylo v týdnu, což byl obrovský benefit, protože v týdnu jsou Beskydy úplně prázdné a když tři dny v kuse jdete a nepotkáte ani člověka, tak je to fantastický turistický zážitek.”

Každá horská chata má svou bohatou historii. Například Skalka měla od počátku různé vlastníky. Od chaty se nabízí výhledy na Malou Fatru, Tatry, Jablunkovský průsmyk nebo Lysou horu.

Josef Szotkowski, provozovatel horské chaty Skalka: “Ta chata byla celodřevěná a v roce 1998 těsně před rekonstrukcí bohužel úplně vyhořela kvůli závadě na elektroinstalaci. Zvedla se vlna solidarity a nadšení a za čtyři roky se otevírala nová chata v původní podobě, ale už zděná. Vlastníkem je nyní Klub českých turistů, obec Mosty u Jablunkova a Spolek Skalka.”

Přechod Beskyd lidé většinou začínají na Skalce a končí na Prašivé.

Martin Stiller, provozovatel Horské chaty Prašivá: “Jsou to tři noci jsou to tři chaty. To znamená, že první den obvykle přijedete vlakem, autobusem nebo autem do Mostů u Jablunkova, vyběhněte v podvečer po práci na Skalku, kde přespíte. A ty další dva celé dny na chatu Kamenitý a potom na chatu Prašivá to v podstatě zabere celý den, je to vždycky zhruba 20 kilometrů. My jsme je hrozně vděční za ten ohlas, který to má. Máme za sebou čtyři nebo pět ročníků. Chodí se to celý rok nezávisle, není to žádná hromadná společenská chce. Někdo se přihlásí 5. dubna, někdo 20. července, prostě kdykoliv. A ty poslední roky to bylo tak, že rok, co jsme odbavili stovky turistů z celé republiky. V podstatě ten projekt nemá žádnou reklamu, nikdy neměl žádnou placenou reklamu, ale šíří se prostě tím dobrým jménem.”

Více informací o Přechodu Beskyd najdete na stejnojmenných internetových stránkách.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036791/turiste-si-oblibili-nenarocny-tridenni-prechod-beskyd-s-noclehem-ve-trech-horskych-chatach