Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stavební úřad vydal územní rozhodnutí pro přehradu v Nových Heřminovech

Celý MS kraj |

Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Stavební náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy.

Ministerstvo zemědělství pověřilo přípravou a realizací souboru opatření na horní Opavě s klíčovým prvkem těchto opatření údolní nádrží Nové Heřminovy Povodí Odry, státní podnik. Postup přípravných a realizačních prací je řízen příslušnými usneseními Vlády ČR (naposled z května 2022).

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Zahájení přípravných stavebních prací se předpokládá v roce 2026 a vlastní stavební práce na přehradě by měly být rozvinuty v letech 2027 až 2031 a na rok 2032 je plánováno první napouštění nádrže, její zkušební a plné zatížení a následně uvedení do běžného provozu. Nezbytnou podmiňující stavbou je přeložka silnice I/45 podél plánované zátopy vodního díla, kterou zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic z pověření Ministerstva dopravy."

Údolní nádrž Nové Heřminovy je součást Opatření na horní Opavě, která se skládají z měřicích stanic (zhotoveny v počtu 9 stanic), z malých vodních nádrží (zhotoveno 5 nádrží s celkovým objemem kolem 1 mil. m 3 ) a z říčních úprav (zhotoven jez Kunov a říční úpravy, které jsou již samostatně funkční, postupně se připravují a budou realizovat další úseky). Celkem již bylo při přípravě a realizaci Opatření na horní Opavě investováno 1,343 miliardy Kč. Bez údolní nádrže Nové Heřminovy nebude systém jako celek plně funkční a spolehlivý.

Jiří Tkáč, generální ředitel státního podniku Povodí Odry: "Přehrada je bezpečné a ověřené řešení, které garantuje jak tlumicí efekt na povodňové vlny pro údolí toku Opavy, tak nalepšovací účinek pro zvolenou zabezpečenost odtoku vody z nádrže, a to i pro budoucí generace, které může ohrožovat klimatická změna."

Připravovaná vodní nádrž Nové Heřminovy je víceúčelovým vodním dílem a řeší

  • ochranu 16 tisíc obyvatel před povodněmi zejména v Nových Heřminovech, Zátoru, Branticích, Krnově a v Opavě
  • sucho na řece Opavě od přehrady po soutok s Moravicí ve městě Opava včetně úseku tzv. hraniční Opavy (střednice koryta vytváří státní hranici mezi Českou republikou a Polskem) a po převážnou část roku bude nádrž garantovat nalepšovaný průtok 1 100 l/s
  • odvedení splaškových vod z budoucího rozvojového území předpokládané rozptýlené zástavby podél zátopy vodního díla včetně splaškových vod z provozního střediska přehrady směrem do Zátoru, u vlastní obce Nové Heřminovy se předpokládá čištění odpadních vod lokálním způsobem v místě jejich vzniku
  • zlepšení ekologického stavu řeky Opavy pod přehradou pomocí revitalizací a úprav toku přírodě blízkým způsobem
  • rozvoj rekreace a pracovních příležitostí kolem zátopy vodního díla a jeho okolí
  • výrobu tzv. zelené energie využitím vodní síly

Projektová dokumentace údolní nádrže kompenzuje

  • chod splavenin řekou Opavou návrhem usazovacího místa nad zátopou budoucího vodního díla a rozplavovacím objektem pod přehradou
  • zprůchodnění přehradní hráze pro vodní organismy pomocí vytvoření drobného vodního toku, který vznikne a bude odvádět část průtoku již nad zátopou, a který bude výškově veden zhruba po vrstevnici, projde tělesem hráze a následně bude traverzovat zpět do toku, kdy zároveň zhruba u poloviny základního odtoku tak nebudou měněny jakostní parametry povrchové vody řeky Opavy
  • resp. podporuje dynamiku a rozmanitost řeky Opavy v horním konci vzdutí, kde jsou navrženy tůně, říční ramena a litorální pásmo. Podél zátopy a navrhovaných objektů budou vysazeny břehové a doprovodné porosty

Vodní dílo Nové Heřminovy využívá synergického efektu a spolupracuje s malými vodními nádržemi, říčními úpravami převážně prováděnými přírodě blízkým způsobem a komplexními pozemkovými úpravami v krajině, a tím se zajišťují výše uvedené účely.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "V současnosti se intenzivně pracuje na projektové dokumentaci pro stavební povolení přehrady Nové Heřminovy a na přípravě říčních úprav pod hrází, které se musí zhotovovat postupně směrem po vodě od obce Zátor, přes Brantice až po město Krnov včetně, kde se myslí i na humanizaci toku, a to návrhem kupříkladu náplavek nebo propojením řeky a domů s pečovatelskou službou pro seniory. Samostatně je již připraveno zahájení protipovodňové stavby v Branticích, jejímž řešením je změna pevného jezu na jez pohyblivý se zapojením obtokového ramene za povodní, která již nyní přinese obci užitek. A pro umožnění výstavby protipovodňových opatření v Zátoru se připravuje kanalizace a čistírna odpadních vod v obci Zátor."

Na jedné straně je prakticky připravena budoucí zátopa údolní nádrže Nové Heřminovy, z níž již jsou vymístěny stavby od rodinných a rekreačních domů až po zemědělské objekty a na straně druhé zásadní část obce Nové Heřminovy (kolem jejích 4/5) zůstává připravovanou přehradou nedotčena a je umožněn její postupný a přirozený rozvoj profitující z umístění vodního díla pod obcí.

Základní parametry údolní nádrže Nové Heřminovy

Tížní betonová hráz o délce v její ose 330 m, výška hráze 26,5 m, celkový objem nádrže 14,54 milionů m3 a z toho 11,56 milionů m3 je určeno k tlumení velkých vod (stoletá povodeň je tlumena z 206 na 100 m3/s), celková plocha zátopy činí necelých 130 ha. Zásobní objem o velikosti 3 milionů m3 zajistí nalepšovací účinek 1 100 l/s. Přehradní hráz je navržena na návrhovou tisíciletou povodňovou vlnu a musí odolat i kontrolní povodňové vlně, která byla stanovena na 10 000 letou vodu.

O přehradě v Nových Heřminovech se jedná už 100 let

  • 1923 - První projekt přehrady v Nových Heřminovech.
  • 1960 - Vyhlášena stavební uzávěra v obci kvůli výstavbě nádrže, která se měla začít budovat v nejbližší době a sloužit jako zásobárna vody pro ostravskou aglomeraci.
  • Počátek 90. let - Rozvoj průmyslu na Ostravsku se zastavil, klesla poptávka po vodě. V obci úředníci povolili stavbu několika rodinných domů a rekonstrukci současných.
  • 1994 - Byl schválen územní plán velkého územního celku Jeseníky, který s přehradou počítá.
  • 1997 - Po povodni přijel do obce ministr zemědělství Josef Lux a podle Mladé fronty Dnes prohlásil, že přehrada se začne budovat do roka a do dne.
  • 1998 - Byla vypracována studie posuzující protipovodňový charakter nádrže.
  • 1999 - Konala se Krnovská konference o protipovodňových opatřeních, na stole ležel jediný projekt - přehrada; obce z regionu hlasovaly: 13 obcí pro přehradu, čtyři ji nevyloučily a čtyři byly proti.
  • 1999 - Okresní úřad v Bruntále požadoval vypracování alternativních studií protipovodňových opatření.
  • 2001 - Ministerstvo zemědělství za vlády Miloše Zemana (ČSSD) dokončilo studii srovnávající účinky různých ochran proti stoleté vodě. Změnu využití půdy v krajině, postavení deseti poldrů nebo výstavbu nádrže v Nových Heřminovech. "V případě povodňové ochrany Krnova je nádrž Nové Heřminovy nezastupitelná," uváděla studie.
  • 19. června 2003 - Zastupitelé Moravskoslezského kraje doporučili zatopení vesnice Nové Heřminovy. Rozhodovali se mezi velkou a malou variantou přehrady. Velká znamená zatopení celé vesnice, malá několika domů.
  • 12. března 2004 - Petici proti zaplavení obce s více než 4000 podpisy předali aktivisté sdružení Arnika na MZe. Ekologové namítali, že by přehrada změnila klima v oblasti a že existují šetrnější řešení, jak by šlo vodu zadržet už ve vyšších polohách hor.
  • 30. července 2005 - Unie pro řeku Moravu představila studii řešící ochranu Krnova zvýšením kapacity koryta a revitalizací řeky.
  • 10. května 2006 - Vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) o nádrži nerozhodla. MZe chtělo pokračovat v přípravných pracích, ministerstvo životního prostředí navrhlo jiná řešení (kombinaci technických a přírodě blízkých protipovodňových opatření).
  • 12. března 2007 - Kabinet Mirka Topolánka (ODS) schválil, že konečný návrh protipovodňových opatření v povodí horní Opavy má vláda dostat do konce března 2008. Doporučeny byly tři varianty - stavba nádrže Nové Heřminovy, stavba této nádrže v menší verzi, kdy nebude zatopena obec, a tzv. nulová varianta.
  • 11. dubna 2008 - MZe představilo variantu menší přehrady, podle níž má přehrada zaplavit 60 objektů obce. Ministerstvo upustilo od původní velké přehrady, která by zaplavila v údolí celou obec - šlo by o 156 objektů, z toho 87 obytných. S řešením za téměř osm miliard korun (včetně silnice) souhlasilo i MŽP.
  • 21. dubna 2008 - Topolánkova vláda schválila menší variantu nádrže.
  • 30. srpna 2008 - Obyvatelé Nových Heřminov v místním referendu vyjádřili nesouhlas s výstavbou přehrady.
  • 16. února 2011 - Vláda Petra Nečase (ODS) schválila materiál o finančním zabezpečení přípravy stavby přehrady.
  • 22. února 2012 - Ministerstvo životního prostředí schválilo studii EIA posuzující vlivy přehrady na životní prostředí.
  • 18. září 2013 - Vedení obce projekt přehrady odmítlo. Podle zástupců obce územní plán vesnice s nádrží nepočítá a mohou tak blokovat stavbu.
  • 16. října 2013 - V Nových Heřminovech začala demolice první budovy. Povodí Odry už vykoupilo většinu nemovitostí.
  • 13. února 2014 - Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu Nových Heřminov, která napadla zásady územního rozvoje Moravskoslezského kraje.
  • 16. dubna 2014 - Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila materiál ke stavbě přehrady s tím, že včetně dodatečných protipovodňových opatření a přeložky komunikací by měla stát zhruba šest miliard korun. Ministr zemědělství Marián Jurečka již dříve řekl, že stavba by měla začít v roce 2018.
  • 4. června 2014 - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost přípravného výboru, který navrhoval zopakovat referendum o stavbě. Zastánci nového referenda pokládají odmítnutí přehrady v referendu v roce 2008 za chybu, která obci svazuje ruce, musí projekt odmítat a nemůže jej využít pro rozvoj obce.
  • 13. srpna 2014 - Povodí Odry zahájilo první stavby související s výstavbou přehrady.
  • 4. listopadu 2014 - Obec neuspěla v boji proti zásadám územního rozvoje kraje. NSS zamítl jejich kasační stížnost.
  • 20. března 2017 - Ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč řekl, že přehrada by se měla začít stavět v roce 2020. Společnost má vykoupeno 98 procent nemovitostí. Přehrada si žádá demolici 33 obytných a rekreačních staveb a čtyř zemědělských areálů.
  • 21. listopadu 2018 - Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost obce Nové Heřminovy, která neúspěšně bojovala proti vymezení přehrady v zásadách rozvoje kraje.
  • 16. října 2020 - Povodí Odry zahájilo další etapu demolice vykoupených objektů. Uvedlo, že do dvou měsíců demoliční firma odstraní 17 staveb. Později společnost oznámila, že stavba přehrady začne nejdřív v roce 2025 a trvat by měla pět let.
  • 26. června 2023 - Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu přehrady. Zahájení prací na hrázi se předpokládá v roce 2027. Stavební náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy.
Nahlásit chybu


K tématu

V Horní Suché nalezli při rekonstrukci schodiště zvláštní podzemní objekt, obec ho chce prozkoumat

3. listopadu 2023 9:27 | Horní Suchá | Bára Kelnerová

Horní Suchá řeší záhadu. Při rekonstrukci schodiště nedaleko kruhového objezdu dělníci odkryli v podzemí kulatý objekt, zřejmě se jedná o studnu. Kdysi se na pozemcích nacházel cukrovat a následně lihovar.

Pobočka Domova pro seniory ve Frýdku-Místku prochází rekonstrukcí

27. listopadu 2023 16:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pobočka domova pro seniory ve Školské ulici ve Frýdku-Místku prochází kompletní rekonstrukcí. Budova už má přistavěno další patro a také probíhají práce na rozvodech. Hotovo má být do léta příštího roku. V domově vznikne 27 lůžek s vysokým komfortem pro klienty.

Pokračují přípravy na výstavbu tělocvičny u 2. základní školy ve Frýdku-Místku

12. října 2023 15:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

2. základní škola ve Frýdku-Místku má mít novou tělocvičnu, která bude sloužit i míčovým sportům. Aktuálně město nechává upravit původní projekt, aby bylo možné v hale pořádat i vyšší žákovské soutěže. Samotná výstavba by mohla začít v příštím roce.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.

Stavební úřad vydal územní rozhodnutí pro přehradu v Nových Heřminovech
Vydáno 26. června 2023 15:01, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Stavební náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy.

Vizualizace - VD Nové Heřminovy; zdroj: Povodí Odry

Ministerstvo zemědělství pověřilo přípravou a realizací souboru opatření na horní Opavě s klíčovým prvkem těchto opatření údolní nádrží Nové Heřminovy Povodí Odry, státní podnik. Postup přípravných a realizačních prací je řízen příslušnými usneseními Vlády ČR (naposled z května 2022).

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Zahájení přípravných stavebních prací se předpokládá v roce 2026 a vlastní stavební práce na přehradě by měly být rozvinuty v letech 2027 až 2031 a na rok 2032 je plánováno první napouštění nádrže, její zkušební a plné zatížení a následně uvedení do běžného provozu. Nezbytnou podmiňující stavbou je přeložka silnice I/45 podél plánované zátopy vodního díla, kterou zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic z pověření Ministerstva dopravy."

Údolní nádrž Nové Heřminovy je součást Opatření na horní Opavě, která se skládají z měřicích stanic (zhotoveny v počtu 9 stanic), z malých vodních nádrží (zhotoveno 5 nádrží s celkovým objemem kolem 1 mil. m 3 ) a z říčních úprav (zhotoven jez Kunov a říční úpravy, které jsou již samostatně funkční, postupně se připravují a budou realizovat další úseky). Celkem již bylo při přípravě a realizaci Opatření na horní Opavě investováno 1,343 miliardy Kč. Bez údolní nádrže Nové Heřminovy nebude systém jako celek plně funkční a spolehlivý.

Jiří Tkáč, generální ředitel státního podniku Povodí Odry: "Přehrada je bezpečné a ověřené řešení, které garantuje jak tlumicí efekt na povodňové vlny pro údolí toku Opavy, tak nalepšovací účinek pro zvolenou zabezpečenost odtoku vody z nádrže, a to i pro budoucí generace, které může ohrožovat klimatická změna."

Připravovaná vodní nádrž Nové Heřminovy je víceúčelovým vodním dílem a řeší

  • ochranu 16 tisíc obyvatel před povodněmi zejména v Nových Heřminovech, Zátoru, Branticích, Krnově a v Opavě
  • sucho na řece Opavě od přehrady po soutok s Moravicí ve městě Opava včetně úseku tzv. hraniční Opavy (střednice koryta vytváří státní hranici mezi Českou republikou a Polskem) a po převážnou část roku bude nádrž garantovat nalepšovaný průtok 1 100 l/s
  • odvedení splaškových vod z budoucího rozvojového území předpokládané rozptýlené zástavby podél zátopy vodního díla včetně splaškových vod z provozního střediska přehrady směrem do Zátoru, u vlastní obce Nové Heřminovy se předpokládá čištění odpadních vod lokálním způsobem v místě jejich vzniku
  • zlepšení ekologického stavu řeky Opavy pod přehradou pomocí revitalizací a úprav toku přírodě blízkým způsobem
  • rozvoj rekreace a pracovních příležitostí kolem zátopy vodního díla a jeho okolí
  • výrobu tzv. zelené energie využitím vodní síly

Projektová dokumentace údolní nádrže kompenzuje

  • chod splavenin řekou Opavou návrhem usazovacího místa nad zátopou budoucího vodního díla a rozplavovacím objektem pod přehradou
  • zprůchodnění přehradní hráze pro vodní organismy pomocí vytvoření drobného vodního toku, který vznikne a bude odvádět část průtoku již nad zátopou, a který bude výškově veden zhruba po vrstevnici, projde tělesem hráze a následně bude traverzovat zpět do toku, kdy zároveň zhruba u poloviny základního odtoku tak nebudou měněny jakostní parametry povrchové vody řeky Opavy
  • resp. podporuje dynamiku a rozmanitost řeky Opavy v horním konci vzdutí, kde jsou navrženy tůně, říční ramena a litorální pásmo. Podél zátopy a navrhovaných objektů budou vysazeny břehové a doprovodné porosty

Vodní dílo Nové Heřminovy využívá synergického efektu a spolupracuje s malými vodními nádržemi, říčními úpravami převážně prováděnými přírodě blízkým způsobem a komplexními pozemkovými úpravami v krajině, a tím se zajišťují výše uvedené účely.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "V současnosti se intenzivně pracuje na projektové dokumentaci pro stavební povolení přehrady Nové Heřminovy a na přípravě říčních úprav pod hrází, které se musí zhotovovat postupně směrem po vodě od obce Zátor, přes Brantice až po město Krnov včetně, kde se myslí i na humanizaci toku, a to návrhem kupříkladu náplavek nebo propojením řeky a domů s pečovatelskou službou pro seniory. Samostatně je již připraveno zahájení protipovodňové stavby v Branticích, jejímž řešením je změna pevného jezu na jez pohyblivý se zapojením obtokového ramene za povodní, která již nyní přinese obci užitek. A pro umožnění výstavby protipovodňových opatření v Zátoru se připravuje kanalizace a čistírna odpadních vod v obci Zátor."

Na jedné straně je prakticky připravena budoucí zátopa údolní nádrže Nové Heřminovy, z níž již jsou vymístěny stavby od rodinných a rekreačních domů až po zemědělské objekty a na straně druhé zásadní část obce Nové Heřminovy (kolem jejích 4/5) zůstává připravovanou přehradou nedotčena a je umožněn její postupný a přirozený rozvoj profitující z umístění vodního díla pod obcí.

Základní parametry údolní nádrže Nové Heřminovy

Tížní betonová hráz o délce v její ose 330 m, výška hráze 26,5 m, celkový objem nádrže 14,54 milionů m3 a z toho 11,56 milionů m3 je určeno k tlumení velkých vod (stoletá povodeň je tlumena z 206 na 100 m3/s), celková plocha zátopy činí necelých 130 ha. Zásobní objem o velikosti 3 milionů m3 zajistí nalepšovací účinek 1 100 l/s. Přehradní hráz je navržena na návrhovou tisíciletou povodňovou vlnu a musí odolat i kontrolní povodňové vlně, která byla stanovena na 10 000 letou vodu.

O přehradě v Nových Heřminovech se jedná už 100 let

  • 1923 - První projekt přehrady v Nových Heřminovech.
  • 1960 - Vyhlášena stavební uzávěra v obci kvůli výstavbě nádrže, která se měla začít budovat v nejbližší době a sloužit jako zásobárna vody pro ostravskou aglomeraci.
  • Počátek 90. let - Rozvoj průmyslu na Ostravsku se zastavil, klesla poptávka po vodě. V obci úředníci povolili stavbu několika rodinných domů a rekonstrukci současných.
  • 1994 - Byl schválen územní plán velkého územního celku Jeseníky, který s přehradou počítá.
  • 1997 - Po povodni přijel do obce ministr zemědělství Josef Lux a podle Mladé fronty Dnes prohlásil, že přehrada se začne budovat do roka a do dne.
  • 1998 - Byla vypracována studie posuzující protipovodňový charakter nádrže.
  • 1999 - Konala se Krnovská konference o protipovodňových opatřeních, na stole ležel jediný projekt - přehrada; obce z regionu hlasovaly: 13 obcí pro přehradu, čtyři ji nevyloučily a čtyři byly proti.
  • 1999 - Okresní úřad v Bruntále požadoval vypracování alternativních studií protipovodňových opatření.
  • 2001 - Ministerstvo zemědělství za vlády Miloše Zemana (ČSSD) dokončilo studii srovnávající účinky různých ochran proti stoleté vodě. Změnu využití půdy v krajině, postavení deseti poldrů nebo výstavbu nádrže v Nových Heřminovech. "V případě povodňové ochrany Krnova je nádrž Nové Heřminovy nezastupitelná," uváděla studie.
  • 19. června 2003 - Zastupitelé Moravskoslezského kraje doporučili zatopení vesnice Nové Heřminovy. Rozhodovali se mezi velkou a malou variantou přehrady. Velká znamená zatopení celé vesnice, malá několika domů.
  • 12. března 2004 - Petici proti zaplavení obce s více než 4000 podpisy předali aktivisté sdružení Arnika na MZe. Ekologové namítali, že by přehrada změnila klima v oblasti a že existují šetrnější řešení, jak by šlo vodu zadržet už ve vyšších polohách hor.
  • 30. července 2005 - Unie pro řeku Moravu představila studii řešící ochranu Krnova zvýšením kapacity koryta a revitalizací řeky.
  • 10. května 2006 - Vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) o nádrži nerozhodla. MZe chtělo pokračovat v přípravných pracích, ministerstvo životního prostředí navrhlo jiná řešení (kombinaci technických a přírodě blízkých protipovodňových opatření).
  • 12. března 2007 - Kabinet Mirka Topolánka (ODS) schválil, že konečný návrh protipovodňových opatření v povodí horní Opavy má vláda dostat do konce března 2008. Doporučeny byly tři varianty - stavba nádrže Nové Heřminovy, stavba této nádrže v menší verzi, kdy nebude zatopena obec, a tzv. nulová varianta.
  • 11. dubna 2008 - MZe představilo variantu menší přehrady, podle níž má přehrada zaplavit 60 objektů obce. Ministerstvo upustilo od původní velké přehrady, která by zaplavila v údolí celou obec - šlo by o 156 objektů, z toho 87 obytných. S řešením za téměř osm miliard korun (včetně silnice) souhlasilo i MŽP.
  • 21. dubna 2008 - Topolánkova vláda schválila menší variantu nádrže.
  • 30. srpna 2008 - Obyvatelé Nových Heřminov v místním referendu vyjádřili nesouhlas s výstavbou přehrady.
  • 16. února 2011 - Vláda Petra Nečase (ODS) schválila materiál o finančním zabezpečení přípravy stavby přehrady.
  • 22. února 2012 - Ministerstvo životního prostředí schválilo studii EIA posuzující vlivy přehrady na životní prostředí.
  • 18. září 2013 - Vedení obce projekt přehrady odmítlo. Podle zástupců obce územní plán vesnice s nádrží nepočítá a mohou tak blokovat stavbu.
  • 16. října 2013 - V Nových Heřminovech začala demolice první budovy. Povodí Odry už vykoupilo většinu nemovitostí.
  • 13. února 2014 - Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu Nových Heřminov, která napadla zásady územního rozvoje Moravskoslezského kraje.
  • 16. dubna 2014 - Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila materiál ke stavbě přehrady s tím, že včetně dodatečných protipovodňových opatření a přeložky komunikací by měla stát zhruba šest miliard korun. Ministr zemědělství Marián Jurečka již dříve řekl, že stavba by měla začít v roce 2018.
  • 4. června 2014 - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost přípravného výboru, který navrhoval zopakovat referendum o stavbě. Zastánci nového referenda pokládají odmítnutí přehrady v referendu v roce 2008 za chybu, která obci svazuje ruce, musí projekt odmítat a nemůže jej využít pro rozvoj obce.
  • 13. srpna 2014 - Povodí Odry zahájilo první stavby související s výstavbou přehrady.
  • 4. listopadu 2014 - Obec neuspěla v boji proti zásadám územního rozvoje kraje. NSS zamítl jejich kasační stížnost.
  • 20. března 2017 - Ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč řekl, že přehrada by se měla začít stavět v roce 2020. Společnost má vykoupeno 98 procent nemovitostí. Přehrada si žádá demolici 33 obytných a rekreačních staveb a čtyř zemědělských areálů.
  • 21. listopadu 2018 - Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost obce Nové Heřminovy, která neúspěšně bojovala proti vymezení přehrady v zásadách rozvoje kraje.
  • 16. října 2020 - Povodí Odry zahájilo další etapu demolice vykoupených objektů. Uvedlo, že do dvou měsíců demoliční firma odstraní 17 staveb. Později společnost oznámila, že stavba přehrady začne nejdřív v roce 2025 a trvat by měla pět let.
  • 26. června 2023 - Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu přehrady. Zahájení prací na hrázi se předpokládá v roce 2027. Stavební náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy.
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037921/stavebni-urad-vydal-uzemni-rozhodnuti-pro-prehradu-v-novych-herminovech