Exponáty autoři výstavy našli a přinesli pouhý den před jejím zahájením.
Dominika Řeháková, Muzeum Beskyd: „Muzejníci natáhli gumáky, šli do lesa a hledali jedlé, nejedlé, samozřejmě i jedovaté houby, aby je mohli poté představit veřejnosti.“
Jiří Leder, mykolog Muzea Beskyd: „Většinou běžné druhy, které se v Beskydech běžně vyskytují a při nedělní vycházce jsme našli některé vzácné druhy. Třeba Kyj uťatý, který je velmi vzácný anebo Lošák palčivý, který je zajímavý tím, že má takovou červenou tekutinu.“
Sběr hub a jejich úprava je mezi lidmi stále oblíbenější. S tím roste také důležitost odborníků mykologů a jejich poraden.
Jiří Leder, mykolog Muzea Beskyd: „My se snažíme poučit houbaře o tom, že i jedlé houby mají své dvojníky, které je třeba rozlišovat, protože do poradny mi třeba často chodí i lidé, kteří sbírají tzv. modráky, čili Hřib kovář a polovina z nich je třeba Kříšť, který je hořký a nejedlý.“
S houbami je to u lidé jako s hudbou. Každý má svoje oblíbené druhy i jejich úpravu.
Anketa, návštěvníci výstavy: „Hřiby určitě a my tedy v kuchyni Lišky milujeme.“
„Co nejradši vařím? No tak mám ráda polévku i omáčku a hlavně tedy ty Lišky na smetaně.“
Na frýdeckém zámku působí každé pondělí hojně navštěvovaná mykologická poradna, kde se každému dostane ujištění o druhu a především jedlosti jeho nálezů.