Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Správa silnic MSK používá nová služební vozidla na elektropohon

Celý MS kraj |  | Dopravní revue

Správa silnic Moravskoslezského kraje udělala další krok ke snížení uhlíkové stopy. Do svého vozového parku získala pět nových elektromobilů. Jde o jednu z největších krajských organizací.

Správa silnic Moravskoslezského kraje se stará o skoro 2600 kilometrů cest a 1300 mostů po celém našem regionu. Nová elektroauta, která byla slavnostně předána v Opavě, budou sloužit na cestmistrovstvích v celém kraji. 

Tomáš Böhm, ředitel Správy silnic MSK: „Pro naší organizaci se jedná o pilotní projekt, který jsme loni vypsali. MS kraj nám na to dal finanční prostředky ve výši zhruba 5,8 milionu korun. Jinak jsme požádali státní fond ŽP, ta částka byla 3,6 milionu korun. Vozidla by měla sloužit pro naše provozní úseky a pro technické úseky na kontroly silnic a na provozní věci, které zajišťujeme v rámci Moravskoslezského kraje na silnicích druhých a třetích tříd.“
Radek Podstawka (ANO), náměstek hejtmana MSK pro dopravu: “Je to o tom, že když naši cestmistři kontrolují silnice, protože ty se musí projíždět a je to v okolí pracoviště, tak ty elektroauta jsou pro nás výhodné, protože tam nejsou velké dojezdové vzdálenosti. Denně najedou zhruba 200 kilometrů, na což takové auto plně vyhovuje. Jde o ekologii a o emise. Je to trend, kterého se musíme držet, protože jak MS kraj tomu fandí, tak fandí tomu i Správa silnic. Chtěli elektromobily, tak jsme jim je koupili.“
Petr Kudela, vedoucí střediska SSMSK Opava: “Máme tady vlastní wallbox, takže většinou ten mistr víc jak 300 kilometrů určitě neujede. Samozřejmě v tuto chvíli údržba, i když počasí tomu teď nenasvědčuje. A když skončí údržba, tak veškeré činnosti, které jsou spojené s údržbou komunikací, opravy vozovek, svodidla, dopravní značky, příkopy, odvodnění, krajnice, mosty, propustky i sečení trávy. V poslední době se také velmi staráme o ořezy, kácení a celou zeleň kolem silnic.”

Dalších pět vozidel by správa silnic měla dostat v dubnu.

Radek Podstawka (ANO), náměstek hejtmana MSK pro dopravu: “Dnes se předává pět auta bude se předávat dalších pět. Správa silnic tak bude mít deset aut. Moravskoslezský kraj jako celek už má 13 elektroaut a bude mít 26. Myslím si, že budeme dál pokračovat. Samozřejmě auta jsou drahá a většinou musíme čekat, až jsou nějaké dotace, což teď byly, takže jsme těch pět vozidel pořídili za 9,3 milionu korun, z toho 3,6 milionu korun zaplatí dotace, takže se to celkem dobře vyplatí.”
Nahlásit chybu


K tématu

DOPRAVNÍ REVUE: Moravskoslezský kraj letos chystá v Karviné dvě velké opravy

11. ledna 2024 13:45 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Řidiče v Moravskoslezském kraji v letošním roce čeká několik dopravních omezení, a to kvůli opravám komunikací a mostů. V Karviné krajská správa silnic chystá hned dvě velké akce.

Cyklista v Hlučíně narazil do Tesly, hledá ho policie, majitel auta totiž nehodu dodatečně nahlásil

25. června 2023 12:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Dopravní policisté, kteří vyšetřují nehodu v Hlučíně, hledají cyklistu, který se na tamní křižovatce srazil s osobním vozidlem Tesla. Drobnou kolizi, při které nebyl nikdo zraněn, nahlásil majitel vozidla dodatečně. Cyklista odjel neznámo kam.

Hasiči cvičili postup zásahu při požáru elektromobilu

Požár elektromobilu. To bylo hlavní téma speciálního semináře pro hasiče, který proběhl ve Frýdku-Místku. Hasiči se učili především správný postup likvidace takového požáru. Využili k tomu plno speciálního vybavení a spolupracovali také s nedalekou automobilkou, která dodala elektromobil.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Bruntál se stává městem nových investic a staveb, už nyní jich probíhá několik najednou

Dnes 16:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

V archeoparku si lidé vyzkoušeli výrobu papíru z kopřiv

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi si mohli vyzkoušet, jak se kdysi vyráběl papír. Tentokrát si ho za pomocí lektora vyráběli z kopřivy dvoudomé.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Včera 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

Správa silnic MSK používá nová služební vozidla na elektropohon
Vydáno 22. dubna 2024 9:46, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Správa silnic Moravskoslezského kraje udělala další krok ke snížení uhlíkové stopy. Do svého vozového parku získala pět nových elektromobilů. Jde o jednu z největších krajských organizací.

Správa silnic Moravskoslezského kraje se stará o skoro 2600 kilometrů cest a 1300 mostů po celém našem regionu. Nová elektroauta, která byla slavnostně předána v Opavě, budou sloužit na cestmistrovstvích v celém kraji. 

Tomáš Böhm, ředitel Správy silnic MSK: „Pro naší organizaci se jedná o pilotní projekt, který jsme loni vypsali. MS kraj nám na to dal finanční prostředky ve výši zhruba 5,8 milionu korun. Jinak jsme požádali státní fond ŽP, ta částka byla 3,6 milionu korun. Vozidla by měla sloužit pro naše provozní úseky a pro technické úseky na kontroly silnic a na provozní věci, které zajišťujeme v rámci Moravskoslezského kraje na silnicích druhých a třetích tříd.“
Radek Podstawka (ANO), náměstek hejtmana MSK pro dopravu: “Je to o tom, že když naši cestmistři kontrolují silnice, protože ty se musí projíždět a je to v okolí pracoviště, tak ty elektroauta jsou pro nás výhodné, protože tam nejsou velké dojezdové vzdálenosti. Denně najedou zhruba 200 kilometrů, na což takové auto plně vyhovuje. Jde o ekologii a o emise. Je to trend, kterého se musíme držet, protože jak MS kraj tomu fandí, tak fandí tomu i Správa silnic. Chtěli elektromobily, tak jsme jim je koupili.“
Petr Kudela, vedoucí střediska SSMSK Opava: “Máme tady vlastní wallbox, takže většinou ten mistr víc jak 300 kilometrů určitě neujede. Samozřejmě v tuto chvíli údržba, i když počasí tomu teď nenasvědčuje. A když skončí údržba, tak veškeré činnosti, které jsou spojené s údržbou komunikací, opravy vozovek, svodidla, dopravní značky, příkopy, odvodnění, krajnice, mosty, propustky i sečení trávy. V poslední době se také velmi staráme o ořezy, kácení a celou zeleň kolem silnic.”

Dalších pět vozidel by správa silnic měla dostat v dubnu.

Radek Podstawka (ANO), náměstek hejtmana MSK pro dopravu: “Dnes se předává pět auta bude se předávat dalších pět. Správa silnic tak bude mít deset aut. Moravskoslezský kraj jako celek už má 13 elektroaut a bude mít 26. Myslím si, že budeme dál pokračovat. Samozřejmě auta jsou drahá a většinou musíme čekat, až jsou nějaké dotace, což teď byly, takže jsme těch pět vozidel pořídili za 9,3 milionu korun, z toho 3,6 milionu korun zaplatí dotace, takže se to celkem dobře vyplatí.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042690/sprava-silnic-msk-pouziva-nova-sluzebni-vozidla-na-elektropohon